Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi 50. až 70. let minulého století. Honza Steiner nebyl žádný drsňák ani grázl. Byl to jen kluk, který měl smůlu, že se ocitl ve špatnou dobu na špatném místě. Na šikmou plochu se dostal shodou nešťastných osudových náhod. Výchovu Honzovi poskytly dětské domovy, pasťáky a nakonec kriminál. Vedl dlouhou, nevyhlášenou a pravidly právě neoplývající válku s důstojníkem veřejné bezpečnosti. Konflikt vyvrcholil zinscenovaným honem na Honzu, který nešťastně zastřelil svého úhlavního nepřítele a byl za to odsouzen k trestu smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Na TV poměry nadstandartně technicky zvládnutý film, se společensky důležitým tématem, u kterého nechápu jen jednu věc, a to tu, proč si snímek jako svůj projekt vybral zrovna Jiří Svoboda. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vyjmout z koncepce tohoto snímku rádobydrsné pásmo vypravěče (jemuž vůbec neodpovídá používaná vrstva jazyka a působí rušivě a místy až směšně), jednalo by se o jednoznačně nejlepší polistopadový film režiséra Jiřího Svobody a jeden z nejlepších filmů reflektujících zrůdnost mezních 50. let - paradoxně od tvůrce, který sám totalitní ideologii v jisté fázi svého života propadl. Takhle je Udělení milosti se zamítá ,,jen" vysokým televizním nadstandardem pocházejícím z ostravského studia, které se zasazením do dobového kontextu vypořádává s temnou etapou našich moderních dějin... Svoboda opět již tradičně exponuje příběh silného jedince, který se postaví takřka proti všem (možná bychom tu našli podobnost s žánrem, který lze označit jako eastern) a jehož příběh nese rysy tragédie (s motivy zrady a odplaty). Silná je až naturalistická predestinace hlavního hrdiny, jehož osud je takřka od začátku daný. Je velká škoda, že se takovýchto společensky závažných filmů obecně netočí více - přispělo by to našemu vypořádání se s problematickou érou komunismu... Podobné filmy: Tichá bolest ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné televizní drama, které si celkem zákonitě vybral režisér Svoboda pro vyhraněný rebelský charakter hlavního hrdiny a atmosféru tíživých 50. let deformovaných stalinistickým režimem. Vzhledem k dlouholetému členství Jiřího Svobody v komunistické straně a jeho angažovanosti jde o jeden z pokusů vyrovnat se s vlastní minulostí. Podobné náměty s kriminální zápletkou jsou ve Svobodově tvorbě časté. Slušný scénář a především výborný Jan Dolanský v hlavní roli jsou hlavními přednostmi tohoto kousku. Celkový dojem: 70 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na televízne pomery veľmi, naozaj veľmi kvalitne spracovaný film, čo prekvapuje najmä preto, že ide o tuzemský snímok. Príbeh je naozaj drsný, dráma s nádychom temnej a civilnej kriminálky, v ktorej som po technickej stránke (kamera, strih, nasnímanie, filtre) len málokedy našiel chybičku a niekedy som mal skutočne pocit, že sledujem (a nepreháňam) nejaký americký nezávislý snímok. S príbehom sa teda tvorcovia nemaznali, dej nechali a hodili nám ho ako psom, surový a tvrdý, bez akéhokoľvek zmäkčenia, či prikrášľovacích úprav a to sa mi veľmi páčilo. Navyše aj herecky zvládnuté takmer na prvotriednej úrovni, nesedeli mi len niektoré vedľajšie roličky. 80%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V době Sametových vrahů byl televizní film Udělení milosti se zamítá považovaný za velký hit. Přestože měl odloženou premiéru skoro dva roky po Sametových vrazích (a i proto bylo tak důležité společné vydání na DVD). Na obou projektech bylo možné sledovat vývoj práce režiséra Svobody s jeho oblíbeným týmem. Příprava projektu byla vleklá, už v polovině 90. let byl hotový scénář, ale nakonec došlo k natáčení až v roce 2001 díky spolupráci s ČT Ostrava. Což mělo dopad na zajímavý výběr lokací, ale také na omezenou výpravu, pro kterou byl problém příběh ukotvit v čase 50. - 70. let. Nicméně po stránce dramatické výsledný film uspěl a formoval příští kariéru Dolanského i budoucí partnertví Dolanského s Vlasákovou. Vysloveně problematická je jen práce s voice overem a příliš časté užívání hlavního hudebního motivu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jiří Svoboda opět nezklamal, stejně jako nikdy předtím. Stvořil vynikající příběh (na motivy skutečného případu) o zločinci, který zločincem být nechtěl a o přáteství, které bohužel nebylo silnější než osud. Honza Dolanský dokazuje, že je jedním z nejlepších herců součastnosti. Svému jmenovci Steinerovi dokázal skrze drsnou slupku vtisknout srdce a chlapeckou obyčejnost. Matěj Hádek svého sarkastického vypravěče Pajdu předvedl rovněž s grácií a kdo opravdu zaujal, byl Petr Motloch. V roli odporně slizké policajtské svině jménem Charvát byl naprosto dokonalý. Být film natočen za velkou louží a na velké plátno, získal by jistě za svůj výkon Oscara (nebo alespoň nominaci). Drsný, naprosto nepatetický a vynikající krimithriller s mrazivě dokonalou hudbou (písničkou) Daniela Landy (a to ho jinak příliš nevyhledávám) od nejspíš jediného tuzemského renomovaného režiséra drsných žánrů. 93%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Koukám, že dnešní neděle se nese v historických procesech dle skutečných událostí. nejprve Past s Jiřinou Štěpničkovou a nyní toto. No, koukal jsem na to jak blázen řeknu vám. Vůbec jsem o tomto filmu nevěděl a o to více jsem byl mile překvapen. Ačkoliv TV film, bylo na co těch 108 minut koukat. Jediné co mi tam vadilo byla ta hudba. Ne, nevydila mi ta úvodní melodie Dana Landy se skvosttným duetem na konci závěrečných titulků, který bych chtěl mít nahraný (na CD si to Dan zpívá sám). Ale ta syntetizátorová až devadesátková hudba. To je ale jediné co bych vytkl. Příběh skutečně zajímavý. Člověk si uvědomil, že žít si s dobře rozdanými kartami hned od začátku života pokud si to nějak nezkoní se dá slušně až do smrti. Ale ne každý tu kliku má. Někdo do začátku nedostane nic, nidko jej nepodporuje, nikdo se jej nezastane... A i když se snaží, dostává samé kopance. To se pak těžko nějak začleňovat... Zaujme zde celá škála mladých hereckých hvězd jako Krajčo, Dolanský, Vlasáková (ti jsou mimochodem dnes s Dolanským manželé), dokonce se tam objeví i ,,soudkyně Barbara'' :-) . Film se celkem snažil držet i v rámci historických předloh padesátých a sedmdesátých let a jak říkám na TV film dost slušný počin. * * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesmírně precizní scénář, nikdo není jen svině, nebo vzor ctností. Vynikající casting, z bratrů Hádků byl vybrán ten, který umí hrát. Skvělá hudba, Dolanského životní role a v neposlední řadě Svobodova citlivá režie. Tohle všechno tvoří esence jednoho z nejlepších českých filmů. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Film zhliadnutý ako bonusové dvd ku filmu "Sametoví vrazi". Málokedy sa mi stane, aby nejaký bonusový materiál tromfol hlavné dvd. V tomto prípade sa to Svobodovi s týmto drsným krimi thrillerom z obdobia 50. až 70. rokov rozhodne podarilo. Ani sa človeku veriť nechce, že sa jedná o tv film "made in ostravské štúdiá". ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si to s tim, že to bude aspon trochu jako Sametovi vrazi. Nebylo. Film se hrozně tahnul. Aspoň že ten Dolansky tam hraje. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jako televizní počin ostravského studia nadprůměrné. Bezútěšnost doby vykreslena prostřednictvím skvěle propracovaných charakterů jednotlivých hrdinů a antihrdinů. Jen letmý pohled dírou ve stropě stačí, aby si divák domyslel pedofilní zrůdnosti v pasťáku. Už úvodní klukovská revolta Hanse Steinera vůči Charvátovi naznačuje, kdo bude v centru dění. Zajímavě zakomponovaná baladická romance mezi Magdou a Honzou. "Myslíš si, že se udělám, když mi nějaká Dorota řekne, že jsem jinej?“ Herecky skvělé výkony, a to i u dětských herců. Ale jednoznačně nad všemi ční Dolanský a Motloch. Perfektní exteriéry – důlní šachty. Výborná hudba Daniela Landy. Působivý snímek. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Svoboda patří k lepším českým režisérům. Je škoda, že česká produkce nebude mít nikdy peníze na to, aby točila krimi filmy v tom velkém americkém stylu. Věřím, že tam by se mohl Svoboda ukázat naplno. Udělení milosti je film udělaný tak nějak navíc, dával se na DVD jako bonusovka k Sametovým vrahům, a i díky tomu jsem ho vůbec viděl. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů české televizní produkce. Film, který by, po citlivém sestříhání a kvalitní obrazové postprodukci, mohl z fleku do kin. Nechápu jen jednu věc - proč Tosim nechápe jen jednu věc, a to tu, proč si snímek jako svůj projekt vybral zrovna Jiří Svoboda. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

I já musím uznat, že tohle se povedlo. Hlavní hrdina byl pěkný hajzlík už od dětství, no ten fízl byl ještě mnohem větší zmrd, co ho nenechal vydechnout a dopadlo to, jak dopadlo. Pro oba špatně…Mělo to zajímavý scénář, dobrou atmosféru a solidní herecké výkony – co víc si divák může od českého televizního filmu přát. Jan Dolanský podal velmi dobrý výkon (snad nejlepší, co jsem ho zatím viděl hrát – taky si během natáčení našel svou životní a osudovou lásku (Lenka Vlasáková), Petr Motloch si toho hajzla (fízla) zahrál taky dobře. Bylo to v mnoha směrech drsné, ale dobře natočené, takže v tomto případě neváhám dát nadprůměrné ohodnocení. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Drsný film z drsného prostředí. Příběh vyvrhele, kterého přesvědčivě zahrál Jan Dolanský. Této nejednoznačné postavě značně sekunduje asi jediný "přítel", kterého má, Pajda v podání taktéž výborného Matěje Hádka. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jeden z tisíce příběhů lidí, kterým přístup bolševického režimu zničil život. V tomto případě se dostal na šibenici kluk, který se jako malý "provinil" nežádoucím otcem. Další z témat, které by si zasloužilo víc, než jen televizní zpracování, ale co se technické stránky věci týče, tak ten kino look film částečně i měl. Zahrané solidně od všech zúčastněných a ačkoliv Dolanského projev mi dlouhodobě nesedí, tady mi nevadil. Vypíchnul bych ještě Petra Motlocha, který zahrál hajzla esenbáka na jedničku. 80% ()

Reklama

Reklama