Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Lima 

všechny recenze uživatele

Typická peckinpahovské ´dance macabre´se tu ještě nekoná, ale jeho deziluze z doby Divokého západu a poněkud svojský přístup k ženským postavám je zde už patrný. Film má nečekaně pomalý rozjezd, ale od příjezdu do zlatokopecké kolonie chytne a už nepustí. Menší pihou na kráse byla těžko uvěřitelná náhlá změna chrakteru Gila Westruma v čestného muže v samém závěru, jinak bez výhrad. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrý western o cestě dvou starých pardálů, kteří naposled ještě pozvednou bouchačky, aby zachránili nevinnou dívku před jejím ožraleckým manželem a jeho kumpány. Film se opírá hlavně o herecký výkon těch dvou staříků. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Přenádherný studijní materiál pro Peckinpahovy fanoušky ( já vím, že jich zatím moc není ), ale zároveň bez debaty nadprůměrný western i pro diváka zatím nezasaženého tvorbou tohoto tvůrce. Peckinpahovské motivy se objevují za každým rohem - starý dobrý západ versus moderní doba ( automobil ); znovusetkání dávných přátel, kde oba jsou již názorově někde jinde; odpor vůči náboženství; nepříliš uctivé chování k ženám ( vynikajicí scéna svatby v bordelu ), nějaký ten chlast ( ožralý soudce a oddávající, který ani neví, jak se nevěsta jmenuje ); postavy jednající podle vnitřního přesvědčení. O zpomalování scén, či explicitní brutalitě si zatím můžete nechat zdát, ale v žádné případě nechybí filmu ten pravý peckinpahovsky emocionální náboj, což se projeví v závěrečné scéně ( formálně výtečně natočené, chvíli to vypadá, že to bude a la Leone, ale samozřejmě se tak nestane ). Vůbec po technické stránce mě Jízda vysočinou překvapila výraznou kamerou využívajících občas dost vysokých jeřábových nadhledů a jízdy kamery. Zkrátka a stručně - tenhle kousek vyjde i ve srovnání s mistrovými pozdějšími slavnými díly se ctí... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Nadprůměrný western tehdy začínajícího režiséra Sama Peckinpaha. Postarší bývalý šerif je najat bankéři jako ochranka pro transport zlata ze zlatokopecké osady v horách nebezpečnou stezkou. Jako parťáka si vezme bývalého přítele, který však má ještě s mladým pomocníkem vlastní zištné zájmy. Cestou se k nim přidá naivní mladá dívka, která se jede provdat za horníka v osadě. Horník a jeho drsní bratři zvyklí na lehké ženy a holdující alkoholu však mají o manželství zcela jiné představy než ona. Závěr filmu prověří charaktery jednotlivých hrdinů a jejich přátelství. Při druhém shlédnutí se mi tento film líbil ještě více než poprvé. Trailer: http://www.csfd.cz/film/7179-jizda-vysocinou-ride-the-high-country/videa/ ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nádherně natočené a skvěle zahrané. Jenže ten příběh. Film je o třech chlapech, kteří převáží zlato do banky. V praxi tedy půlku filmu plkají na cestách, pak se zastaví na svatbě a pak plku filmu zdrhaí před násilným manželem a jebho bratry, aby se nakonec postříleli. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název by napovídal, že se jedná o pokračování sci-fi Vnitřní vesmír, ve kterém se cestuje nedostatečně vysušeným salámem z koncernu, který už Andrej vůbec nevlastní, ale nenechte se zmást. Peckinpahův s exteriéry se mazlící western ukáže k nelibosti Johna Waynea odvrácenou stranu Divokého západu a dvě staré páky v doprovodu hejska, kterému se kvůli maskulinní farmářce přesune mozek pod úroveň opasku, dovede k finále, které se snaží nebýt úplně tuctové. Chyběl při něm jen Anton Chigurh, aby hříchu se vyhýbajícímu Steveu Juddovi položil svou lehce filozofickou otázku: „Jesi tě pravidla, kterých ses držel, dovedly sem, k čemu ti takový pravidla byly..?“ ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Zoznamka so Samom Peckinpahom teda nič moc. Celý film sa pohrávať s nejakou myšlienkou a seknúť to v najlepšom, je ako keď ste tesne pred orgazmom a zazvoní matka. A rozbeh (aj keď pomalší) bol celkom fajn ( +naozaj výborná kamera). Neviem kde sa stala chyba, že som očakával ako hlavný point filmu stráženie zásielky zlata, okolo ktorej sa bude točiť aj grand finále. Ťažko popísať bez spoilerov, ale film mi prišiel jednoducho nekompletný, nedokončený navyše zkazený jenou podozrivou premenou osobnosti. Škoda! ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Proč miluji western? Protože víc než kterýkoli jiný žánr má v sobě cosi prastarého a mytického, co jakoby přímo vyvěrá z nedozírné americké krajiny: majestátní mračna plující nad opuštěnou prérií a vítr ženoucí se těsně nad zemí. Proč miluji filmy Sama Peckinpaha? Protože tento (nádherně neurčitý) dojem čehosi důvěrně známého, co nás přesahuje v čase i prostoru, obohacují o zvláštní stesk a nostalgii: poslední, smířlivé ohlédnutí k vrcholkům milovaných hor na konci cesty, na konci dobrodružství a dnů divokosti. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý western. Sam Peckinpah svým druhým snímkem plně vystihl svůj pohled na western, zatím sice bez brutality, ale jeho úcta ke starým tradicím a pohrdání koncem Divokého Západu je tu jasně patrná. Soustředí se také více na mužské protagonisty, ženy jsou pouze na okraj. Slabou stránkou filmu je bohužel jeho krátká stopáž. V tomto případě 90 minut nestačí. Kdyby se film natáhl o dvacet minut, bylo by to jistě lepší. Ale i tak od ranných děl velkých géniů nelze čekat zázraky. Sam Peckinpah si zde teprve budoval formu na "Majora Dundeeho", "Divokou bandu" nebo "Pata Garetta a Billyho Kida". Zůstává nám atraktivní western o dvou vysloužilcích ve výtečném podání taktéž dvou westernových vysloužilců, Randolpha Scotta a Joela McCreay. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tento western S.Packinpaha neponúka nič prevratné ,iba solídny chlapácky príbeh o zrade a priaťeľstve ,akých sme už videli mnoho.Z vtedajšieho pohľadu to mohlo byť za štyri hviezdičky ,no z dnešného skôr za tri.60%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jízda vysočinou je prozatím první Peckinpahův snímek, kterému dám plné hodnocení. Pokud jde o westernovou tvorbu, tak zde režisér drží nejvíce tu klasickou westernovou atmosféru a to i přesto, že podobně jako v ostatních zde popisuje sklonek divokého západu, což je patrné z počáteční scény. Následně však servíruje příjemný příběh se solidní zápletkou, dávkou jisté naivity a sentimentu. Film se odehrává v krásné přírodě, hlavní role ztvárnili sympatičtí herci a celkově mám z tohoto počinu příjemný pocit. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +poutavý a zajímavý děj, pocit reálnosti a tehdejší surovosti, film moc nezestárl -méně známější tváře v řadách herců/// Přestože jsem byl dosud filmy tohoto režiséra nezasáhnut a to platí i o hercích, musím říct že film je to dost dobrý. Nějak jsem se nenudil a i když má film místy pomalejší tempo, tak vás příběh a osudy hlavních i vedlejších postav může zaujmou. Docela jsem se bavil i u slovních přestřelek hlavního trojlístku. Ocenit mohu i ženský prvek, který v tomto filmu hraje Mariette Hartley a i když je to její první film, tak nepostrádá jistý talent. Závěrečný souboj je pěkná tečka za celím filmem./// Celkem 72%/// ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jazda vysočinou je síce klasický western, avšak je v ňom badať zárodky toho, vďaka čomu sa stal režisér nesmrteľným. Určite si všimnete paralely so Strašiakmi, ako aj nie príliš rukavičkové zachádzanie so ženami. Myšlienky sú ale najmä klasické, sila priateľstva, obetavosť, zmysel pre povinnosť atď. Po trochu rozpačitejšej prvej polovici sa príbeh slušne rozbehne, zbaví sa miernej naivity a dá sa povedať, že ide až do konca naplno. Nie je asi nutné podotýkať, že westernová krajina je naplno doceniteľná iba na veľkom plátne v kine a som rád, že som túto možnosť mal. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hezký western od Sama Peckinpaha. Dvě westernové legendy se tímto filmem pomalu loučí se svou kariérou. Spolu s mladým chlapcem se jako dva bývalí strážci zákona vydávají přepravit zlato z dolu do banky. Do cesty se jim ale připlete mladá žena a vše se zkomplikuje. Po cestě zpět narazí na odpor a dojde i ke zradě. I tak se s tím ale tito dva staří pánové hravě vypořádají. "Všichni muži jsou hříšní." ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Peckinpah zde ještě nezachází do takových brutalit jako ve své Divoké bandě. Začátek je poněkud zdlouhavý. Ale kamera je dobrá, nádherná krajina, kladná postava dívky, dcery protestanstého otce. Asi nejzajímavější je pasáž filmu se špatnou svatbou, vše ostatní je šedivější průměr. Zachraňují to jen pěkné záběry krajiny. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý, či ma dnešné opätovné sledovanie Jazdy nepresvedčí o pridaní ďalšej hviezdičky, osobitne, keď sa tak stalo pred pár dňami pri Peckkinpahovom Úteku. Bohužiaľ tentokrát nie. Bola to dejová i pocitová mozaika, v ktorej sa mihotali perly, ako skvelá kamera, realistické zábery z baníckeho tábora i ušmudlané kamienky amerického pátosu a chlapáckych postojov. Ono to vlastne všetko k westernu patrí, ale malo by to byť namiešané tak, aby ani po pol storočí nemal divák chvíľami dojem naivity a trápnosti. Peckinpahova režisérska zručnosť sa vo filme mihla iba zriedkakedy. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Western postavený na dvojici hereckých veteránů Joelu McCreovi a Randolphu Scottovi. Krvavá lázeň se tu ještě moc nekoná, ale jinak je tu nastíněna většina stěžejních Peckinpahových témat. Celkově tedy velmi dobrý western, který se ovšem nevyrovná mistrovým vrcholným filmům. ()

Reklama

Reklama