Reklama

Reklama

Mladý Ahmed

  • Francie Le Jeune Ahmed (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh zasazený do současné Belgie zachycuje vnitřní boj třináctiletého Ahmeda, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma, a životními pokušeními. (Film Europe)

Recenze (31)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nejslabší Dardennovi. Finále je banální, nevypovězený až absurdní. Nelze litovat Ahmeda a už vůbec nemůže očekávat odpuštění za to co spáchal. I přes mladý věk a fanatismus. Podle mého mohla být výpověď jasná a to je zabití, ale Dardennovi jsou politicky ovlivnění a pro světového a evropského diváka, a hlavně pro oblíbené Cannes všechno zahodili pod stůl. Cena v Cannes za režii je zlý vtip. [AFF 2019] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já naprosto postrádám obsahový sdělení. Jaký vliv má náboženský fanatismus na dětskou duši ? Jak zbytečné jsou integrační programy pro radikání islamisty ? Nebo jsem měl snad chudinku chlapce - radikála litovat ? Ano, bráškové s příjmením Dardenne mají svůj jedinečný dokumentaristický vypravěcí styl, vědí to a vybírají si takové témata, kde jim skvěle funguje, jako třeba tady Mladý Ahmed. Byl to jediný film s touto tématikou na který jsem se v Košicích vypravil a asi jsem něudělal dobře, nebaví mě sledovat tyhle lidi, nemám dobrý pocit z toho co se dneska děje v Evropě a ani nemám dobrý pocit z toho jak evropští lídři situaci řeší (tedy spíš neřeší ) díky čemuž evropa hnědne, příbývá nenávist na obou stranách barikády a při sledování tohoto filmu se mě honily v hlavě jen samé černé myšlenky a bezvýchodnost současné situace. Pro mnoho lidí tento film určitě bude mít svůj smysl, jiný vidí jména režierů a to jim stačí, ale já bych chtěl znát směrování příběhu a to mě z filmu patrné tedy nebylo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mladý Ahmed v tom má jasno. Treba zapichnúť hriešnicu. Zhrešila voči viere, proti Alahovi. Aj proti imámovi. Imáma, inak drobného obchodníka, Ahmed počúva na slovo. Počúva ho aj na nôž. Počúva ho i na nožnice, aj na zabrúsenú zubnú kefku. Nič z toho mu imám síce priamo neradí, ani nenabáda k vražde. Ale Ahmed na to príde na základe jeho rečí. Hriešnikov - likvidovať. Najmä ak učia arabčinu z moderných pesničiek a nie priamo z Koránu. Takéto myslenie nedokáže ovplyvniť matka, súrodenci, učiteľka, vychovávatelia ani psychologička. A ani dievča z farmy, ktorej sa Ahmed páči. Múr. Stena. Na ne naráža hrach dobre mienených rád. Čo ostáva? Fanatická potreba modlenia a ventilácie nonstop drmolivého drilu nejakým mordom. Vraždou, ktorá by večnému umývaniu rúk pred hriechom, rozkladaním modlitebného koberčeka a odriekaniu súr dala hmatateľný zmysel. Ahmed nepôsobí na prvý pohľad nesympaticky, zdanie premýšľajúceho chlapca mu dodávajú guľaté okuliare. Zároveň je to hrozný fas, ktorého som mal chuť niekoľkokrát riadne prefackať. Pretože všetko ostatné zlyhalo. A zlyháva. Výstižné pomenovanie problému, zatiaľ bez riešenia. Teda ak riešením nemá byť zásah zhora - ako vo filme. Ale práve vo filme to možné je. No čo ďalej, v realite? ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nakolik nás dokáže naše víra a přesvědčení zaslepit natolik, že přestaneme rozeznávat špatné od dobrého, respektive nakolik jsme schopni činit špatné věci s přesvědčením, že jsou dobré? Hlavnímu hrdinovi je teprve nějakých 12 let a je přesvědčeným radikálním islamistou žijícím ve Francii a nemá problém s tím začít přemýšlet o vraždě své učitelky. Kamera dokumentární formou sleduje primárně hlavního herce, jeho počínání, jeho myšlenky, jeho přesvědčení. A já se nechal unášet tímto filmem, nic jsem neřešil, nad ničím nepřemýšlel a jen sledoval každou další scénu se stejným zájmem jako tu předchozí, aniž bych se začal nudit, aniž bych měl pocit, že to, co sleduji, je jen snůška báchorek a vymyšlených keců. Pokud mě film dokáže takto nenásilně vtáhnout a nepustit, jsem pak nadšený. Kladně hodnotím nejen kameru a celkovou režijní koncepci, kdy mám pocit, že ve filmu nebylo nic navíc a vše přesně sedělo, ale i herecký výkon hlavního představitele a celkově atmosféru. Začlenit menšiny do většinové evropské společnosti asi není úplně lehké či reálné. Ale doufejme, že tento film zůstane fikcí a nebude jednou hořkou realitou současné Evropy. Za mě skvělý zážitek [27. Art Film Fest Košice] ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k soucitnosti islámu nelze než Ahmedovi jeho konec přát. Musím však konstatovat, že od Dardennů bych očekávala hlubší zamyšlení nad schopností víry zblbnout člověka. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodina super, hej? Odkedy sa ale Ahmed dostane do ústavu, dlho to vyzerá ničnehovoriaco; v jednom momente pripravuje pomstu, hneď v nasledujúcej (sic!) scéne už sa usmieva s dievčaťom niekde na farme, a až do úplného konca to pôsobí hlúpo a len kĺzajúc po povrchu, namiesto naozajstnej hĺbky - na Dardenneovcov obzvlášť. Pointa príde až v záverečnej scéne, keď si divák uvedomí, že miesto avizovanej drámy o človeku rozhodujúcom sa medzi jedným a druhým, sme v skutočnosti celý čas sledovali film o frackovi, ktorý (doslova) potreboval len dostať pár faciek. Miestami dostatočne nepríjemné, každopádne najslabší Dardenneovci. 55% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

"Chlapec na bicykli" v arabskej komunite, prečo nie. I keď Dardennovci to lepšie s deťmi vedia vo vlastných sociálnych a kultúrnych vodách. Boj o dušu jedného chlapca prebieha pomerne nevzrušivo a je jasné, že je to autorský zámer. Väčšia dramatickosť by ale filmu pomohla a nemuselo by to automaticky znamenať, že by bol potom Mladý Ahmed doslovnejší a gýčovitejší. Režiséri končia film v druhom bode obratu, čím chcú pôsobiť antiklimaticky, keďže nás nečaká žiadne poriadne finále. Takže je pravdepodobné, že mnohým divákom tu bude skrátka "niečo chýbať". Celkovo ale spokojnosť, podľa ohlasov som očakával sklamanie. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Moje první reakce byla proboha co to v Belgii řeší diváci za sociální problémy, ale pak jsem si z mého loňského pobytu zde uvědomil, že už to je napůl islámská země a vůdkyně Merkelová přece prohlásila, že islám do Německa patří, tak proč ne do Bruselu. Když v úvodu hlavní hrdina opakuje mantry "Aláh akbar", tak mi trochu naskakovala husí kůže. Film ale poskytne dostatek prostoru a času poznat tohoto mladého muže a jeho volby. Obdivuji tvůrce, že se pokusili o něco komplikovaného viděného jednoduchou jasnou cestou. Film poukazuje na kulturní, systémové a institucionální faktory, které Ahmeda ovlivňují. Ale výsledek je pro mě spíše směšný než šokující. Jak to u těchto přemýšlivých filmů bývá, moje interpretace jako diváka řekne více o mě než o filmu. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva číslo dvě v karanténě - průzkum světové kinematografie, Belgie. Bratři Dardenneové si jdou svojí cestou a poskytují patřičnou kvalitu již řadu let. A (nejen) v Cannes je bezmezně milují. U Mladého Ahmeda se ovšem pustili na velmi tenký led v podobě náboženského tématu. Je to stále více aktuální a citlivá otázka nejen v Evropě. Slušný film, dobrý scénář, nicméně občas nuda a k jejich předchozím majstrštykům má tento počin daleko. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, kam už může vést vymývání mozků muslimský teenagerů, které ve finále nemají pod kontrolu ani samotní imámové. Upřímně řečeno mě docela překvapilo, že tvůrci dokážou přiznat, že ta asimilace neprobíhá úplně v pohodě, což jasně demonstruje debata rodičů s učitelkou ohledně výuky arabštiny. Zároveň je film smutně konstatuje fakt, že z normálního třináctiletého teenagera se může stát zatvrzelý fanatik během několika týdnů. Ze závěru by asi mělo mrazit, ale z mého pohledu to nakonec dopadlo dobře. 80% ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Dardenovci ma opäť prekvapili. Riešenie islamského radikalizmu majú podľa nich možno v rukách emancipované európske dámy! Srdce radikála zjihne pri bozku peknej rovesníčky... Nebo taky ne. Túto tému bratia ešte v portfóliu nemali, takže originálny príspevok. Podarilo sa im docieliť aj to, že mi toho chlapca bolo na konci ľúto. Trochu ma mrzí, že problém sa prakticky vôbec nerozpitvával. Ide o výhradne observačný film, ktorý sa za každú cenu snaží vyhnúť akýmkoľvek hodnoteniam. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

...súčasné Belgicko...príbeh belgického chlapca Ahmeda a ...... teda príbeh belgického chlapca Ahmeda.....čo vám poviem komu yebe tomu yebe..... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Téma filmu výborná, spracovanie pôsobilo realisticky a prirodzene. V osobe mladého Ahmeda na prahu dospievania tu máme ukážkový príklad toho, ako to vyzerá, keď človek pojme všetko až príliš radikálne a extrémne. Bolo by však mimoriadne naivné sa domnievať, že takýto extrém je bežný. Vo filme je skutočne dobre vystihnutá podstata, že Ahmed je len dielom manipulácie miestneho imáma. Sled udalostí hovorí sám za seba. V závere som čakal, že Ahmed napokon podľahne čaru túžby a ten pocit v ňom zlomí to jeho radikálne "ja". No bohužiaľ... Musela to vyriešiť až karma. Celkový dojem je mierny nadpriemer, ale akosi tomu chýbali kvalitnejšie dialógy a väčšie využite toho psychologické rozmeru, ktorý tu miestami vystupoval do popredia, ale len veľmi jemne... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Prostřednictvím citově nezabarveného příběhu dospívajícího zfanatizovaného chlapce tvůrci názorně ukázali, jak je v zásadě každé náboženství snadno zneužitelné. Stačí jen vymýt mozek dostatečně tvárným jedincům, ze kterých se pak pod rouškou víry mohou velice záhy stát nebezpeční zločinci. Názor nejmenovaného uživatele, že tohle nebylo v Evropě ani za temného středověku, mě opravdu pobavil. Takovému člověku bych přála, aby si toto nechvalně proslulé období dějin vyzkoušel na vlastní kůži. Myslím, že by hodně rychle metelil zpátky do současnosti. Evropané totiž tenkrát pod záštitou Boha páchali daleko hromadnější a brutálnější zvěrstva, než k jakým se zdejší obyvatelé, ať už jsou původem odkudkoliv, uchylují dnes. (70%) ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

ASI BUDE SPOILER! Neviem, či poznám film, čo by viac nahrával náckom a xenofóbií ako takej. Ako to vnímam ja: malý chlapec domotaný nejakým akchmalrekumskam guru niečo vyvedie, chytia ho, on mlčí. Obskakujú ho slniečkári ako NIKOHO, púšťajú si ho do bytu, nechávajú svoje deti (dievčatá v jeho veku...), lebo toto ho napraví a v ňom to dobro je, on je iba zmätený... No a ono nie. Film ako taký nehodnotím, lebo tu nie je veľmi čo. Nizozemsko ako vždy so svojimi .... ehm a mínusmi. Ale skôr ma zaujal ten sociologický aspekt filmu. Chápem o čo išlo tým posledným cca 30 sekundám filmu, ale kurňa, to nie je žiadna oslava ľudstva, takto by sme sa zachovali predsa všetci. Teda aspoň v to verím a dúfam. ()

hlošík 

všechny recenze uživatele

Od protagonistů ohrožených chudobou se Dardennovi přesouvají k mladému muslimovi Ahmedovi. Ten sice nepochází z privilegovaných společenských vrstev, přesto je jeho ohrožení dáno něčím jiným než sociální situací -  tedy náboženskou radikalizací místním imámem. Film se ovšem nezabývá postupnou radikalizací Ahmeda, nebo tím, jak je rozerván mezi dva protikladné směry (jeden zastupovaný sekulární matkou i progresivní učitelkou, druhý reprezentovaný imámem). Naopak začíná ve chvíli, kdy už je Ahmed fundamentalistickým výkladem Koránu zcela pohlcený. To je sice jako autorské rozhodnutí zcela legitimní, přesto není příliš dramaturgicky šťastné. Výše zmíněný konflikt dvou směrů se tak odehrává zrychleně, ve vyhrocených scénách plných nepřirozených replik, které nám jen mechanicky dokazují míru Ahmedovy radikalizace. Další vývoj vyprávění film dočasně táhne nahoru. Observační a dokumentární metoda režisérského dua dočasně funguje a diváky tak sbližuje s Ahmedem přes jeho rutinní práci na farmě. Přesto se z této metody vytrácí jinak často přítomný humanismus a pochopení - blízkost daná kontaktním snímání protagonisty tentokrát kontrastuje s kulturním odstupem, který si od něj Dardennovi udržují, protože nejsou schopni jej vystihnout jinak než stereotypní charakterizací. Toto nepochopení se pak potvrzuje i v závěrečném aktu filmu, kde tvůrci nuceně přepínají mezi fatalistickou nemožností vykoupení a humanistickým smířením. Zatímco první jen potvrzuje, že tentokrát nedokáží proniknout do toho, co jejich postavu ovlivňuje, druhé pak působí spíše jako  ověrený tvůrčí trademark, k němuž ale ve filmu nevedla žádná cesta. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Nechceš buchtu? / Ne, děkuju. Že bratři Dardennovi uspěli dobře dokládá nejen Zlatá palma z Cannes, ale i zmatení patrné v nepočetných místních komentářích, svědčících o navyklosti mít to (předem) nalajnované. Durdennovi zabydlují film jako obvykle věrohodně obyčejnými postavami, což nutně vede k tomu, že lze většinu z nich zahrnout v jistém smyslu do kolonky kretén / kráva. Hlavní hrdina, třináctiletý Ahmed, který na ploše téměř hodiny a půl plánuje propíchnout "kacířku" (učitelku vyučující arabštinu prostřednictvím textů populárních písní) postupně nožem, nůžkami, kartáčkem na zuby a skobou, může někomu připadat jako zmatený, ale vynalézavý mladý muž hledající pevné místo v životě (a nacházejícího jej v obsedantní rutině rituálního očišťování a modliteb a bohužel též ve směřování k pochybnému cíli), ale též jako zatvrzelý, komicky prdelatý a přišilhávající a nijak sympatický kokot, který pohrdne tělesnou láskou vrstevnice, která se mu chce vklínit jazykem do úst a možná i leckam dál, kvůli blbostem odposlouchaným od imáma z večerky. Podobně sporné jsou další zobrazené skutečnosti - jen částečně fungující výchovné programy a metody, sekularizace, neúplná rodina, zoufalá matka holdující alkoholu. Výsledkem je film svědčící o situaci, z níž není patrné východisko - tedy situaci typicky reálné a lidské. Jedinou výjimkou je schematické vystavení hrdiny krajní životní situaci, v níž je možné prohlédnout omyly a objevit pravdu. Tento romantický prvek je snad to jediné, co lze jinak metodicky pravdivému filmu vytknout. Omluvou Lucovi a Jean-Pierreovi budiž to, že jde o ryzí projev jejich osvícenské víry :-) ()

Související novinky

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

25.09.2019

Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník přehlídky Be2Can. Letos se koná od 2. do 8. října v pražských… (více)

Reklama

Reklama