Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Recenze (215)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

S odstupem strašlivých let bylo setkání s Útěkem jako přivonět si k vůni, která se vám kdysi líbila. Sledovala jsem to znovu a vychutnávala si Steva, Ali, detaily, kterými by se dnes nikdo moc nebabral: epizodku kolem tašky ve schránce, dětičky s pistolkou ("jdi pěkně k mamince nebo ti zlomim ručičku"), unesený veterinární pár, o jehož soužití se dovíme z mála všechno, a dědula s autem na závěr. Detaily, které tvoří magnetizující celek. Zvyšuji na 5*, protože takhle udělané filmy se dnes vskutku často nevidí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen je tady charismitictký tvrďák, kterýmu člověk musí fandit i když se teda s tím nesere a nedělá zrovna skautské věci, perfektně k němu ladí jeho parťačka  Ali MacGraw se kteoru mají skutečně neortodoxní vztaj, kde se nedá předvídat jestli v následujícím okamžiku budou na sebe házet zamailovanej kukuč nebo po sobě půjdou. Dobře nastavená atmosféra, příběh s výborným tempem, jo, jo pozdrávek z doby kde se ještě točili filmy a Marvell spinkal, jak bylo krásně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $3,352,254║Tržby USA $36,734,619║Tržby Celosvetovo $58,831,997║ "Jedným slovom FANTÁZIA!" Strhujúca pecka ako hrom, od bankovej lúpeže z úvodu filmu sa dej ani na chvíľu nezastaví a ponúka nám doslova zbesilú jazdu na úteku dvojice lupičov v podaní chytráka Steva McQueena a jeho partnerky Ali MacGraw pred políciou, mafiánmi a jedného moc nahnevaného parťáka z lúpeže. Film v podaní režiséra Sama Peckinpaha ponúka poriadnu dávku násilia, prestreliek, naháňačiek, no doslova prešpikovaného deja do poslednej bodky z veľmi hustou atmosférou. /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem se dočkal. Po 6ti filmech Sama Peckinpaha jsem našel vše, co jsem hledal. Dokonce jsem přijal i jeho "ženy" a byl nadmíru spokojen. Na jeho trademarky jako krev, zpomalené/zastavené obrazy a především zmíněné "ženy" jsem si už dokázal zvyknout a užít je naplno. Určitě tomu pomohl drsný Steve McQueen v jedné ze svých nejlepších rolí a nádherná Ali MacGrawe (její přeměna z obrýlené studentky Jennifer z Love Story do Carol je úžasná) v roli jeho ženy. Přesto je Útěk v mnohém dost chladný a bolestivý ve svých detailech, ale jako celek působí skvěle. Možná jen ten konec je takový...překvapivý. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

„Let´s do it my way.“ Neprávem opomíjený film nejlepšího režírujícího šovinisty, alkoholika a feťáka. Atmosféra jihu USA z obrazovky přímo čpí, hudba je neskutečně trhlá (avšak plně funkční) a Peckinpah ze své „trademarkové“ kapsičky vytáhl snad vše co mohl. Zpomalovačky, honičky, přestřelky i westernový feeling. A Steve McQueena. King of Cool je tu drsný tak, že šmirgl papír je proti němu úplné pohlazení od maminky. Jako naprosto geniální tah se ukázalo jeho spojení s Ali MacGraw. Taková chemie se ve filmech vidí jednou za desetiletí (což je prostě tím, že tady byla skutečná). Naprosto mě dostávaly McQueenovi odevzdané pohledy na svou filmovou (a pozdější skutečnou) manželku u prázdné skříňky či po nákupu auta. První polovina je sice o třídu lepší druhé části filmu, ale to ani v nejmenším neznamená, že by ten zbytek byl špatný. Popravdě být jen o chlup lepší, tak se má TOPka otřesá v základech. Peckinpah tu svou genialitu prokáže v plné kráse již v úvodu. Snad žádný vězeňský snímek nedokázal přenést atmosféru rutiny, nudy a vzpomínek na život tam venku, tak dobře jako Sam v tomto pár minutovém střihovém prologu. O kráse „koupací“ scény po propuštění se raději ani nebudu moc rozplývat. Je prostě tím nejlepším co natočil. Ale ono je to všechno stejně jedno. Hlavně, že má Steve k dispozici slušivé sáčko, brokovnici a jeden hotel, který bude po jeho ubytování potřebovat generální rekonstrukci. PS - Ještě, že to do rukou nedostal původně zamýšlený Bogdanovich. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Takřka psychologická studie jednoho zajímavého manželského vztahu - krásně smutná Carol ve mně zanechala snad ještě větší dojem než stylový a vězením i věkem trochu nalomený Carter. Peckinpah dobře ví, kdy přitlačit na pilu, a např. záběr tří dětí skoro lhostejně obcházejících na ulici pohozenou mrtvolu patří mezi jeho nejlepší. To, že nikdo jiný neumí natočit rozstřílení policejního auta efektněji, je stará známá věc. K úplné spokojenosti mi chybí jenom trochu jiný závěr filmu, který by podtrhl povětšinou ponurý styl celého snímku. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen třímá brokovnici a aby se neřeklo, že jí má jen aby dobře vypadal, tak střílí do všeho a do všech. Ali MacGraw dodala sex appeal, a Peckinpah amorální syrovost. Občas se film dostane k až hodně černému humoru (kočka se jménem Poor little Harold). Navíc k tomu hraje fakt divnej hudební doprovod, kterej tomu dodává šmrnc. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Kromě nadměrné konzumace tvrdého alkoholu obsahuje Útěk všechny Peckinpahovy trademarky - včetně zmrazování obrazu a kontrastních úvodních záběrů ( roztomilé srnky se pasou na zelené travičce hned vedle věznice ). Pravděpodobně nejchladnější Peckinpah, ale Sam to tak asi chtěl. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Je to obyčajná banka.“ – "Dillingera zabili.“ – "Ale nie v banke.“ Komentár obsahuje spoilery. Sama Peckinpaha nemusím. Ale môžem (DIVOKÁ BANDA, STRAW DOGS). A ak sa k nemu do zosnulej party pridá jeden z najväčších frajerov, akých kedy Hollywood mal, úžasný narcis Steve McQueen (SEDEM STATOČNÝCH, BULLITOV PRÍPAD, MOTÝLIK, SKLENENÉ PEKLO), je to ešte o dosť lepšie. Hoci ich ÚTEK nemá najgeniálnejší scenár na svete (de facto je naozaj len o úteku pred komplicom, „zamestnávateľmi“, políciou a vzťahom), je to skvelá žranica „Nového Hollywoodu“, v ktorej je Peckinpah presne taký, akého ho milujeme a nenávidíme: vyhráža sa deťom, bije ženy, muži zabíjajú mužov a ženy milujú mužov tvrdo a reálne („Vychrápem sa so všetkými šaržami v štáte, len aby som sa z tej posratej basy dostala.“). Začína to krotko, ale už onedlho sa tempo zrýchli a nezastaví sa do záverečných titulkov, pričom skúsený režisér ťaží kilá napätia aj z triviálnych scén typu „zlodej batožín“. To najlepšie a paradoxne najneakčnejšie ale príde až na samom konci, kde Peckinpah potvrdzuje, že naturalistický rozprávač ešte nie je synonymom pre surovca a ponúka melancholický pocit nádeje. A keď niečo také dokázal ponúknuť ťažký alkoholik Peckinpah, ktorý sa tam dole v pekle snáď má tak dobre, ako dúfal, potom to so svetom ešte také zlé nie je: prašné mexické cesty, starec s dobrým srdcom a platom päťtisíc dolárov ročne a ON a ONA za volantom omlátenej kraksne. „Šťastnú cestu.“ – „Vám tiež, slečna.“ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, cekal jsem to sice drsnejsi, ale i tak se jedna o slusnej thriller, kterej ale neprinasi nic moc noveho. S pribyvajicima minutama se film porad zlepsoval, takze zatimco na zacatku se nic moc nedelo, McQueen se tvaril tak nejak namrdane a dej se trochu tahnul, od vyloupeni banky se to uz jen zlepsovalo az po masakralni finale s trochu prehnane cervenou krvi. I McQueen se za chvily rozehral, sem tam dokonce hodil nakou hlasku a prislo mi, ze tentokrat to neni takova ta zaporna, ale vlasne sympaticka postava, tentokrat Steve hraje proste parchanta, kterej nadava manzelce, je schopnej kohokoliv zastrelit a celkove se chova docela drsne, akorat sproste nemluvil. No a Ali k nemu skvele sedla, clovek by to do ni nerek, ale zvladla bejt taky misty docela drsna. Celkove slusne natocenej, dobre zahranej, sem tam trosku zdlouhavej, ale misty naopak sviznej, drsnej a zabavnej film a par scen fakt stoji za to videt. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

K vlastnímu překvapení jsem nebyl z kombinace McQueen-Peckinpah nijak unešen. Ne že by tu bylo málo krvavý akce, zábavných charakterů, charisma hlavní dvojice, Texas taky funguje a nekorektní je to dneska zvlášť sympaticky, ale nějak ten útěk časem nabral na nudě, respektive ublížený ksichty a vůbec mrmlání zločinců v partnerský krizi. Někdo ten film popsal jako "aimless", což byl i můj dojem. Bavila ale gaunerská romance s Lettierim a ženou veterináře, super i závěr s dědulou. BONNIE & CLYDE vítězí. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní, ale ne dokonalý Peckinpah. Scénář napsal Walter Hill a stejně jako u jeho pozdějších scénářů, i tady by bylo potřeba trošku přitlačit na pilu, ale i tak jsou tu některé perfektní momenty. Postava Ali MacGraw je skvěle napsaná ženská postava a její monolog k McQueenovi na smetišti je výborný. Akce je pak výborná a od momentu, kdy si McQueen koupí brokovnici to jde jen nahoru. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Poměrně drsný Steve McQueen. Spousta krve, nervů a výstřelů z brokovnice. Ali MacGraw mi ale přišla hrozně nesympatická. Stačila mi v Love Story. Naopak sympatická byla Sally "veselé kozy" Struthers. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já vím, že jsi hodnej chlapeček a vrátíš se k mamince. Protože když to neuděláš, zlomím ti ručičku." Nemám příliš v oblibě gangstery, kteří vyhrožují chlapečkům se stříkacími pistolkami, fackují ženy a neumí pořádně střílet z pistole, ale tady jsem prostě Doktorovi McCoyovi fandit musel. Asi proto, že on s manželkou jsou jediní dva sympaťáci v tomto syrovým thrilleru, kterej mě dost bavil. Jejich Útěk jsem si prostě užil, poučil jsem se o fintě se schránkou na nádraží, zanadával jsem si na fiflenu toužící po dobrodružství a hlavně jsem se naučil nakupovat brokovnici před očekávanou policejní kontrolou. A taky jsem zažil patrně nejlepší přestřelku v hotelu. Tý může konkurovat snad jen ta z Nabitý zbraně 1. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Akční film, který si v ničem nezadá se současnými "klipovkami". Bojím se dokonce říci o tomto filmu, že je inteligentní, neboť světonázor Sama Peckinpaha, šovinisty a alkoholika, je mi hodně vzdálený, ale chtě něchtě jeho kvality mu upřít prostě nedokáži. Nemluvný a sexy Steve McQueen s brokovnicí v ruce, kdy likviduje zloduchy jednoho po druhém, je jednoduše neodolatelný. Cynický, brutální a nekompromisní Útěk jenom dokazuje jak schopným byl Peckinpah režisér. Věřím, že to není poslední setkání s Peckinpahem. Klasika akčního žánru, která by neměla uniknout žádnému správnému fandovi. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

The Getaway jsem si dnes od roku 1990, kdy jsem tenhle film viděl poprvé (a nahrál si ho na video), dal už asi tak po patnácté. Tentokrát ze stařičkého DVD, pořízeného ještě společně s Bonnie a Clyde někdy na začátku století. Videokazeta zmizela po posledním velkém úklidu nejspíš někde v kontejneru, DVD stále opatruji. A po patnácté jsem se přesvědčil jak nedostižná je to klasika. Teprve dnes jsem však zjistil, že scénář k ní napsal starý dobrý Walter Hill. Takže ta rovnice ve skutečnosti není "Peckinpah + McQueen = dokonalost", jak zde uvádí erl, ale "Peckinpah + Hill + McQueen = dokonalost". Nejdrsnější director své doby to režíroval, druhý nejdrsnější rejža napsal scénář a nejdrsnější herec si zahrál hlavní mužskou roli. Kdybychom nechali tu rovnici takhle, vyšel by nám z toho nejdrsnější film všech dob. Jenže to by tam nesměla být Ali MacGraw, která ty drsné chlapské hrany neustále obrušuje svým ženstvím. Za to jí taky Steve v jedné scéně zfackuje tak, že by z toho uctívačky hnutí metoo nejspíš vyletěly z kůže. A dobře by jim bývalo bylo tak. Takže správně to nakonec bude "Peckinpah + Hill + McQueen + MacGraw = dokonalost". Za mě asi nejlepší a nejvyrovnanější Peckinpahův film, k němuž jsem už po tolika zhlédnutích prostě něco napsat musel. Tímto zdravím erla a děkuji mu za inspiraci. PS: Chtěl jsem tu ještě vypsat své oblíbené scény, ale ono je jich tolik, že by to vystačilo na celý další komentář. Spokojím se tedy alespoň s konstatováním, že Ali to sluší a Stevovi zase sluší Ali. Skoro jako ta brokovnice. A na závěr jeden oblíbený citát: "Kde je Frank?" "Nedal to. A ty taky ne." Prásk, prásk, prásk. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že jsou mi Peckinpahovy trademarky nadmíru sympatické, jeho filmy mě nebaví. ÚTĚK začíná "geniálně sestříhaným prologem, dokonale vtahujícím nejen do odosobněné mašinerie nápravného zařízení, ale především do neurotizujícího mikrosvěta hlavního hrdiny, zbaveného svobody", u kterého jsem se osobně nemohl dočkat, až konečně skončí. Po tomhle zatraceně zdlouhavém začátku akčního filmu se sice rozjede svižná kriminálka o páru, který musí uniknout hned třema pronásledujícím stranám (policii, mafiánům a bývalému parťákovi) a do toho řeší vlastní krizi, se slušnou peckinpahovskou závěrečnou přestřelkou, ale žádný zázrak. McQueen je tu za nepříliš sympatického profíka-studeného čumáka, naštěstí mu sekundují půvabná MacGraw a skvělý Ali Lettieri jako animální podrazácký gauner Rudy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jako správný chiropraktik napraví bolavou krční páteř zlodějíčka z nádraží pár údery loktem do nosu, bledě vypadající partnerce hbitě prokrví tváře a pomocí brokovnice se pečlivě stará o to, aby gangsteři netrpěli nedostatkem železa. Doktor McCoy se docela snaží, ale nikdy nebudu z McQueena připosraný jak mistr zastavárny Rick Harrison. Bohužel jsem jako první viděl remake Donaldsona, takže některé nestandardní scény (švédská veterinářská trojka, peníze v bezpečnostní skříňce a koneckonců konec) neměly ten patřičný dopad. To by ani tak nevadilo, ale ta manýra, kdy se strýček Sam dostával hluboko pod průměrnou délku záběru 3,5 sekundy, někdy působila až legračně.. ()

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama