Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První vysokorozpočtový snímek režiséra Sama Peckinpaha se zároveň stal prvním filmem, který byl bez vědomí autora uveden ve zkrácené verzi. Nyní, o čtyřicet let později, byla objevena a restaurována většina chybějících záběrů. Nové scény přispěly k ještě dokonalejšímu vykreslení posedlosti unijního důstojníka (Charlton Heston), který vede samozvanou výpravu složenou z vězňů (Richard Harris), bývalých otroků a zločinců (James Coburn), aby v Mexiku dopadli tlupu vraždících Apačů. Vyvstává otázka: Kdo představuje větší hrozbu? Major Dundee nabízí jedno z nejlepších hereckých obsazení v dějinách westernu a konečně přichází v podobě, v jaké ho zamýšlel legendární režisér! (Bontonfilm)

(více)

Recenze (66)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný western so slabým drajvom. Slušnej charakterizácii postavy Richarda Harrisa sa bohužiaľ nevyrovnáva tá Charltona Hestona, a ich konflikt, ktorý má byť primárnou líniou filmu, podráža množstvo vedľajších scénok, ktoré ho zbytočne spomaľujú a naťahujú. Ako vidím, kolegovia si sťažujú už na zdĺhavosť 123 minútovej verzie - a to ja som musel obsedieť pri 152 minútovej, ktorej nepomohlo ani veľké plátno. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Na Packinpaha prachsprostá bída, která v kontextu jiných westernů této éry brázdí ornici šedého průměru. Nic pro co by stálo dvě a půl hodiny čučet v kině. Mimochodem, potenciální "sílu" zápletky jsem doteď nepochopil. Ať už v podobě, kterou Peckinpah zamýšlel, nebo tak jak jí realizoval. Simply boring. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Od tvůrce DIVOKÉ BANDY bych čekal mnohem víc. Slušná výprava a kvalitní herecké výkony, ale chvílemi se film děsivě vleče a neodbytně se vkrádá nuda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně to, co mi na amerických filmech ze staré školy vadí. Epické prostředí, hudba, všechno a v celém tom dění absolutní hrdina dívčích srdcí a dětských tváří - Major Dundee. Troška špinavosti by neuškodila a hned by se na film dívalo líp. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,8miliónaTržby USA $14,873Tržby Celosvetovo $700,000▐ rozťahané, nekompaktné, pár slušných scén ale ako celok nefungujúce /40%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Snímek neodpustitelně poznamenal producent Jerry Bresler - a nejen nemístnými požadavky ve střižně, nýbrž i zásahy přímo na place, díky nímž mnoho zamyšlených scén vůbec nespatřilo světlo světa. Ale i tak se jedná o velmi zajímavou variaci klasického fordovského žánru, která chutná dost jinak než typičtí Kavaleristé nebo "postfordovští" McLaglenovi Undefeated. Setkáme se tu se silnými muži, bažícími po hrdinství, ovšem tohle hrdinství je již velmi individualizované a svým způsobem samoúčelné a zbytečné. Konflikt ústřední dvojice má rozhodně šťávu a vedlejší postavy napětí ještě zvyšují. Z formální stránky je pak radost sledovat Peckinpahův nezaměnitelný rukopis. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Hodnotím Extended version z Varů. Rozhodně to filmu prospělo. Místy možná pomalejší, ale určitě peckinpahovsky syrový a s kvalitním hereckým ansámblem, pro který mám slabost ( především Heston, Coburn ). -- Doporučuji podívat se na bonusy na DVD. Velmi zajímavé ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Ne úplně typický Peckinpah, přesto chlapský kavaleristický western, kde si muži obrazně řečeno poměřují penisy, kdo z nich je větší king. Nevím, jak by Dundeeho natočil Ford, pro nějž byl připraven scénář, ale máme zde kvalitní Peckinpahův příběh sebestředného opilce majora Dundeeho, který velí kavalerii složené z jižanských vězňů, černochů osvobozených z otroctví a dobrovolníků spojených do jednotky pro nalezení a potrestání "divoké bandy" Apačů. Neustále jiskřící osobní spor yankeeského majora a jižanského kapitána v této konfrontaci připomíná režisérův slavnější western Pat Garrett a Billy Kid. Jinak pro mne to byl skvělý zážitek vidět majora Dundeeho v Peckinpahově drsné režii - špinavé ostré chlapy držíci slovo, muže někdy surově zkopnuté z koně a krvavé bitvy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=azBQQpcI-Hk ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vrátili jsme se s 48 henryovkami, 5000 náboji a malou houfnicí, aby si měl poručík s čím hrát." Tahle výprava dobrovolníků, zločinců, barevných a Jižanů mne vcelku zaujala. S Apači před nosem, Francouzi za zády a vlastními problémy uprostřed se odehrál napínavý příběh s prvky poměrně povedeného humoru a tak to mám rád. Chvílemi jsem se sice ztrácel v bojových scénách, zejména noční bitky mi nebyly příznivě nakloněny, ale jinak jsem si to s touto smradlavou bandou v sedle celkem užil. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězda až po shlédnutí rozšířené verze v kině: film se stal plynulejším a kompaktnějším, velmi vydařený je restaurovaný soundtrack s jižanským leimotivem. Klady filmu jsou hodně (a překvapivě) prďácký Heston, jadrné dialogy a epická struktura zajímavě splétající několik dějových linek. Do DIVOKÉ BANDY mu ale ještě leccos chybí, zejména lepší bojové scény a prokreslenější postavy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Drsný vojenský western Sama Peckinpaha s nečernobílými postavami, takřka dokonalými akčními scénami (závěrečná bitva s Francouzy) a velkolepým hereckým obsazením v čele s Charltonem Hestonem. 85%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Řezník Sam se teprve rozehřívá, ale senzační obsazení všech tří hlavních rolí dělá i z tohoto filmu velkou věc. Nutno vidět director´s cut, ne ořezanou tv verzi. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prvý veľký western velikána tohto žánru menom S.Packinpah. Nevidel som pôvodnú kratšiu verziu, ale táto na mňa pôsobila celistvo. Obraz vzhľadom na rok výroby 1965 je dobrý, ale nie taký vynikajúci ako pri Leonových Vtedy na západe alebo Dobrý,zlý a škaredý. Film nemá nejakú silne výraznú scénu, no napriek tomu máme do činenia s kvalitným westernom. V menších úlohách poznáme hercov známych z jeho Divokej bandy. Celkom sa stotožňujem s tým čo povedal S.Packinpah: "Nerobím filmy pre každého. Robím filmy pre seba a dúfam, že sa nájdu ľudia, ktorí majú podobný vkus."80%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

První 3/4 filmu naprostá spokojenost - zajímavá zápletka, skvělý Heston i Harris, bavilo mě to. Ale pak nějak mocně zaúřadovala ruka střihače a dostavil se lehký "wtf moment". Nicméně i tak nadprůměrný western. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ne zcela typický Peckinpahovský western, přesto však skvělá podívaná, která mě nenudila ani přes delší stopáž. Perfektní herecké výkony známých tváří, dobrá hudba a atraktivní prostředí Unie a Konfederace, tentokrát s jednotkou namíchanou z obou znepřátelených armád. Osobní spory, romantická linie a ústřední zápletka jsou patřičným zpestřením. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pomník amerického patriotizmu, prvého Peckinpahovho "veľkého" filmu, v ktorom zberba, zložená z gaunerov, zločincov, černochov, dezertérov, Severanov, Južanov a pár dobrovoľníkom pod velením majora Amosa Charlesa Dundeeho bojuje v mene slobody, demokracie a svätej Ameriky proti Apačom, pričom majú problém nevyzabíjať sa sami medzi sebou... Patetická, nudná báchorka, v polovici navyše s absolútne zbytočným rádoby pohodársko-romantickým predelom a prispatým tempom, ktorá spoľahlivo podporila ultranacionalistickú propagandu 60.-tych rokov, o tom, ako sa všetci Američania dokážu spojiť proti spoločnému nepriateľovi. Že Peckinpah natočil niečo takéto sa mi ani veriť nechce. Sorry, Sam. 24% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Solidní armádní western s výtečnými Richardem Harrisem a Jamesem Coburnem ve vedlejších rolích a o poznání horším lehce přehrávajícím Charltonem Hestonem v hlavní roli. Základní linii napětí udržuje neustálý svár mezi jižanským a yankijským důstojníkem, kteří jsou donuceni i se svými muži spolupracovat v okrajovém konfliktu s indiány, ačkoliv stále ještě trvá válka Severu proti Jihu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bieli proti indiánom, severania proti južanom, mexičania proti bielym a s bielymi, aj indiáni s bielymi, Francúzi proti armáde, a to tu nemáme ešte Britov, atď. Z tohoto mi vyplynulo, že ak boli teda všetci proti všetkým a vzájomne sa zabíjali, tak ak by naopak všetci držali spolu, vyšlo by to na rovnako. Bolo by na všetkých stranách rovnomerne menej mŕtvych. Ale o čom by potom boli westerny, že? Peckinpahov Dundee sa javí ako relatívne rasistický film, lenže on iba zobrazuje realitu. Aspoň sa o to snaží, takže ak vám postavy nebudú svojim správaním sympatické, tak si z toho nič nerobte, prečo by aj mali. Najväčšou devízou filmu je napätie medzi Hestonom a Harrisom a v zásade funguje, len by mohlo byť viac vyhrotené. Určite film nepatrí medzi najlepšie Samove snímky, ale to si pri niektorých filmoch hovoríme pri každom režisérovi. ()

Reklama

Reklama