Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Porušovaly zákon, ale nikoliv ten boží. Anglické protiválečné drama z osvobozované Itálie si vysloužilo nominaci na Zlatý Glóbus.

Píše se rok 1943 a Spojenci po úspěšném vylodění na Sicílii postupují na sever. Italská armáda z posledních sil drží statut německého spojence, ale morálka Mussoliniho vojáků už je špatná. Velitel koncentračního tábora major Vittorio Spoletti (Ronald Lewis) se potýká s neustálými útěky, ale ani ho nenapadne nějak zakročit. Tuší, kam asi se jeho vězni, malé židovské děti, každou noc po skupinkách ztrácí, a že v tom bude mít prsty matka představená (Lilli Palmer) ze sousedícího kláštera. Situace se změní, když velení tábora převezme německý plukovník Erich Horsten (Albert Lieven). Následující noc naruší několik výstřelů. (dopitak)

(více)

Recenze (5)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mé čtvrté setkání se sympaťákem Ronaldem Lewisem (alias dvojníkem Davida Hasselhoffa), tentokrát v nezáviděníhodné roli italského důstojníka, jehož humánní smýšlení je vystaveno tvrdé zkoušce. Málo napínavé, příliš frázovité, symbolické, dogmatické, plné klišé. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

V júli 1943 sa vylodili Spojenci na Sicílii a pripravujú sa na inváziu do Talianska. Taliani už majú vojny plné zuby, po 20. ročnom pôsobení fašizmu bol konečne zvrhnutý a Mussolini uväznený. Ani nová vláda pod vedením Badoglia nepriniesla mier. Spojenci útočili proti Nemcom, ktorý prevzali obranu Talianska. Nacisti pritvrdili aj v židovskej otázke. Film je skutočnou udalosťou a spracovaný na základe príbehu Adriana Scotta. Mníšky z talianskeho kláštora pomáhajú v úteku židovským deťom z neďalekého koncentračného tábora, ktoré ďalej za pomoci miestnych partizánov presúvajú do Palestíny.Bývalý taliansky veliteľ tábora túto situáciu prehľadal, ale po jeho výmene za nemeckého plukovníka Horstena sa situácia zdramatizovala. Film je šokujúci, prevratný ale aj prekvapujúci a poukazuje na postup jednotlivcov, radové sestry, ktoré preberajú osobnú zodpovednosť za záchranu židovských deti, ale aj za svoje činy. Čo nakoniec aj nemecký veliteľ zhodnotí, potrestaním radových sestier trestom najvyšším, trestom smrti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ronald Lewis je dvojnik Davida Hajzelhrocha, pardon, Hasselhoffa. Reziser Ralph Thomas /Doctor at Home, Doctor at sea/ natocil slusny protivojnovy film tematicky z WWII. Spojenci, Taliansko, Mussoliniho rezim sa ruti do zahuby, do toho krestanske cernoprdelniky zachranuju deti pred nackami, Sympaticke, moc sympaticke, Lilly Palmer ako hlavny cernoprdelnik bola vyborna : 77 % ()

Reklama

Reklama