Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Název filmu je výraz vypůjčený z námořnického slangu, označující ponorku nehybně ležící na dně ve snaze vyhnout se odhalení. (Locksley)
  • Kosmické lodě, které nesou kopule s vegetací, jsou pojmenované podle amerických národních parků, ze kterých fauna a flora pochází. Je jich pět a jsou to Yellowstone, Acadia, Blue Ridge, Glacier a Mojave. (Terva)
  • Interiéry se natáčely na vyřazené letadlové lodi USS Valley Forge zakotvené v Long Beach v Kalifornii. (Terva)
  • Tři malí roboti mají jména Huey, Dewey a Louie, což jsou původní jména malých kačerů, synovců Kačera Donalda. (Braddy)
  • Kvůli úsporám si režisér najal několik vysokoškolských studentů, kteří mu pomáhali s modely a trikovou stránkou filmu. Jedním z nich byl i známý John Dykstra, který se později podílel mj. na Hvězdných válkách, Star Treku či Spider-Manovi. (-bad-mad-wolf-)
  • Tři malé roboty, kteří pomáhají Lowellovi, hráli lidé s amputovanými končetinami. (-bad-mad-wolf-)
  • Text, ktorý visí Freemanovi v izbe na stene, je tzv. "Sľub umiernenosti" (Outdoor Life Conservation Pledge), ktorý bol koncipovaný v roku 1946 a pozmenený v roku 1993. K tomuto sľubu sa zaviazali napríklad aj politici ako Harry S. Truman alebo Al Gore. (d-fens)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama