Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dokumentu o českém rockerovi se setkáte s Patti Smith, Talking Heads, Blondie, Johnem Calem, Iggy Popem, Ramones a dalšími. Titulní píseň Ivana Krále Dancing Barefoot textařky Patti Smithové znamená česky Tancovat bosý. Ivan Král je považován za jednoho z nejvýraznějších českých muzikantů, světovou osobnost v oblasti rocku. Proslavil se až po emigraci do USA. Po krátkých začátcích v Praze, kde ještě stačil zaujmout Jiřího Černého a umístit se v rozhlasové „Houpačce" s písničkou své tehdejší skupiny Saze, stává se tento rockový skladatel a kytarista v USA přímým účastníkem hudební vlny sedmdesátých let, vlny ohlašující glam rock a punkovou éru. Ivan Král se na krátkou dobu stává členem kapely Blondie, v čele s výraznou zpěvačkou Debbie Harry, a po té na pět let zakotví ve skupině Patti Smith Group, s níž natočí čtyři alba. Po náhlém odchodu zpěvačky Patti Smithové ze scény se stává spoluhráčem a spoluautorem nejšílenějšího ze šílených, rock'n'rollového rebela Iggyho Popa. V této době také spolupracuje s Johnem Calem... Podstatnou část dokumentu tvoří záznamy, v nichž Ivan Král osobně zachytil hudební dění v CBGB – newyorském rockovém klubu 70. let – Television, Talking Heads, Patti Smithová, Debbie Harryová, Iggy Pop a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Suchý odvedl kus skvělé a myslím, že i mravenčí práce, když zmapoval část života Ivana Krále, muzikanta, který se v hudebním světě neztratil. Hrál pár měsíců s Blondie, taky s Iggy Popem, ale především několik let s kapelou Patti Smith. Nechybí archivní fotografie, videa z koncertů, zpovědi samotného Ivana Krále i členů kapel, kterými prošel, včetně Debbie Harry, Iggyho i Patti. Ta popisovala (a to byla asi nejdojemnější část), jak vnímali v kapele jeho kořeny a politický vývoj v jeho zemi a aniž by se o tom Ivan příliš šířil, chápali, že zatímco oni jsou ve Státech všude doma, on se tak necítí, a přiznala, že v její tvorbě byla i inspirace jeho osudem. Ivan se též vyznal z obrovské úcty k její osobě, což jen potvrdil šot z pohnutého setkání po 14 letech. Samozřejmě zazněla spousta skladeb, m.j. i v podání Bono Voxe, který na závěr také, byť jen po telefonu, složil na adresu českého muzikanta obrovskou poklonu. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Tento snímek ve mně vzkřísil lásku k rockové hudbě. Ale hlavně je to dokument o člověku a době. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Upřímně a poctivě natočený dokument o chlapci, který si splnil s svůj (tj. každého z nás) rokenrolový sen. Ostatně Patti Smith Group a Talking Heands byly poslední kapely, které mě skutečně zaujaly. Natočit po letech dobový dokument neni určitě snadné; nedostatky v něm jsou už jen vadou na kráse. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Film ukázal, že nějaký Ivan Kral hrál se spoustou slavných hvězd. Bohužel nám neřekl téměř nic o Ivanovi. Hudební ukázky rozhodně dobré, ale katastrofa je v tom, že většina měla totálně rozjeté synchro zvuku a obrazu - učiněný amatérismus nebo odfláknutí. Když se ale podíváme na rok vzniku, dá se to pochopit, ne ovšem tolerovat. 65%. ()

Reklama

Reklama