Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Když jsem si prošel seznam českých, potažmo československých seriálů, tak jsem musel uznat, že Bylo nás pět je, mimo pohádky a večerníčky, určitě v top deseti, možná i v top pěti nejlepších. Ani to mě nezviklalo v názoru, že by bylo mnohem lepší scénář seškrtat a místo šesti epizod natočit špičkový dvouhodinový film. Některých podzápletek by mi bylo líto, ale třeba z šestého dílu je kvalitních tak stěží deset minut a to mu ještě fandím. Jediný opravdu vynikající díl je ten vánoční, zbylé často zachraňuje neodolatelná atmosféra první republiky a skvělé postavy. Oldřich Navrátil hraje jako nikdy v životě a Dagmar Havlová si tu střihla svou nejlepší roli. Dokonce se mi líbil i Oldřich Vízner, a to už je co říct. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv to zní hrozně, toto seriálové dílo si uchovává svébytnou poetiku žánru, jehož rozvoj vyvrcholil právě v sedmdesátých a osmdesátých letech: žánru tvorby pro děti a mládež. Děti tu jsou dětmi, dospělí dospělými a výchozí prvorepublikové reálie prvorepublikovými reáliemi. Odlišnost literární a filmové tvorby vyzněla tentokrát určitě ve prospěch televizního zpracování. Vedle kvalitního Vogeltanzova scénáře souzní neméně invenční Smyczkova režie a reprezentativní herecké obsazení, perfektně zapadající do dobře sestaveného soukolí "výroby" - raději bych řekl tvorby - filmu. Pověstné již letité Filipovského rozhlasové ztvárnění tak neméně zdařile bylo doplněno i obrazově. Je nepochopitelné, že tato skvělá a divácky nadmíru přitažlivá věc dosud nebyla přenesena do dévédéček. Její nadčasovost to ovšem zpochybnit nemůže a nedokáže. ()

Reklama

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Krásně natočená Poláčkova kniha o pěti "nerozlučných" kamarádech z maloměsta a jejich dětství. Karel Smyczek se tentokrát opravdu předvedl tak, že si netroufám říci jestli jsem se víc bavil u knihy či u seriálu! A věřím že na tyto hochy se s potěšením podívají nejen děti ale díky laskavému a upřímnému humoru i řada dospělých. Navíc perfektně vyvážené obsazení rolí! A ze všeho nejlepší byl Oldřich Navrátil! Ten se do té role úplně vžil a patří mezi jeho neúchvatnější a nejhumorističtější herecká představení. Jemu jsem se nasmál snad nejvíce. Prostě a jednoduše nestárnoucí česká klasika a 89% úplně hravě! ()

alenka 

všechny recenze uživatele

ja ten serial proste zeru :) bylo nas pet sem cetla sama nekolikrat a byly i casy, kdy mi maminka knizku cetla pri mych vysokych horeckach, takze vzpominky na to, jak se potim pod perinama a petr bajza se poti taky, a pritom se mu zda o exoticke ceste jsou uzasny. navic vsichni herci byli skveli. v tomhle serialu jsem si oblibila i dasu havlovou, protoze proste byla mila. btw zdravim jarouska ;o) ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že seriál je o hodně lepší, jak knížka. U knížky jsem přeskakoval i odstavce a vůbec mě to nezaujalo (a to jsem velkej čtenář s minimálně dvěma tisíci knížek na kontě). U knížky mě hodně štvaly ty dětinskosti hlavního hrdiny a zároveň vypravěče Péti Bajzy. Což naštěstí v seriálu tak moc viditelný nebylo. A ten jeho sen v deliriu jsem přeskočil celej, protože to bylo něco srašnýho. Tady naštěstí stačilo přeskočit jeden díl a ne polovinu knížky. I kostýmy byly dobrý a atmosféru to mělo, bych řekl, dobovou. Není to nejlepší seriál, který kdy Čt vytvořila, ale na porevoluční laťku nadprůměrnej. Plus výborný herecký obsazení, který se už dnes tak často nevidí, hlavně kvůli větším honorářům. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Seriál se odehrává v roce 1929 a v seriálu se objevuje logo firmy ALPA. Typické modrožluté logo však firma začala používat až v roce 1930. (Nptoh)
  • Karel Poláček se inspiroval svým dětstvím a například i svými sousedy. Po přečtení jeho knihy se na něj údajně mnoho lidí velice nahněvalo, protože se v knize sami poznali. (DexMASTER094)
  • Harley Davidson model D 750 ccm z roku 1930 s ľavostranným sidecarom Aero zapožičal do seriálu Petr Hoštálek jr. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama