Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi 50. až 70. let minulého století. Honza Steiner nebyl žádný drsňák ani grázl. Byl to jen kluk, který měl smůlu, že se ocitl ve špatnou dobu na špatném místě. Na šikmou plochu se dostal shodou nešťastných osudových náhod. Výchovu Honzovi poskytly dětské domovy, pasťáky a nakonec kriminál. Vedl dlouhou, nevyhlášenou a pravidly právě neoplývající válku s důstojníkem veřejné bezpečnosti. Konflikt vyvrcholil zinscenovaným honem na Honzu, který nešťastně zastřelil svého úhlavního nepřítele a byl za to odsouzen k trestu smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

České drama inspirované skutečnými událostmi odehrávající se v 50. a 60. letech popisující nelehký osud mladého chlapce Jana Steinera (v dospělosti J. Dolanský) vyrůstající v německé rodině v poválečné době. Nedobrovolně se dostává na okraj společnosti a opakovanými útěky z výchovných zařízení a občasnými krádežemi také za hranici zákona. Příběh je vyprávěn z pohledu jeho přítele s pohybovým hendikepem z dětství zvaného Pajda, kterého v dospělém věku ztvárnil M. Hádek, a to zcela bez příkras a sarkasticky. Zatčení a zkrocení mladého Steinera považoval za svůj hlavní služební úkol místní velitel veřejné bezpečnosti Charvát v podání P. Motlocha. Za velký nedostatek dramatu J. Svobody považuji nejasné a matoucí časové ukotvení příběhu, neboť vezmeme-li v úvahu, že snímek začíná v poválečných letech, kdy se do opuštěných budov po vyhnaných Němcích začali stěhovat noví českoslovenští obyvatelé, tak dle logiky a stáří hlavního hrdiny by se měl příběh odehrávat nejpozději na začátku 60. let. Tomu absolutně neodpovídá zobrazený vozový park, kde se nesmyslně objevují staré vozy z 50. let, novější vozidla včetně legendární Tatry 603 a vedle nich sovětské žigulíky a jiná zahraniční vozidla, které v té době nemohla existovat. Také postava mladé sestřičky Magdy v podání L. Vlasákové, která z neznámých důvodů nalezla ve Steinerovi zalíbení, mi do příběhu příliš nezapadala a v závěru se ztratila úplně. Životní podmínky v nápravných sociálních zařízeních pro mladistvé bývají v podobných filmech často zobrazovány jako velmi beznadějné a chmurné a v tomto snímku tomu nebylo jinak, neboť utrpení mladého chovance dosáhlo vrcholu, když se odhalily sklony hlavního vychovatele v ústavu k homosexuální pedofilii. Ve vedlejších rolích se objevila Y. Kornová jako Steinerova matka, která po nezměrném utrpení dobrovolně opustila tento svět, dále I. Bareš coby Pajdův otec alkoholik a Steinerovi známí zloděj K. Zima a kuplíř a násilník J. Nosek. Po první polovině filmu, kterou hodnotím jako povedenější, následovala méně přesvědčivá druhá část, v níž se děj zabýval především Steinerovými úniky, zatýkáním, přestřelkami a po definitivním dopadení následovala poprava odsouzeného v jeho pouhých 22 letech. Za filmy jako Hotel pro cizince či Jen o rodinných záležitostech, které se věnují komunistickému bezpráví v 50. letech, tento snímek značně zaostává, ačkoli zde se o zvůli režimu nejednalo, neboť Steiner byl skutečně zločinec a recidivista, byť byl svým pobytem v různých nápravných zařízeních od dětství k tomuto způsobu života v podstatě vychován. V dramatu můžeme zaslechnout melodie od známého zpěváka a hudebníka D. Landy. Ačkoli závěr filmu byl dostatečně dramatický a emotivní, přesto po zhlédnutí Svobodova psychologického snímku přetrvával rozpačitý pocit, který mi nedovolil, abych toto dílo hodnotil jinak než průměrně. ()

Theker 

všechny recenze uživatele

Dve pasáže z filmu, ktoré definitívne rozhodli o mojom hodnotení: Nočná prestrelka v meste a ....poprava. Bez milosti, bez emócií ale zároveň až zdrvujúco emotívne. Film, ktorý netúži po striebornom plátne, no "len" v TV je ho škoda. ()

CliffLee 

všechny recenze uživatele

Na to že se jedná o televizní film, je velmi dobře zpracován a i režírován i když nějaké ty mušky by se tam našly... Ovšem film má také dosti zajímavý a chytlaví příběh z drsného prostředí socialismu u nás a navíc zde opět vyniká výborný Honza Dolanský. Rozhodně jeden z těch mála českých (TV) filmů z posledních let, který stojí za zhlédnutí... 8/10 ()

retrogirl2 

všechny recenze uživatele

Perfektní herecké výkony opravdu všech, nejvíc Dolanský, Hádek... Vypravěčská část mě bavila. A Landovo Tajemství mě tady totálně dostalo, patří sem. ()

BaruM 

všechny recenze uživatele

Z televizní tvorby se jedná opravdu o silný počin. Mám ráda české filmy o bývalém režimu, a tenhle mě mile překvapil. Skvělé herecké výkony viz Jan Dolanský, který mi sedí ve všech filmech, kde se představil. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hm, proč bylo tohle děláno jen pro televizi, to mi hlava nebere. Nemám sice moc rád kecání do děje, ale nedá se nic dělat. Tady to není tak hrozné. Herci jsou skvělí, kamera perfekt. Doprovází to hezká hudba pana Landy. Bohužel se skoro stále opakuje jen ten jeden motiv. Závěr byl udělán moc rychlými nůžkami, takže vypadá neuvěřitelně a to je dost škoda. Přes tyto drobné chybičky jde o kvalitní a nadprůměrnou podívanou. ()

Zembitch 

všechny recenze uživatele

“Epicky vykon” Honzy Dolanskeho a toho “zmrda” Charvata (Motloch)...budme radi za dobu, ve ktere zijeme :) ....Dan Landa se svym “Tajemstvím” (9 milimtru-posluchaci znaji) dovedl tento film k dokonalosti :) ...smutny pribeh...strasne si vazim, ze jsem mladsi rocnik a tuto “zkurvenou” dobu nezazil ...veliky respekt panu Svobodovi...takhle natocit cesky TV film, kloboucek :) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přesně si na tenhle film vzpomínám. Když běžel poprvé, naši spráskli ruce a bědovali, jaké prasárny se v současnosti točí a co je vůbec možné pustit do televize. Dnes, po více téměř dvaceti letech, se divím i já. Film je ve svém obsahu otřesný. Komunisté si na jednu stranu kriminálníky "vyráběli" sami...a pak se divili. Ale tvůrci se asi rozhodli, že vše rudé bylo vždy nevinné. Honza si dost sobře nabíhal a dával komančům závdavky proto, aby ho chytali a aby dopadl jak dopadl. Jan Dolanský je možná kvalitní herec, ale další už tak skvělí nejsou. Regionální herci na velkém place tak nějak nefungují jak dobře namazaný stroj. Nikdo netvrdí, že nejsou dobří herci, jen prostě nešlapou dohromady. Nějak jim to neklape. Film má navíc příšerný scénář a těžkopádné dialogy což trochu zachraňuje výstižný a trefný komentář Matěje Hádka. Celkově je film silně průměrný a Jiří Svoboda natočil mnohem lepší. Vysoká hra měla napětí, Sametoví vrazi spád. Těžko se věří, že tenhle rejža točil tohle a i Skalpel, prosím. ()

Jenda1 

všechny recenze uživatele

Po filmu Zánik samoty Berhov nejlepší, resp. nejsilnější Svobodův film. Trochu tomu nerozumím - komunista a natočil takhle silnej film o politickém útlaku KSČ proti lidem kteří se vlastně ničím neprovinili. Film je v půjčovnách jako bonus k Sametovým vrahům, doporučuji půjčit, na Sametové vrahy zapomenout a pustit si jen tento dokonalý a mrazivý příběh. ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

První polovina dobrá, potom to začalo být zajímavé méně. Zbytečně dlouhé a celkově mi to přišlo takové zmatené a nepřehledné. Chvílemi jsem nevěděl kdo o kom mluví, proč postavy jednají tak, jak jednají apod. Plusem byly herecké výkony, především Dolanský byl už tradičně přirozený a věrohodný. 60% ()

Sekel 

všechny recenze uživatele

Velmi drsny a neucesany televizni film, jak jen je Jiri Svoboda umi, s extra dobrym obsazenim. Dolansky i Hadek jsou talentovani mladi herci o kterych jeste urcite uslysime. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Tak konečně výjimka českého filmu, který u mě překročil hranici tří hvězd a není jen "pěkným televizním příběhem". Dolanský a Motloch velmi dobře. Jen zvukový projev bych zlepšil, některé scény přetočil k obrazu filmovému a nejen televiznímu. A asi přidal pár peněz ke kvalitnějšímu produktu. ()

Reklama

Reklama