Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děsivý portrét ruského diktátora, za kterým zůstaly milióny mrtvých. Strhující příběh o nekontrolované moci. Film, u jehož zrodu stál český režisér Ivan Passer a který byl natočen na autentických místech v době, kdy se jen o dvě pracovny dál snažil Gorbačov udržet pohromadě Sovětský svaz. Vynikající Robert Duvall o titulní roli řekl: „Až poznáte Stalina, bude vám to připadat, jako by se stal prezidentem USA samotný Al Capone.“ Po tři generace měla smrt jméno Stalin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Lima 

všechny recenze uživatele

Stalin byl, jak známo, krvavá bestie, ale tenhle film je na něho moc hodný. Ne, nijak ho neromantizuje, ale skutečnost byla mnohem, mnohem horší a krvavější a tvůrci mohli klidně přitlačit. Ovšem Robert Duvall jako Stalin nemá chybu, jako by mu z oka vypadl. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film měl Stalina ještě víc osolit, zrmda jednoho. Jo a uživatel canakja mě tady docela rozchechtal prej "zemi udržel pohromadě " hmmm, jasně, například lidi v pobalstých státech ze Stalinova "udržování pohromadě" ještě teď stříkaj blahem. Nicméně souhlas s tím, že film mohl bejt natočen mnohem lépe, válka, paranoidní likvidace blízkých byla totálně odfláklá, tohle téma kdyby se udělalo dobře, tak by to mohlo bejt mrazivý jak nanuk míša. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Na televizní pokus o zachycení života jednoho hromadného vraha ruské historie to není tak zlé, Duvall se na roli hodí a chopil se jí s velkým nasazením, z obsazení Ormondové do něčeho s námětem z ruské historie mám sice od dob Lazebníka sibiřského kopřivku, ale tady nevadila. Co ovšem vadí, je klasické zjednodušující a romantizující pojetí, což sice nepřekvapuje (stejně jako naivní pohled na ruské dějiny), ale v kauze Josif Vissarionovič Džugašvili opravdu není na místě. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V podstatě souhlas s Canakjou, můžu jenom opakovat, co jsem napsal u Unaveni sluncem: Takový typ filmu můžou udělat dobře jenom v zemi, které se týká. Stalin, byť jen okrajově, byl zatím asi nejlépe zobrazen ve filmu Uvnitř kruhu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sugestivní životopisný film z produkce HBO v režii Ivana Passera s vynikajícím Robertem Duvallem v titulní roli, který se sice nevyhnul zjednodušování a jednostrannosti (o tom, že Stalina líčí jako zákeřného burana nemluvě), ale nabízí řadu silných scén, podpořených monumentálně tragickou hudbou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Považujem Passerovho Stalina za nepodarený film. Pri jeho sledovaní som mal pocit, že listujem v hrubej knihe, sem-tam sa náhodne začítam do nejakého textu a po 166 minútach mám knihu zvládnutú. Film je však nezvládnutý. Robert Duvall je dobrý herec, ale typologicky sa na stvárnenie postavy Stalina nehodí. Najväčším nedostatkom filmu, okrem chaotického výberu jednotlivých epizód, je však absolútne nezvládnutie atmosféry. Film, u ktorého mali vstávať vlasy z hrôzy, ktorá sa tam diala, divák sleduje úplne nezaujato. Je viacero vydarených filmov s atmosférou 50. rokov a procesmi v nej prebiehajúcimi? A v tomto filme, kde bola príležitosť ukázať originál vzniku a rozvoja totalitného režimu s paranoidným a mocibažným deviantom na čele, nebola táto príležitosť vôbec využitá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý pokus o monografiu vládnutia Stalina, ale nie je to dokonalá verzia. Dobre ukazuje archívne zábery, dobre ukazuje historické udalosti, výroky Oceľového muža. Avšak jedno tu nie je dobré ukázané. Povaha Stalina. Častokrát je zobrazovaný aj ako váhajúci, s citmi, že ho niečo trápilo a dokonca že sa naňho niekto dokázal osopiť. To už po odstránení politických nepriateľov určite nebolo možné. Stalin bol oveľa tvrdí, než vidíme v tomto snímku. O tom svedčia mnohé výroky, ktoré sme tu ani nepočuli: „Na svete nie je nič príjemnejšieho ako vybrať si obeť, dôkladne všetko pripraviť, uhasiť smäd po pomste a potom ísť spať.“ Duvallov výkon je v tomto filme ale maximálne dobrý. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Na to, že má film stopáž přes dvě a půl hodiny, v něm strašně moc věcí chybí. Samozřejmě dokážu pochopit, že jde o televizní produkci, takže tu těžko čekat nějaké velké zobrazení bitev, revoluce. Až na pár scén je to všechno o interiérech a dialozích. Ale i tam se daly nějak zachytit dost podstatné záležitosti. Namátkou: jak se Džugašvili vůbec do té komunistické party dostal, co dělal během revoluce a (hlavně) během občanské války + války s Polskem, jak si tam vydobyl postavení. Jak jednal před velkou válkou s leckým - včetně Němců, jak svojí agrární politikou úmyslně vyvraždi na Ukrajině kolem deseti milionů lidí... V podstatě se tu řeší jen zabíjení v rámci samotné party vedoucích komunistů, kterých člověka tak nějak není líto. Stalin tu tím pádem má o dost laskavější tvář, než jakou ve skutečnosti měl. Velká promarněná příležitost. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Ani téměř tříhodinová stopáž nemůže poskytnout dostatek prostoru, takže museli tvůrci pochopitelně přistoupit k ořezávání a zjednodušování, ale i přesto se jim povedlo natočit velice slušný film. Pomohlo k tomu i hvězdné obsazení, kterému jasně dominuje Robert Duvall. Jeho výkon v tomto snímku řadím k těm nejlepším vůbec. Film mi připomněl jednu poměrně známou poučku:" To, že jsem paranoik, ještě neznamená, že po mně nejdou." ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Stalinovi bude nejspíš vyčítáno to samé, co německému Der Untergang. Přílišná lidskost diktátora. Ale marná sláva, pořád to byl člověk a i když se do historie zapsal jako krvelačná bestie, v určitých chvílích to mohl být i milující manžel a pozorný otec. A ta snaha ho takto vidět se mi líbila. Ne, rozhodně nejsem fanoušek bolševiků, ale ztvárnit absolutního padoucha je ve filmu až příliš jednoduché. Stalin je tak vylíčen ve dvou rovinách, které se vzájemně lehce dotýkají, ale z mého pohledu se nikdy zcela neprotnou. A obě jsou důvěryhodné. Za to nese zodpovědnost především Robert Duvall, který sovětského tyrana ztvárnil mistrně a to, jak bez hnutí tváře posílal na smrt své spolubojovníky se mi zarylo do paměti. Zdatně mu pak sekundovali Julia Ormond a Jeroen Krabbé v roli Bucharina. A byl tu také představitel Beriji, Stalinova Himmlera, jenž komunistického kata ztvárnil až příliš přesvědčivě. Možná trošku dlouhý, ale precizní televizní počin. 80% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ucelený pohľad na časť života monštra, odkedy sa začal dostávať k moci. Duvall je výborný a aj masky sú veľmi vydarené. Je mrazivé sledovať, ako sa postupne zbavoval všetkých ľudí vo svojom okolí, ak cítil čo i najmenšie ohrozenie, že by mohol prísť o svoju moc. Pri tých miliónoch jeho obetí to mohlo byť určite drsnejšie a surovejšie, bežných obyvateľov si ale bohužiaľ, mimo pár krátkych okamihov, tvorcovia nevšímajú. Aj tak je už tá dĺžka enormná, aj keď ja som sa nenudil ani minútu, no ak by sa mala pozornosť upriamiť aj na situáciu ľudí v sovietskom raji, hladomor, gulagy, tak by to bolo na seriál. Takto je z toho nadpriemerný a poučný životopis. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TY BUDEŠ ŽIŤ STÁLE." ,,ÁNO, MOŽNO BUDEM MUSIEŤ. KTO BY NAHRADIL STALINA?" __ Je to snáď aj 25 rokov odkedy som ,,Stalina" videl na VHS a spomínal som si iba na scénu zimnej prechádzky s vnukom a matne na diktátorovu smrť. Pridlho mi vadilo, kým som na film znovu dostal chuť. Na jednej strane sú tu známi, dobre hrajúci herci (so slabším vyznením v oklieštenom českom dabingu) a viacero prestížnych ocenení, no film má aj slabiny v podobe viditeľne nízkeho televízneho rozpočtu, v ktorom sa veľkolepé scény vyriešili dobovými archívnymi materiálmi, či stopáže - síce značnej, no zároveň nedostatočnej na komplexnejšie vylíčenie Stalinovho života. Ide preto o výcuc, ktorý nenudí, lebo miestami ide ako z rýchlika. Aj sám Passer točil film tak, aby sa pri ťažkej téme nezapotil. Vojnové obdobie je tu zhrnuté sotva na 10 minút, zavádzanie stalinizmu ZSSR a hrôzy režimu sú tu obsiahnuté zväčša iba v dialógoch, než aby boli reálne ukázané; aj Stalinov charakter tu mohol byť skrze typologicky dobre zvoleného (alebo zamaskovaného) Roberta Duvalla pretavený do väčšej hĺbky. V súčasnom období vzostupu veľkých seriálových produkcií by bol aspoň 10 dielny seriál z produkcie HBO nepochybnou diváckou udalosťou sezóny. (755. hodnotenie, 54. komentár k filmu) ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Životopisný film se ve filmografii českého exulanta Ivana Passera až do tohoto díla neobjevil. Passer, který ve svém díle rád sleduje outsidery, se však s honosným rozsahem vyrovnal velice dobře. Stalin je nesmírně pečlivým životopisným filmem. Důraz na detaily z (utajovaného) osobního života "Koby" dělá z této televizní produkce (HBO) mimořádně niterné dílo, které proniká nejen do Stalinovy povahy, ale též do fascinujících mocenských vztahů té (či jiné) doby. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý životopisný film o muži, který změnil Rusko i svět. Děj začíná říjnovou revolucí a končí Stalinovou smrtí v 50. letech 20. století. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Limou, Stalin zde byl uveden jako vcelku hodný člověk, nešťastný v soukromém životě, milující svoji manželku a dcerku, schopný politik. Jeho kruté vlastnosti byly znázorněny spíše vždy tak mimoděk. Možná ale tím spíš si uvědomíte na konci celou zrůdnost, když i největší hajzl Berija, jeho přítel a vykonavatel smrtících rozsudků, se před ním plazí a zároveň jím do morku kostí pohrdá. Slušná Ormondová, zkraje velmi zamilovaná. Exteriéry i interiéry super, film doprovází mnoho vážné hudby, slyšela jsem Prokofjeva, krom jiného.Když to shrnu Stalinovo ztvárnění Robertem Duvallem bylo špičkové.Taktéž Lenin byl velmi věrohodný. Rozhodně film doporučuji. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o jednom zhovadilém diktátorovi. Spousta věcí je ve filmu zjednodušena (vztahy Bucharin-Zinověv-Kameněv), některé jsou zmíněny jen okrajově (ukrajinský hladomor kontrastující s přežranými funkcionáři na Stalinově hostině) a jiné upraveny (odvolání Ježova), ale základní myšlenka zůstává věrná skutečnosti. Je zarážející, že člověk jako Stalin je dnes mnohými zcela beztrestně veleben, přitom oslavování Hitlera, jehož zločiny jsou těmi Stalinovými mnohdy převýšeny, je postihováno ve značné míře. Nejsilnější scénou je zřejmě Bucharinova smrt za tónů Saint-Saënsovy Labutě. Dobře působí i Stalinův olbřímí stín, který zahaluje celý Sovětský svaz. Škoda toho okleštěného dabingu. (307.) ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu o Stalinovi bzučí přímo stádo masařek, ale hvězdičky uberu, až někdo natočí lepší. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Ako dramatický film to bolo dobré hodné 3*. Vytkol by som, že je to celkovo moc dlhé. Sú tam zbytočné pasáže o ničom nudné a nepodstatné. Druhú svetovu vojnu len tak lízli okrajovo. Nebolo spomenuté ani stretnutie Hitlera a Stalina. Ako životopisný príbeh podla skutočných udalostí zle, zle, zle a ešte raz zle. Je tam vela faktov, ale aj konšpiračných teórií, dohadov a poloprávd. Prišlo mi to ako taka antikomunistická a antistalinovská propaganda. Všetko zlé čo sa dalo bolo použité, avšak z pozitív nebolo spomenuté skoro nič, až na konštatovanie v jednej vete Chruščovovi na konci a aj tak len malý zlomok z toho čo Stalin dokázal... Uživatelia Petr59 a canakja majú pravdu!! škoda 2* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo Stalin je kontroverzny dodnes, urobil i dobre veci, lenze vsetky vynuloval vrazdami a nasilim. Stalina dost kritizujem, hoci urobil par dobrych veci pre svoj stat. Polozil ruky a prenasledoval cirkvi a islam - to chujovina. No a vsetky zle veci co napachal vyvazil dobrymi - osloboditel narodov atd, porazil so svojimi armadami hytlerovsku zberbu atd atd.  Julia Ormond skvela. 40 % ()

Reklama

Reklama