Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tohle je pohadka pro kluky (libovolneho veku), navic s paradni sedmdesatkovou atmosferou. Jako na pohadku se na to tudiz musi nahlizet. Pokud to nedokazete, budete samozreme zklamani. P.S.: Potesila ucast sympatandy Cassie Yates. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem měl zařazené jako potenciální akční film a docela jsem byl zvědavý. Výsledkem je bohužel typická slátanina ala Peckinpah. Začíná to ve stylu Polda a bandita - frajerský kamioňák vs. zaťatý polda kde to vypadá na nějaký ten respekt v pozadí a odlehčený styl. Jenže z poldy se vyklube naprostý psychopat co neváhá mučit "zajatce". Hrdina na útěku si chce jen zachránit kejhák, nemá žádný plán ani poselství a přesto se k němu přidává armáda truckerů... proč? V druhé půlce se z toho stává jakýsi pseudofilozofický protest proti... čemu?  K tomu politika a původní jakžtakž slušná roadmovie vybředne v šílenou nudu s kvalitními herci, kteří netuší co hrát (Borgnine). Koho baví kamiony, tak bude asi nadšený, mě to ale nic neříká. Jo a akční film to není, je tu pár bouraček, jedna špatně střižená bitka a řekněme solidní finále na mostu, ale jinak to nemá absolutně spád ani žádnou pořádnou honičku. 2* za finále a solidního Kristoffersona. PS: Ta vyprávěná country odrhovačka je otřesná. ()

Noddy 

všechny recenze uživatele

Dávnejšie by som bol dal aj ****, ale teraz len 2. Keď som to videl v 80. rokoch v kine, páčili sa mi tam tie dobré hlášky, čo tam odzneli. Dabingová verzia, ktorú som videl teraz je už úplne o ničom. Niekde je hlas dokonca odstránený (napr. keď otvorený autobus s "misionármi" ide okolo konvoja kamiónov, je vidieť že mávajú rukami a otvárajú ústa - a nič, ticho. Som sklamaný, tie hviezdičky čo som dal je za hercov a super zábery na kamióny. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek. Jedna hvězdička je z úcty k Samu Peckinpahovi. Jinak jsem osciloval mezi nadšením a nevěřícím pohledem. Co jsem vlastně viděl? Komedii? Pak ovšem velmi zvláštní. Tragédii? Co ty komické až neuvěřitelné scény? Rvačka v motorestu, například. Svéráznou pomstu Peckinpaha producentům? No i to snad je možné, na druhou stranu si film údajně v kinech nevedl tak zle. Nebo je to satira, pokus o vznik nové americké truckerské mytologie, nebo...? Ne, vzdávám se , nepochopil jsem záměr tvůrců a to je asi špatné znamení. Ale atmosféra "sedmdesátek" z filmu čiší a přehrávání Ernesta Borgnina je docela zábavné, a to jsou dvě hvězdičky. 2+1=3. Víc rozhodně ne. ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Kdysi za sociku přijeů do našich kin Kovoj. Jako kluci jsme hltali toho hrdiného řidiče kamionu. Dnes se nad tím snímkem už jen nostalgicky usmívám ()

filmator 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím, jak hodnotit. Čtyři jsou moc, tři mi přijdou málo. Výborná kamera. Na to, že je film vystavený podle country písničky, je to vlastně docela dobrý. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Westernově laděné dobrodružství dálkových řidičů, kteří stojí po spolu ať se děje, co se děje. Prudivý policajt nejprve vyprovokuje rvačku a vzápětí vzpouru řidiče přezdívaného 'Kačer', který si už nenechá líbit neustálou bezdůvodnou buzeraci a vyslouží si podporu široké veřejnosti. Jednoduchý příběh, který upoutá právě svou nenáročností a který je vyprávěn s přirozeným tempem. I přes své stáří má co říct hlavně těm, kterým se líbí toto povolání. Pro fanoušky kamionů jasná volba. ()

janouch 

všechny recenze uživatele

tak to ne. ani jsem nevydrzel cely snimek. pokud tohle byl peckinpahův komercne nejuspesnejsi snimek, je mi z toho smutno. a nikdy to nepochopim. zdrogovana mysl se da ventilovat i jinym zpusobem...20% ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Náhodně viděno v TV. Na rok výroby fajná věc, kde se tvůrci musí ukájet nad americkými trucky, rozjíždění tamních papundeklových domků, zesměšňování poldů a jejich plechových miláčků. 3,5* ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Strašně moc se mi kdysi líbily ty náklaďáky,hlavně ten co patřil Gumovému Kačerovi,měl jsem dokonce jeho malý model..dobrá hudba,super výkon Burta Younga a K.Kristoffersona...a v neposlední řadě "Dirty Lyle " Ernest Borgnine.... ()

PavelU 

všechny recenze uživatele

Film se mi hodně líbil. Působivé záběry, jako třeba v Joshua Tree, příběh jistou podobnost má také. Není podstatné, proč ti kamióňáci někam jedou, ale to, že jsou zásadoví, nedají se. Vůbec, tenhle styl života musí být hodně fajn. Je tu řada akčních scén, kolikrát sice provedou kdejakou levárnu, že je s podivem, že jsou divákovi sympatičtí i tak, ale je to jen film. Místy vyznívající i dost absurdně, ale sedmdesátky fakt měly styl. Ta atmosféra pro mě byla hlavní. Začátek výtečnej, to samé konec. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Jako spousta lidí tady, jsem viděl Konvoj prvně jako dítě v osmdesátých letech, takže nemůžu být objektivní ... tehdy jsem netušil, kdo je Sam Peckinpah, ale uhranul mi příběh o vzpouře bandy kamioňáků proti autoritám, jejich silné trucky a namachrované hlášky. To přetrvá, přidává se však i rozpoznání značné naivity příběhu a podvratné peckinpahovské akce, snažící se shodit sebe i film samotný. Za mě teda cajk, dej tam plnou a já jedu dál ... ()

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

"Něco ti poradím, nehraj si na kaskadéra, když na to nemáš, starouši!" Tento už bezmála kultovní film miluju už od mala, co jsem ho viděl v kině. Řidič trucku s přezdívkou Gumový Kačer a jeho dva kamarádi Bagoun a Pavouk Mike, vedou konvoj nespokojených řidičů tahačů, který se neustále zvětšuje. Pronásledováni policisty v čele  s úplatným šerifem Lylem Wallacem.... Totálně nostalgická záležitost, která má poctivou chlapskou atmosféru, skvělou kameru, efektní kaskadérské kousky, zejména při různých krkolomných automobilových karambolech, zpomalené rvačky, ale i humorné scény a výborný soundtrack! Známý bouřlivák a v té době už těžký alkoholik Sam Peckinpah, natočil nejodlehčenější a asi nejkomerčnější snímek své kariéry. Proslýchá se, že část filmu nenatáčel on, ale herec a jeho přítel James Coburn, ale výsledku to určitě neublížilo. Kris Kristofferson má obrovské charisma, Ernest Borgnine má zase ty nejlepší hlášky. K dokonalému zážitku neodmyslitelně patří barrandovský dabing s přesnými hlasy Pavla Soukupa, Evy Hudečkové či Čestmíra Řandy. "Kašlu na tebe i na ten tvůj zákon!" ()

Allegro.g. odpad!

všechny recenze uživatele

Film, který je tak otřesný, že mne až zaujal. Viděl jsem ho na nocovce v autobuse a myslel jsem, že ho cestovka dodává k mučení klientů obzvláště krutým způsobem. Vítejte na planetě, kde neexistuje slovo "děj". ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Pod nánosem buranství a pronikavým zápachem benzínu se dle mého názoru skrývá spoustu myšlenek, které by neměly zapadnout. Policie je represivní silou, ale ne spíše doplácí na fanatismus jednotlivců, hlavní špínou jsou politici. Řidiči udělali impulzivní krok ke svobodě, ale to, co dělali, bylo fakticky společnosti nebezpečné, viz poslední scéna se zmrzlinářem a školním autobusem. Bylo krásné sledovat, jak jim vetšina fandila, aniž dbala na "obecný pořádek." Novodobý western jak má být. Napadá mě, jaké je vlastně americká společnost, když jediní féroví jsou řidiči týráků, "špína společnosti." ()

Pavel_Pan 

všechny recenze uživatele

Mohl by to být i kultovní film, pokud byste měli místo hlavy 5-ti strunné banjo a v prostatickém místě sedlo náklaďáku. Ale ne, v určité situaci nebo věku může film být docela zábavným. Sam Peckinpah má pravděpodobně romantické srdce, jinak by něco takové asi nenatočil. Jak už bylo řečeno v kontextu k ostatní jeho tvorbě. ()

Reklama

Reklama