Stephen SommersScénář:
Stephen SommersKamera:
Allen DaviauHudba:
Alan SilvestriHrají:
Hugh Jackman, David Wenham, Kate Beckinsale, Shuler Hensley, Richard Roxburgh, Will Kemp, Kevin J. O'Connor, Alun Armstrong, Josie Maran, Tom Fisher (více)VOD (4)
Gabriel Van Helsing, bratr slavného profesora Abrahama Van Helsinga, je jako agent ve službách Vatikánu vyslán do tajemné Transylvánie, kde se nebezpečí objevuje se západem slunce a příšery nabývají podoby nejděsivějších nočních můr. Van Helsing má za úkol pomoci cikánské princezně Anně zničit nebezpečného hraběte Draculu, a zbavit tak její rodinu po generace trvající kletby. Hrabě před svou smrtí uzavřel dohodu s Luciferem, což mu zajistilo nesmrtelnost. Potřebuje ale ještě Frankensteinovo monstrum, aby oživil své děti, rozseté po celém světě. S jejich pomocí chce nastolit hrůzovládu a podmanit si celou lidskou civilizaci. Při jednom ze zápasů je Gabriel pokousán vlkodlakem, kterým se po prvním úplňku sám stane. Jedině v podobě vlkodlaka má Van Helsing šanci Draculu zabít. (TV Nova)
Recenze (1 013)
Van Helsing není špatný film! Jen měl prostě smůlu, že se dostal do rukou Stephena Sommerse, který tím pádem vytvořil další pokračování Mumie. A stejně jako v Mumii tak i v Helsingovi se nachází poskok hlavní postavy, který je protivnej jako moucha a nemá žádné opodstatnění a akorát prudí. Hugh Jackman je sice borec, ale s Kate Beckinsale jsou bohužel tím jediným čím film může zaujmout. Ba ne málem bych zapomněl na úchvatnou hudbu Alana Silvestriho ze které jde husí kůže. Richard Roxburgh by měl po téhle roli zalézt do skříně a Dana Morávková by měla dostat Zlatý glóbus :D ()
Znáte tu o pejskovi a kočičce, jak kuchtili dort? Případně jak Já I. a Atakdále dělali v "Byl jednou jeden král" lívanec pro celé království? "Van Helsing" je zrovna taková "pochutina": vzaly se všemožné, vzájemně se vylučující ingredience, všechno se to najebalo do jednoho filmového hrnce... a výsledkem je sajrajt, ze kterého se nepoblije a neposere jen "gurmán" s velice silným žaludkem. Vizuálně to sice není až tak špatné, ale raději doporučuji dívat se 145 minut pouze na plakát k tomuto filmu - pro uchování vašeho psychického zdraví (také pro uchování obsahu střev a žaludku uvnitř) je to mnohem, mnohem vhodnější. Za onu povedenou vizuální stránku a efekty hodnotím přemrštěnými 25%. Edit: vidím, že příměr s pejskem a kočičkou už tady padl - on se skutečně přímo nabízí k téhle nechutné slátanině. ()
Mal som veľkú chuť dať aj plné hodnotenie, lebo pocit zábavy a potešenia pre oči a uši bol enormný, no pár detailov ma odradilo. Záverečnú scénu s oblakmi si mohli odpustiť, aj minutáž sa dala trošku skrátiť a pár častí akcie bolo naivných. Ale inak farebne brilantné, hlášky počas „vážneho“ scenára sadli dokonale a akcia nemala chybu a aj napriek dlhému priebehu jej bolo naporcovanej pomerne slušná časť. 75%. ()
Veru taký spletenec všetkého možného čo staré horrorové časy priniesli od Frankensteina po Mr.Hyde, len škoda že v skoro každom kúsku premietaného obrázku je to vygenerované počítačovou grafikou, striedajúcou lepšie chvíľky s tými horšími, to isté platí aj o nesúrodom príbehu. Hlavne postava vlkodlaka je dosť odpackaná, lietajúce upírky sa dajú ako tak zniesť. Presnejšie hodnotenie by som dal 50% ale v tomto prípade sa prikláňam hore, nie je to až taká katastrofa ale také vysoké rozpočty aké sa dávajú do podobných fantasy by sa dali veru zúročiť aj lepšie u tých viac zručných režisérov a nie len ich hádzať do rúk rutinérom čo nič nové nevedia priniesť. ║Rozpočet $160miliónov║Tržby USA $120,177,084║Tržby Celosvetovo $300,257,475║ ()
,,Jste vrah nebo svatý muž, pane Helsingu?" ,,Od každého trochu." Ano, od každého trochu má i tenhle film. Comicsová vyprávěnka v gotickém kabátě staví na působivém vizuálu, vydařených efektech a horrorových ikonách - a těch je požehnaně - Dracula, Van Helsing, vlkodlak, Jekyll a Hyde, Frankenstein a jeho monstrum, Igor, Q (James Bond) - asi jediná postava mimo žánr, skřeti... a samozřejmě důležitou roli zde mají akční scény mnohdy popírající fyzikální zákony (což je pro comics často typické). Pobaví i rozličné odkazy, z nichž asi nejviditelnější jsou gremlinovské kokony. Mozaika drobných příhod je jak vydařený omnibus (ne autobus). Jediné, co mi vadilo, je absence větší temnoty a krve. Z lovu lidí upířími kráskami se tak místo masakru stala nevázaná bžunda. Škoda....Viděno 4x. ()
- Hugh Jackman (Gabriel Van Helsing) si při natáčení zlomil ruku. (Elisebah)
- Úvodní sekvence jsou záběr po záběru totožné se scénami z filmu Frankenstein (1931). Laboratoře Dr. Frankensteina (Samuel West) byly vybaveny pomůckami, které produkce nakoupila na eBay. (imro)
- O roli Anny (Kate Beckinsale) se ucházela i Angelina Jolie. (P. J. D.)