Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Recenze (59)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každé originální sci-fi by se mělo ocenit a Silent Running je dokonce překvapivě dobře udělaný. Rok 1972 je hodně daleko, ale film i díky myšlence působí nesmrtelně. Lidstvo a jejich chabá snaha o obnovu lesů končí rozkazem k jejich zničení a jeden přírodovědec to nedokáže zkousnout... Kromě one-man-show Bruce Derna se tu objeví i relativně slavní roboti, kteří mu pomáhají v jeho krátké cestě za přírodou. Překvapil mě soundtrack, který je v podstatě písničkový s ekologickým textem... To asi stálo jen pár dolarů:). PS: Michael (Mike) Cimino napsal scénář k Silent Running? Sakra, tomu bych nevěřil... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nic proti filmům s myšlenkou, ale tohle je vymaštěné hippie sci-fi, jehož tvůrci museli být v permanentním rauši. Minimálně o Bruci Dernovi nelze pochybovat, ten jeho naivní pohled, tklivé rozhovory s roboty Heweym a Deweym ( ano, takhle si je pojmenoval sám ) a dramatické zjištění v závěru, že rostliny potřebují Slunce, aby mohly žít .. a do toho hippie přírodní píseň Joan Baez, ROFL !!! Ach, ty jednoduché scénáře raných sedmdesátek ( dále viz např. Omega Man, Vanishing point ), věřím, že dnešní USA scenáristé by dali nevím co, aby se tam vrátili.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Neviem, prečo som si myslel, že Silent Running má byť sci-fi horor na spôsob Votrelca. Ale nebol. Ej veru ani omylom. Pripomínalo mi to Les Charlots vo vesmíre. Myslím, že ak Silent Running suverénnym spôsobom postavíme po rovnocenný bok o dva roky mladšej Carpenterovej Dark Star, môžeme dnes pokojne, s čistým vedomím zaspať. Pre mňa takmer nepozerateľné a mimoriadne útrpne som odratúval každú ďalšiu minútu, ktorá ubehla (a utešoval som sa aspoň tým, že tým pádom je koniec čoraz bližšie). Páčila sa mi len kombinácia vesmírnej lode s prírodou. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátková eko sci-fi se zajímavou zápletkou i pár nápady (honička motokár na vesmírné lodi, poker s roboty), ale s řídkým dějem, slušnou vizuální stránkou, legračně se pohybujícími roboty, úděsným ústředním songem a Dernovým intenzivně naivním hereckým výkonem. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Myšlienka naozaj pekná, ale čo ten začiatok?!! Prečo začali ničiť tie lesy - to som asi nepochopil! Ale inak príjemný ekologický film! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vizuálně krásný film s příjemnými speciálními efekty. Ač to na první pohled nevypadá, tohle sci-fi není jen o lesích pěstovaných ve vesmíru, jelikož na Zemi je 75 stupňů a nic už na ní neroste. Je o kráse, hodnotách, životě, zodpovědnosti, budoucnosti, ale také o vině a trestu. Takže ekologie je sice fajn, jenže les je zde metaforou. Krásné kosmické lodě, obří vzdušné skleníky a legrační roboti. Ač se děj šine pomaleji, vůbec jsem se nenudil. Skvělá hudba je podtržena songem od Joan Baezové (kdo jiný by taky mohl zpívat k tomuto poněkud anarchistickému filmu) Silent Running. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobře vystavěný příběh vědce, který nechce nechat zničit výsledky své mnohaleté práce na odlehlé vesmírné stanici a vzepře se rozkazům centrály a bezohledné posádce svých kolegů. Sympatický Bruce Dern existuje sám se dvěma roztomilými robůtky mezi svou flórou a faunou... Velmi citlivý snímek s krásnou atmosférou klidu a záviděníhodného vztahu člověka s robotem s jemnou hudbou, skvělou písní Joan Baez. :-) Krásné-oduševnělé, konečně mající smysl.!! A ta pointa má sílu. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Smutné, ale silné a překrásné ekologické science fiction, které je svým obsahem možná trochu kontroverzní (fakt jen možná), ale pokud se hned na začátku dokážete s hlavní postavou ztotožnit, nebo ji aspoň pochopíte, máte vyhráno. Ti, kteří vidí v hlavním hrdinovi jen šíleného ekoteroristu si zde na své nepřijdou. Film se dále může pyšnit nejen svými velmi dobrými efekty (místy mi trochu připomínaly film 2001: Vesmírná odysea, možná proto šel snímek v některých zemích pod názvem 2002: Druhá odysea) ale i trojicí sympatických robotů, kteří jsou po každém přeprogramování víc a víc lidštější. Je to sice velmi hořká, ale krásná podívaná pro každého zastánce přírody a milovníka originálních sci-fi. Hodně mě to dojalo. Velmi dobře to vystihl režisér Hot Fuzzu Edgar Wright v tomto traileru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Občas ma nejaká stará zabudnutá scifi perlička tak poteší, že zabudnem aj na jej z dnešného hľadiska archaickú a naivnú výpravu. Silent running má krásnu temnú atmosféru otvoreného vesmíru a ako jeden z prvých sci-fi filmov sa zaoberá otázkami ekológie. Dnes sa tak javí ešte viac nadčasový, ako mali jeho tvorcovia v úmysle. Asi si mysleli, že sa z ich filmu poučíme. Nestalo sa. "Kozmická loď menom zem nevezie žiadnych cestujúcich, my všetci sme posádka". Na scenári sa podielal aj neskôr slávny režisér Michael Cimino. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Počkať... ! To je ten Douglas Trumbull, ktorý spolupracoval na Kubrickovej Vesmírnej Odysei, kde mal na starosti vizuálne efekty ? W.T.F ? A toto má byť čo, Douglas ? Tie tzv. vesmírne lode vyzerajú zvonku ako Lego - stavebnica, niečo tak amatérske, príšerne, by som od tohto tvorcu zrejme nečakal, ale bohužiaľ stalo sa to ! Interiéry, hm... ako tak ujdu, ale exteriéry sú strašne zle spravené, to vôbec nevyzerá ako science - fiction ! Douglas je extrémne slabučký režisér, čoho tento rež. debut je krutým dôkazom, takmer som to chcel vypnúť, a to už po 5. minútach ! Ak vezmem tú ekologickú myšlienku, tak to áno, ale ak vezmem to spracovanie, tak to nie, to sa bije ! Scenár Mike Cimino, áno ten, ktorý spraví klasiku o niekoľko rokov, aby sa zakrátko na to sám dobrovoľne pochoval ! Bruce Dern ako tak zachraňuje celkové vyznenie filmu, ktorý by som inak ohodnotil rýchlym odpadom ! Ešte, čo je na snímku zaujímavé, sú 2. roboti. A tie songy od Joan Baez, pane bože ! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Historka, která by vydala na jeden díl Krajních mezí. Ekologická agitka v hippies hávu, kdy to roucho hlavního hrdiny může i připomínat svatého Františka. Vše až příliš natvrdo, bez jemných nuancí. Chybí pozadí - projekt Lesy asi stál hodně peněz na to, aby jej přes noc takhle totálně zlikvidovali a nepokusili se ani zachránit aspoň techniku. Písničky Joan Baez mi lezly svou naléhavostí na nervy. Téma je to přitom zajímavé a silné, ale tady je vážně podané jako jasná agitka. Konec mne fakt nedojal. Jo, a ti směšní robůtci tomu na originalitě taky moc nedodali. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jednoducha az totalne tupa ekologicka agitka s pomalym tempom a minimalnym dejom. Prakticky cely film je one man show zmagoreneho Bruca Derna. A vykon ktory podava nie je zaujimavy natolko, aby utiahol cely film. Rovnako ako ekologicke posolstvo filmu, ktore je podane skôr negativne, takze na konci filmu som mal chut vyhodit nejaky ten les do vzduchu. Nakoniec tu mame vizual. Vzhladom na dobu vzniku su niektore interiery pôsobive, ine vyzeraju dost papundeklovo. Sklamanim su modely lodi. Maju sice zaujmavy dizajn ale su otrasne nasnimane. Pohyby kamery su dost neohrabane a nedokazali dodat modelom zdanie toho, ze sledujeme giganticke lode ako sa to podarilo napriklad v prvych Star Wars alebo Alienovi. A videl som uz aj starsie sci-fi kde boli modely nasnimane ovela pôsobivejsie. Vysledkom je preto nudny film s otravnou agitkou. 4/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Zničte všechny lesy a vraťte se domů. Bůh s vámi............................... Tak jsem nevěděl zda vůbec hlavnímu hrdinovi fandit. Pro dobro lidstva se stal vrahem. Je to dilema. Slušné triky, dobrá hudba a povedený příběh. Ale něco tomu chybělo. Možná víc záběrů na Vesmír a trochu akce. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Fandím skôr prvej polovici filmu, ktorá je menej filozofická, viac technická ( tým pádom zaujímavejšia ) a zaľudnenejšia - tým nechcem povedať, žeby Bruce Dern nebol dobrým hercom a sám neutiahol zvyšnú polovicu. Problém totiž tkvie v tom, že snímok negraduje, ale naopak upadá do mdlôb a hrozí, že vy s ním. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Eko-scifi slátanina! Hipík z kosmické lodi nechce přijít o své květinky a tak si to zařídí po svém - stůj co stůj. Ty kachní roboti jsou vtipní i strašní zároveň. Bruce Dern vám bude lézt krkem od první chvíle. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tohle by dnes vzniknout asi nemohlo. Evidentně to nestálo pár šupů, přitom to není žádný akční mainstream a příběh je hodně přímočará ekoagitka. Je to jednoduché, originální a uteče to rychle. Na druhou stranu se ten film stihne dotknout spousty otázek a ani jednu pořádně nerozvede natož aby nějákou zodpověděl. Ve výsledku, i když tomu chci fandit a je mi to sympatické, mám z toho trochu rozpačité pocity a uspokojený nejsem vlastně v žádném směru. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

sakra, tak todle notně zestárlo, ty písničky co tam pějou se do toho absolutně nehodí, jako idea dobrá, hodnotná, aktuální, ale ou šit, to provedení, né, že by ty triky nebo vozítka byly trapný, ale ono to bylo tak trapný všechno, ty roboti vyloženě funny, no celý to samozřejmě táhne bruce dern, herec s nejohrnutějším nosem a s ikonickým špulením rtů do ů u něhož si vždy vybavim jima keryho, kerej ho umí tak báječně napodobit, no prostě todle scífko je dneska už hodně obsolít, not old but obsolete, šáde, jinak dobrý. ()

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama