Reklama

Reklama

Božská Julie

  • Kanada Being Julia (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film natočený podle románu W. Somerset Maughama Theatre adaptoval držitel Oskara, Ronald Harwood (Pianista). Opojná kombinace rozpustilé komedie a bolestného drama, v hlavní roli Anette Bening jako půvabná a okouzlující herečka Julia Lambert. V Londýně 1938 je Julia Lambert na vrcholu - jak po fyzické stránce, tak i z hlediska kariéry. Její úspěšná divadelní kariéra a její manželství s pohledným impresáriem Michaelem Gosselynim (Jeremy Irons) pomalu zabředává do šedi běžných dnů a přestává ji naplňovat. Julia touží po změně, rozruchu a jiskření. Znenadání vstoupí do jejího života Tom Fennell (Shaun Evans), mladší muž, který je jejím velikým obdivovatelem. Tomova bezprostřednost a nadšení jsou pro Julii neodolatelné, a tak se rozhodne podat tomuto vášnivému dobrodružství, který je nejlepším lékem na krizi středního věku. Život se pro ni stane najednou zajímavější a vzrušující, dokud se ji mladý milenec nepokusí bezcitně degradovat do vedlejší role. Ale jednoho večera Julia všechny přesvědčí, že je daleko lepší herečka, než si mohou představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film o znuděné herečce, které nalije novou krev do žil poblouznění v podobě mladého Američana. Bohužel, v "Being Julia" chybělo něco, co by okouzlilo mě. Tempo je neskonale vyčerpávající a Anette Bening to se svým afektovaným projevem zrovna nezachránila. Konec mi byl úplně jedno a celý osud nevěrohodného vztahu taky. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

István Szabó rozhodne nepatrí medzi režisérov, ktorí sa vyžívajú v prudkých akciách, rýchlo vyspádovaných filmoch, kde ledva postrehnete, že film začal a on už aj končí. Rozhodne však nepatrí medzi režisérov, ktorí by filmami nakrútenými "vlastným" tempom nedokázali udržať vašu pozornosť, pričom uprednostňuje v zásade "klasické" vyjadrovacie postupy. Tak je to aj v prípade Božskej Júlie, kedy po asi 2/3 filmu v štýle "charming" anglických filmov podľa Jane Austenovej na celkovo priemernej úrovni prichádza čas na odvetu. Paradoxne, je veľmi pravdepodobné, že sami vopred uhádnete, alebo aspoň približne odhadnete, ako to všetko skončí. Napriek tomu, je záver Božskej Júlie spolu s božskou Annette Bening dôvodom, prečo ísť do kina. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Moc dobře natočený film se skvělou Anette Beningovou, která hrála a hrála a hrála..., což jí šlo perfektně, takže nakonec všechny s přehledem přehrála jak v divadle, tak i v tomto filmu. Avšak nikdo nezůstal jen jako nicka v jejím stínu. Všichni to sehráli velmi dobře, pod vedením asi nejznámějšího Maďara ve filmové branži Istvána Szabóa. ()

Pavlík 

všechny recenze uživatele

Annette Bening jsem poprvé zaregistroval v roce 1989 ve Formanově filmu ,,Valmont“. Tak se mi tam líbila, že každý snímek, který s ní vidím, se mi velmi zamlouvá. Platí to i o tomto opusu. Sice se mi moc nelíbí český název (Božská je pouze Greta), ale vydržím to. Nominace na Oscara za její výkon byl oprávněný. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem viděla dvakrát - jednou v kině a podruhé v televizi. Velmi povedená adaptace známého románu mě uchvátila hlavně díky skvělému výkonu Annette Bening, která předvádí nádhernou ukázku toho, jak se "hraje hraní". Dialogy, režie a stavba příběhu jsou podle mě zvládnuty opravdu bezchybně, takže hvězdička dolů pouze za to, že u televize mě to už tolik nebavilo. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Kameraman Lajos Koltai (Malena) získal nominaci na Evropských filmových cenách. (imro)
  • Snímek za 18 mil. dolarů vydělal Sony Pictures Classics během prvních třech dnů (15. – 17. 10. 2004) promítání v osmi kinech 101 126 dolarů. Celková tržba se po několikaměsíční pouti po severoamerickém kontinentu vyšplhala na 7,7 milionu. (imro)
  • Annette Bening si za svůj výkon vysloužila na Mezinárodním festivalu v Bangkoku cenu Golden Kinnaree. Podělila se ale o ní s Aňou Geislerovou, která okouzlila tamější porotu svým výkonem ve snímku Želary (2003). (imro)

Reklama

Reklama