Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér Sam Peckinpah (1925–1984) po svých profesionálních i osobních excesech hledal v polovině sedmdesátých let jen těžko práci v Hollywoodu, a tak ochotně přijal nabídku Wolfa C. Hartwiga, německého producenta, který se do té doby živil převážně výrobou erotických filmů, aby pro něho v jugoslávských exteriérech natočil adaptaci válečného románu Williho Heinricha „Trpělivé maso“. Zaujal ho pohled „z druhé strany“, drama těžce decimovaných německých vojáků na Tamanském poloostrově v roce 1943, a především téma, společné pro celou jeho tvorbu a nejvíc snad pro jeho mistrovský western Divoká banda (1969) – pohled na skupinu mužů na nesprávné straně, kteří uznávají pouze loajalitu jeden k druhému. Seržant Steiner (James Coburn) je vynikající a mnohokrát dekorovaný voják, ale válku nenávidí. Příchod nového velícího důstojníka, kapitána Stranskyho (Maximilian Schell) s jeho prušáckým nadšením, ho v tom jenom utvrdí. Steinerovi muži svého velitele slepě poslouchají a jeho nadřízení plukovník Brandt (James Mason) a kapitán Kiesel (David Warner), otupení vlekoucí se válkou, jeho svérázné jednání tiše tolerují. Železný kříž se stal posledním velkým Peckinpahovým dílem, působivou výpovědí proti válce. I když Peckinpah v evropských podmínkách nemohl pracovat se svým obvyklým štábem, jeho pečeť je patrná zejména v mistrovsky zvládnutých akčních sekvencích ukazujících válečnou vřavu. Na filmu také naštěstí nejsou vidět finanční problémy, do nichž se producent Hartwig na konci natáčení dostal a které Peckinpaha donutily k improvizacím. (Česká televize)

(více)

Recenze (230)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Netradiční ( o to více působivější ) pohled Sama Peckinpaha na 2. sv. válku a jeden z nejpůsobivějších (proti) válečných snímků, které kdy spatřily světlo světa. Vynikající herecké výkony všech zůčastněných jímž vévodí charismatický James Coburn coby neohrožený ( válečnou mašinerií opotřebovaný ) seržant Steiner. Jedinou kaňkou tak pro mě zůstává ( stejně jako pro uživatele DaViD'82 ) absence němčiny....Přesto v tomto případě s hodnocením o * dolů váhám, vzhledem k celkovému silnému zpracování snímku.... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Viete ako nenávidím všetkých dôstojníkov,,,?" Tento vojnový film má svoju kvalitu i dnes po toľkých rokoch. Videl som to už asi 4-5 krát, ale až teraz v originálnom znení. Sam Peckinpah sa netradične rozhodol vyrozprávať príbeh z pohľadu nemeckých vojakov, čo v tej dobe nebolo zďaleka bežným javom. Vojakov znechutených, ktorým je osud Hitlera a jemu podobných dávno u prdele. Bojujú jeden za druhého, kámoš za kámoša, nie za veľké nemecké víťazstvo. Packinpah vedel robiť filmy a vedľa výborného hlavného motívu- smiešnej honbe dôstojníka za Železným krížom , tu máme sympatickú partiu nemeckých vojakov na čele s desiatnikom Steinerom v podaní J. Coburna. Jediné, čo môžem filmu vytknúť je, že v nemci nehovoria nemecky a pomerne mnoho spomalených záberov, ktoré už dnes akosi vyšli z módy. Rád by som to videl bez nich.  80%. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

"Then I will show you, where the Iron Crosses grow." Nejvíc mě dostaly úvodní titulky (už při nich poznáme, že jde o Peckinpahův film) a závěrečná scéna aneb "Jak se to nabíjí, Steinere?!" James Coburn tady dokazuje, že je to herec přesně pro tenhle typ filmů (tvrďák a sympaťák k pohledání) a teprve ve filmech od Peckinpaha ze sebe vydal to nejlepší. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trocha iný pohľad na druhú svetovú a v tomto je film osviežujúcim vánkom, lebo filmy o tých dobrých a tých zlých, tých máme plné sklady. Aj wehrmacht pozostával len z obyčajných vojakov a každý vnímal vojnu po svojom. A vojna prináša so sebou svoje paradoxy a nezmyselnosti - Nemci strieľajúci sami po sebe, ale aj Rusi resp. Sovieti vraždiaci sa navzájom. Tieto paradoxy mohli v čase natáčania pokojne súvisieť aj s práve ukončenou vojnou vo Vietname, pričom Američania sa tu stali Nemcami a Vietnamci Rusmi. Film vzhľadom na stopáž neponúka širší príbeh, skôr veľa konverzácií, takže pre mňa nejde o majstrovské dielo, ale určite ide o slušný vojnový či skôr protivojnový film.    Čo budeme robiť, keď prehráme vojnu? - Pripravíme sa na ďalšiu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Železný kříž" jsem poprvé viděla jako děcko - byla jsem morbidní děvčátko, film se mi líbil a ještě víc se mi líbil "ten vrhač nožů ze Sedmi statečných";-). Po dlouhých letech už zážitek nebyl tak intenzivní - chvílemi trochu nuda, lehce matoucí střih, některé válečné záběry nechtěně pobavily, ale syrovost zůstala, myšlenka se prohloubila (coby mládě jsem protiválečné poselství tolik nevnímala, hlavně že se střílelo:-)) a vyžilý ksicht Jamese Coburna mi stále dokáže zacloumat hormonama. Na svou dobu slušný kousek, i dnes ještě má co říct. 75% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (23)

  • Sovietski vojaci nosia bulharské prilby M51/72 namiesto správnych ruských prilieb SSh-40. (MikaelSVK)
  • Natáčení probíhalo v exteriérech na Balkáně. (Lynette)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama