Reklama

Reklama

Proroctví z temnot

  • USA The Mothman Prophecies (více)
Trailer

Obsahy(1)

John Klein (Richard Gere) je spokojený a úspěšný washingtonský novinář. S milující manželkou právě zakoupili nový dům, ale při návratu se stane nevysvětlitelná nehoda. Poslední slova Johnovy ženy Mary „Viděl jsi to také?“ zanechávají na jazyku palčivé otázky. Co vlastně způsobilo její smrt? Jedinou stopou v nemocničním pokoji zůstávají kresby podobné nočním motýlům... (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (441)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Doba okolo roku 2000, kdy filmy s mysteriózní tematikou byly v módě jako akční béčka v 80. letech, je (s přihlédnutím k tomuto filmu) naštěstí pryč. Scénáristický neduh snad většiny filmů této vlny, kterým byla urputná snaha v závěru silně šokovat, se bohužel projevil i zde. Přitom solidní zápletka rozehraná na nepříliš originálním podkladu, je díky technickému zpracování posunuta mnohem výše. Práce s kamerou, která efektně i efektivně střídá pozice, nálety či pomalé plížení, je na jedničku. Stejně tak je tomu u střihu, zvuku a v neposlední řadě i hudby. Pomocí těchto do poslední mrtě využitých prostředků se režisérovi daří budovat nadstandardní atmosféru strachu, která však v druhé polovině začne díky děravému scénáři a tím pádem neodbytnému natahování, ztrácet dech a závěr už je i přes svou formální dokonalost sprostým výsměchem. Avšak vzpomínky na „anděly“ jsou natolik silné a sugestivní, že hodnocení tří hvězdiček je šité jako na míru. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Výtečně natočený snímek, jehož největší síla tkví právě v tom, že je podle skutečné události. Již dlouho se mi nestalo, abych o něčem tak dlouho přemýšlel po odchodu z kina... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Znáte ty epizody Věřte, nevěřte, kdy si celou dobu říkáte „to se přece nemohlo stát, to je úplný nesmysl“ a pak se dozvíte, že se to skutečně odehrálo? Přesně takový jsem měl dojem z Proroctví z temnot, akorát místo jedné tajemné události dojde rovnou k celé řadě, aby se na konci ukázalo, že neměly jiný cíl, než nás zmást a vystrašit. Což zvládají poměrně dobře. Mrazivá atmosféra doslova pohlcuje smysl mnohých scén. Pohlcuje a už nenavrací. Škoda, opodstatněná pointa by prospěla výrazně. 65% Zajímavé komentáře: Melies, choze, LuckyStar, fojtas ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

I když byl film obačas hodně předvídatelný, už dlouho jsem neviděl tak napínavý a atmosférický snímek. Dobré. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo posledních cca 25 minut, dal bych snad i pět hvězdiček. Bohužel úžasně mrazivá atmosféra v poslední čtvrtině filmu poněkud "odumřela", čímž film malinko jako celek utrpěl. Do té doby jsem byl napjatý, jako už dlouho ne, pak už jsem se jen dokoukával, i když rozhodně ne ze setrvačnosti - závěr je též zajímavý, i když ve světle předchozího děje snad trochu moc polopatický. Kromě Richarda Gerea, výjimečně nepřehrávajícího (byť jeho mimika už začíná mohutně dohánět tu Stallonovu), je zde k vidění v jedné ze svých posledních rolí Alan Bates, jenž rok nato zemřel. Že by proroctví? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Motýlí muž a jeho podivné poselství se dostalo i do filmu, a ten do kin a podle mě se opravdu povedl a samotnému fenoménu rozhodně nedělá ostudu. Jestli je to pravda nebo ne si každý divák musí vybrat podle svého uvážení, jasné je, že když tomu věří, přidá filmu minimálně o hvězdičku navíc, jenže když tomu nevěří, nevidím jediný důvod proč by na to všecko měl vůbec koukat. Já jsem Proroctví z temnot viděl mnohokrát a vždy mě udivoval svým skrytým tajemstvím. Když jsem ho viděl poprvé, byl jsem fascinován, když jsem ho viděl podruhé stále mě mrazilo v zádech a já byl překvapen jak zajímavý, záhadný a přesto tak povedený film mohl vzniknout. Je málo filmů, které jsou podle skutečné události a o to míň jich je, o zvláštních bytostech, které krouží kolem našeho života a zasahují do něj a naopak od něj odrazují. Každopádně jsem se hodně bavil. Mám tento film rád. Richard Gere mě překvapil, protože jsem ho měl za průměrného nevýrazného herce. Neřekl bych, že se do role nehodil, překvapil v ní a dokázal jak dobrým hercem je a to je dobře. Každopádně na tento film jen tak nezapomenu a vždy budu mít tu neutuchající vzpomínku na Motýlího muže, na Černého anděla přinášejícího poselství od shora, které má tu čest vidět jen pár vyvolených z nás. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $32miliónovTržby USA $35,746,370Tržby Celosvetovo $55,157,539║ bez silnejšieho shockerového nátlaku na diváka celkom dobre vystavaný príbeh s tajomstvom v pozadí, dobrá atmosféra, herci to dosť slušne uhrajú, spokojnosť /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

V první polovině je atmosféra filmu skutečně strhující a emocionálně zničující – Mothman útočí krátkými střihy, znepokojivou nedořečeností záběrů, které by byly jinde dohrány až do konce, nepříjemnými zvukovými zášlehy. Nejasnost a nejednoznačnost, s jakou je příběh rozehrán, napomáhá vcítění se do slibně zauzlovaného děje a bohužel vybičuje očekávání ad absurdum. Po fázi napětí však přichází fáze zklamání – výjimečně ne proto, že by zdroj tajemna byl cosi trapného (Mothman mě bude ve snech strašit ještě dlouho), ale prostě proto, že je tajemno užito v tradiční hollywoodské selance. Ve svém vyznění mi Mothman Prophecies tak trochu připomnělo thrillerovou verzi Ducha, což je, přiznejme si, dosti otřesná imprese. Mark Pellington nedokázal po celý film uhlídat obsesi rekvizitami a v jeho druhé části je to přemaštěné, překombinované a tragicky nedomyšlené. To, co zpočátku sloužilo jako znepokojivý náznak, funguje v závěru jen jako přebytečná proprieta, jejíž využití je "vysvětleno" jinakostí světa přízraků. Opravdu alibistické. Poněkud chatrně působí i herecké výkony, které se postupem času zvrhnou do přehrávaných tyrád bez přesvědčivosti. Velká škoda, kdyby Pellington a spol. uhlídali skvělé pnutí z úvodu a nenechali se strhnout k dofabulovávání už tak silného příběhu, jednalo by se o thriller nejvyšší kvality. I v této podobě však napětí a intenzitou strachu překonává Mothman bez problémů ty nejděsivější záběry čajíčkovitého 6. smyslu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že Richard Gere už nikdy nenatočí kvalitní film a už vůbec bych si nedokázal představit tohoto ikonického hezouna a boháče z Pretty Woman v hororu. Opak se stal pravdou a Proroctví z temnot je v nočních hodinách hororem velmi příjemným, v pár okamžicích nebezpečně mrazivým a celkově velmi povedeným. Hodně lidí může kroutit nad hlavním tématem, ale horor si přeci může dovolit prakticky cokoliv a proto je dobře, že Mark Pellington se nebál ani formou trochu experimentovat. Obecně je Mark Pellington velmi zajímavý a vkusný režisér, protože mě v žádném zatím natočeném snímku, který jsem od něj viděl nezklamal dějově ani formálně. A to Miluj bližního svého není zrovna jednoduchý film pro režiséra. Pro milovníky tajemných hororů rozhodně zajímavý přírustek, který nepotěší milovníky velmi krvavých vražedných filmů na dobrou noc. Jako malá třešnička na dortu působí "natočeno na základě skutečné události". ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Hatem .. Průměrně zpracovaný thriller. Poutavý je pouze fakt, že ztvárněný děj, zejména ta událost s mostem je natočena podle skutečné události.. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jak moc dobře to začíná, tak to průměrně pokračuje a hodně špatně končí. Promrhaný potenciál přetavený ve zcela průměrný a nezáživný snímek. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::: Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Miluji horory, ale strach z nich obvykle nemám, spíš se jen tak bavím. Ale tenhle film je naprosto něco jiného ( :-D zdravím Pythony ), nejen, že jsem měl z něj husí kůži, ale opravdu jsem se bál ! Film má opravdu mrazivou atmosféru, která by se dala krájet. Hodně mě překvapil Richard Gere, kterého jsem do té doby, než jsem uviděl tento film, moc nemusel. Musím říci, že je to skvělý herec. Taky Will Patton byl výborný, úplně mu sršel strach z očí. Musím taky pochválit skvělý soundtrack. Film je podle pravdy, a o Motýlím muži jsem hodně četl. V Americe žije novinář, který se s ním setkává, už o něm napsal spoustu knih. Za zmíňku třeba stojí, že Motýlí muž se vždy objeví pár minut před nějakou velkou nehodou. Když se v Brně ( nevím jestli si to pamatujete ), na dálnici, před několika lety, stala ta velká nehoda, pár lidí ho tam prý před tou nehodou zahlédlo, byly s nimi i rozhovory. Určitě se na film podívejte, chápu, že nemusí sednout každému, ale film mě osobně velmi potěšil. Myslím, že by se o Motýlím muži mělo mluvit více. Nemyslím si, že je inteligentnější, prostě je to jiná energie, zcela něco jiného. Cituji z filmu: "Vydíte toho chlápka na té budově, jak myje ty okna ?", "Jo, no a ?", "Kdyby se 200 metrů odsud srazily auta, on to uvidí, my ne, ale to neznamená, že je inteligentnější !". Myslím, že by se nad tím mělo více zamyslet. :::::::::::::::::::::::::::::: ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack tomandandy: 1. "Half Light" (single) - Low with tomandandy ,2. "Wake Up #37" - King Black Acid ,3. "Haunted" - King Black Acid ,4. "One and Only" - King Black Acid ,5. "Collage" - Glen Branca ,6. "Great Spaces" - King Black Acid ,7. "Rolling Under" - King Black Acid ,8. "Half Life" - King Black Acid ,9. "Soul Systems Burn" - King Black Acid ,10. "Half Light" (tail credit) - Low with tomandandy ()

tron 

všechny recenze uživatele

PROROCTVO Z TEMNÔT bolo, keď išlo do kín, avizované ako film podľa skutočných udalostí. To je absolútne mimo. Naozaj tomu niekto veril? To je akoby ste to povedali o VOTRELCOVI. Wtf. Dobrou správou je, že to nie je zlý, nevydarený film (a to ani v prípade, že nemusíte Richarda Gerea, Lauru Linney a Willa Pattona - režijný rukopis je natoľko silný, že sú skôr postavy na šachovnici a príliš neotravujú). Skúsený režisér Mark Pellington (twistové MILUJ BLÍŽNEHO SVOJHO) stvoril čo do atmosféry pôsobivý seriózny mysteriózny film (horor asi nie), nie príliš šťastne skombinovaný s melodrámou a na záver s katastrofickým trilerom (vážne). Napriek tomu (a napriek množstvu otázok a absencií odpovedí) stojí film za pozornosť. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektni film, jeden z nejlepsich od Gerea. Film v podstate neni horor, ale postupne buduje napeti, je zahadnej, ma skvelou atmosferu a je podle skutecne udalosti, takze to dohromady dava mrazivou a misty skutecne strasidelnou atmosferu. Konec je sice takovej spis vysvetlovaci a krapet zde opadne atmosfera, ale to neni nic tak strasnyho. Navic Gere se tady vcelku kroti, coz znamena ze hraje solidne. Zkratka perfektni mysteriozni film, kterej cloveka zabavi, vystrasi a donuti premejslet a to uz si slusny hodnoceni zaslouzi. ()

Související novinky

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Reklama

Reklama