Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

Cival 

všechny recenze uživatele

Velmi napínavý thriller, který získává místo tří hvězdiček čtyři díky překvapivému závěru. Navíc paranoia movies jsem měl vždycky rád. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla naprosto v pořádku, pak jsem seděla a začala si říkat, co to ti Američané zase vymysleli za slátaninu, jenže pak přišel konec, který mi vyrazil dech. Něco takového bych nečekala od Hollywoodského thrilleru ani za nejtužších mrazů a musím říct, že je opravdu povedený a realistický (a tím přidává filmu jednu hvězdičku oproti tomu, kolik by ode mě dostal za "normální" konec). ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Napínavý thriller, který však selhává ve svém tempu. Vše se děje s takovou rychlostí, že nestihneme hrdinovi proniknout do hlavy a stává se pro nás stejným otazníkem, jako jeho soused. Pokud jde o záměr, pak vyšel dokonale, ale pochybuji. Postupná gradace snímku však tuto pochybnost hravě skrývá. Skutečným problémem je konec. Ten je sice patřičně překvapivý, ale fakt, že by někdo tolik riskoval tak nejasný vývoj událostí, místo toho aby využil příležitosti, která se stane tak jako tak, mi prostě neštymuje. Je ale faktem, že konec použitý se hodí postavám do krámu. Výsledek je na pomezí tří a čtyř hvězdiček. Vítězí vyšší díky tomu, že Bridges i Robbins si své role patřičně vychutnali... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Můj soused zabiják bez Bruce Willise a bez humoru. Stylem vyprávění srandovně zvážnělý a obsahem extrémně, extrémně paranoidní pokus jít v Hitchových šlépějích. Nejblíže má Arlington Road k filmům mistra napětí, když je do hry povolána Badalamentiho hudba. Nejistota, v níž jsme drženi do závěrečného odhalení, jak prachbídně umělý konstrukt formální pozlátko maskuje, nepolevuje hlavně zásluhou hereckých výkonů obou hlavních představitelů i Joan Cusack, paničky stepfordského typu, která zakrvácenému manželovi nebude klást otázky, ale ochotně poradí, jakým prostředkem skvrny smýt. Jeff Bridges narozdíl od Tima Robbinse zapomíná zachovávat chladnou hlavu a kdo na to nejvíc doplácí, jsou paradoxně jeho blízcí. Soukromí nesoukromí, je třeba chránit vlast. Uvažování, před kterým film varuje, nebo k němuž nabádá? Zeptejte se souseda. 60% Zajímavé komentáře: zputnik, gudaulin ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Už během sledování jsem se utvrdil v názoru, že jde o velmi vydařený snímek, ale závěr, ve kterém jsem (stejně jako hlavní hrdinové onoho okamžiku) nechápal, která bije, tak ten mě absolutně dostal. Řadím ho mezi nejlepší závěry filmu vedle takových perel jako Obyvklí podezřelí, Nebezpečné hry nebo Prvotní strach. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $31miliónovTržby USA $24,756,177Tržby Celosvetovo $41,067,311 ║ veľmi pôsobivo vystavaný príbeh, ktorý svojím prevedením fakt berie veškerú pozornosť, výborný herci, hútna atmosféra, pre mňa veľké prekvapenie /100%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Napinavou atmosferou protkany, zrucne udelany thriller, ale jeho konec mi nejak unikl. Asi se na to budu muset podivat jeste jednou. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušný paranoidní thriller se zajímavým koncem. Jenže ten konec je to nejzajímavější na tom filmu, jinak bůhvíco nenabízí. Zkuste si jen představit, kdyby film skončil tradičně, jak by mu celkově pokleslo hvězdičkové hodnocení. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Znepokojující začátek dával tušit, že se nejedná o tuctový film. Byl jsem napjatý po celou dobu a i když logika malinko skřípe, tak tleskám. Akorát Jeff Bridges mi do té role vůbec neseděl. Tim Robbins je ve všech scénách o mnoho lepší. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Všichni potřebujeme přátele. Život by jinak nestál za nic…. J.Bridges jako průvodce problematikou terorismu. Detektivní pátrání na jehož konci se zrychluje tep nejen jemu, ale i mě. Ano, ten konec je neskutečnej! Jen nevěřícně kroutím hlavou a přemýšlím, jestli na rčení, že nejlepší parta je jeden, není kus pravdy. Teď, když všechno vím, říkám, že jednou vidět stačí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To vozidlo je tu oprávnene. Aj my sme tu oprávnene. Jediný, kto tu nie je oprávnene, si ty.“ V dobe premiéry bolo Miluj blížneho svojho prezentované ako šokujúci komerčný hit, od ktorého to nikto nečakal (vrátane štúdia). Ale ono to napokon nie je až také horúce. Mohlo by sa zdať, že 41 miliónov bola na rok 1999 solídna tržba, ale treba vziať do úvahy, že sa jednak bavíme o celosvetovej tržbe (porovnajme s tiež tohoročným Šiestym zmyslom, ktorý stál 40 a zarobil 670) a jednak rozpočet bol 31, takže by som sa, byť na mieste autorov týchto silných vyhlásení, radšej krotil. Radovému divákovi samozrejme môžu byť zárobky úprimne ukradnuté a ide mu skôr o to, či je Miluj blížneho svojho dobrý film alebo nie. Nuž... je. Režisér Mark Pellington (ktorý neskôr natočil podobne zvláštny mysteriózny triler s Richardom Gereom Proroctvo z temnôt) reflektuje čudnú dobu končiacich 90. rokov a s nimi súvisiacej paranoje americkej spoločnosti, strach zo susedov, o ktorých nič nevedia, obavy z až podozrivo pokojných amerických predmestí (kde sa za drahými domami a dokonale pokosenými predzáhradkami nejeden raz ukrývajú najotrasnejšie tajomstvá), stalkerovstva, neistoty, nedôvery a vzmáhajúcej sa teroristickej doby (do útoku na newyorské Dvojičky zostávali iba dva roky). Čím menej sa hrá s vnútorným napätím (a čím viacej odpovedí na dráždivé otázky tvorcovia ponúkajú), tým viac to ide do hája. Temer dvojhodinová dĺžka tiež neprospieva, skôr naopak. Našťastie čo-to vylepší nečakané finále, ktoré nepatrí do rangu šokujúcich twistov á la Klub bitkárov, ale i tak som si ho užil (scenár napísal Ehren Kruger - Vreskot 3, Kruh, Kľúč). Veľmi dobrá napínavá deväťdesiatková atmosféra s vydareným kastingom (u Tima Robbinsa sa to ku koncu zhoršuje, naopak ku koncu sa situácia so silným hereckým výkonom značne zlepší u jeho kolegu Jeffa Bridgesa, ktorý bol dovtedy priemerný). ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený napínavý thriller, který diváka zaujme hlavně hodně nečekaným závěrem. Jeff Bridges a Tim Robbins zahráli standartně. Začátek je vlažný, ale snímek postupně začne nabírat na obrátkách a vše vygraduje nečekaným a velmi originálním koncem, kvůli kterému stojí za to tenhle snímek zkouknout..... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, protože rozjezd byl příliš pomalý a celková přímočarost mi trošku vadila, ale i díky konci řadím film nakonec k těm nadprůměrným. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Nebýt myšlenky v závěru, která to všechno (po odečtení patosu a dalšího dojemného balastu) pěkně shrnula, tak by mé hodnocení bylo ještě horší. Nepopírám, jedná se o velmi zajíimavý námět. Navíc: Mark Pellington plus jeho kameraman umí dělat pěkné obrázky. Zpracování Marka Pellingtona mi však přesto v globále ani za mák nesedlo. Herecké výkony mi přišly v tom nejlepším případě nevydařené - u málokterého filmu mě tolik znervózňovaly rádoby dojemné scény, chvilky na slzu... a teď sorry, ale nemůžu si pomoct: neustálé uvědomělé pomlaskávání, rozhazování rukama, patetické pofňukávání (nemám nic proti mužskému pláči), uvědomělé hádání se za správnou věc a vůbec všechny možné nonverbální projevy a "chytré" hlášky. Samotný příběh? Kromě výše zmiňovaného vcelku povedeného závěru mi celý příběh přišel průhledný jak moje obnošené spodky (ehm, píšu to na efekt - v reálu žádné nenosím). ;o) POZOR, ZAČÁTEK SPOILERU! Hlavní (záporné) postavy mi například už od samotného začátku filmu připadaly až příliš hodné, což nikdy nevěstí nic dobrého. KONEC SPOILERU! Ale ať jen nerýpu - na snímku musím moc pochválit hudbu, kterou má mimo jiné na svědomí Lynchův dvorní skladatel Angelo Badalamenti. Skvostné, majestání, hutné... Shrnuto a podtrženo: Dobrý námět, který mi však ani trochu nesedl. Škoda, možná by stačilo méně tlačit na pilu (pointě by to na výsledku neubralo), ubrat patosu či aspoň vysvětlit některým hercům, co to je přehrávání... ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený thriller s výborným scénářem a hodně nečekaným koncem. K tomu navíc skvělé herecké výkony Jeffa Bridgese a Tima Robbinsona. 85% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

2008: Jako vždy jsem trochu překvapena komentáři ostatních uživatelů. Kdo může říct, že tenhle snímek prokoukl hned od začátku? Jistě, bylo jasné, že Robbins a Cusack nebudou tak hodní, jak vypadají, ale který génius jako mohl odhadnout, jak to dopadne? Prostě si myslím, že snůška místních intelektuálů by si občas měla hrábnout do svědomí a přemýšlet, než si vsugeruje, že je nejlepší. (A distributor/překladatel názvu je idiot.) 2022: Damn, v sedmnácti jsem byla ale idiot. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Miluj bližního svého je rozporuplný film, který svým námětem vychází z pro Ameriku navýsost traumatických událostí kolem atentátu na budovu Federálního úřadu ve městě Oklahoma City v polovině 90. let. Má velmi slušné herecké obsazení a takový ten typicky hollywoodský scénář s několika šokujícími odhaleními a obraty v ději. Tady se skrývá první zádrhel, protože scénář je trochu překombinovaný. Na první pohled velmi efektní komplot je totiž až příliš závislý na předpokládaném jednání oběti a stačil by malý zádrhel, aby se plán zhatil. Skutečná spiknutí mají jednodušší půdorys. Druhý problém je v samotném jádru filmu - spekulativně se předpokládá existence hluboce zakonspirované a velmi dobře pracující teroristické skupiny, která spáchá hrůzný atentát. Takový film jakoby vznikl na objednávku šéfa nějaké policejní složky nebo tajné služby s cílem navýšit rozpočet svého úřadu. Vyvolává to jen psychózu, vyšší počet kamer v ulicích, větší pravomoci při špehování a ztrátu soukromí. Skutečný atentát v Oklahoma City byl vlastně amatérskou akcí, která uspěla díky trestuhodnému podcenění bezpečnostních opatření a rizik ze strany krajně pravičáckých skupin. Celkový dojem: 55 %. Nejsilnější scénou snímku je vlastně samotný úvod, kdy těžce raněný chlapec klopýtá opuštěnou ulicí... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rozmetán na kousky miluj bližního svého.. Klasický konspirační thriller s hlavním hrdinou, co "pojal podezření", tentokráte na pozadí příčin, odpovědnosti a viny u zcela nevyzpytatelného zločinného aktu jako je domácí terorismus. Vše by mohlo snadno zapadnout do průměru, nebýt napětí skvěle přiživující Badalementiho hudby a nestandardního (byť mírně vykonstruovaného) konce, kde si J.Bridges, vedoucí lišku za tlapku do kurníku, střihl Fire walk with me.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi (!) působivý začátek, pak přijde uklidnění, ale to jen na oko, a postupně začne houstnout atmosféra nedůvěry, podezřívání a až posedlosti. Napětí přibývá a dostavuje se adrenalin…jenže (místy skoro směšné) akční scény směrem ke konci toto pečlivé budování narušují (jak mám být napjatý, když pan Jezdec svými kaskadérskými kousky strká nejednoho akčního hrdinu do kapsy a jeho neohroženost mě bije do očí). Samotnou kapitolou je závěr. Z určitého úhlu pohledu předvídatelný, ale přesto překvapivý (což se mu musí nechat). Nebo pro někoho možná spíš znepokojivý, paranoidní či dokonce až manipulativní (co když je můj soused, na první pohled ničím zvláštní, sympatický, mající v pořádku rodinný život a normální práci, někdo úplně jiný….neměli bychom se bát lidí kolem nás, podezírat je?!). Tak či tak konec jistě nenechá žádného diváka chladným a bude ho nutit přemýšlet. Za mě tu budou slabší 4*, přece jenom se mi většina filmu velmi líbila. ()

Reklama

Reklama