Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Sranda, ze toto povoloili aj normalizacni sudruhovia, lebo to slo v kinach. Pamatam si 

Frog.cz

Frog.cz (hodnocení, recenze)

Ououou,tohle je to co ze mne udělalo to co jsem.Jako kluk jsem miloval gumového kačera a jeho ideály,teď jako realista-trucker tiše závidím ty dálky o kterých si jen můžu nechat zdát:-)) a tu přííírodu-a ty ideáály :-))))

movieretro

movieretro (hodnocení, recenze)

Konečně se H.C.E.probudil a vydává s původním dabingy,asi se poučíly u Veselých Velikonoc.Chci jen dodat něco k filmu.Všichni píší děsné komentáře a hodnotí film znovu s odstupem času.Na filmu jsem byl jako malý několikrát a samozřejmně s odstupem času je to o něčem jiném,ale v 80 letech zde nic nebylo a byli jsme rádi že soudruzi dali do kino distribuce tento snímek.V dnešní době debilních počítačovích filmů a ještě debilnějších TV seriálů je to pro mně pohodová záležitost s trochou nostalgie.

Kass

Kass (hodnocení, recenze)

jj, zrovna tohle jsem chtěl napsat :-)) Byl to jeden z prvních filmů na kterém jsem kdy v kině byl... a stále si ho útržkovitě pamatuju... samozřejmě jsem ho vůbec nepobral, ale šli jsme přece na tiráky :-) Nejvíc mě dostala scéna kdy za hl. postavou došla do přívěsu nahá kočka, jako dárek k narozeninám, "zabalená" jen v růžové mašličce... z toho jsem byl tenkrát hodně paf :-)

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Film, který se nějakým způsobem dostal do československé kinodistribuce ještě za minulého režimu, mě bylo asi 8, plné letní kino, vůbec jsem to nechápal, ale děsně se mi to líbilo.

Reklama

Reklama