Reklama

Reklama

Obléhání základny Gloria

  • Austrálie The Siege of Firebase Gloria (více)

Jedna americká jednotka se ocitla v obklíčení Vietkongu a toto je jejich příběh. V lednu 1968 začala Tetova ofenzíva Vietkongu. Během ní Vietkong zaútočil zcela nečekaně na všechny americké vojenské základny po celé zemi. Hodně amerických jednotek bylo odříznuto od světa. Na předsunuté základně Gloria byla obklíčena jedna z nich. V oslabení bojovala tato jednotka o životy svých mužů a toto je příběh seržanta Hafnera Narrator a Cpl. Joseph L. DiNarda ´Nard, kteří se snaží se svou četou udržet demoralizovanou základnu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Žralok 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý válečný snímek. Popisující boje o základnu Gloria, během ofenzivy Tet, za Vietnamské války. Bohužel poměrně neznámý film, který se ke mě dostal spíše náhodou. Při sledování jsem se dobře bavil. Velkým plusem filmu je pohled na boje z obou stran. Jak seržanta US mariňáků, velícího obráncům. Tak důstojníka Vietcongu jež se snaží Gloriu dobýt. A Vietcong není zobrazen jako prvoplánově zlý. Naopak jsou to vojáci plnící rozkazy. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Béčková variace na béčkového "Velitele Čety" lavíruje mezi ultra-macho adorací války a exploatací představ o vietnamském konfliktu. Dramaturgie je praktickou ukázkou režisérova mota "vždycky diváci zaberou na to, když něco vybouchne", takže v pravidelných intervalech přichází exploze. ()

Chupacabre 

všechny recenze uživatele

Bohužel - nemohu souhlasit. Nádherná řežba. Vietnamská přesila na pár Amíků (z toho mohou vzniknout pouze - parádní krvavá jatka, která nemají vůbec chybu), no prostě a jednoduše "bomba" film. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jediné, co je na tomhle filmu zajímavé, je občasný pokus o pohled z druhé strany. Jinak slabota s často příliš neprůstřelnými hrdiny. Viděno někdy začátkem 90. let. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nakoniec celkom fajn valečňák. Jasné, Amíci sú tu zas za najväčších frajerov, ale bavilo ma to. Hlavne piloti helikoptér predvádzali dobrú show, či už vo vzduchu, za guľometom alebo vtipnými poznámkami. Ty sú to bohužiaľ len ako podpora, ktorá fajn funguje vo filme aj na bojisku. Nie je nič svetoborné, ale pri akcii sa minulo pár zásobníkov a pár bendžaminových dolaroviek a vo filme je to našťastie aj vidieť. 70% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pilot Hueye nedaleko LZ - Glorie: ,, Kurva už jsme asi tu, kerý sou naši? '' Druhý pilot: ,,Ti uprostřed!'' ------------------------ Naprostý souhlas s Chupacabre. Obléhání základny Gloria patří k tomu lepšímu z válečných filmů z Vietnamu. Nazvat tohle béčkem je pořádný flusanec do ksichtu Chucku Norrisovi ztracenému v akci a to bych si být vámi kurva rozmyslel.... :-). Australáci dost překvapili a jelikož nejsou tak korektní jako šlechetní Amíci (bohudík), uvidíme ve filmu i dobíjení zraněních Vietcongů, chladnokrevnou eliminaci sjetého velitele základny a další celkem ojedinělé a běžně nevídané kousky... R. Lee Ermey byl jako vedoucí serža boží. Dobře zakopaná jednotka v podobné bázi jako Gloria mohla skutečně velmi dobře a s dostatečnými zásobami i nějaký čas odolávat útokům a držet si z dosahu nepřítele. Komu přopadá béčkové kosení Vietcongů, tak si představte, že jste sami po mušku a helmu zalezlí v systémů okopů a hlídáte si perimetr vykácené a vypálené zeleně v úseku desítek metrů před vámi. Kolem vás všude maníci z vaší čety a za vámi další okopy a palposty kam se můžete stáhnout a stále budete krytí. A samozřejmě jste zahrabaní na kopci nebo na vyvýšeném místě. Oproti tomu, rákosníci na posledních desítkách metrů zcela nekryti mohli pod palbou jen velmi těžko naplno útočit... Nicméně pár výtek mám. Za prvé - hudba. Ten syntetyzátorový hudební doprovod byl věru strašný a to už teda radši Míšu Davida hrajícího na Kásia... Za druhé, při nočních útocích na základnu obránci nepoužívali světlice a pálili na slepo do tmy... Za třetí, na základně byla dokonce lehká děla, ale nikdo je nepoužíval. Za čtvrté, hodně výbuchů bylo jak já říkám kapslíkových, zejména po raketách z Hueyů. Rána, ohnivá koule a za dvě vteřiny nevíte, že někam vlétla raketa..(pokud to nevlétlo do rákosové chatrče, která začala hořet). V souhrnu - u tohohle neočekávejte nějakou větší filozifii či protiválečný tón. Tady je to prosté. Během ofenzívy VC jednotka mariňáků brání svou bázi. Buď to dají, nebo ne. Přesně tak, jak se to dělo ve skutečnosti. Mně to bavilo a moc. Dávám 4 plné zásobníky do M16. * * * * ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Docela zdařilá válka, která sází na akční scény a ty se povedly. Sice jsme už podobných filmů viděly nemálo, ale člověk si prostě sedne i tohle překousne. Ale film má Ermeyho což je sympaťák a jako voják má prostě koule. A navíc co by jste čekaly od Trencharda smithe? Něco velkolepého? Je to prostě béčko ale zábavné. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Obléhání základny Gloria je naprosto luxusní béčko a hlavně to jsou pořádné jatka. Prostě to hlavní co u vojenského filmu čekám. Scény kdy Vietkong útočil na základnu v šílené početní převaze jsou parádní. Škoda, že Smith si tuhle kvalitu neudržel trošku déle. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že mi to připomínalo děsně nepovedenou nízkorozpočtovku, tomu dodal trpkou pachuť ještě zprzněný český VO dabing u Vietcongů ani neodpovídající HC anglickým titulkům a bez jakéhokoliv pokusu o nějaký alespoň základní lipsync. Když už po filmu budete toužit, NIKDY si jej neshánějte s českým dabingem - NIKDY! ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Ničím nepřekvapující válečný snímek z konce devadesátých let. Snad jen to, že se v něm trošku více a nesmyslně střílí. Asi dvakrát mě pobavila scénka, kdy při přestřelce naběhne maník s M-60kou před kameru a začne střílet - úsměvné a rambistické. 40% ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem film viděl ve VHS kvalitě s mizerným zvukem a příšerným dabingem. Ale ani za lepších podmínek bych nemohl hodnotit výš, protože i přes celkem slušné množství akce (která je ovšem místy až směšná) jsem se poměrně nudil. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna vyznavačem válečných filmů, ale toto mě bavilo. Krom velmi zdařilé výpravy (na tu dobu) si člověk prostě musel vypěstovat sympatie k hlavním postavám. Přestože naprostá většina filmu se odehrává na bitevním poli, tak hercům nechybí hlášky a repliky, které člověka prostě rozesmějí aniž by znevažovaly vážnost situace. Starý dabing působí vážně a současně i komicky, když jeden dabér dabuje dvě vedle sebe stojící postavy a to takovým tím monotónním nezaujatým hlasem. Je to jeden z ne moc velkého počtu válečných filmů, u kterých nebudu mít problém si je pustit znovu. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Tak takto ma vyzerat poriadny vojnovy film, kde sa to len hemzi nepriatelmi a kvantom vystrielanych nabojov je tiez neurekom. Nonstop akcie na zakladnu Gloria je plna adrenalinu, nasledkom coho mi tento film ubehol extremne rychlo a ani som sa nenazdal a uz bol coskoro koniec filmu. Ziadna nuda nehrozi a preto mu davam len to najvyssie hodnotenie, ake sa tu len da dat. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Kdyby si John Wayne strhl kožešinovou čepici, nasadil přilbu a naskočil do tohoto filmu, dalo by se to nazvat Alamo II. Stejně patetické, totožný koncept a styl válečného filmu, akorát výrazně otravnější. K tomu oduševnělý vypravěčův hlas, provázející celým filmem. Jdu si radši dát znovu Četu. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Takový zvláštní film. Jakoby se tvůrci pokoušeli o seriozní válečný příběh, ale pořád jim to klouzalo někam pryč směrem k příslušníkům vitcongu, kteří naskakují na americké kulky... ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

První minuty až hororové, vyvražděná vesnice, hlavy napíchnuté na kůlu, děti naházené na hromadu mrtvol. Tahle brutalita zůstává až do konce a o roztrhaná těla a plazící se těžce raněné není nouze. Po chvíli se ukáže, že do toho namíchali i populárního Ramba II. Je to zvláštní mix akčního a válečného žánru, plus drama. Docela nešťastná kombinace, protože na to užívat si akci jako v Rambovi je to extrémně brutální a na válečný snímek se zase nešetří prvky A-Teamu. Mohli zůstat u hororu a bylo by to totální peklo. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Válečný konflikt byl, po filmařské stránce, svého času po 2. světové válce vděčným tématem a i dnes se k tomu filmaři občas vrátí. Tento snímek patří mezi ty, co názorně ukazují, co znamená pojem ´zelené peklo´. Odvaha vojáků je něco, co tu je ve všech charakteristických aspektech, v popředí zájmu. Psychika jednotlivců dostává zabrat, takže ani o emoce a psychologické stavy není nouze. K tomu spousta bojových scén a máme tady skvělý válečný film se vším všudy. Kupodivu nepatří mezi ty známé a těžko říct proč. Vedle filmových legend, jako je třeba Apokalypsa (1979) či ´Četa´ (1986), se nijak neztrácí. Ve videotéce mezi válečnými snímky by chybět neměl. ()

bakeero 

všechny recenze uživatele

Tohle propagandistický béčko mě stejně dostává. Některé záběry jako by vypadly z dobového čísla "Hvězdy a pruhy". Je to zkrátka bomba :-) ()

Reklama

Reklama