Reklama

Reklama

Mladý Ahmed

  • Francie Le Jeune Ahmed (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh zasazený do současné Belgie zachycuje vnitřní boj třináctiletého Ahmeda, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma, a životními pokušeními. (Film Europe)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (31)

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva číslo dvě v karanténě - průzkum světové kinematografie, Belgie. Bratři Dardenneové si jdou svojí cestou a poskytují patřičnou kvalitu již řadu let. A (nejen) v Cannes je bezmezně milují. U Mladého Ahmeda se ovšem pustili na velmi tenký led v podobě náboženského tématu. Je to stále více aktuální a citlivá otázka nejen v Evropě. Slušný film, dobrý scénář, nicméně občas nuda a k jejich předchozím majstrštykům má tento počin daleko. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mladý Ahmed v tom má jasno. Treba zapichnúť hriešnicu. Zhrešila voči viere, proti Alahovi. Aj proti imámovi. Imáma, inak drobného obchodníka, Ahmed počúva na slovo. Počúva ho aj na nôž. Počúva ho i na nožnice, aj na zabrúsenú zubnú kefku. Nič z toho mu imám síce priamo neradí, ani nenabáda k vražde. Ale Ahmed na to príde na základe jeho rečí. Hriešnikov - likvidovať. Najmä ak učia arabčinu z moderných pesničiek a nie priamo z Koránu. Takéto myslenie nedokáže ovplyvniť matka, súrodenci, učiteľka, vychovávatelia ani psychologička. A ani dievča z farmy, ktorej sa Ahmed páči. Múr. Stena. Na ne naráža hrach dobre mienených rád. Čo ostáva? Fanatická potreba modlenia a ventilácie nonstop drmolivého drilu nejakým mordom. Vraždou, ktorá by večnému umývaniu rúk pred hriechom, rozkladaním modlitebného koberčeka a odriekaniu súr dala hmatateľný zmysel. Ahmed nepôsobí na prvý pohľad nesympaticky, zdanie premýšľajúceho chlapca mu dodávajú guľaté okuliare. Zároveň je to hrozný fas, ktorého som mal chuť niekoľkokrát riadne prefackať. Pretože všetko ostatné zlyhalo. A zlyháva. Výstižné pomenovanie problému, zatiaľ bez riešenia. Teda ak riešením nemá byť zásah zhora - ako vo filme. Ale práve vo filme to možné je. No čo ďalej, v realite? ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Moje první reakce byla proboha co to v Belgii řeší diváci za sociální problémy, ale pak jsem si z mého loňského pobytu zde uvědomil, že už to je napůl islámská země a vůdkyně Merkelová přece prohlásila, že islám do Německa patří, tak proč ne do Bruselu. Když v úvodu hlavní hrdina opakuje mantry "Aláh akbar", tak mi trochu naskakovala husí kůže. Film ale poskytne dostatek prostoru a času poznat tohoto mladého muže a jeho volby. Obdivuji tvůrce, že se pokusili o něco komplikovaného viděného jednoduchou jasnou cestou. Film poukazuje na kulturní, systémové a institucionální faktory, které Ahmeda ovlivňují. Ale výsledek je pro mě spíše směšný než šokující. Jak to u těchto přemýšlivých filmů bývá, moje interpretace jako diváka řekne více o mě než o filmu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já naprosto postrádám obsahový sdělení. Jaký vliv má náboženský fanatismus na dětskou duši ? Jak zbytečné jsou integrační programy pro radikání islamisty ? Nebo jsem měl snad chudinku chlapce - radikála litovat ? Ano, bráškové s příjmením Dardenne mají svůj jedinečný dokumentaristický vypravěcí styl, vědí to a vybírají si takové témata, kde jim skvěle funguje, jako třeba tady Mladý Ahmed. Byl to jediný film s touto tématikou na který jsem se v Košicích vypravil a asi jsem něudělal dobře, nebaví mě sledovat tyhle lidi, nemám dobrý pocit z toho co se dneska děje v Evropě a ani nemám dobrý pocit z toho jak evropští lídři situaci řeší (tedy spíš neřeší ) díky čemuž evropa hnědne, příbývá nenávist na obou stranách barikády a při sledování tohoto filmu se mě honily v hlavě jen samé černé myšlenky a bezvýchodnost současné situace. Pro mnoho lidí tento film určitě bude mít svůj smysl, jiný vidí jména režierů a to jim stačí, ale já bych chtěl znát směrování příběhu a to mě z filmu patrné tedy nebylo. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nejslabší Dardennovi. Finále je banální, nevypovězený až absurdní. Nelze litovat Ahmeda a už vůbec nemůže očekávat odpuštění za to co spáchal. I přes mladý věk a fanatismus. Podle mého mohla být výpověď jasná a to je zabití, ale Dardennovi jsou politicky ovlivnění a pro světového a evropského diváka, a hlavně pro oblíbené Cannes všechno zahodili pod stůl. Cena v Cannes za režii je zlý vtip. [AFF 2019] ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 2019 na flmovém festivalu Cannes. (ČSFD)

Související novinky

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

25.09.2019

Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník přehlídky Be2Can. Letos se koná od 2. do 8. října v pražských… (více)

Reklama

Reklama