Reklama

Reklama

Božská Julie

  • Kanada Being Julia (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film natočený podle románu W. Somerset Maughama Theatre adaptoval držitel Oskara, Ronald Harwood (Pianista). Opojná kombinace rozpustilé komedie a bolestného drama, v hlavní roli Anette Bening jako půvabná a okouzlující herečka Julia Lambert. V Londýně 1938 je Julia Lambert na vrcholu - jak po fyzické stránce, tak i z hlediska kariéry. Její úspěšná divadelní kariéra a její manželství s pohledným impresáriem Michaelem Gosselynim (Jeremy Irons) pomalu zabředává do šedi běžných dnů a přestává ji naplňovat. Julia touží po změně, rozruchu a jiskření. Znenadání vstoupí do jejího života Tom Fennell (Shaun Evans), mladší muž, který je jejím velikým obdivovatelem. Tomova bezprostřednost a nadšení jsou pro Julii neodolatelné, a tak se rozhodne podat tomuto vášnivému dobrodružství, který je nejlepším lékem na krizi středního věku. Život se pro ni stane najednou zajímavější a vzrušující, dokud se ji mladý milenec nepokusí bezcitně degradovat do vedlejší role. Ale jednoho večera Julia všechny přesvědčí, že je daleko lepší herečka, než si mohou představit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Můj šálek kávy. Nenapadá mě žádný důvod, proč nedat 5*. Film měl vše, co mám ráda: úžasnou herečku v hlavní roli a lepší nebyla snad ani ve Valmontovi - škoda toho Oscara, skvěle napsaný scénář - vtipný a inteligentní, režii, která tikala jak hodinky a všichni měli tu správnou šťávu, kostýmy, dekorace, hudba, masky ( i díky nim vypadala Julie úplně jinak v depresi, jinak v euforii) - prostě nádhera. Ke komentáři Faye není stran obsahu co dodat, byl to příběh o "živé" ženské, která si dovolila na chvilku zblbnout, ale její odvetný risk se proměnil v úžasně vygradovanou satisfakci. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Velmi se mi líbí vyprávěcí struktura, v níž se první část filmu tváří jako to horší z klasické britské romantické literatur a řeší se otřepané milostné trojúhelníky a intriky, přičemž druhá část radikálně změní nahlížení na první a ukáže se, že šlo celou dobu o promyšlenou hru s postavami i s divákem, která připravila půdu pro grandiózní divadelní finále, ve kterém do sebe celý film dokonale zapadne a i zdánlivě podružné maličkosti (T-O-M) jsou zpětně vypointované. Naprosto subverzivní závěr možná vyvolá vzpomínky na Cassavetesův podobně divadelní film Opening Night, kde celé drama na jevišti rozklížila Rowlandsová. Benningová jí je zdatnou konkurentkou... a Szabó i přes pokročilý věk stále dokáže natáčet vynikající filmy. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle novely, která u nás vyšla pod názvem „Julie, ty jsi kouzelná“. Tuhle knihu jsem kdysi milovala, pouze jsem si tenkrát naivně myslela, že Julie byla mnohem starší (zřejmě to, ale bylo zaviněno tím, že já jsem byla mnohem mladší). Julie nikdy neopouští své role a je ve všech dokonalá, jako -hvězda, herečka, manželka, milenka, matka Ale najednou potřebuje změnu „Jsem znuděná, život už mi nemá co nabídnout.“ A život nabídne ...mladého muže, jehož každá věta, každé gesto a každý pohled je plný obdivu. Krásný film o divadle, potěšení, touze, zradě a velkolepé pomstě velké herečky. Stejně duchaplný a půvabný, jako kniha. Božská Annette Bening. A nemůžu si odpustit jeden citát z knihy, který mluví za vše ..„Být pánem vlastního srdce dává člověku skvostnou sebedůvěru“ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Božská není pouze Julie, ale i Annette Bening, která zde podává vynikající výkon starnoucí divadelní herečky na vrcholu. Vůbec stojí tato adaptace divadelní hry "Julie, ty jsi úžasná" za vidění hlavně kvůli hercům, jelikož děj jako takový není nic zvláštního, byť závěr je rozhodně povedený. I režie Istvána Szabó působí spíše jako záznam dražší divadelní inscenace, což v tomto případě není vůbec na škodu, ba právě naopak. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Milá, i když možná trochu příliš rozverná hříčka (ale to je do jisté míry vada žánru), kterou překvapivě neosvěžuje trochu křečovitá Anette Bening, ale výborní mužští herci kolem, hlavně Irons je tradičně výborný a napadlo mě, že je možná škoda, že je příběh vyprávěný z pozice Julie. Kdyby byl hlavní postavou Ironsův Michael v pozici mezi dvěma ženami a film by byl podán jako drama (viz Irons v o dvacet let mladší verzi ve Swannově lásce) s vedlejší Juliinou linií, bylo by to lepší. Film má strašně hluchou pasáž ve chvíli, kdy dojde k očekávanému opuštění Julie a nastává zdlouhavá část, ve které se s hrdinkou máme dobrat k pomstě, která naštěstí dostává očekávání. Finální divadelní scéna a to, co následuje potom, považuji za úžasný vrchol filmu a kdyby se děj malinko zhustil, mohla to být paráda. Pochvalu si zaslouží i výborná hudba, ať už působivý orchestrální doprovod nebo povedený jazzový soundtrack. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"K čertu s tím, paní Lambertová, nevypadáte tak zle." Annette Bening hrála ukrutně nádherně a závěrečná scéna mě zcela odzbrojila. Klobouk dolů za její herecký výkon, byla kouzelně zamilovaná, ztřeštěná, milující matka, tápající, rozkolísaná manželka a herečka, která se hledala, až se našla. Dokonalé dílo s dokonalou atmosférou, hudbou, kostýmy.........ještě jsem to nerozdýchala, komentář snad časem doplním o další superlativy ostatních herců, ale rozhodně Vám Božskou Julii doporučuji. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pomsta je (tak) sladká…Božská Julie mě k mému překvapení hodně chytla už svojí první polovinou (v tu chvíli jsem samozřejmě ještě nevěděl, co mě čeká po ní). A to ať už humorem, herectvím (Ironse, ale ještě víc skvělé Bening), Juliinými dialogovými výměnami s manželem Michaelem, služebnou Evií, tématem lásky starší ženy k zajíčkovi či tak pečlivě vykreslenou dobovou atmosférou (hudba, kostýmy), přestože na rozdíl od jiných stejně časově ukotvených snímků se narážka na možnou válku (a to ještě zironizovaná) objeví až necelou čtvrthodinku před koncem. Tím se dostávám k polovině druhé, která se vyznačuje mistrně a trpělivě budovanou pomstou, která vrcholí v grandiózním finále, které si pak ještě divák (stejně jako hlavní hrdinka) může pořádně vychutnat v restauraci. Nevím, jak to Szabó dělá, ale tohle je jeho 5. mnou viděný film a už počtvrté to bude plný počet. „Myslím si, že jsem v Jersey znala vašeho otce. Byl lékař, že? Docela často chodíval k nám domů. „ – „No vlastně byl veterinář. Chodíval k vám domů, za čubkami. Dům jich byl plný.“ ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Celou dobu se snímek "Božská Julie" tváří celkem nenápadně a dost průměrně, ale pak přijde parádní závěr, který dokonale zatočil s mým původním hodnocením. Ta oscarová nominace pro Anette Bening byla namístě. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Koprodukčná dráma s multikultúrnym zastúpením nielen za kamerou a je to cítiť. Veľmi dobre senzitívne natočený snímok, v ktorom prevláda dramatická línia, no tých pár vtipných momentov tiež stojí za pousmiatie. Zaradenie sa mladého človeka do vtedajšej do spoločnosti a jeho zaujímavý pohľad najmä na veci dospievania so slušným príbehom, ktorému Annette Bening veľmi pridala na atraktívnosti a to nielen z pohľadu hereckého. 80%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Možná nepříliš nápadité, zato extrémně poutavé a citlivé drama, ve kterém Annette Bening ukazuje, jakou energii může životu dodat (a následně i vzít) aférka s mladým mužem. Nebudu si tady hrát na filmového kritika a vychvalovat úžasné obsazení, interiéry a make-up, nýbrž zmíním jen úžasně vypointovanou, záverečnou divadelní scénu, která je sama o sobě důvodem tento film vidět. Takhle má vypadat "odveta" a já se neubránila tomu, abych se symbolicky doma u obrazovky nedala s diváky do potlesku. Jestli vám u filmu chybí nějaké ty zajímavější ženské postavy, je Božská Julie dobré místo, kde je nalézt. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film o znuděné herečce, které nalije novou krev do žil poblouznění v podobě mladého Američana. Bohužel, v "Being Julia" chybělo něco, co by okouzlilo mě. Tempo je neskonale vyčerpávající a Anette Bening to se svým afektovaným projevem zrovna nezachránila. Konec mi byl úplně jedno a celý osud nevěrohodného vztahu taky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příběh ze života londýnské divadelní divy Julie Lambertové v hlavní roli s Annette Bening. Prostředí divadelní produkce a společenské elity dává příležitost pro vykreslení atmosféry roku 1939, která se cele zajímá jen o příběhy jednotlivých postav a nenechává se zneklidňovat politikou. Julie je dominantní a moderní ženou, která zprvu přemýšlí o divadelní dovolené, pak ale díky mladému milenci a následnému zklamání ze vztahu s ním, zosnuje takový plán, který jí nejenže uspokojí v osobním životě, ale zároveň jí přinese nový vynikající úspěch na divadelních prknech. Zároveň je možné sledovat příběh jejího přítele – gaye, jejího manžela, se kterým udržuje kamarádské manželství a troufalou Avice Crichton počítající s divadelní kariérou získanou přes postel. Moderní příběh s apelem na jedinečnost zralé ženy může sloužit jako příklad zdravé emancipace i dnes. V jistém smyslu může připomenout jinou slavnou roli Annette Bining – markýzu de Merteuil z Formanova Valmonta (1989). Také je zajímavé, kolik herců se Szabóovi proplétá v Božské Julii i Slunečním svitu – například Miriam Margolyes nebo Rosemary Harris. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Film, nebo divadlo? Divadlo, nebo film? Myslím, že snad divadelní film je nejvýstižnější pojem. Annette Bening byla rozkošná, zahrála to dokonale, nejpřesněji, jak jen mohla... filmová herečka hrající divadelní herečku, to se jen tak nevidí. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Fantastické herecké sólo Annette Bening, jež září v roli teatrální herečky, pro niž je svět obrovské jeviště a ona jeho hlavní hvězda. Scénář má sice pár děr, ale ty dvě hodiny jsem se bavil opravdu božsky. Už dlouho jsem neviděl, tak energický a profesionální výkon, jaký zde podává po právu na Oscara nominovaná Beningová. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný film s příjemnou atmosférou a především s vynikajícími hereckými výkony všech zúčastněných. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Chytrý scénář podle literární předlohy poutavě natočený skvělými herci, kteří evidentně vědí, o čem hrají - neboť hrají sami o sobě; o své profesi o vztazích v ní, o na pohled romantickém a uvnitř drsném světě divadla. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Takové nenápadné nic moc, až najednou se divákovi představí třaskavá nálož v podobě dokonalé a dokonané pomsty. ()

Reklama

Reklama