Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vědci se snaží vyřešit problém, jak uchránit kosmické lodě před ničivým kosmickým zářením. Pochytají ve vesmíru meteority, které jsou k tomuto záření imunní a určí složení ochranné vrstvy pro pláště raket. (Hans.)

Recenze (7)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové info: HLUBOKO VE VESMÍRU ZASAHUJÍ …. PONOŘUJÍCÍ SE DO NEKONEČNÉHO SVĚTA TERRORU A VZRUŠENÍ …. VYZÝVAJÍCÍ OBROVSKÉ NEZNÁMO V NEJRISKANTNĚJŠÍM LIDSKÉM PROJEKTU!!! ___ Tušil jsem, že za touto scenáristicky dost úmornou záležitostí stojí Siodmak. Veze se to na popularitě ´Destination Moon (1950)´, včetně toho seriózního vědeckého přístupu, který se v závěru překlopí do něčeho, z čeho si dělá srandu Červený trpaslík. Takže hodinu z 80-ti minutové stopáže sledujeme vážně pojatou přípravu tří kosmonautů před výpravou do vesmíru, a to včetně centrifugy simulující gravitační přetížení (kterou lze vidět i v bondovce ´Moonraker´ s Rogerem Moorem), jenže celé je to pojaté strašně suchopárně a nezajímavě, kdy se střídají čtyři interiérové místnosti, s občasným dobovým záběrem na tehdejší techniku. Aby si i ženy přišly na své, tak i milostná zápletka nechybí. Ale oceňuji zobrazení startu kosmických lodí. Sice to jsou nastříhané záběry ze startu bojových raket V2, ale kosmonauti už aspoň nestartují v kožených bundách s pytlem na hlavě, jako ve stejně starém ´Rocketship X-M´, či ´When Worlds Collide´, dokonce i sklopné sedačky, umožňující lepší fixaci při přetížení tu jsou. Pak by ale i panu Grygarovi vypadaly hrůzou všechny vlasy, protože meteory do raket se chytají tak, že se prostě k meteoritu přiletí na blízko, otevřou se dvířka a meteorit se lapí jako tenisák do ruky. Ale tuhle naivitu prostě přinášela doba, nic, co by dnes zkušeného diváka tehdejších sci-fi vyvedlo z míry :o) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Když jsem se narodil, do vesmíru se už nějaký pátek létalo, lidi měli za sebou už pár výletů na Měsíc, kosmonautika byla považována už trochu za rutinu. Těžko tedy ocením film z prehistorie dobývání kosmu, přesněji před jeho začátkem, v témže smyslu, v jakém to zamýšleli jeho autoři. Film je točen vlastně docela podobně, jako mnou nedávno hodnocený Alien planet (2005): jde o fiktivní, tak trochu vědeckonaučný dokument o budoucích možnostech kosmických letů. Je zde trochu znát nezručnost režiséra -- první část, pro nás víc než triviální, je o sestavení týmu kosmonautů a přípravě mise. Dalo by se říci, proč ne -- ale je hrozně rozvleklá, herci pronášejí myšlenky, které mají být hluboké, morální, vizionářské, ale jsou zjevně pomýlené, plytké až trapné. A bohužel se neobejdeme bez romantických milostných vycpávek, no jo, no... Jako ve spoustě filmů je použit archiv americké armády včetně testů raket V2 a dalšího, takže pozemní exteriérové rekvizity nevypadají tak špatně. Interiéry jsou krásně naivní, ale za mě v docela pozitivním slova smyslu, i ti herci jsou celkem sympatičtí... 3 hvězdy to při troše shovívavosti unese.. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to především poctivé. Sice to začíná písničkou jako z Jamese Bonda, načež se to zvrtne v něco úplně jiného ale to vůbec nevadí. Jistě, bylo to hodně naivní, vědecky zřejmě naprosto nerealistické (nejsem fyzik, co já vím, ale co jsem tak o tom četl - ne tady, pochopitelně -, asi přece jen dost mimo), se zbytečným milostným příběhem (přestože na ty modelky u auta se koukalo více než hezky). Ale na tvůrcích bylo vidět, že se opravdu soustředili na to, aby každou etapu přípravy výpravy do vesmíru vykreslili maximálně poctivě a detailně. A to jako divák oceňuju, přestože k letům do vesmíru nemám nijak blízký vztah. Prima jsou také reálné záběry výbuchů z armádních archivů, které ve filmu nepůsobí nějak násilně. A jelikož některým snímkům nemám problém maličko nadržovat, váhání na přesně hranici mezi dvěma a třemi hvězdami dávám vyšší. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čím realistickejšie založené boli vedecko fantastické snímky rokov 50. tým nudnejšie bolo ich sledovanie. A nejde ani tak o námet, ktorý má od reálnosti ešte v dnešnej dobe ďaleko, ale skôr o pohľad na žáner. Žiadne mimozemské invázie, žiadne monštrá ničiace Zem, žiadny šialení vedci so svojimi zmutovanými poskokmi. Iba partička vedcov a letcov, ktorí iba bádajú skúšajú, tápajú a nakoniec niekoľko z nich letí do vesmíru, aby sa aspoň na pár minút titulný námet stal skutočnosťou. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Film je svým neustálým vysvětlováním zákonů přírody a funkčnosti všelijakých přístrojů a raket podobný filmům The Magnetic Monster a Gog a tyto tři filmy mají i stejného producenta, Ivana Torse. Všechny tři filmy zpracovávají témata vesmíru či technického pokroku seriózním způsobem, jenže oproti dvěma zmiňovaným filmům je Riders to the Stars postaven na naprosto nesmyslné teorii a to hodně ubírá na zajímavosti. V podstatě jsem byl na konci filmu docela rozpolcený, jak film hodnotit. Na jedné straně dlouhé a úmorné vysvětlování, na druhé straně pak velmi laciné a naivní, ovšem i roztomilé zpracování kosmického letu. Vidět tento film jako jeden z prvních sci-fi filmů ze zlaté éry padesátých let, asi bych si ho užil víc, ale i tak by se rozhodně nejednalo o žádnou perlu. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny filmu se věnují popisu výběru a testu kosmonautů pro první let vesmírem. V poslední třetině pak tři vybraní týpci podniknou chystanou expedici. Jejich úkolem je chytit za letu jakési minimeteority a přivést je zpět ke zkoumání. Z meteoritů by měli vědci zjistit, jaké materiály použít pro vesmírné lodě, které by odolaly nebezpečnému kosmickému či co záření. Film se nese v seriózním duchu, detailně popisuje jednotlivé fáze přípravy na expedici, vědci vše vysvětlují divákům (tím trochu připomíná mnohem známější Destination Moon (1950)). Potíž je, že už v době vzniku filmu muselo být všem jasné, že teorie zde předkládané jsou úplné nesmysly. Když se nad to ale člověk povznese, je z toho v kontextu žánru a doby lehce nadprůměrný film. Hlavně vcelku dobře zahraný, místy i napínavý. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Chá chá, za hodinu se nestane skoro nic. Prostě se jen kecá a kecá. Divadelní hra no. Teprve pak se uráčí děj přesunout v několika záběrech do kosmu, a to také není nic moc. Film k ničemu. ()

Reklama

Reklama