Reklama

Reklama

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

  • Česko Řada nešťastných příhod (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poté, co tři mladí sourozenci Baudelairovi následkem požáru jejich sídla osiří, jsou odvezeni ke svému vzdálenému příbuznému hraběti Olafovi (Jim Carrey). Olaf je však krutý a lstivý muž, který usiluje pouze o dědictví, jež má získat nejstarší Violet (Emily Browningová). Děti utečou a najdou útočiště u svérázného strýce Montyho (Billy Connolly) a následně u své úzkostlivé tety Josephine (Meryl Streep), ale Olaf je jim stále v patách. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (635)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pri výbere hercov mali tvorcovia tejto snímky pomerne šťastnú ruku. V prípade predstaviteľa diabolského majstra prevlekov, grófa Olafa, padla jasná voľba na Jimma Carreyho. Film pozostáva z troch epizód, ktoré viac-menej fungujú aj samostatne. Práve táto roztrieštenosť mnohým ľuďom prekáža; je len na vás, či ju budete ochotní prijať, alebo vás bude rozprávanie "po kapitolách" rušiť. Mne určite neprekážalo a vzhľadom na to, že rozprávačom filmu je sám Lemony Snicket píšuci svoju knihu - hlas mu prepožičal výborný Jude Law, je mierne literárna forma plne akceptovateľná. Rad nešťastných príhod je snímka, v ktorej sa snúbi nesmierna príbehová hravosť s podarenou filmovou formou; je to film, ktorý si užijete, ak budete ochotní akceptovať neobvyklé skoro-fantasy prostredie a neobvyklý dobrodružný príbeh. Aj keď sa mu dá vyčítať prílišná priamočiarosť. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Když začíná fantasy snímek rozjuchanou infaltivní pohádkou o nejmenším elfovy, která je následně přerušena medovým hlasem Jude Lawa, ujištující nás, že nás nic podobného rozhodně nečeká, tak už jsem začínala větřit že tohle se mi asi bude líbit. A taky líbilo, hodně. Burtonovská poetika, streampunková atmosféra a jemná Newmanova hudba, dělají z tohohle tragikomického příběhu tří osiřelých dětí, velmi poutavou podívanou, kterou mírně kazí na konci lehce nevyužitý potenciál. Ale gumový ksicht Carreyho a jeho chameleonstvý si zde užijete plnými doušky, děti jsou výtečně zahrané, potěší ve vedlejších rolích Billy Connolly, Timoty Spall, Catherine O'Hara či Meryl Streep. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Podobně jako novější filmová adaptace Stopařova průvodce po galaxii i Řada nešťastných příhod trpí dosti podobným problémem, který je poměrně silná provázanost s knihou. Ať už Lemony Snicket napsal co chtěl a jak chtěl, je jisté že toto „oživnutí písmenek“ si užijí spíše čtenáři, kteří se asi mnohem lépe vyznají v charakterech jednotlivých hrdinů a hlavně v ději, který snad jako by byl dosti necitlivě sestříhán se odvíjí sice rychlým tempem, ale při jeho vnímání jsem občas musel díky vlastní fantazii překlenou poměrně dost „děr“. Rozhodně však nejde zatratit celková audiovizuální forma, v níž se vyřádili hlavně výtvarníci, kteří se dle poněkud dekadentně odvíjeného režisérova taktu (a pravděpodobně i knižního, když se hlavní hrdinové jmenují Baudelairovy) vyřádili hlavně na viktoriánských budovách a hned za nimi zase trikaři, kteří připravili velmi opulentní scénografii, která jako by z oka vypadla Adamsově rodině – na postu výkonného producenta najdeme Barryho Sonnenfelda, takže každý si dá dvě a dvě dohromady. A už vůbec nejsou k zatracení samotní herci, ať už trojice malých Baudelairovců, hlavně malá Sunny je dokonalá, a samozřejmě Jim Carrey, který si opět dokázal svým mimicko - pohybovým uměním získat diváka na svou stranu. Inu, Řada nešťastných příhod je sice hezké pokoukání, ale absence logicky odvíjeného děje jí vysloveně škodí. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2021: Trošku to ten drajv po první "nehodě" ztratí ... --- Jeden z nejlepších dětských filmů jaké jsem kdy viděl. Jim Carrey neustále zábavně přehrává a užívá si roli strýčka Olafa. Skvěle vybraní byli i představitelé nebohých dětí Baudelairovic. Naprosto úchvatná je i vizuální stránka filmu. Za tak krásně roztomile depresivní kulisy by se nemusel stydět ani Tim Burton. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prislo mi to jako takovy tri filmy v jednom, ale neni se co divit, kdyz to jsou vlastne zfilmovany tri knizky. Samozrejme nejlepsi je ten prvni, protoze jsou deti u hrabete Olafa, kteryho si Carrey skutecne uzil a je to na tom videt. Nejslabsi je asi druhej pribeh s Billy Connollym, protoze tady nic moc zajimavyho neni, ale nastesti pak pride Carrey a opet se to slusne rozjede. Treti pribeh je taky hodne dobrej, ale Meryl Streep nejak moc presvedciva nebyla. Deticky hrajou spis prumerne, ale nejlepsi z nich je jednoznacne batole, nektery jeho hlasky jsou fakt dobry. Cekal jsem, ze Emily Browning (Violet) bude takovej malej MacGyver, ale moc vychytavek nepredvedla. Z dalsich hercu stoji jeste za zminku Jude Law, jakozto Lemony Snicket, ktery cely pribeh vypravi a Dustin Hoffman, kterej ma minimum prostoru a je tam celkem zbytecnej. Hodne dobra je kamera, nektery zabery byli fakt uzasny, a klidne by to mohli bejt obrazy, ale prislo mi, ze trosku kopirovali Tima Burtona (jenze jelikoz to je rodinnej film, tak tady nejsou zadny mrtvolky, nebo neco skutecne strasidelnyho). Jediny co se mi moc nelibilo je, ze Snicket furt keca jak to je strasne smutny, ze tu dobrej konec nebude, ale nakonec to ma v ramci moznosti dobrej konec a na zaver dojak. Nebejt Carreyho, tak by to byl slabsi prumer (navic pochybuju, ze by to nekdo zahral jako on, protoze s jeho prevlekama a ruznejma xichtama je fakt bezchybnej). Na 5* to sice nebude, ale presto jsem se celou dobu dobre bavil, cemuz taky napomohla dobre zvolena hudba. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (22)

  • Knižní "Řadu nešťastných příhod" tvoří celkem třináct knih. U nás vyšly v letech 2001-2007 péčí nakladatelství Egmont. (imro)
  • Hrabě Olaf (Jim Carrey) používá ve filmu automobil značky Chrysler (konkrétně se jednalo o typ limuzíny Imperial Crown z roku 1960). (Hlavonozec)

Související novinky

Lemony Snicket se vrací

Lemony Snicket se vrací

05.09.2015

Populární fantasy Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod se bohužel nikdy nedočkala pokračování. Tržby nebyly tak velké, aby pro studio Paramount dávalo finančně smysl, fanoušci hraběte Olafa ale… (více)

Neeson s bílou parukou a plnovousem

Neeson s bílou parukou a plnovousem

05.12.2010

Znamená to, že si zahraje Santa Clause? Ne, Slobodana Miloševiče. Přesněji řečeno fiktivní postavu, která bude osudy bývalého srbského prezidenta inspirovaná. V temném dramatu An Ordinary Man Liam… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Reklama

Reklama