Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

S odstupem strašlivých let bylo setkání s Útěkem jako přivonět si k vůni, která se vám kdysi líbila. Sledovala jsem to znovu a vychutnávala si Steva, Ali, detaily, kterými by se dnes nikdo moc nebabral: epizodku kolem tašky ve schránce, dětičky s pistolkou ("jdi pěkně k mamince nebo ti zlomim ručičku"), unesený veterinární pár, o jehož soužití se dovíme z mála všechno, a dědula s autem na závěr. Detaily, které tvoří magnetizující celek. Zvyšuji na 5*, protože takhle udělané filmy se dnes vskutku často nevidí. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Film z roku, kedy do kín prišiel Kmotr alebo Cesta draka. Do parády si Útěk zobralo trio Peckinpah (rok predtým mal v kinách svoj jediný výborný film Strašáci), Walter Hill (ktorý nemá na konte žiadny zaujímavý scenár) a Steve McQueen (zatiaľ ma žiadna jeho postava nepotešila). A čomu vdýchli život? Začiatok pripomína nemnohočlenných Dannyho parťákov. Následne sa dej prehupne do road movie s arómou Butch Cassidy a Sundance Kid (ako bonus vedľajšia dvojica, ktorá zrejme poslúžila ako predobraz pre Buffalo '66). Záver je Bonnie a Clyde s happy endom. Kupodivu to funguje (hlavne s brokovnicou) a keby Ali MacGraw mala v sebe väčšiu dávku sympatickosti, tak to mohlo byť dokonca vhodné k odporučeniu. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

No asi jsem si dle místních komentářů představoval větší nářez a brutalitku, viz Peckiho Strašáci. Dostal jsem jen, v mých očích průměrně zábavný 70kový akčňák, který se stylovostí rozhodně nemůže rovnat Drsnému Harrymu, nemluvě o Bonnie a Clydovi, s kterými se srovnání jistojistě přímo nabízí. 6/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na rok 1972 perfektny akcny film, ale remake UTEK DO MEXIKA (1994) od Rogera Donaldsona s Alecom Baldwinom a Kim Basinger su takmer na vlas podobne, takze som zial nemal z toho taky zazitok, ako by som si zelal. V kazdom pripade je jasne - vidiet takyto film v 80-tych rokoch v kine alebo v telke, zasluzi si u mna jednoznacnych 5 hviezdiciek, pretoze toto su filmy, ktore ma moc bavia... 28.08.2009 ______Steve McQueen - (Doc McCoy) +++ Ali MacGraw - (Carol McCoy) +++ Ben Johnson - (Jack Beynon) +++ Sally Struthers - (Fran Clinton) +++ Al Lettieri - (Rudy Butler) +++ Slim Pickens - (Kovboj) +++ Jack Dodson - (Harold Clinton) +++ Richard Bright - (Zlodej) +++ Hudba: Quincy Jones +++ ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

The Getaway jsem si dnes od roku 1990, kdy jsem tenhle film viděl poprvé (a nahrál si ho na video), dal už asi tak po patnácté. Tentokrát ze stařičkého DVD, pořízeného ještě společně s Bonnie a Clyde někdy na začátku století. Videokazeta zmizela po posledním velkém úklidu nejspíš někde v kontejneru, DVD stále opatruji. A po patnácté jsem se přesvědčil jak nedostižná je to klasika. Teprve dnes jsem však zjistil, že scénář k ní napsal starý dobrý Walter Hill. Takže ta rovnice ve skutečnosti není "Peckinpah + McQueen = dokonalost", jak zde uvádí erl, ale "Peckinpah + Hill + McQueen = dokonalost". Nejdrsnější director své doby to režíroval, druhý nejdrsnější rejža napsal scénář a nejdrsnější herec si zahrál hlavní mužskou roli. Kdybychom nechali tu rovnici takhle, vyšel by nám z toho nejdrsnější film všech dob. Jenže to by tam nesměla být Ali MacGraw, která ty drsné chlapské hrany neustále obrušuje svým ženstvím. Za to jí taky Steve v jedné scéně zfackuje tak, že by z toho uctívačky hnutí metoo nejspíš vyletěly z kůže. A dobře by jim bývalo bylo tak. Takže správně to nakonec bude "Peckinpah + Hill + McQueen + MacGraw = dokonalost". Za mě asi nejlepší a nejvyrovnanější Peckinpahův film, k němuž jsem už po tolika zhlédnutích prostě něco napsat musel. Tímto zdravím erla a děkuji mu za inspiraci. PS: Chtěl jsem tu ještě vypsat své oblíbené scény, ale ono je jich tolik, že by to vystačilo na celý další komentář. Spokojím se tedy alespoň s konstatováním, že Ali to sluší a Stevovi zase sluší Ali. Skoro jako ta brokovnice. A na závěr jeden oblíbený citát: "Kde je Frank?" "Nedal to. A ty taky ne." Prásk, prásk, prásk. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (25)

  • Vo filme bola neoprávnene použitá hudba sanfranciskej skupiny Earth Quake, v dôsledku čoho honorár dostala legendárna hudobná spoločnosť Beserkley Records. (Arsenal83)
  • Na jeho jméno je i ve filmu narážka, když jedna z rádiových stanic nese název WHIL. (DaViD´82)
  • První verzi scénáře si adaptoval sám autor předlohy Jim Thompson. Práce mu zabrala čtyři měsíce. Ovšem McQueenovi se nelíbil surrealistický konec na texasko-mexické hranici, a aby ho producenti do filmu obsadili, tak raději nahradili Thompsona vycházející scenáristickou hvězdou Walterem Hillem. (DaViD´82)

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama