Reklama

Reklama

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

  • Česko Řada nešťastných příhod (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poté, co tři mladí sourozenci Baudelairovi následkem požáru jejich sídla osiří, jsou odvezeni ke svému vzdálenému příbuznému hraběti Olafovi (Jim Carrey). Olaf je však krutý a lstivý muž, který usiluje pouze o dědictví, jež má získat nejstarší Violet (Emily Browningová). Děti utečou a najdou útočiště u svérázného strýce Montyho (Billy Connolly) a následně u své úzkostlivé tety Josephine (Meryl Streep), ale Olaf je jim stále v patách. (Cinemax)

(více)

Recenze (638)

Lima 

všechny recenze uživatele

Kdyby se zapracovalo na scenáři stejně jako na kouzelné, detailní výpravě, byla by to bomba. Expresivní, výrazné kulisy jsou skvělé, spojení starých viktoriánských prvků s výdobytky moderní civilizace neokoukané a o výkonu Carreyho můžu říct jen to, že už dlouho mně tak nebavilo pozorovat herce, který s gustem přehrává. Ale celé je to emočně prázdné, člověk se ani nazasměje, ani nedojme, ani se nevyděsí a celý příběh stojí na jednoduché zápletce a stereotypní změně čtyř lokací. Ale docela jsem zvědavý na případné pokračování. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nevím, co z tohohle počinu budou mít děti. Ponurá stylizace (která mě ovšem moc nenadchla - to, co mělo být temné bylo jen "tmavé" s barevnými filtry nebo CGI pozadím a tmu řešil akorát naprostý nedostatek ppřirozeného světla), ne zrovna silný a rychle ubýhající děj a pár"dospěláckých" narážek a vtípků dětem asi sedět nebude. Pro dospělé je zase děj moc předvídatelný, přímý, kvůli dětem málo drsný. Tvůrci si měli ujasnit, pro koho vlastně film točí. Kdyby se atmosféra skutečně potemnila a postavy dovedly do extrému (ne pitvořivého, ale opravdové výstřednosti), mohlo vzniknout moc pěkné "burtonovské" fantasy. Takhle jde o podivný mišmaš, který neví kam sám sebe zařadit (rodinná temná fantasy komedie? Radši ne..), ale má i pár kladů - dobré herce (Jim Carrey zase jednou k nepoznání, Meryl Streep je krásně zmatená a i děti hrajou obstojně), několik pěkných momentů (mimino zakousnuté ve stolu, příprava večeře pro Olafovy hosty) a místy i zajímavou vizuální stylizaci (kulisy, kostýmy, mix viktoriánské doby a současnosti - všimli jste si, že Poe jezdil Tatrovkou?). ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že i záměrný kýč a sebeparodizace nemusí být vždy k užitku. Zoufale útrpný kolovrátek bez jakéhokoliv silnějšího momentu a únavná snaha být zlejší než ti zlí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Počínaje nechutně roztomilou pohádkou o nejmenším elfovi a následným ujištěním, že nic podobného nás během nastávajících dvou hodin nečeká, jde o sympaticky „jiný“ rodinný film. Inspirovaný prvními třemi ze třinácti dílů rozverně morbidních knižních příhod sourozenců Baudelairových (jiná postava nese příjmení Poe) a netradičně mající závěr knihy první. O knižních předlohách autora vystupujícího pod pseudonymem Lemony Snicket si můžete myslet leccos. Samotnému mi trvalo několik knih (čtou se na jeden zátah), než jsem záměrnému opakování stále stejných schémat přišel na chuť. Pro černý humor, mnohovrstevnatost příběhu a nečekané odkazy k jiným (uměleckým) dílům se až chce radostí vykřiknout nad protřelostí těchto dětských knih, jež si paradoxně více vychutnají dospělí. O filmu platí totéž. Nebýt pár grimas Jima Carreyho, který je po letech opět v ďábelsky dobré formě, marně přemýšlím, co by diváky mladší dvanácti, spíše patnácti let pobavilo. Brad Silberling dokázal přesným castingem a ponurou vizuální stylizací zachytit Snicketův specifický, zdánlivě nepřenosný cynismus. Tři ústřední hrdinové již během expozice přijdou o oba rodiče, aby záhy skončili ve slizkých pazourech „třetího bratrance ze čtvrtého kolena“, který jim v pozměněných podobách usiluje o životy až do (ne)uspokojivého konce. Leč - ani množství Carreyho mimoňských hlášek a vtípků pro znalé nedokáže zabránit zmíněnému sklouznutí ke schématičnosti. Nebýt plejády slavných herců (mj. v titulcích neuváděný Dustin Hoffman), hravé morbidity při vymýšlení rozličných zákeřností a zapojení vypravěče, tedy samotného autora (s hlasem Judea Lawa), film by malinko nudil. Nevím, jak to vypadá s pokračováním, zda-li tento ambiciózní projekt naplnil očekávání, přesněji pokladničky producentů, ale přinejmenším kvůli možnosti opět pohledět na Emily Browning, lehce připomínající mladou Scarlett Johansson, bych jím nepohrdnul. Apendix: Dlouhé, přesto až do konce fascinující závěrečné titulky doporučuji zhlédnout už pro to množství známých jmen herců i ostatních členů štábu. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, k212, Vitason, T2, Fr , PALINO, El Loco ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pohádkové a stylizované. Dal bych i plný počet bodů, kdyby se ve filmu určité zápletky pravidelně neopakovaly. Naštěstí ke konci se to zlepšilo. Pěkná jízda. Talentovaný děti. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Podobně jako novější filmová adaptace Stopařova průvodce po galaxii i Řada nešťastných příhod trpí dosti podobným problémem, který je poměrně silná provázanost s knihou. Ať už Lemony Snicket napsal co chtěl a jak chtěl, je jisté že toto „oživnutí písmenek“ si užijí spíše čtenáři, kteří se asi mnohem lépe vyznají v charakterech jednotlivých hrdinů a hlavně v ději, který snad jako by byl dosti necitlivě sestříhán se odvíjí sice rychlým tempem, ale při jeho vnímání jsem občas musel díky vlastní fantazii překlenou poměrně dost „děr“. Rozhodně však nejde zatratit celková audiovizuální forma, v níž se vyřádili hlavně výtvarníci, kteří se dle poněkud dekadentně odvíjeného režisérova taktu (a pravděpodobně i knižního, když se hlavní hrdinové jmenují Baudelairovy) vyřádili hlavně na viktoriánských budovách a hned za nimi zase trikaři, kteří připravili velmi opulentní scénografii, která jako by z oka vypadla Adamsově rodině – na postu výkonného producenta najdeme Barryho Sonnenfelda, takže každý si dá dvě a dvě dohromady. A už vůbec nejsou k zatracení samotní herci, ať už trojice malých Baudelairovců, hlavně malá Sunny je dokonalá, a samozřejmě Jim Carrey, který si opět dokázal svým mimicko - pohybovým uměním získat diváka na svou stranu. Inu, Řada nešťastných příhod je sice hezké pokoukání, ale absence logicky odvíjeného děje jí vysloveně škodí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Z hlediska dětského diváka jde o zcela netradiční počin, neboť filmy o dětech stíhaných ranami "osudu" (zde velmi dobře zastoupeného Jimem Carreyem v roli Olafa) se zase tak často nevidí. Vlastně si nejsem jist, zda to není vůbec první takový film. Pokud se na to ale podívám jako dospělák, jsem poněkud zklamán. I přes onu proklamovanou (a taky skutečně přítomnou) "burtonovskou" vizuální stránku tomu filmu něco chybí. Podle mě uvízl snímek přesně na pomezí, kdy se dětem (asi) ještě nelíbí a dospělým (asi) už nelíbí. Má hlavní výtka směřuje k samotnému ději - na to, co se o filmu psalo, se v něm poměrně málo stane. Ne že bych snad chtěl dětem ubližovat v jednom kuse, jen mi to přišlo pouze jako slabý odvárek (ale dětské diváky to vylekat mohlo, uznávám). No nic, na závěr už jen tolik, že hlavní dětská herečka měla v obličeji takový dospělý výraz a že z ní jednou asi bude pěkná kočka, ale to už se samotným filmem nemá tak moc společného... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Knihu sice vůbec neznám, a ani jsem o ní nikdy neslyšel, ale když jsem tento film zahlédl, okamžitě jsem ho chtěl vidět, a jako fantasy rodinná podívaná, mě opravdu překvapil, více než jsem skutečně tušil, takže svůj účel opravdu splnil. No a já jsem sem zase napsal souvětí, které budou češtinářky luštit ještě generaci po mně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Po vlažnom prijatí alebo prefrčaní kinami som veru moc nečakal od tejto spočiatku vypadajúcej podivnosti ale našťastie opak je pravdou. A rad nešťastných príhod sa môže začať a poviem že asi najlepšia a najpútavejšia fantasy čo som videl, špeciálne triky a kulisy sú nadmieru podarené. Hlavnou doménou filmu sa ale stáva herecké obsadenie ako kostra bizarných príbehov, vyznievajúcich ako čierna komédia ale nadmieru vtipná, vďaka obsadeniu a nielen výborného masky strúhajúceho Jima Carrey ako Grófa Olafa ale hlavne kvôli trojici deťom v podaní Emily Browning ako rozumné dievča Violet - Liam Aiken ako nápaditý chlapec Klaus, ktorý má prečítane hromady kníh - Kara a Shelby Hoffman ako mala "opička" teda bábätko hovoriace svojou klasickou múkajúcou rečou - okrem spomínaných hercov sa tu mihnú aj iné známejšie osobnosti ako Jude Law v podobe obrysu Lemony Snicketa, takže ho v skutočnosti nevidíme, Meryl Streep, Billy Connolly ale i Dustin Hoffman. Pre režiséra Brada Silberlinga je to zatiaľ najlepší počin čo mohol stvoriť a pre mňa film ktorý pokiaľ bude možnosť si musím zohnať na dvd nosiči. ║Rozpočet $140miliónovTržby USA $118,634,549Tržby Celosvetovo $209,073,645║ konečne je aspoň raz za čas na filme vidieť prečo bol minutý tak vysoký rozpočet len škoda že tržbamy sa nezaplatil, niekedy ide kvalita na úkor neúprosnej komercii /95%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Asi se mi to zdálo, ale půlka filmu vypadá jako by s Tim Burton odskočil do špatného ateliéru. Kapku si hrál s barvičkama, domyslel pár scén a pak odešel a přišel Brad Silberling, kterému se to líbilo a rychle natočil komiksovou adaptaci Lemony Snicketových neštastných příběhů. Co z toho? Nezvladnutá adaptace komiksu, která musí poděkovat Jimu Carrey za jeho chameleonské kvality a božsky gumový obličej. Ta malá holčina vypadalo na mnohem víc než měla, což není žádná škoda, ale její bratr byl jak spadlí z marsu. Třeba se v druhém díle zlepší(a snad se Tim zase splete :-)) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Na filmu se najde hodně pozitiv: především je nutné vyzdvihnout skvěle stylizovanou (ano, jistě - burtonovskou) výpravu, které jakoby byl podřízen celý způsob vyprávění. Výborné jsou herecké výkony - hlavně bych vyzdvihl obě děti (ty větší) a pak třeba ještě skvělou Meryl Streep. Jim Carrey mě po chvíli tím přehráváním spíš už štval. Mně se docela líbila i hudba Thomase Newmana, i když je pravda, že předvádí to, co v posledních letech všude jinde. No a kde je problém filmu? Ačkoli jsou mnohé scény skvěle vygradovány (zvláště scény zachraňovací), velice brzy jsou měl pocit, že se dívám pořád na to stejné. To co uvidíme v prvních asi dvaceti minutách je pak znovu variováno s jinými postavami a v jiném prostředí. Především toto způsobilo, že jsem se po nějaké chvíli docela slušně nudil. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Hlaným plusom filmu je jednoznačne jeho výtvarna stránka. Štylizované viktoriánske kulisy ako keby z oka vypadli z románov od E.A.Poea (ktorému je vo filme zdaný aj hold - menom postavy bankára) alebo Julesa Verna. Lemony snicket je obrazovou poetikou veľmi blízky "burtonovským" bizarným svetom s početnými intertextuálnymi narážkami na iné diela (napr. nástup strýka Olafa na scénu je krásnym holdom Browningovmu Draculovi, resp. jeho predstaviteľovi Belu Lugosimu, a rovnako sa dočkáme odkazu aj na ďalšieho skvelého herca nemej éry - Lona Chaneyho), lenže žiaľ bez "burtonovho" zmyslu tieto krásne príbehy aj pútavo rozprávať. Ako celok film nedrží pokope a rozpadá sa na epizódky, z ktorých niektoré sú veľmi vydarené, niektoré menej. Zbytočnú rozdrobenosť paradoxne podtrhuje aj výborný Jim Carrey, keď častokrát kradne celé scény pre seba. Z týchto sekvenciií je potom cítiť, že vo filme nie sú preto, aby podporili a pohli ďalej príbehom, ale naopak, dejové odbočky tu slúžia čisto iba pre Carreyho "one-man-show" kreáciu. Výsledkom je film, ktorý vás dokáže zabaviť v detailoch, ale celkovo mu chýba vnútorna iskra. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vizuálně krásné, poetikou burtonovské, dějově nezajímavé a herecky vydařené. Solidní snímek, který je slepencem zdařilých scén, co pospolu zase tak moc neštymují, ale vlastně to pramálo vadí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá adaptace prvních tří Snicketových knih (mimochodem v oficiálním textu distributora jsou napsány názvy 4. a 6. dílu). I když děj je poněkud upravený. Jim Carrey opět konečně bláznivý tak jak ho milujeme a i dětské role jsou zvládnuté na jedničku. Obsazení Carreyho bylo ale opravdu geniálním tahem, protože ty grimasy a role a přízvuky... to překoná i Ace Venturu. Výtvarná stránka je zvládnutá na jedničku a spolu s hudbou skvěle podtrhuje depresivní atmosféru filmu. V menších rolích potěší Dustin Hoffman ("Ona si ho nezaslouží.") a Luis Guzmán. No a začátek s nejmenším skřítkem? Jednoznačně výborné. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Znáte to, jak někdy máte den blbec? Budík se porouchá, takže zaspíte, při ranním spěchu si pak o postel ukopnete malíček, venku prší, těsně před nosem vám ujede autobus a pocáká vás, zafouká silnější vítr a rozbije vám deštník, a nakonec po příchodu do práce/školy a pohledu do zrcadla zjistíte, že i ten/ta neznámý/á kluk/holka v autobusu se na vás usmíval/a jenom proto, že se vám na bundu/sako vydělal holub. Sourozenci Baudelairovi by snad za takový den byli i rádi. Jejich příběh začíná v den, kdy se na procházce po pláži z mlhy vynoří otylý bankéř Poe, aby jim sdělil, že oba jejich rodiče zahynuli při záhadném požáru rodinného sídla. Ze sourozenců Baudelairových jsou rázem sirotci Baudelairovi, a to je jen zlý začátek celé řady nešťastných příhod. Ta opravdová polízanice začíná teprve ve chvíli, kdy jsou svěřeni do péče vyžilého herce s obočím jak Brežněv, zlotřilého hraběte Olafa (Jim Carrey). Ten ve své snaze získat jejich pohádkové dědictví připraví sirotkům nejedno příkoří. To by ale bylo, aby si s nimi neporadili. Vždyť čtrnáctiletá Violet je nejnadanější vynálezkyní svojí generace, dvanáctiletý Klaus má načteno víc knížek, než mnozí přečtou za celý svůj život, a batole Sunny svými ostrými zoubky směle přehlodá třeba i ocelové lano, když je to zrovna potřeba. Nešťastné příhody Lemonyho Snicketa se objevily v příhodně nešťastnou dobu, kdy každá dětská fantasy byla smetena ze stolu jako laciná napodobenina Harryho Pottera, a je to zatracená škoda, protože zrovna v tomhle případě to je příslovečné srovnávání hrušek s jablky. Příběh Baudelairových se odehrává v učiněných steampunkových orgiích s nádhernou výpravou, už tak vynikající absurdní humor a hlášky knížky film šperkuje božským hereckým výkonem Jima Carreyho i dětských představitelů (především Emily Browning) a nevídaně hvězdným obsazením minirolí (mihne se Sue Sylvester, Stiflerova máma či Rainman), zatímco příběhově umně kombinuje děj prvních tří knížek s pár odkazy dílů dalších. Začalo to sice nenápadně, snad na čtyřech hvězdách, s každým dalším promítáním ale bylo jasnější, že tohle je srdcovka jako dělo. Fingers crossed pro sequel, už je nejvyšší čas... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

je to příběh o chytrých sirotcích, kteří po smrti rodičů nepropadnou trudomyslnosti, ale radují se z malých životních vítězství. jsou obklopeni fantantisticky ztvárněným světem, ve kterém musí vypadat zvláštně úchylně i domov, kde vás rodiče dávají spát. ,,krásný" záporák carrey zde předvádí to co na něm mám rád (je cinicky hnusnej) a nedělá to co na něm nesnáším (většina věcí z ace ventury). skvěle mu sekunduje malá sunny. pár scén jsem si prožil (taky jste tahali za vyhýbku?), párkrát se i usmál (,, jdou ty hodiny dobře?") ,ale přesto vše asi příště půjdu raději vedle, na ten o nejmenším skřítkovi. proč? prostě poslouchám svoje děti! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Neuposlechli jste VAROVÁNÍ? TAK VĚZTE, ŽE...Sourozenci Baudelairovi (květy zla?:) mají smůlu větší než Mexico City s aglomerací.... Matka i otec v pánu, z domu nezbylo nic, do svého zlotřilého chřtánu, vábí je hororový strýc. Karlík byl mléčná čokoláda, tahle je tmavá jako noc, pokusy o vraždu,násilí a zrada, je pozdě volat o pomoc... Jim Carrey v černohumorné kreaci monstra,které si klade za cíl spáchat všechny trestné činy v trestním zákoníku snad s výjimkou pojišťovacího podvodu a porušování autorských práv. Herodes, Jack Rozparovač a Harpagon v jednom gumovém těle. Sirotčí legii ve složení Violet Moudrá, Klaus Vizionář a Sunny Chrupavka neustále visí život na tenoulinkém vlásku, na srázu, na kolejích...a čekají je temné časy, vskutku temné časy...9/10....za dokonalý voicover Juda Lawa. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Thomas Newman: 1. The Bad Beginning ,2. Chez Olaf ,3. The Baudelaire Orphans ,4. In Loco Parentis ,5. Resilience ,6. The Reptile Room ,7. An Unpleasant Incident Involving A Train ,8. Curdled Cave ,9. Puttanesca ,10. Curious Feeling Of Falling ,11. Regarding The Incredibly Deadly Viper ,12. The Marvelous Marriage ,13. Lachrymose Ferry ,14. Concerning Aunt Josephine ,15. VFD ,16. The Wide Window ,17. Cold As Ike ,18. Hurricane Herman ,19. Snaky Message ,20. The Regrettable Episode Of The Leeches ,21. Interlude With Sailboat ,22. Verisimilitude ,23. Loverly Spring ,24. A Woeful Wedding ,25. Attack Of The Hook-Handed Man ,26. Taken By Surpreeze ,27. One Last Look ,28. The Letter That Never Came ,29. Drive Away (End Title), ()

Související novinky

Lemony Snicket se vrací

Lemony Snicket se vrací

05.09.2015

Populární fantasy Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod se bohužel nikdy nedočkala pokračování. Tržby nebyly tak velké, aby pro studio Paramount dávalo finančně smysl, fanoušci hraběte Olafa ale… (více)

Neeson s bílou parukou a plnovousem

Neeson s bílou parukou a plnovousem

05.12.2010

Znamená to, že si zahraje Santa Clause? Ne, Slobodana Miloševiče. Přesněji řečeno fiktivní postavu, která bude osudy bývalého srbského prezidenta inspirovaná. V temném dramatu An Ordinary Man Liam… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Reklama

Reklama