Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

lamps 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazená road movie, která se ale navzdory docela naivnímu uvolněnému příběhu bere až moc vážně a hlavně v druhé půli nedokáže (snad vyjma samotného finále) nijak příjemně překvapit. Peckinpah samozřejmě zanechává svůj typicky špinavý chlapský nádech, ale na takové béčkové dobrodružství je jeho talentu docela škoda.. Titulní stejnojmenný song je pochopitelně super. 65% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak dnes jsem si zase zavzpomínal na své dětství, doby videa a véháesek s šíleným jednohlasným dabingem přes německý dabing, který už ovšem přelízl původní americkou zvukovou stopu... Po vidění tohohle filmu na vídeu u sousedů (soused byl vedoucí Ovoce a zeleniny a tak také lepčí člověk :-)) jsem tenkrát se svými třema tiráky od matchboxu drsně boural do té jedné policejní káry Buick co jsem měl... Tehdy, když mi nebylo ještě ani ..náct, jsem byl z filmu paf. Politické rovině jsem nerozumněl ale fungovaly na mne ty čadící troubící kamiony a všechny ty bouračky... Dnes s odstupem několika dekád jsem smutně zjistil, že je to vlastně to jediné na co se dá ve filmum koukat. Jestli to mělo mít nějakou myšlenku o útlaku, nebo doznívající svobodě šedesátejch, to si fakt netroufám říci ani odhadovat. Snad to měl být kamioňácký nástupce zajímavého Vanishing pointu z roku 1971, kde Dodge naharadil tahač Mack. Jedno vím ale jistě, určitě nikde jinde neuvidíte metat policejní auta kotrmelce při tónech valčíku a ani tolik krásných trucků. Věřím, že každý kdo si na PC zahrál něco ze série 18 Wheels of Steel mi dá za pravdu. Všechny ty Macky, Kenworthy, Peterbilty, GMC ad.. sedmdesátejch let byly nádherný stroje. Strašně jsem chtěl tenkrát některý z nich vidět na vlastní oči. Měl jsem je zafixované jako obry brázdící Státy sem a tam. Dnes, když se některým občas potkám na silnici, se smutkem musím uznat, že všechny ty MANy, Scanie ad...se jim velikostně bohatě vyrovnají... Přesto jsou pro mne ty krásné tahače s chromovanými nárazníky, výfuky a nádržemi - symbolem Ameriky pořád. Dva chromované výfuky. * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Trvá zhruba 5 minút, než si uvedomíte, že sledujete ďalší z Peckinpahových westernov. Len možno genderovo o trochu korektnejší, než jeho najznámejšie snímky. Po finančných problémoch a natočení Cross of Iron v európskej koprodukcii potreboval Peckinpah, v tej dobe už vyliečený zo svojho alkoholizmu, ale nie závislosti na drogách, peniaze. Nie je preto až takým veľkým prekvapením, že siahol po scenári Billa L. Nortona, vytvorenom na zákazku firmy na výrobu CB rádií. Príbeh je založený na rovnomennej piesni Billa Friesa a zobrazuje vzburu kamionistov voči autoritám (čo je dôvodom, prečo bol v Sovietskom zväze film obrovským hitom). To je vlastne všetko, čo je o ňom potrebné vedieť. Pôvodná Peckinpahova verzia, ktorú nenávidení producenti stlačili na únosných 110 minút, mala približne 3 a pol hodiny a možno išla do väčšej hĺbky, než finálny zostrih. Ten je kontexte Peckinpahovho diela krokom späť od demytizovaného divokého západu v The Wild Bunch, v ktorom už niet miesta pre desperátov, k idealizovanému a naivnému boju za vyššie ideály. Stále však ide o čisto mužskú záležitosť, ktorej nechýba humor ani akcia. Je však na nej už cítiť, že sa režisérova hviezdna kariéra chýli ku koncu. 65% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Peckinpahovi hrdinové by neměli slézat z koně. Je to opravdu hloupoučký a naivní film, místy blbý, ale vesměs zatraceně zábavný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak na tomto som bol ako 9 ročný so strýkom v kine. VIDENÉ ZNOVA: Možno najkomerčnejší Packinpahov projekt jeho kariéry má v sebe predsa len nejakú tú zžieravú spoločenskú kritiku. USA sa prezentuje ako zem slobody a v tomto filme ju prezentujú kamionisti. Byrokratický systém má ale rád , keď si drží všetkých skrátka, čo sa so slobodou príliš nezlučuje. Čo skutočne poteší, je extrémne vydarený casting, Kristofferson verzus Borgnine, to je lahôdkový filmový jing a jang. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Western, ve kterém koně nahradily tiráky, to podstatné však zůstalo... chlapská romantika, touha po svobodě a nezávislosti, vítr ve vlasech, drsné legrácky, přátelství, odhodlání... podívaná o odpovědnosti, o přetvářce, vůni sluncem rozpálených asfaltek.., která spíš než na překotný děj staví a pohrává si s atmosférou, pozvolnou eskalací zpočátku zdánlivě banálního sporu... kdo se chce bavit, může se bavit, kdo je spíš povahy přemýšlivé najde tu řadu lehce nahozených momentů k docela vážnému zamyšlení... ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zaprášené dílo s dvěma stranami, přičemž na jedné jde o kýčovitý a lehce naivní patos a na té druhé o vcelku dobře laděné komediální drama, jehož akční sekvence nejsou zas tak k zahození. Ze všestranného pohledu to však díky (i přes pěkné finále) klasicky vyvařenému scénáři víc jak průměr prostě není. 60% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Peckinpah (moc jsem jich zatím neviděl). Tohle mi sedlo. Nehodlám rozebírat, jak moc je námět reálný, jako pocta truckerům (u nás aviatikům) co se znají převážně přes CB je to dost dobře natočený. Herci přesně pasují, Kristofferson jako nevolený šéf, MacGraw coby osudová, tajemná a pochopitelně podlehnuvší žena, a Ernest Superpolda Borginine jako uslintanej zmetek, co kvůli vlastní ješitnosti klidně postřílí půlku okresu. Dobrá hudba, výtečný dabing (Soukup, Hudečková, Řanda). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech těch drsných westernech a krvavých thrillerech nám Peckinpah přinesl trochu odlehčenější snímek o skupině "truckerů", kteří se postaví proti policejnímu bezpráví. Ze začátku se jedná o zábavu ale později už se z toho stává boj o život. Snímek je typická "chlapská" podívaná plná tvrdých frajerů, které vede (ve své době ještě hubený) Kris Kristofferson. I když zde nejsou žádné krvavé přestřelky jako v ostatních režisérových filmech o ostatní aspekty jeho předchozích snímků nebude divák ochuzen. Takže se zde opět vyskytuje parta drsných chlapů a spousta extrémně zpomalovaných záběrů. Bohužel mi Peckinpahův styl nikdy moc neseděl a tenhle snímek není vyjímkou. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

V dětství obrovský zážitek, dnes vyvolávající už pouze nostalgické pousmání. Nicméně hodnocení ani po letech nesnížím - jednak mám rád Peckinpaha, Kristoffersona a Borgnina a navíc má tenhle film přes veškerou naivitu a zmatenost až stupiditu děje značný komediální potenciál a individualisticko-anarchistický náboj, který stále dovede víc než dobře pobavit. Na závěr poznámka k ženským protagonistkám - jednoznačně nejvíc se mi líbila Madge Sinclair coby "Černá vdova", kdežto na Ali MacGraw přesně sedí poznámka kolegy Dobytka. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKÁ DVD PREMIÉRA: SPORT = 4.4.2009 --- Na nete sa "povaľujú" dvdripy s otrasným českým dabingom, ktorý začiatkom 90 - tych rokov na VHSky pripravila firma GOLDEN CROWN. Ale pôvodný a skvelý kinodabing ÚPF nie je stratený. Pred 2 - rokmi ho z archívu "vykopala" a odvysielala PRIMA. --- HCE pôvodný dabing na DVD dal. ĎAKUJEM. (30.3.2009) ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů, co jsem viděl na videu :-). Kdysi bomba, dnes už jen nostalgie a nic moc film, takže z nostalgie 3* :-) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Honěj nás chlupatý, takže jestli chceš vystoupit, tak skoč !!" - "Tak to budeš mít na krku, Kačere, ještě únos !!" - "Melisso, unášej se osmnáctky a ne ženský po třicítce.." ;) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky chlapsky film o parte kamionistov, ktory sa dostanu do maleru kvôli otravnemu policajtovi a nasledne sa ich utek pred policiou pomaly premeni na revoltu voci systemu. Pritom chudaci kamionisti ani sami nevedia voci comu bojuju. Tak nakoniec urobime najväcsie zlo z politikov. Skoda tej otravnej politickej roviny. Bez nej by to fungovalo ovela lepsie. Ta sudrznost medzi kamionistami fungovala perfektne a uplne stacilo vystavat cely pribeh okolo nej a ich tazkom zivobiti. Nastastie to dost zachranuje charizma vsetkych hercov a nakoniec aj u odporneho serifa (Ernest Borgnine) cely cas cakate, kedy sa k nim prida a dockate sa. Vysledkom je taky pohodovy film s hlupo podanymi posolstvami nad ktorymi sa daju prizmurit oci. CZ kinodabing je skvely. 6/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film natočen na motivy písně, kterou napsal C. W. McCall. ...to je přece Gumovej Kačer z Albuquergue...ten největší sekáč z branže. Opravdu se můžou policajti a šerifové v USA takhle chovat ? Maj opravdu tak velké pravomoce ? Tak to se máme u nás v čechách na co těšit, až přijde ta pravá nefalšovaná demokracie. Taky mě trochu zarazilo že Černá vdova ( řidička kamionu černé pleti ) , která převrátí v zatáčce svůj vůz - krám bílej, já věděla, že si mám koupit černej - ho tam klidně nechá a odjede. Kdysi jsem ten film strašně žral - honičky, kamiony, policie, ženský atd - ale teď už na to koukám z jiné perspektivy. Spousta nádherných aut, jedna větší honička a pěkná hudba ( Chip Davis ), ale to je asi tak vše. A v písmu svatém není napsáno : Nesešlápneš pedálu plynového až k podlaze?.. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Symbolický film o volání po svobodě a útlaku ze strany, která má hájit zákon. Trochu jako Vanishing point, na rozdíl od něj však balancující zároveň na hraně parodie takových filmů. Většinou obratně. Přesto mě to tak jako VP nechytlo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ide vlastne len o prehliadku búračiek a všetkého, čo taký kamión dokáže zrolovať zo zemou. Ale samozrejme s akýmsi morálnym posolstvom o anarchickom hrdinstve. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JEDINÉ ČO V ŽIVOTE ZA NIEČO STOJÍ SÚ RÝCHLE NÁKLADIAKY, RÝCHLA OBSLUHA V KRČME A DIEVČATÁ, KTORÉ SA RÝCHLO VYZLIEKAJÚ." __ Pod mojím slabým hodnotením ,,Konvoja" stojí predovšetkým jeho podivná komická rovina i snaha vyjadriť jednoznačne jeho podstatu. Bitky v baroch doplnené o hudbu piana evokujú dobu nemých grotesiek, navyše obohatené o typické Peckinpahove spomaľovačky, ktoré však vyznievajú nevhodne a celkový výsledok pôsobí roztriešteným dojmom. Aj istá ,,sloboda" o ktorej sa film snaží vo svojej priamočiarosti čosi vyjadriť je v tomto prípade iba ťažko uchopiteľným univerzom, pri ktorej som sa začal zamýšľať či zamestnávateľ dovolí vodičom tirákov takto defilovať (Peckinpahom obľúbenou) krajinou americko-mexického pohraničia. Toto bezcieľne hnanie sa za niečím, iba zo zdanlivo hlbším zmyslom mi napokon úsmevne pripomenul Forrestov beh napriek Amerikou, ktorého nasledovníci majú s tými Kristoffersonovými mnoho spoločné. Aj tí tvrdí chlapi tu pôsobia dojmom padaviek a ak k tomu prirátam neschopných policajtov a trocha očakávaný záver, vychádza mi, že sám Peckinpah bral toto dielo ako nenáročnú odpočinkovú záležitosť. Napriek tomu filmu viac hviezdičiek z objektívnych príčin dať nemôžem. (923. hodnotenie, 69. komentár k filmu) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

I tupej kamioňák potřebuje svůj Vanishing Point -aneb.- Jak udělat z diváků a všech postav ve filmu debily a tvářit se u toho, že to myslím vážně. ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Filmy vznikají podle lecjakých předloh, ale podle písně jich nevzniklo mnoho - a jedním z nich je Konvoj, film mnohými odmítaný jako prohra velkého režiséra Sama Peckinpaha, jehož retrospektivu uvedl Karlovarský Festival v roce 2005. Píseň - předlohu složil Bill Dale Fries alias C.W. McCall (narozen 1928), zpěvák a milovník přírody, jehož čtvrtá deska se jmenuje "Rubber Duck" - tedy stejně jako hlavní hrdina tohoto "truckerského filmu číslo 1". Náklaďákům jsou v tomto filmu připisovány takřka mytologické proporce, to, že jejich řidiči jsou novodobými kovboji bylo řečeno již mnohokrát. Upozorní na sebe i mnohé dobové a více či méně nadčasové motivy jako postoje násilnického jihu k černochům (řidiči putují přes Arizonu i Nové Mexiko), hipísácké hnutí (auto naložené hipíky v čele s deklamujícím reverendem) politický boj o každý hlas a mediální boj o každého diváka (politik připravený řidičům pomoci, senzacechtivý reportér). Důraz je kladen i na soudržnost, kolegialitu a přátelství mezi řidiči. Máte-li rádi filmy, v nichž tvrdí chlapíci vyrážejí na cestu, zkuste i komediální Smokey and the Bandit s Burtem Reynoldsem v roli řidiče, který veze náklad piva a je pronásledován posedlým šerifem. vp 22.6.2005 ()

Reklama

Reklama