Reklama

Reklama

Swallow

  • Francie Swallow
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Na první pohled působí Hunter (Haley Bennett) jako žena, která má všechno. Milujícího bohatého manžela, krásný dům a dítě na cestě. Problémem je, že Hunter není šťastná. Cítí se svazována svým okolím a také ji tíží tajemství z minulosti. Proto se uchýlí k tomu, že začne polykat drobné předměty. Ze začátku se jedná jen o drobné předměty, aby měla pocit, že má konečně něco pod kontrolou. Její nutkání je ale čím dál silnější a její život začíná být v ohrožení. (Tejkina)

(více)

Recenze (34)

POMO 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu je nejzajímavejší interiérový dizajn toho baráku. A výhledy z něj, které musí být s ročními obdobími báječně rozmanité. Sledování hlavní představitelky jak poliká věci, které tak úplně nejsou určeny k polikání, zase baví notnou dávkou bizardnosti. A taky vzbuzuje zvědavost, kam až to zajde a co to jejímu, obsahem poskromně naplněnému příběhu přinese. Po odbytém rozhřešení, ve kterém má její postava dostat nový rozměr a film se má smysluplně uzavřít, ale zůstane samotné polykání jedinou atrakcí snímku. [Sitges FF] ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Ženská sežrala kuličku. Pak šla na záchod, vytřela si frndu a otočila se a začala se hrabat v hajzlu. Já čuměl s nechutí a říkám si:"Ta svině bude žrát ten pochcaný hajzl papír. No to je hnus! " Díky Bohu se jen hrabala v hovnách a hledala tu svoji kuličku. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Průměrné francouzské psychologické drama, které není divácky příliš vděčné. Nápad je zajímavý, ovšem nic zajímavého se ve filmu vlastně nestane. Celé to plyne pomalejším tempem, žádný zvrat ani násilí se zde neobjeví. Na můj vkus až moc light/soft. Příběh***, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost**, Hudba**, Vizuál***, Atmosféra***, Napětí>Ne. 5/10. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Uletená bizarnosť. Mladá, dobre zabezpečená žena v šťastne vyzerajúcom manželstve vo výstavnej modernej vile otehotnie. To je všetko, čo sa od nej čaká. No ona má zmysel pre súkromné performatívne umenie a rozhodne sa realizovať malú, privátnu, no elegantnú výstavu vecí, ktoré postupne prehltla (rúž, pripináčik, soška anjelika, sklenená gulička, baterka a rôzne drobnosti z domácnosti) a následne vykakala. A teraz pozor, nasleduje spoiler. Druhý bizár je happy end, spočívajúci v potrate. Nie, žeby som bol nejaký zástanca abortov, no tu to maximálne sadlo. Nebudem písať dôvody, zase až tak veľa vyzrádzať nechcem. Len, že: za mňa maximálna spokojnosť. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Mladá žena Hunter má zdánlivě vše, co by si mohla přát - úspěšného manžela ze zámožné rodiny, dítě na cestě, modernistický milionářský dům a vlastně může dostat prostě cokoliv, na co si ukáže. Problémem je, že i tak není vůbec šťastná a cítí se být naprosto ovládána okolím, které z ní chce mít jen domácí puťku. A tak si Hunter najde jednu libůstku, díky níž se konečně může sama ze své vlastní vůle nějak realizovat. A tahle záliba rozhodně není nic pěkného a už vůbec ne bezpečného. Swallow je citlivě natočené psychologické drama, sonda do týrané mysli zakřiknuté ženy a jejího propadu do chorobné závislosti. Pěkně to podtrhuje úsporný, ale výmluvný herecký výkon Haley Bennett. [Sitges 2019] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Psychologická dráma, ktorá je tak psychologická, že v podstate nemá ani záujem diváka žiadnym spôsobom baviť. Takže áno, kontroverzné prijatie je na mieste. Kontroverzne vyznieva aj celý film, ktorý neponúka jasné odpovede, ale ak majú byť psychologické drámy autentické, tak to vlastne ani nie je možné, ľudská psychika je totiž komplikovaná. Skrátka postava trpica vlastným prekliatím a prekliatím ľuďmi v jej okolí len robí zo zúfalstva isté ťahy vpred a čaká, čo sa stane. Bezpochyby ide o skvelý výkon Haley Bennett, zrejme jej životný, len je pre ňu samotnú trochu škoda, že v tak menšinovom filme. Pokiaľ by ste silou mocou chceli k niečomu prirovnať, tak možno ťaživou atmosférou a nie príliš sebaistou hrdinkou so Safe s Juliane Moore. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Hunter (Holey Bennett) je v druhom stave a so svojim úspešným mužom žijú v luxusnom priestrannom dome. Všetko vyzerá ideálne. Prakticky jediné, čo sa od Hunter očakáva je cez deň dobre ponatriasať ozdobné vankúše a patrične v spoločnosti reprezentovať svojho partnera. Vo víre blahobytu však nedokáže nájsť šťastie a pocit prázdnoty potrebuje niečím vyplniť... Pozor, toto nie je ďalší typický film, ktorý hovorí o tom, že materiálno automaticky neprináša aj vnútorný pokoj. Sčasti áno, ale Swallow má aj iné pridané hodnoty. Jeho pomerne nízke hodnotenie vyviera z toho, že sa nedostalo k správnej cieľovej skupine. Pokiaľ si ho divák zapne s úmyslom, že je fascinovaný bizarnou predstavou ako pekná žena prehĺta rôzne nejedlé predmety, tak asi zostane sklamaný. Niekoľko divákov film onálepkovalo titulom ako nudný, či bez silnejšej rezonancie. Swallow však odzrkadľuje pocity nešťastného a skľúčeného človeka, ktorý skrz konzumáciu špendlíka, či hliny nadobúda pocit, že aspoň o niečom vo svojom živote rozhoduje sám. A každý deň sa teší iba na krátky moment satisfakcie, ktorá nastúpi po prehltnutí niečoho ďalšieho, čo ani náhodou nepatrí do bežného jedálnička. Swallow sa neprezentuje tak, aby za každú cenu diváka šokoval a práve preto mi je sympatický. Napriek všadeprítomnej vizuálnej dokonalosti a uhladenosti má ešte väčšiu snahu poukázať na naupratanú ľudskú dušu, ktorú trápi atypická forma poruchy príjmu potravy s názvom Pica (konzumácia nejedlých vecí) a na pocity uväznenosti človeka, ktorý s ňou bojuje. Holey Bennett nám ich priblížila dokonale. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama o mladé těhotné ženě v domácnosti, jejíž každodenní aktivita sestává z vaření, uklízení, hraní mobilních her a úporné snahy dělat svého manžela, který si toho sotva všimne, šťastným. Jde o portrét ženy utopené v tísnivém vztahu s utiskujícím a manipulativním partnerem a jeho rodinou, navíc v prostředí, v němž se cítí být neschopná, neužitečná a podřadná a kde nemůže sama udělat nic, co by jí umožnilo zažít uspokojení z vlastního úspěchu – a tak začne polykat různé předměty, nejprve drobné, ale pak i poměrně velké a nebezpečné. Komorní film, postavený na důsledně propracovaných postavách a hereckém výkonu Haley Bennett s perfektně ublíženým výrazem ve tváři, slouží jako brilantní studie vzniku mentálních poruch a funguje v tomto směru i jako společenská kritika. V poslední třetině nicméně od tohoto konceptu trochu uhne a začne hledat kořeny problémů hlavní hrdinky někde jinde, což je trochu škoda, protože tím ubírá na intenzitě závěrečné katarzi, která kvůli tomu působí jako zásah mimo terč. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americko-francouzský snímek „Swallow“ rozhodně nenaplní svoje očekávání, ať už v tom smyslu, že jste podle názvu čekaly bukake orgie, anebo proto, že jste si přečetli anotaci a mysleli jste si, že by to mohlo být drsné a mohlo by vás z jednotlivých scén polykání mrazit. Nic takového se neděje a snímek se ukazuje jako nesmírně plochý a originální jen v tom nápadu. ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Vizuálně perfektní, kamera, barvy, střih ... = popis "domácího vězení" , sociální izolace, nevážení si sama sebe, psychologického dusna atd. Film by se dal hodiny psychoanalyticky rozebírat, ale to není zde na csfd potřeba. Jen chci říct, že jsem hlavní postavu hodně chápal, úplně jsem vnitřně cítil, co se v ní děje, střídaly se ve mě pocity nasranosti, zhnusení, odporu a lítosti. Každé další pozření jsem s ní intenzivně prožíval a cítil, jak jí ty věci jdou jícnem a zraňují. Stejně tak jsem chápal její úlevu a pocity zadostiučinění, když jí úspěšně nějaká věc prošla a vyšla z ní zdárně ven. Odporné, nechutné a bolestivé ... tady není co řešit. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nakonec docela zklamání. Za úvod (tak prvních 20 minut) bych bez váhání dal 5* - vyprávění (i psychologie - člověk naprosto chápe jednání všech postav) především obrazem, bezchybná kamera, která vše důležité zabírá naprosto fenomenálně (především počátek a následný postup úchylky, které Hunter podlehla), slušná podmanivá atmosféra... fakt, už jsem se pomalu začínal radovat, že konečně po dlouhé době uvidím nějaký povedený současný artový film. Jenže jsem od toho čekal poněkud bizarnější podívanou a tak jsem byl trochu zklamaný, že se z toho stal celkem "normální" film o téhle úchylce. Navíc jsem čekal, že to pan režisér povede ve stejné rovině a celý film bude založený hlavně na tom, kam až bude schopná v tom pojídání věcí zajít a kdy konečně svému manželovi přizná, že se o ni nezajímá a že i přes všechen luxus a přepych je její život naprosto prázdný. Navíc ona do toho všeho ještě otěhotněla. Ne, aby to nebylo tak "odhadnutelné", tak je do toho zapojeno to, že na svět přišla poměrně drsným způsobem (její otec znásilnil její matku, fanatickou katoličku odporující všem potratům) a režisér se neustále snaží naznačovat, že tady někdy je ten skrytý důvod, proč jí věci, ačkoli celý film je ten důvod ÚPLNĚ JINÝ (dělá to z nudy a proto, že si jí nikdo moc nevšímá). A ten závěr mi přišel takový nijaký a naprosto mimo počáteční téma. Navíc tu je i třetí možnost proč jí věci (chtěla zabít to dítě?), takže ačkoli minimálně polovinu filmu to je dost dobrý psychologický film, ve finále jsem jednání Hunter absolutně nerozuměl. A právě proto jsem ze Swallow tak zklamaný - zabil se tu potenciál, co na začátku byl obrovský, ale nakonec toho režisér splácal moc dohromady a nějaký celek to moc netvoří. I kdyby se to povedlo, i tak bych asi nedal plný počet, protože Haley Bennett (představitelka Hunter) herecky za moc nestojí - celý film má stále jen jeden (znuděný) výraz a ani hlasově nezaujme - ale na silné 4* by to bylo. V tomhle podání je to jen za 3*. Škoda. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Ženská režie je pro mě něco, po čem nesahám moc často, protože většinou mně to pojetí tak nějak zklame. Swallow jsem ale vyhlížela už docela dlouho s předstihem a ač jsem se pak do toho zase docela dlouho rozhoupávala, zážitek byl překvapivě hodně fajn. Už jen námět je na pováženou a člověk by si ani neuměl představit, že něco takového fakt může existovat, tím spíš na to koukat ve filmu. Ve své celistvosti to pak má i úroveň hlavně po té psychologické stránce a ač je to všechno vyprávěno takovým ženským citlivým eufemismem, víme, že hlavní hrdinka to v hlavě fakt asi nemá úplně zdravé a její okolí jí k tomu dává důvody. Vizuál je ale vypiplaný, Haley Bennett hraje víc než dobře a obecně mám z tohoto snímku dobrý pocit, protože je to něco co se bude dobře pamatovat a co mělo velkou hloubku. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Dobre spracovaná atmosféra podpovrchového teroru pomaly bublajúceho z jednotlivých scén, v konečnom dôsledku však na môj vkus až príliš uväznené v štylistických klišé amerických nezávislých filmov. Čím chcem vlastne povedať, že Cronenberg by to spravil asi lepšie. Napriek tomu ma to bavilo.3.5*. ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Nepríjemná, no zároveň výborná psychologická dráma, ktorá si z hororu berie nepríjemné a zimomriavkové pocity pri pojedaní nejedlých vecí. Zároveň prekladá otázky ohľad úlohy ženy v rodine, ovládaní svojho partnera, toxickom vzťahu, či zmenám počas tehotenstva. Moderná a nepríjemná dráma. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Zajímavej film hlavně pro ignorované a znuděné paničky v domácnosti, který maj tabulky nutričních hodnot na háku. Pro diváka zajímavá zkušenost, a pro ty, kteří tímhle syndromem opravdu trpí, to bude asi zkušenost trochu bolestivá, ale hlavně uspokojivá. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Skvělá Haley Bennett v prázdném filmu. Kdyby mě její osud vzal alespoň trochu za srdce, tak by na mě měl snímek větší dopad. Bohužel scénář se o to vůbec nesnažil a pomalá, meditativní - někdo by řekl uchcaná, režie spolehlivě zabila i zbytek mého zájmu. Dojem se proto smrskl na obdivování výhledu z domu a na okamžiky nepříjemých pocitů při scénách polykání roztodivných předmětů. ()

MikeZ 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem těhotenskou variací na Crewsův Auťák, a dostal jsem akorát nevěrohodné psychologické drama s unylým režijním vedením. Mohlo to být mnohem víc Raw. 5/10 ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Námět byl skvělý, ale více bych se zaměřila na psychologickou stránku hlavní postavy. Takhle se můžeme všichni jen domnívat, co se jí honilo hlavou. Co naopak vyzdvihuji je konec filmu. ()

Reklama

Reklama