Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Naivní báchorka o chlapské soudržnosti a jedné malé revoltě, která přerostla v něco, co sami její tvůrci nemohli ani při nejlepší vůli očekávat. Útěk před policií se zde mění v anarchistické putování plné siláckých řečí, rozmáchlých gest a zběsilých honiček. Sexy třicetiletá brunetka spolu s narážkami na otrokářství, zkouřený kněz rozdávající lásku svým ovečkám a tlustý polda s touhou pomstít se. Inu když je režisérská stolička už silně zaneřáděna bílým práškem, vznikají obdobné patvary. V tomto případě má snímek sice něco do sebe, alespoň co se týče jeho komediální roviny, ovšem v kontextu režisérovy tvorby je to skoro katastrofa. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší film legendárního Sama Peckinpaha, naivně komponovaný truckerský neo-western se zakonzervovaným duchem 70. let, kdy největší nebezpečí hrozilo od struktur státního aparátu a jeho fašizace... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Oslavný liberální film a zároveň parodie na něj. Úsměvné připomenutí dosavadní Peckinpahovy tvorby - stylizované rvačky nebo šílená postava Ernesta Borgnina. Celkově více než příjemná a milá podívaná na uchvacující pouštní, truckové i jiné pohyblivé "kompozice", podpořené chytře vybraným hudebním všežánrovým doprovodem. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čím větší máš káru, tím větší jsi chlap. Čím pomaleji tvůj sok padá skrz nádobí, tím víc jsi mu dal do držky. A když zahoukáš, jsi víc než vůdce gorilí tlupy bijící se v prsa. Buď volný, buď mocný, buď tirák! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nezastavitelný kamioňácký konvoj na protest — konflikt free jednotlivec versus zk*rvený opresivní systém, ta sympatická výzva srát na zákon a policejní autority, jebat státní hranice a občanskou poslušnost. Celý film je v podstatě jedna cool scéna za druhou, se super 70’s "trucksploitation" atmosférou, westernovou krajinou a outlaw country muzikou. Parádní je taky obsazení, hlavně Borgnine jako hovadský šerif Dirty Lyle. Proč to nemá lepší hodnocení, za mě je tohle (překvapivě) taky top Sam Peckinpah. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Na české poměry, kde je trucker reprezentovaný tlupou buranů z východu, budou fešní řidiči z KONVOJE působit trochu jako přízrak. Vymydlený country ranař Kris Kristofferson a Ali MacGraw, která to tentkrát trošku přehnala s opálením a trvalo mi asi půl hodiny, než mi došli, že je to Ali MacGraw! Na Peckinpaha je tu až příliš moc politiky a málo akce, no už zo holt Samovi na stará kolena tolik nešlo. Závěr na mostě se ale povedl. Je postavený na hlavu, ale vpodstatě ideální příklad toho kam až může zajít lidská zlovůle. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Šlápněte na brzdy. Máme tu Chlupáče v civilním balení." Jsem velkým "milovníkem" pravého českého silničního dobrodružství, při kterém se na vymletých silnicích pokouším předskočit kolony kamionů, ale Konvoj jsem poprvé viděl v době, kdy jsem úspěšně přesedal z tříkolky na kolo a tak na něj nostalgicky nedám dopustit. Zatímco dnes nadšeně aplauduju každému pokusu Celní správy odstavit jakýkoli kamion mimo vozovku, tak Kačerovu jízdu napříč policejními zátarasy jsem si zkrátka dříve nadšeně užíval. A jelikož ten kluk ve mně stále nehodlá zemřít, tak mám jisté podezření, že bych se u Konvoje dokázal pobavit i dnes. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pamatoval hlavně z dětství a udělil jsem mu zde 3 hvězdičky. Teď jsem to viděl znovu, takže to musim změnit. Děj filmu je opravdu hodně jednoduchej, dalo by se říct, že až stupidní. Napsat cokoliv o ději, by znamenalo spoilerovat. Ono ve filmu se vlastně "něco" děje asi tak v úvodních 15-ti minutách, pak už je to jedna obrovská nuda a něco málo se zase stane až úplně na konci, kterej je tak trochu překvapivej (nicméně je stejně blbej jak celej film). Potěšily mě snad akorát ty záběry na kolonu jedoucích náklaďáků. Když to tak shrnu, tak na filmu jsou zajímavý ty starý americký tahače, pak dlouho, dlouho nic, pak obrovský množství zpomalenejch záběrů (mam pocit, že kdyby všechny ty zpomalený záběry byly puštěný normální rychlostí, tak film bude tak o půl hodiny kratší) a nakonec to, že Ali MacGraw, kterou jsem dosud znal jenom z filmu Útěk, tady s ostříhanejma vlasama vypadala jak píča. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Je to samozřejmě hrozně naivní a idealistické, ale který levicový intelektuál by odolal tak veskrze pozitivnímu a revolucionářskému filmu o cool dělnické třídě a vzpouře proti autoritám? ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si říkal, že tohle měl Peckinpah přenechat spíš Needhamovi, ale to by pak nebyla taková zábava. Za to finále na mostě mám cukání dát čtvrtou hvězdičku. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

To byla taková sranda, že jsem se až za břicho popadal, no přesně jak ten šerif na konci…Ne, za celou dobu mi nepřišla jediná věc alespoň úsměvná, film mi nabídl akorát tak příšernou nudu a závěr v nedohlednu. Popravdě řečeno, už dlouho se mi nestalo, aby mi nějaký snímek přišel tak strašně moc zbytečný jako právě Konvoj a účel jeho vzniku prostě nepobírám. A z postav se mi dělalo zle; proč bych jako měl fandit naprosto nesympatickým, namachrovaným trotlům, kteří si zadělávají na problémech úplně sami (a ještě s potěšením)? Stejně tak nechápu čím ta „kačerovská guma“ ostatní tolik fascinovala, aby ji následovali. Podobným způsobem mě štvaly i trapné zpomalovačky a až na pár výjimek dosti otravná hudba (a to už je co říct, když já kritizuju soundtrack). Takže po 4*-vých Strašácích (viděl jsem od režiséra předtím jenom to) mě Peckinpah zklamal natolik, že jeho Konvoji dávám pouze 1*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Convoi neexceptionnel, jehož vidláčtí šoféři by potřebovali minimálně čtyři ruce (v jedné volant, ve druhé rádio pro troušení namachrovaných hlášek, ve třetí prďáckej kamioňáckej klakson ala splachovací šňůra a čtvrtou, aby si mohli z kabiny podat tričko na své vyrýsované polonahé tělo).. Peckinpah na alkoholu a koksu chtěl naservírovat country-westernový Vanishing Point pro tiráky, ale já byl svědkem jen supernudné, bezduché podívané pod úrovní snímků Buda Spencera a Terence Hilla. Soundtrack je tak kvalitní, že Pepíček Laufer se svým „Sbohem lásko, já jedu dál“ by na něm byl tou největší perlou.. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah to má děsně v ruce (hlavně scéna na prašné pouštní stezce je perfektní), ale asi by to dopadlo líp, kdyby měl nějakej slušnej základ a netočil film "based on a song"... Výsostně americké téma, řidič kamionu coby novodobý kovboj, a celkově to je oslava amerického redneck způsobu života, což se mi prostě příčilo. Snímek Vanishing Point s podobnou zápletkou je mnohem přesvědčivější. Zčásti také proto, že Ernest Borgnine je do hlavní záporné role tupého poldy z Arizony obsazen naprostým omylem. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

V porovnání s mistrovskými kousky S.P. zbyl jenom vizuální fetiš (viz krásné záběry kamiónů v noci, dvojexpozice kamiónů jedoucích prérií, zpomalené rvačky a karamboly, už notně ujetá střelba z kulometu). Liberální "angst" poselství filmu nemohlo fungovat ani v 70-ých letech, takže alespoň pěkná podívaná. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah rezignoval na své násilné orgie (Sam bez jediné mrtvoly - zajímavé) a stvořil bizardní truckerský western se zajímavým dějem / nedějem, skvělou hudbou a výborným Krisem Kristoffersonem. Kdo film odsoudí jako úplnou blbost má taky pravdu, ale když se dokážete povznést (závěr dává navíc té nadsázce pointu), budete se bezproblémově bavit. V rámci objektivity 60%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímeček s dobrými výkony herců, klasickou režijní školou Velmistrů a starým dobrým "filmovým amerikanismem jednoho člověka." ()

Reklama

Reklama