Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesionální jezdec rodea Junior Bonner se po delší době vrací do Prescottu v Arizoně, aby se zde zúčastnil rodea a pokusil se zvítězit nad býkem Sunshinem, který ho v jejich nedávném klání porazil. V rodném městě se setkává se svojí rodinou a není to setkání nijak radostné - rodiče spolu nežijí, otec Ace dokonce leží v nemocnici a starší bratr Curly, úspěšný podnikatel, rozprodává rodinný ranč a nechává zbořit i dům ve kterém Junior strávil dětství. Setkání obou bratrů skončí hádkou a nakonec i fyzickým střetem, později ale dojde k jejich usmíření. Ace opouští na vlastní odpovědnost nemocnici. Na oslavách Dne nezávislosti se setká s Juniorem, se kterým se společně projedou na koni a účastní se soutěže v dojení mléka. Junior se na rodeu utká s dosud neporaženým Sunshinem. Podaří se mu tentokrát nad býkem zvítězit? (Crocuta)

(více)

Recenze (33)

RHK 

všechny recenze uživatele

Netypický western ze současnosti o jezdci rodea Junioru Bonnerovi (Steve McQueen) a jeho rodině. Zpočátku se film sice příliš pomalu táhne, ale později v klíčových scénách je cítit silná režie Sama Peckinpaha. Když Junior hledá tátu v chajdě, kolem které už krouží demoliční stroje, je zde najednou souboj Juniora v kabrioletu a proti němu řidiče buldozeru, který zvedá čelní lžíci a usypává před autem výhružně kamení. Skvěle je natočená i rvačka v hospodě, takhle akční scény umí točit jen málokdo. A nejsilnější je film ve vylíčení rodinných vztahů - jen málo slovy a hodně pohledy a gesty a hned je znát, kdo koho má rád a koho ne, kdo je bonviván a kdo přizdisráč.Tak skvěle natočenou studii jedné rodiny z dnes již kvapem mizejícího Divokého západu jen tak neuvidíte. Na Peckinpaha netypický film s minimem násilí a akce, zato plný chlapáctví. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9Vw8774FCEs ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nemá to až takovej odsyp, taky střih mně přišel trošku bruty, ale copak se daj poslat takový frajeři ze starý školy jako je Junior Bonner do průměru ? ()

movie 

všechny recenze uživatele

Peckinpahova hodně osobní záležitost (částečně se zde vyrovnává se ztrátou rodinné farmy) protkaná břitkým smyslem pro humor, mistrovsky zahraná (kromě McQueena absolutně top Joe Don Baker a Robert Preston) a má jednu z nejlepších hospodských bitek, jakou kdy uvidíte. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prvých 30-40 minút sa dokopy nič nedeje. S. McQeen sa iba potuluje, takmer neprehovorí a hovorím si, že by sa to už mohlo konečne rozbehnúť. Bohužiaľ, nerozbehlo. S. McQueena mám strašne rád, ale takú nudu som si nezaslúžil. Ja vlastne nedokážem opísať o čom ten film vlastne bol. S. McQeen sa ťahá z jedného miesta na druhé, stretne sa s otcom, stretne sa s bratom... Všetci sú bez peňazí, zabojujú na rodeu, McQeen si dá v bare pivo, zatancuje si s kráskou a ide ďalej za dobrodružstvom...Napísal som dobrodružstvo? Žiadne tu nehľadajte, ani akčné scény a veľký príbeh už vôbec nie. Ok, každý občas zakopne, ale keďže mám rád i filmy S. Peckinpaha je to dvojnásobné sklamanie. Miesto filmu si pozrite 5 minútový zostrih z rodea a fotku S. McQeena. Zážitok rovnaký a ušetríte takmer 2 hodiny času. Asi najslabšie tri hviezdy aké som kedy dal, aj to len pre účasť McQeena. Inak strašný prúser...50%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Zatím nejnudnější a nejméně peckinpahovský Peckinpah, co jsem viděla. Má to takovou tu atmosféru vesnických slavností, kterou tolik nenávidím - samé tlampače, pitomé písničky, spousta špíny a zpocených lidí, kteří se baví těmi největšími možnými nesmysly. (Ovšem jak praví klasik, "Sam to tak asi chtěl".) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Začátek je takový strnulejší, stojí hlavně na hereckých výkonech, přičemž je nutné vyzdvihnout Steve McQueena, jenž snad ani nedovedl zahrát špatně v žádném filmu. Kdykoli je na scéně, tak se je nač koukat. Snímek doprovází příjemná, stylová hudba, dobře se tu míchá prvek starých westernů s moderní dobou (jako o westernu bych však v souvislosti s Junior Bonnerem nemluvil) a ke konci nabírá děj na obrátkách: začínající rodeo, atraktivní žena, rvačky, vztah s bratrem a otcem a konečně finální výzva - jet na nezkrotném a nebezpečném býkovi, kterého by ve starých dobách porazil snad jedině John Wayne a v pozdější době ranger Cordell Walker. Podaří se to Steve McQueenovi alias Junioru Bonnerovi? Závěr je docela napínavý, pokud se s hlavní postavou sžijete. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen v roli muže, jehož morálka a věrnost vlastním životním pravidlům ostře kontrastuje s bezskrupulózní hrabivostí Juniorova bratra Curlyho, pro kterého tradice a minulost znamená stejně málo jako zlatokopecké plány jejich otce Ace. Nesentimentální, úsměvný a přesto nostalgický pohled Sama Peckinpaha na mizející americký Západ a nástup nových časů o kterých lze jen stěží říci, zda budou lepší... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Film, přestože obsazen v hlavní roli předním americkým hercem postrádá spád a jasně definovaný děj (pokud nějaký má - já ho nezaznamenal). Příběh je zdlouhavý, nezáživný, a nudný, herecké výkony průměrné až podprůměrné. Sehraná bitka kovbojů na zábavě působila směšně a nepřesvědčivě. Snad měl Steve McQueen v tu chvíli nedostatek jiných hereckých příležitostí, že tuhle upachtěnou roli přijal. Role unaveného kovboje donuceného přijmout díky úpadku pracovních příležitostí práci v rodeu mu očividně nesedla. Dle mého mínění naprostý propadák. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Jedna z replik ve filmu říká: "Viděls jedno rodeo - viděls všecky." Takže děkujeme, Same, za pěkný rodinný dokument, který nás zproštujě povinnosti něco dalšího podobného vidět. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct. Miluji záběry ze života amerického venkova. A rodeo? No to je přece jedno z jeho znaků. Plus pohodový Steve. Za pět kovboji! ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 Jedna pekna kocena nedokaze zachranit cely film, i kdyz se v nem jeste snazi sec muze i oblibenec McQueen... Ano, je to sice smutne, ze se divoky zapad hrouti, ale kvuli tomu se prece nezvencnu a nemusim natocit takovou slataninu, byt jsou zabery sebelepsi... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sam Peckinpah natocil nadpriemerny film o Juniorovi Bonnerovi, ktory prichadza na rodeo, a stretava rozvratenu rodinu /otec v spitali, brat predava rodny ranc/dom ..../, a tak zacne plynut tento film. Dejova linia je skor sci -fi nez realita, a prilis sa na moje pomery tliacha o medziludskych vztahoch a rozoberaju sa surodeneceke vztahy : brat sa pobil s bratom, zmierenie. Film stoji a pada hlavne na vybornom Stevovi McQueenovi, ktory to sam pekne taha + rezia talentovaneho Krvaveho Sama. Potom Junior Bonner odchadza, aby zvladol istu militantnu nasranu faunu /byk/. Jedine, co u mna film potiahlo do priemeru, bolo rodeo s touto rozzurenou nasranou faunou. 76 % ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

"Junior Bonner" patří spolu s "The Ballad of Cable Hogue" k nejintimnějším a nejosobnějším Samovým filmům. Právě úvodní scéna bourání Aceva domu byla důvodem proč se rozhodl ho režírovat, připomínala mu totiž místa kde trávil své dětství. Montáž ve které Peckinpah zachycuje likvidaci nejen domu, ale i krajiny jako takové, rozemílané řvoucími stroji, umlčujícími lidský hlas, na prach je spolu s pozdější Curlyho show se zuboženými zvířaty v klecích a "výprodejem" Západu jedním z nejostřejších Samových výpadů proti strojové a komodifikující současnosti. V konfrontacích bratrů se pak vyjevuje rozpor nezadržitelné, ale odosobnělé a zvěcnující současnosti (řidič buldozeru z úvodní scény, jehož tvář, nepohnutá a ukrytá pod helmou a brýlemi jako by ani nebyla lidská) a skoro už zmizelé minulosti, která v sobě mohla skrývat i jinou tvář přítomného. Když Curly vyčítavě říká Juniorovi "I'm workin' on my first million...and you're still workin' on eight seconds." vytýká mu nepřijetí hodnot a způsobu života, koloběhu spotřeby a akumulace, který sám představuje. Junior oproti tomu za peníze vyhrané v rodeu koupí Aceovi letenku do Austrálie, i když ví, že je to jen další neuskutečnitelný plán. Síla "Junior Bonnera" je právě v této, třeba svéhlavé a donkichotské, vůli k diferenci, odhodlání zůstat jiným bez ohledu na to, jak nevýhodné to je. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Spojenie westernu a McQueena išlo vždy k sebe a keďže rodeo jazdenie s westernom súvisí, tak aj Steve sem pasuje ako zadok na šerbel. Rovnaké je to aj s Benom Johnsonom vo vedľajšej roli. Film síce nemá až takú zaujímavú linku, ani tak nosný príbeh, ktoré by naplno zamestnali moju divácku myseľ, ale oceňujem pohodovú atmosféru, podporenú dobrou country muzikou. Ak išlo o to tradičnému westernovému režisérovi Packinpahovi, tak sa mu to celkom vydarilo. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Stylová westernová šou. Zdá se mi, že aby vás tento film bavil, musíte být alespoň z poloviny kovboj. McQueen je pojem sám o sobě, a hravě utáhne snad jakýkoliv film. Samovi spomalovačky jsou skvělé, a vše okolo ródea šlape tak jak má, že si to plně užívám. Jen ty rodinné trampoty jsou odsunuty až na druhou kolej. Závěr poté, jakoby vlastně nebyl. ()

Reklama

Reklama