Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

monolog 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že seriál je o hodně lepší, jak knížka. U knížky jsem přeskakoval i odstavce a vůbec mě to nezaujalo (a to jsem velkej čtenář s minimálně dvěma tisíci knížek na kontě). U knížky mě hodně štvaly ty dětinskosti hlavního hrdiny a zároveň vypravěče Péti Bajzy. Což naštěstí v seriálu tak moc viditelný nebylo. A ten jeho sen v deliriu jsem přeskočil celej, protože to bylo něco srašnýho. Tady naštěstí stačilo přeskočit jeden díl a ne polovinu knížky. I kostýmy byly dobrý a atmosféru to mělo, bych řekl, dobovou. Není to nejlepší seriál, který kdy Čt vytvořila, ale na porevoluční laťku nadprůměrnej. Plus výborný herecký obsazení, který se už dnes tak často nevidí, hlavně kvůli větším honorářům. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečná seriálová adaptace, která fajnově udržuje tu krásnou familiérní a dětsky rozesmátou atmosféru knížky. Pravda, Smyczek nemohl dost dobře respektovat vypravěče Poláčkova románu, čili se jeho dílko více rozlézá a místy fabuluje i nad rámec knihy, ale přesto neztrácí na humoru a rošťáckém šarmu. Namísto dětsky otevřeného světa tvoří seriál poláčkovsky dospělácké město-komunitu se všemi morálními problémy a problémky, včetně jasného názvuku probíhající hospodářské krize. Za pochvalu stojí i hlavní dětští hrdinové, kteří tvoří spolu se zkušenými kozáky české kinematografie solidní ansámbl ospalého městečka, v němž řadí parta malých uličníků. Zindulka jako starej Fajst klasa, tak jsem si to nějak představoval. Škoda, že se v seriálu nakonec neobjevil František Filipovský, který Bylo nás pět tak nezapomenutelně přečetl a zvěčnil (je ale zachycen na fotce v Bajzovic "obýváku", zřejmě jako Petrův děda)... ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Spisovatele Poláčka beru, ale Smyczek jeho předlohu nikdy neměl dostat k realizaci. Vyšel z toho neživotný seriál zaštítěný slavnou knihou, z níž se převzala maximálně jména postav a několik motivů. Pak se to naplácalo do šesti dílů natočených kamerou, jakou se točí všechny současné televizní projekty, včetně zpravodajství. Mně se tedy na to nedívalo dobře a bylo postupem času dokonce útrpné sledovat přehrávající herce a nulovou atmosféru s hudebním doprovodem, ve kterém se ani mistr Hapka moc skladatelsky nevytáhl. Příště prosím citlivější přístup a pořádného režiséra, který sice uměl kdysi bravurně točit, kdoví proč, ale zběhl k hrozným televizním výtvorům, když měl všechny perspektiva a předpoklady pro skvělého filmového režiséra. A najednou svoji stagnující kariéru završí touhle fádní seschlinou. Mé hodnocení: 0% ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nečekal - pro mě je to obrovský překvapení v nejlepšim slova smyslu snad ve všech myslitelnejch ohledech. A v úplnym výsledku mi to asi přijde zdařilejší i než ta knížka - seriál si z předlohy bere to nejlepší, nenechá se jí ale nijak omezovat nebo zotročovat a je schopnej bejt svůj. Obrovskou zásluhu na všem má samozřejmě předevšim Smyczekova režie a Vogeltanzem fantasticky napsanej scénář, kterej je vtipnej, lehkej a nepřekombinovanej, přirozenej a nic než čistej a průzračnej. Hapkova hudba je tady ale doslova dokonalá, nádherně podtrhuje uvolněnou a rošťáckou atmosféru seriálu a po Pánech klucích tak PH jenom dokazuje, že v tomhle "klukovskm" žánru v podstatě nemá konkurenci. Obdivuhodný až dechberoucí je ale snad úplně celý herecký obsazení; od dětskejch herců (!), ke kterejm mám snad vždycky výhrady a kteří mi často přijdou jako největší slabina filmů (a to i u takovejch věcí jako Záhada hlavolamu, Knoflíková válka...), přes hlavní dospělý role až po ty vedlejší - to je prostě fantazie se na to všechno dívat. Celá pětice hlavních kluků s Péťou v čele (a mladym Zilvarem v závěsu) je na jedničku s hvězdičkou, ale ten Péťa (Adam Novák) i sám za sebe je prostě úžasnej - ty jeho průpovídky a komentáře jsou jednoduše nic než dětsky čistý, kouzelný a hlavně naprosto a přirozeně uvěřitelný. Skvělí jsou i rodiče Bajzovi (Navrátil s Veškrnovou), strejda Vařeka (Nárožný), ale i ten doktor (Vydra), cukrář Svoboda (Vízner) i s Evičkou (Sandrou Novákovou), i ten krásně oldschůlovej zevlák starej Zilvar (Pecha), věčně prudící Fajst (Zindulka)... a tak bych moh pokračovat. Jedinym škraloupem (a opravdu jedinym) je pro mě polovina toho posledního dílu, totiž to snový-horečnatý delirium, který mě teda neuvěřitelně rozčilovalo i v knížce, takže k tomu mám asi už trochu averzi. Myslim si, že se tomu seriál fakt nemusel věnovat tak dlouze, ale ani tak to tady v žádnym případě neni nijak srovnatelný s tim, jak tahle "cesta do Indie" zabíjí knížku - navzodry všemu je to v seriálu zpracovaný ještě se ctí. A protože tohle by byl jedinej důvod snižovat hodnocení (a taky proto, že vyznění celýho seriálu to v žádnym případě zkazit nemůže), tak zůstávám na plnejch pěti a s radostí to řadim mezi svoje srdeční záležitosti. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Brý dén. Jmenuji se salahadin a tenhle seriál nemá chybu, každý herec/čka tady funguje jako ozubené kolečko a bez jediného kolečka by to nefungovalo (i Veškrnové to sedí jak holinka na noze). Tohle se povedlo, herci, hudba, scénář, režie...vše tak dokonale lehce provedené a zábavné, jak jen může být. Takže pět chlapců = pět hvězdiček. A za oba Zilvary dám šestou, protože ti dva nemají chybu, v tehdejší době jasní společenští úpadkáři a mrvitelé dobrých mravů (dneska elita). Sím, to není výtka, anóbrž to jest pochvala. "Není rum, není sturm!" ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Veškeré výprasky se natáčely s kalhotami vycpanými polštáři. Jedna scéna se ale opakovala několikrát a Oldřich Navrátil trefil Adama Nováka několikrát vedle. Ten pak druhý den statečně ukazoval "nechtěná" jelita. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama