Reklama

Reklama

Přineste mi hlavu Alfreda Garcii

  • Mexiko Tráiganme la cabeza de Alfredo García (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nejvíce autobiografický film Sama Peckinpaha je zároveň nejbizarnějším z jeho čtrnácti snímků, což ovšem u géniů propadnuvších alkoholu nebývá nic neobvyklého. Ryze westernový příběh o muži najatém bohatým Mexičanem k úkonu pečlivě popsanému v názvu filmu se však neodehrává na úsvitu dvacátého století, nýbrž v jeho znepokojivě obskurním období let sedmdesátých, plném nemotivovaného násilí a otázek bez odpovědí. Benny, barman a pianista v jednom z mnoha mexických barů tam na konečné, ucítí šanci vysmeknout se ubíjející rutině neustále odrhovaného songu Guantanamera pro potěchu illinoiských turistů poté, co je mu nabídnuto deset tisíc dolarů za hlavu Ala Garcii, šviháka, který přivedl do jiného stavu dceru mexického latifundisty. Byť je Bennyho delirická odysea ve společnosti Mexičanky Elity a později i zmíněného torza skrz naskrz prosáklá krví a tequilou, nepostrádá ani jasnozřivé okamžiky ryzí romantiky či úlevnou ironii v tzv. kultovních hláškách. Oproti na hony vzdálené, precizně zkomponované Divoké bandě představuje Alfredo Garcia intenzivní kinematografickou zprávu o stavu duše a těla Sama Peckinpaha, muže ze západu a milovníka starých časů, snažícího se rozkoukat v nové době. Alfreda Garciu jsem natočil přesně tak, jak jsem chtěl. Dobrý, nebo špatný, ať se vám líbí, nebo ne, je to můj film. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Shit 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah proslulej svou drsností ve filmech, tady podle mě nepředved všechno co umí. Atmosféru sice dokázal vyvolat slušnou, ale ta hodina, kdy se prakticky nic moc důležitýho neděje se prostě jen tak neztratí. A to ani když ze závěru udělá slušný jatka, kdy Warren Oates skolí fakt docela slušnej počet osob, ale i ty mohly byt daleko lepší a hlavně daleko drsnější, než jak je to prezentovaný. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Starší kúsok od legendy menom S. Peckinpah má v podstate jednoduchý dej. Názov nám prezradí v podstate polovicu deja, pretože on tú hlavu so sebou naozaj nosí a s ňou aj niekoľko dotieravých múch. Kto je Alfrédo Garcia? To nie je podstatné. Živý ani mŕtvy sa vo filme neobjaví. Vypísaná je iba odmena na jeho hlavu. Hon sa môže začať... Warren Oates je známy aj z iných Packinpahových filmov a do tejto úlohy zapadol dobre. Potešil ma aj mexický herec známy z Divokej bandy ako generál Mapache. Jeden z mála filmov tohto legendárneho režiséra ku ktorému sa bol problém dostať. Ešteže existuje ČT2. 80%. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle Peckinpah má jedno jediné minus - až podivuhodně pomalu se vleče, což může kdekoho odradit. Kdo ale vydrží, dostane poctivou porci krvavě-syrového příběhu, ve kterém kladnou postavu nenajdete, a který se odehrává ve světě, kde slunce pálí snad pořád a krev teče skoro stejně silným proudem jako tequilla. Líbilo se mi, jak film postupně nabíral na obrátkách - krvavý Sam v tomhle směru odvedl opět prvotřídní práci. Co mě ale naprosto dostalo, bylo úvodních pět až deset minut. Člověku se zdá, že sleduje western, než se na scéně (nenápadně) objeví chlápci v moderně vypadajících kvádrech a než z brány vyrazí automobily a na letišti začne burácet startující tryskový dopravák. Paráda. Když si k tomu přičtu mrazivou scénu "znásilnění", nádherně romantickou sprchu, celou část na hřbitově a závěrečné slow-motion přestřelky (bez kulometu, zato se samopaly), vychází mi čtyři čisté hvězdy. A po dalším zkouknutí možná zmizí i dojem, o kterém jsem psal na začátku. Uvidíme.__P.S. Vsadím se, že teď už vím, odkud vzal Frank Miller nápad "člověk jede v autě a mluví s něčí uříznutou hlavou", který použil v Sin City.__P.P.S.Alfreda Garciu mají určitě nakoukaného i Coenovci - srovnání s Tahle země není pro starý jsem se neubránil. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Sam Peckinpah, Gordon T. Dawson .. Hořký film. A dlouho bohužel velká nuda. Alfredo Garcia je od začátku mrtvý muž a tak děj spočívá v tom, že se jede na hřbitov pro jeho hlavu. Nebojte se, to není spoilerování, tohle všechno je ve filmu jasně řečeno hned v úvodu - chci vás jen varovat před pekelnou nudou (na úrovni slabých dvou *), která to putování doprovází aneb zbytečné epizodky (ala flashbacky v Lost :-)). Je to dlouho taková nezáživná road movie dvou zoufalých milenců, kteří si chtějí přivydělat na jednom pofidérním kšeftíku. Ani jejich vztah a cesta však nepřináší nijak věrohodné natož zábavné osvěžení (částečného odůvodnění těchto epizodek se přeci jen dočkáme, ale stejně to nepřekryje onu pachuť nudy!). Zhruba po dvou třetinách děje nastává zlom a příběh se promění na klasickou honbu pomateného muže za pomstou. Příběh najednou začne svižně plynout a ostře kontrastuje se zbytečně nevěrohodnou více než polovinou filmu. Ale konečně baví a přináší něco pamětihodného. Suma sumárum, Bring Me the Head of Alfredo Garcia si minimálně jedno zhlédnutí určitě zaslouží, ale doporučuji se obrnit na už zmíněný velice slabý rozjezd. Dodávat, že mi mexické prostředí, kde se Peckinpah nejčastěji pohybuje, vůbec nesedí, snad už ani nemá smysl. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Alfredo sice neobsahuje dohromady nic nového, co bychom již u Sama neviděli (muž se ženou na cestě - Útěk, jedinec proti většině - Pat Garrett & Billy the Kid, znásilnění - Strašáci, ženy pouze pro potěchu a zklidění vzteku - celá tvorba), i tak se ale dočkáme skvělého moderního westernu z vyprahlého Mexika s výborným Warrenem Oatesem v životní roli. Závěrečná půlhodina je jednou z nejlepších Peckinpahových prací. 85%. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (3)

  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)

Reklama

Reklama