Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh nás zavede na anglický venkov začátku 20. století. Ve vesnici žije bohatý statkář Buchar, který vlastní mlýn a právě zavádí elektřinu, což se nesetkává v okolí pouze s nadšením. Dva kamarádi, učitelův synovec Tom a pasáček ovcí Štefek objevili při hledání zatoulané ovečky v podzemní jeskyni potok. Připravuje se svatba hraběcího syna s továrníkovou dcerou. Při slavnostním rozsvícení elektrických žárovek se odhalí, že zmizel potok, který poháněl mlýn. Kluci zjistí, že vodu omylem odvedli sami při průzkumu jeskyně – Ďáblovy kapsy. Rozhodnou se tedy napravit, co zavinili, a znova se do jeskyně vydají… Film na motivy povídky Thomase Hardyho "Dobrodružství ve West Poley" a podle scénáře M. Pavlíka natočil v roce 1980 režisér P. Tuček. Do hlavní role Tomáše obsadil Jana Potměšila. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Pokrok nezastavíš. Jen jestli je to vůbec pokrok..." Stejně jako v případě slavných Pánů kluků a Už zase skáču přes kaluže byla opět šťastnou volbou filmová adaptace z cizojazyční literatury pro děti a mládež se zasazením do historické kulisy c. k. monarchie. Zážitky dvou kluků z prázdnin, odehrávájících se z hlavní části v strašidelném prostředí podzemní jaskyně se stoupající vodou a závalem - to už je sám o sobě velice poutavý námět mládežnického dobrodružního snímku, ovšem tady jde v hloubce příběhu o mnohem víc. Na pozadí posledních let monarchie, rozvinutého vodního průmyslu a zavádění nového vynálezu elektřiny se odehrává i charakterová studie světa dospělých, včetně lidské manipulace s honbou po bohatství (geniální Rudolf Hrušínský v záporní roli). Skvělé obsazení dospělých rolí (kromě již zmíněného Hrušínského zejména Brodský, Vinklář, Lukavský) a celkově spolu s kultovní komedií Copak je to za vojáka... asi nejzajímavější počin méně známého režiséra Petra Tučka. Atmosféru opět podtrhuje hudba Petra Hapky. 90%                                                    Zajímavý komentář: topi. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný příběh přenesený z Anglie do staré monarchie vyniká výstižným zasazením do dobového kontextu zhruba kolem let 1906 - 1907, citlivým přenesením atmosféry přechodu kolem rodící se agroburžoazie, průmyslového podnikatelstva i historické šlechty atypicky, ale výborně ztělesněné Radovanem Lukavským. Zajímavá je i připomínka Královské české společnosti nauk, předchůdkyně Akademie věd ČR. A neovyklá sice drobná, ale významná úloha vesnické dívky-bylinkářky, která chce být vzdělanou. V každém případě se jedná o dobový brněnský nadprůměr. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rodinný film ve stylu Pánů kluků, ale vážnější. Ze závěrečného titulku mě doopravdy zamrazilo a doslova a do písmene hnusná postava Rudolfa Hrušínského se mi určitě vryje do paměti. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Už několikrát mě napadlo, že televizní filmy se točí jako trest pro diváky, kteří jsou líní zvednout zadek z pohovky a zajít si do kina. Alespoň tak na mě působí řada televizních filmů. Mají dobré téma, skvělé obsazení, ale něco jim chybí. Tady to bylo nedostatečné napětí. Já se o ty kluky nebála! Hudba je příjemná, ale až laškovná, jakoby šlo o kabaretní vystoupení a ne o dobrodružný příběh. Hned od začátku bylo patrné, že to stejně nakonec dobře dopadne. Ne každý režisér má ten dar vést děti na place, zde působila ústředí trojice hodně nepřirozeně, chybělo to správné dětské charisma. Film měl zajímavé momenty, líbila se mi elektrifikace malé dědinky i dobře obsazené figury, ale celkově to na mě působilo dojmem, že československá televize měla omezený rozpočet a přílišnou soudružskou cenzuru. To se pak nedá moc rozšoupnout. Tak vznikla taková dětská verze Ďáblovy pasti. Film bych zařadila do zde neexistujícího žánru "pro mládež". ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle mě hodně zklamalo. Má to všechny potřebné atributy na letní příběh, herecky je to obsazené velmi dobře, ale k čemu je to platné, když herci nemají co hrát. Spousta scén je zde zbytečná, podivně natahovaná a často nelogická. Třeba jen ta úvodní zápletka se zaběhlou ovcí. Kluci musejí odházet kamení, dostat se do sluje, slují se dostanou k potoku uvnitř skály - a tam na jednom převisu leží ona ovce! Jak se tam kurnik dostala? A pokračuje to dál - ovce zabečí a študovaný kluk z města prohlásí, že je ovce mrtvá? A podobně na začátku - ten študovaný jinoch uvidí ve školní třídě (protože budou bydlet ve škole) mladou holku, jak píše písmena na tabuli. A v další scéně do třídy vtrhne jeho strýc a kluk se s holkou pere?!, protože došel k názoru, že holka krade? A tak bych mohl s WTF momenty pokračovat. Když k tomu připočtu, že Hapka hudbou vykrádá sám sebe, a že na skutečný konflikt si budeme muset počkat skoro do poloviny filmu, vychází mi z toho poměrně vleklá nuda bez nadšení a espritu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem čekal skoro 30 let, než ho Česká televize zařadí do vysílání. Viděl jsem ho jako děcko a to ho tenkrát reprízovali vícekrát. Pak už nic. Ani jsem nevěděl, jak se film jmenuje a až později jsem ho v databázi dohledal přes Rudolfa Hrušínského, který mi nejvíce z filmu utkvěl v paměti. Dokonce jsem psal i prosebné maily do České televize, ale vždy mi bylo řečeno, že v dohledné době ČT tento film neodvysílá. A tak jsem to vzdal a nechal si v paměti tohle dobrodružství, ve kterém mě utkvěl hlavně zmiňovaný Rudla Hrušínský, dva chlapci, kteří v jeskyni hledají ztracenou ovečku a Hapkova hudba. A ejhle! Neskutečné se stalo skutečným a nějakým záhadným způsobem ČT Tajemství ďáblovy kapsy zařadilo do vysílání koncem října 2017. Zjistil jsem to úplnou náhodou, když jsem zkoušel film znovu hledat na Uložto. Takže konečně! Nechápu, proč takové filmy má ČT stále zavřeno v archívu a vysílat je nechce. Tenhle film, podobně jako Páni kluci vsadil na předlohu zahraničního autora, v tomto případě Thomase Hardyho a režisér Tuček příběh zasadil do Rakousko-Uherské monarchie na počátku 20. století. Prázdninové dobrodružství vypráví o přátelství dvou chlapců, kteří v jeskyni objeví způsob, jak mohou měnit vývěr potoku, který jeskyní protéká (překročíš řeku Styx a jsme ztraceni). To se samozřejmě nelíbí místnímu statkáři (geniální Rudla Hrušínský, scéna, ve které chlapce zasype v jeskyni je nezapomenutelná). Snímek je spíše dramatem, ve kterém jde o novátorství, mamon a charaktery jednotlivých postav. Herecké výkony jsou perfekt - zejména Hrušínský (statkář Buchar), Brodský (učitel), Lukavský (aristokrat von Stamitz, jak namlátí Vinklářovi sukovicí je mazec!) nebo Vinklář (boháč Stockinger). Výprava je také hodně vidět a Hapkova hudba je nádherná, hlavně ty tajemné magické pasáže, když jsou chlapci v jeskyni. Jsem šťasten, že jsem po tolika létech mohl tento televizní snímek vidět znovu a hodnotím plným počtem jak z čiré nostalgie, tak i z dnešního pohledu, poněvadž takový film už dnes nikdo natočit nedokáže. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemná story s atmosférou, spádem a fajn herci. 1) Později se tempo rozvolní, ale stále to jde._____ 2) Hudba 36letého Petra Hapky pěkně dotvářela náladu._____ 3) Z mladých herců jsem zaznamenal 14letého Jana Potměšila (učitelův synovec Tomáš), Pavla Miku (Štefek "Archimedes") - věk nezjištěn a Michala Nevěčného (statkářův syn Robert), věk rovněž nezjištěn. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Film se sice tváří jako dětské dobroudružství, ale ve skutečnosti je hutným dramatem o morálce a charakteru. Sice děti hrají roli v dějových zvratech a jen děti uvěří bezvýchodnosti situace v jeskyni, ale jinak je to film o dospělých, pro dospělé. V mnoha rolích překvapivě najdeme vynikající herce (aristokrat Lukavského, statkář Hrušínského, učitel Brodského atd.), výprava je také viditelně nákladná. Zajímavý polozapomenutý film, který jsem viděl naposledy jako dítě. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Prapodivny televizni film...neco mezi dobrodruznou polokomedii pro deti a vaznym dramatem o lidskych povahach v dobe pred prvni svetovou valkou...tezko se v tom vyznat. Velmi slusne obsazeno. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý dobrodružný film natočený podle povídky T. Hardyho odehrávající se na počátku 20. století v období elektrifikace. Dva kluci, kamarádi Tomáš (J. Potměšil) a Štefek (P. Miko), hledají ztracenou ovečku, kterou Štefek hlídá bohatému statkáři Bucharovi, kterého ztvárnil národní umělec R. Hrušínský. Objeví tak rozsáhlé podzemní prostory, nazvané Ďáblova kapsa, a zjistí, že v jeskyni upravit lze upravit protékající vodní tok tak, aby jeho koryto vedlo jinou trasou. Odklonem potoka způsobí značné škody například místnímu mlynáři a vyvolají všeobecný zmatek. Lstivý a všehoschopný statkář Buchar přistihne oba chlapce v jeskyni a nařídí jim, aby o tom nikde nemluvili, neboť chce nastalou situaci s odkloněným potokem využít pro sebe a získat finance z výhodných odkupů nemovitostí pod cenou. Když však začne ve vesnici hořet, nedbají oba kamarádi statkářových zákazů a s vypětím všech sil vrátí vodu do její původní trasy a překazí tak R. Hrušínskému jeho plány. V nepříliš výrazném a dějově průměrném snímku se objevilo mnoho známých hereckých osobností. Jmenovat můžeme hraběte R. Lukavského, průmyslníka J. Vinkláře či místního učitele a Tomášova strýčka V. Brodského. Kromě zakladatele hereckého rodu Hrušínských zde můžeme sledovat i oba jeho syny, Jana v malé roli důstojníka a Rudolfa v ještě menší roli místního blázna. Bohužel navzdory velmi slušnému obsazení snímek P. Tučka nenabízí dostatečně působivý filmový zážitek, aby mé hodnocení mohlo překročit průměr. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý klenot. Film perfektní po všech stránkách. Do včera jsem neměl ponětí o jeho existenci, až z knížka do vlaku ze Světlé nad Sázavou "Dobrodružství ve West Poley" mne připomněla, že kdysi asi před 20 lety jsem slyšel v sobotu po obědě na Praze stejnojmennou hru pro mládež- Šel jsem na Ulož.to a tam jsem našel nejen audio výše zmíněné hry, ale i odkaz na český film z roku 1980, který jsem si ihned stáhl a vzápětí i pustil a strávil tak velice příjemný poslední srpnový večer s klukovským dobrodružstvím. Výkon obou hlavních představitelů - Tomáše (V originále Leonarda) i Štefka je excelentní, takových filmů více, škoda, že se podobné už dnes téměř netočí. Dávám rád plné hvězdné ohodnocení! ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Trošku rozhárané. Námět už tu byl. Herci nic moc, ani malí ani velcí. Pan Brodský sice něco jakž takž zachraňuje, ale jinak je to vesměs bída. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Petr Tuček asi nejvíc zaujal svým seriálem Slovácko sa nesúdí a komedií Copak je to za vojáka. V tomto filmu mě nejvíc zaujalo, jak snadné je potok přemostit jinam, "vypnout" ho a zase ho "zapnout". Tak nějak mi v tom ale chybělo větší klučičí dobrodružství. Chvíli jsem si hrál s myšlenkou, že ti dva malí hrdinové se podobají klukům z Dobrodružství Toma Sawyera. Ovšem to by chtělo větší prostor, který by ti dva mohli dostat. A též silnější napětí a vytvoření atmosféry. Neurčité místo i čas tomu moc nepomáhalo a též jednotlivé postavy, kterých bylo ve filmu dost, nedostaly více prostoru, abychom se o nic něco dozvěděly. Takže takový docela průměrný snímek, který dnes už asi těžko zaujme mládež, když existují mnohé jiné a lepší filmy o dobrodružství ve staré době. ()

hanikrivi 

všechny recenze uživatele

Znala jsem zatím jen rozhlasové zpracování, ve kterém se příběh odehrává skutečně v Anglii. Šlo o zábavně dobrodružnou , lehce naivní hru pro děti. Film je spíš drama s tísnivou atmosférou, kde člověk tuší, že válka už je za rohem. Vadilo mi zrecyklování hudebního motivu Pánů kluků, protože zde se v žádném případě nejednalo o zobrazení bestarostného mládí. Ani dvojka kluků nebyla tak sympatická. Po filmu mi zbyla pachuť příkoří a nespravedlností, která všechna nebyla ve filmu potrestána. A samozřejmě na to, že jsme měli výborné herce. Film ale na mě působil víc jako procházka skanzenem. Neživotně. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád Páni kluci , bude se mu líbit i tento film.. Nostalgie o trávení prázdnin v klukovském věku. Jen ten Vašek už tam nezpívá , i když hudbu složil opět Petr Hapka. ()

Reklama

Reklama