Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

Frog.cz 

všechny recenze uživatele

Jako kamioňák dávám 5* taky bych se někdy chtěl takhle vzepřít ale bohužel na to nemám ani sílu ani čas....... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V takto zapadlých krajinách a obcích se klidně může najít úplatný policajt, který si nehodlá brát servítky a naopak si přilepší k platu. A když se pak někdo vzepře...je z toho otevřená válka. Kdyby se nejednalo o vážně míněný film, bral bych snímek jako komedii, které by více slušela třeba dvojice B. Spencer a T. Hill. Takto je film trochu naivní a nevylepšuje ho ani závěr. Je to také trochu o boji s větrnými mlýny, kdy proti jednomu člověku stojí mocná osoba, která ze své pozice může mnohé, úplatní úředníci apod. A to za vámi mohou stát i desítky přátel, pak je těžké cokoli dělat. Jako akční podívaná, která je ale v každé vteřina vcelku záživná je to dobrý film. Ocenil bych i zajímavé prostředí či honičky. Snímek podle mě nenabízí mnoho příležitostí k nudě. ()

Jirásek 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdu dávám za nostalgii socialstického kina, kde jsem na těch hnusných ošoupaných semišových sedačkách vydržel dvakrát sedět jen kvůli tomuto filmu. No jo, jenže mezi Mackem a Liazem byl přece takový rozdíl. S odstupem času samozřejmě je tento film přinejmenším naivní a když k tomu přidám ten příšerný, ale obrovsky příšerný český dabing z kraje 90. let, kdy film vyšel u nás na VHS, víc prostě dát nemohu. Na druhou stranu, kdyby film vyšel dnes na DVD, s koupí bych neváhal. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Konvoj je oslava svobody za volantem, Sam Peckinpan byl misrt akce 70 let, rád se k tomuto pohodovému filmu vracím. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Pěkný náklaďáky , ale smysl děje byl kapku matoucí!?!? Rejža měl radši zůstat u válečných filmů ty mu šly lépe!?! ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Komerčně nejúspěšnější film Peckinpahovy filmové kariéry, který je energickou road movie akční komedií s bohatým hereckým obsazení, jenž jedinečným způsobem zachycuje šílenství a popularitu kolem CB rádia v 70. letech. Peckinpah z westernového prostředí přechází do sociálního, ve kterém se z kovbojů stávají řidiči a z koní nákladní kamióny. Pomyslný americký sen plný svobody a individualismu je utlačován zavedenými konvencemi práva a pořádku, které vystihuje tehdejší přítomné sociální násilí. Přesto vše působí jako béčkový film, který je necelistvý, chaotický a neuspořádaný. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Dřív bych byl asi více unešen, teď zbyl jen dlouhý konvoj, který se hnal účelově za nudou diváka. Dobrák Sam natočil určitě lepší kousky, ale jeho zpomalovačky jsou i zde. Příběh je tuctovej a po čase nezajímavej. Co je horší, když jedna postava z konvoje záhadně zmizí, aby se pak půl hodiny na něj nabalil scénář. To jsem si musel normálně přetočit zpět jestli jsem něco nepřehlídnul a ne. Prostě pro kouzlo diváka se katastrofálním střihem ocitneme příběhem dál, aby nějaká akce zbyla na konec. Je to přestřelené samozřejmě, ale to už někdo jako oldies divák dokáže odpustit. Kris byl fajn, kamera fakt super. Expozičně to mělo sílu konvoje a dobře nasnímané tiráky je fajn vidět i v té kouřové cloně, kde to fakt vyniklo. Kamera rozhodně perfektní, ale to bylo tak vesměs vše. Akční bourání do třísek už je víceúčelové. Je to škoda, ale podle mě Sam neměl na tu stopáž co moc extra dávat. Nápady prostě nic. Je to takový těsný průměr, kde si člověk moc toho nezapamatuje a ke konci už zívá nudou.50% ()

O_Peki 

všechny recenze uživatele

Ještě za hlubokého totáče jsme u nás na západě, kde byla pevná hranice socialismu a míru mohli s vysokou a dobře natočenou anténou sledovat několik německých programů a vídat více či méně podařená díla západní kinematografie. Tanhle film mě jako malému, ačkoli jsem nerozuměl ani slovo, učaroval. I když to je v podstatě blbina, tak z nostalgické vzpomínky na dětství dávám 75%. Hodně dlouhou dobu jsme pak s bráchou všude kreslili kamióny. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Pamätám na časy keď film vypredával kinosály a každý z chlapcov chcel byť ako "Káčer" a minimálne kamiónista. Snímok je jedna divoká jazda, aj keď dnes už veľmi nebaví. ()

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to klasika, taky poprvé viděna v kině někdy v devadesátkách... prostě chlapskej film pro řidiče náklaďáků, co se nebojej, táhnou za jeden provaz a nakonec to tak nějak zkoulej do pohody :-). [60%; někdy v 80-kách v kině a tak 2016 ještě jednou doma] ()

Logout 

všechny recenze uživatele

...we was headin' for bear, on 'I-1-0, 'bout a mile out Shakey Town, I says, Pig Pen this here's the Rubber Duck and I'm about to put the hammer down... Předem upozorňuji, že následující hodnocení píše člověk, pro kterého mají 70. léta jedinou chybu: skončila 31.12.1979. Rovnou tedy říkám, že nemohu jinak než za plný počet bodů. Proč? ...cause we got a little convoy, rockin' through the night; yeah, we got a little convoy, ain't she a beautiful sight? V roce 1958 vyčlenila americká federální komunikační komise pro svobodné používání rádiové pásmo okolo 27 MHz, známé jako Citizens' Band neboli CB. V následujících patnácti letech se sice po USA rozšířilo jeho používání, ale nijaké zvláštní drama to nebylo. V polovině 70. let přišel nepříliš vážně míněný country hit Convoy od C.W. McCalla, který jako jeden z mála kraloval několik týdnů i americkým popovým žebříčkům a v roce 1978 byl natočen stejnojmenný, jím inspirovaný film. Díky oběma počinům se rozpoutala neuvěřitelná CB mánie: vysílačky si kupovaly miliony lidí, i relativně malá americká města se anténami jen ježila, jedna byla v té době i na Bílém domě, kde pod volačkou "First momma" vysílala manželka amerického prezidenta Forda, Betty. Mánie se brzy přenesla i za oceán, jen třeba ve Velké Británii vlastnilo během několika následujících let CB stanici zhruba čtvrt milionu lidí a to i přesto, že tam nebyly až do roku 1981 legální a byly při nalezení konfiskovány. I says, "Pig Pen, this here's the Rubber Duck. We just ain't a-gonna pay no toll." So we crashed the gate doing ninety-eight, I says "Let them truckers roll, 10-4." Stalo se tak převážně proto, že jak píseň, tak film, tak vlastně i celý ten nápad s CB vysíláním je jen vyjádření příslovečné americké svobody, kterou dříve reprezentoval Divoký západ a westerny a v moderní době právě američtí řidiči kamionů. Svobody jednotlivce dělat, co považuje za správné a postavit se těm, kdo mu v tom brání. Ve westernech to byli indiáni, zloději koní a dostavníkoví lupiči, v 70. letech to byli úplatní policajti vynucující rychlostní omezení zavedená v důsledku ropné krize. Proto filmu nemůžu dát jinak než 99.9% i když doba CB rádia a svobodných truckerů je dávno pryč. Pokud jste konvoj našli, protože jste fandové Sama Peckinpaha, asi to vidíte jinak - já našel Sama Peckinpaha, protože jsem fanda Konvoje. 10-4, Logout on the side, we gone, bye-bye. ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejsem velký fanoušek kamionů, dokonce bych i tvrdil že mě celá tato oblast motorismu velice minula. Tady to naštěstí tvůrci u mě vyhráli díky zajímavému castingu, zvláště u hlavní postavy a šerifa. Velkou pomocí pak budiž poutavé nasnímaní putování konvoje napříč státy a pozorování onoho velkého dobrodružství. Díky tomu sem i já na chvíli dostal chuť zkusit se projet s tahačem. Sice mě to brzo zase přešlo, ale touha si film pustit někdy v budoucnu znova zůstala. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Film hodně  velké retro, kdysi jsem  jej viděl. Znovu jsem se těšil na  Sama a hlavně  Krise.   Sam umí natočit biják , který má koule a  je  hodně syrový (Strašák). Tohle už  je  slabší odvar, asi stárne a nemá tah na branku jako zamlada.  Kris byl  za moc velkého slušňáka , to se k tirákům nehodí.   Jeho kočka v kabině  byla tuctovka, tu by chlapi , co řídí trucky   do kabiny nebrali. Děj neměl spád, plno hluchých míst -  sprchování , mezihra se senátorem,  taková trochu nastavovaná kaše.  3* ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Pravá nefalšovaná kovbojská hippisáreň o vzdore vodičov kamiónov proti policajnej svojvôli. Nejde o žiadnu psychologickú drámu či kritiku systému a podobne ako vo filme Thelma & Luisa vyplynie všetko z príbehu. Gumový káčer je však sólista, individualista a prototyp osamelého kovboja. Nie to vodca a ostatní ho nasledujú pretože sami si nevedia rady. Produkcia je kvalitná a udržiava uvoľnenú atmosféru 70-tych rokov., ktorú herci svojimi dobrými výkonmi podporujú, Nechýba ani štipka humoru keď kamióny likvidujú policajné hliadky jednu za druhou či demolujú mesto. 70% ()

xander 

všechny recenze uživatele

Priemerná road movie ktorej niekedy chýba dej. Herci sú nezaujímaví a niekedy nemajú čo hrať, no niektoré zábery sú vydarené. no nepochopím ako mohol natočiť Sam Peckinpah až takto priemerný film. ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Až na pár scének není film ničím vyjímečný. Jedinými klady jsou Ali MacGraw, trucky a prostředí 70let. Takové žánrový mišmaš. ()

Reklama

Reklama