Reklama

Reklama

Forman vs. Forman

Trailer
Česko / Francie, 2019, 78 min (Televizní verze: 55 min)

Obsahy(1)

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)

(více)

Recenze (85)

Matty 

všechny recenze uživatele

Své časosběrné dokumenty označuje Helena Třeštíková za sázky na nejistotu. Forman vs. Forman je oproti tomu sázkou na jistotu. Formana je radost poslouchat, ať mluví česky, anglicky nebo francouzsky. Vypráví ale známe příběhy, které jsou například v jeho životopise zaznamenány obšírněji a které zde nedoplňují hlasy nikoho dalšího. Ozvláštnění představují zejména některé méně známé záběry z různých zahraničních zdrojů. Obdivuji práci nutnou k jejich dohledání, k zajištění práv a k sestříhání do poměrně uceleného, byť tematicky rozbíhavého tvaru (podle Třeštíkové je ústředním tématem hledání svobody, ale nepřišlo mi, že by jej film rozvíjel soustavněji než jiné motivy). Nemohl jsem se ale zbavit pocitu, že kdyby bylo k dispozici víc peněz, lidí a času, mohlo to být i při stávajícím mramorizačním pojetí mnohem vyladěnější a reprezentativnější. Celý dokument působí dost uspěchaně a náhlý konec budí dojem, že tvůrcům došly prostředky. Některé Formanovy filmy jsou opomenuty zcela (Kdyby ty muziky nebyly, Muž na Měsíci, Goyovy přízraky), o jiných padne sotva pár vět. Chápu, že je možná brzo na revizionistický pohled, ale ocenil bych alespoň více vtahující dramaturgii, zohledňující ono „versus“ z názvu. Ve stávající podobě ve filmu žádný konflikt mezi různými Formany (Čech a Američan, rodina a kariéra, kolektiv a jedinec) přítomný není, vyznívá jako poměrně přímočarý a smířlivý příběh o sirotkovi z Čáslavi, který překonal několik (vnějších) překážek a dosáhl amerického snu. Uvození dokumentu Formanovou poznámkou o tom, že se nerad soustředí na sebe a analyzuje, mi přijde jako alibistická omluva toho, že film nejde víc pod povrch. Pro srovnání doporučuji třeba Diega Maradonu od Asifa Kapadii, jehož vyprávění je dynamizováno právě střetáváním se dvou protichůdných sil v jednom člověku. 65% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ameriku to neobjevuje ani obsahově, ani formálně. Jako důstojný pomník největšího českého filmaře je ale novinka nejlepší české dokumentaristky zcela adekvátní. #KVIFF2019 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zrovna dneska jsme seděli s kolegou Malarkey na břehu Cidliny, pili pivko a vzpomínali na Miloše Formana a shodou okolností večer zapnu TV a hle on tam dokument o Milošovi, takže bylo rozhodlo co budu sledovat v TV. Bohužel připadal jsem si jako v Jeříkově vidění, v dokumentu se prakticky opakuje to co už bylo řečeno v jiných dokumentech s jedinou vyjímkou a to jsou některé archivní záběry přímo od Miloše. Tady je docela fiasko, jak pro pani Treštíkovou končí tvorba Miloše Formana filmem Lid versus Larry Flint a to ještě z rychlíku. Miloše mám rád, ale tohle je podle mě parazitování na jeho jméně nic jinýho, všechno už jsem slyšel od pana Formana v jiných dokumentech a mnohem do větší hloubky. To hodnocení tady je zvláštní, spíš se mu usmívám a jak mám Miloše rád, tak sorry, ale tady nemám jediný důvod proč to s hvězdičkama přehánět a i tak si myslím, že dávám víc než bych měl jen kvůli osobě o které dokument je. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Časosběr o jednom z našich nejlepších filmových režisérů. Helena Třeštíková sice jen sestříhala již známé dokumenty a televizní či filmové záběry, ale i tak je to povedený souhrn. Forman se neomrzí, potěší Havel, spolužák z poděbradského gymnázia, zavoní svoboda, ústřední Formanovské téma... Poklona, Mistře! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Měl kufr a střídal rodiny příbuzných. Komunismus zapříčinil, že velká režisérská jména a velcí intelektuálové nesměli točit, a tak je nechali s těmi studentíky z FAMU, ať si tam společně plkají. A to byla naopak výhra. Forman trpěl při sledování filmů plných z prstu vycucaných nesmyslů, chtěl ukazovat skutečný svět a reálné postavy. Čelní představitelka české dokumentaristiky si odskočila od tradičních časosběrných dokumentů a pokusila se o jednom z největších Čechů 20. století říct něco nového. Velký vypravěč s minimem režijních přešlapů se střídá s hlasem svého syna Petra (který mi přišel takový nemastný neslaný), dostaneme se do množství situací, všedních i stěžejních momentů Formanovy kariéry, vesměs jde ale o po sobě jdoucí montáž s několika sympatickými zajímavostmi. Takové tradiční poslepování všeho možného… Nějaká snaha o ozvláštnění či kreativitu tak chybí, ale nijak mi to ale u tvůrce neustále sžíraného pochybnostmi nevadilo. Navíc do hloubky se místy přeci jen dostaneme, třeba při Formanově samotě v hotelu Chelsea či při návratu do vlasti při natáčení legendárního Amadea. Škoda opomenutí nejnovějších filmů. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Pro někoho, kdo neví o Formanovi vůbec nic, může být tento film dobrým úvodem k životu a dílu, ale z širšího hlediska (tj. bez nějakého obecného přínosu, objevnosti atd.) je to neúspěch a zklamání. Paní Třeštíková se spokojila s pouhou rekapitulací bez nějaké hlubší reflexe nebo snahy říct něco ještě nevyřčeného (k čemuž lákal slibný název s konfliktní předložkou "versus", který se ale ukázal být jen pouhou neobsažnou referencí na mnohem zajímavější dokument Chytilová vs. Forman). Výsledkem je tedy pouhý sestřih známých záběrů; výsledkem je kompilace, v níž mluví jen Forman (ať už sám nebo prostřednictvím textu čteného jeho synem, což je navíc paradoxní vzhledem k úvodní poznámce, že se Forman nerad soustředí sám na sebe) a na jejímž vzniku mají největší podíl již zmíněná Chytilová, Vojtěch Jasný a další primární autoři, bez nichž by Třeštíková neměla co stříhat. Paní Třeštíkové se sice podařilo vytvořit poměrně ucelený kompilát, který drží tvar a sám o sobě dal jistě hodně práce, ale nejsem si vůbec jistý, jestli takto vynaložené úsilí stálo za to. A vlastně i ti, kdo o Formanovi neví vůbec nic, budou tímto filmem ochuzeni, či dokonce oklamáni, protože Formanův život se zde omezuje rokem 1996: I když některé filmy byly doslova odbyty alespoň kratičkou zmínkou (Ragtime), Muž na Měsíci a Goyovy přízraky byly vynechány úplně (a stejně byla ignorována Dobře placená procházka). Tím se vlastně jen zvýraznila bezradnost závislosti na práci předchozích dokumentaristů a odsoudilo tento dokument k bezvýznamnosti. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi nevadí absence ukázek z novějších filmů, na ty se můžu podívat sama, k tomu nepotřebuju ani Formana, ani Třeštíkovou. Dokonce se smířím i s tím, že Třeštíková si evidentně těch novějších filmů zatím nevšimnula. Při natáčení časosběrných dokumentů se naučila trpělivosti, tak trpělivě čeká, až na ně dojde řada. Seskládala zajímavě vypràvění Miloše Formana o sobě, svých pocitech a názorech. Naštěstí jsem neviděla tisíce dokumentů o Miloši Formanovi, tskže nemám pocit, že všechno už jsem někde slyšela. Ráda bych škarohlídy upozornila na komentář, který za svého tátu četl Petr Forman. Dovolím si předpokládat, že tyto informace v žádném dokumentu nezazněly. Třeštíkovou mám ráda, bála jsem se, že tento typ dokumentu pro ni bude náročně tenkou ledovou plochou, ale vybruslila z toho se ctí. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

O uceleném portrétu nemůže být příliš řeč – třeba filmy Muž na Měsíci či Goyovy přízraky jsou zmíněny až v závěrečném shrnutí Formanovy filmografie a řadě jiných se snímek věnuje jen v míře sdělení jejich základní myšlenky a shrnutí kontextu jejich vzniku. Pro laiky je nicméně poutavý a věcný dokument, realizovaný napůl v češtině a napůl v angličtině, skvělým úvodním náhledem do Formanovy tvorby (a plně srozumitelným i pro zahraniční, potažmo americké publikum, což je výtečné), znalci zas ocení pasáže věnované Formanovu dětství a osobnímu životu, jež doprovází fantastické archivní materiály i unikátní video záznamy ze soukromého vlastnictví Formanovy rodiny. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

S dokumentom o Milošovi Formanovi som bol veľmi spokojný. Nie je nudný, ale tiež neobsahuje nič bombastické. Plynie si takým príjemným tempom a dokumentuje život a tvorbu tohto najväčšieho českého filmového režiséra. Páčila sa mi snaha tvorcov nájsť leitmotív, ktorý Formana hnal dopredu. Rovnako zaujímavé bolo aj odhaľovanie momentov, kedy sa zo zdanlivého konca dovtedajšieho života a tvorby dokázal vymaniť. Dokument ani zďaleka nie je komplexný a úplný, ale vôbec mi to neprekážalo, aby som si ho užil. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Tento dokument si nezaslouží nízké hodnocení, pravdou je, že spoustu informací již známe z obsáhlého dokumentu Co tě nezabije..., ale i zde je mnoho věcí nových a hlavně, poslouchat Miloše Formana je vždy zajímavé a poučné a sledovat jeho cestu životem je vždy pro mě ohromující a jsem ráda, že zde jsem to viděla zase z trochu jiného pohledu. Jsem dojatá a opět jsem si uvědomila, jak moc filmu Miloš Forman bude chybět, zanechal tu nesmrtelné dílo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že na téma Miloš Forman už bylo řečeno vše, ale tento střihový dokument mne vyvedl z omylu. A protože Miloš Forman vždy byl výborným vypravěčem, je i tento dokument strhující, ať už posloucháme mistra samotného nebo zprostředkovaně přes komentář čtený jeho synem Petrem. Navíc je tu relativně dost záběrů, které jsem ještě neviděl, což už musela být vyloženě detektivní práce. Vynikající! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Charismatický Forman nepoužívá fráze ani sentiment. Nesnášel nudu. Pobavilo mě, jak popisuje hippies jako ty, kteří se jen válí na karimatkách, kuří trávu, čumí do stropu se vypotácejí do ulic jako zombie a somrují nějaké drobáky, aby si koupili housku, něco na jídlo a pak sebou zase plácnou na karimatku a čumí do stropu. Nebo proč dával přednost komerčnímu tlaku před ideologickým? „Raději být vydán na milost divákovi než idiotovi.“ Objev představují zahraniční záznamy: rozhovor s mladým tvůrcem Lásek jedné plavovlásky, reportáž z natáčení Hoří, má panenko i záběry z festivalu v Cannes, po němž přišla ruská okupace a Formanův odjezd do Států. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Smyslu tohoto podivného počinu nerozumím. Drtivá většina materiálu je vybrakovaná z dokumentů jiných a mnohem lepších, z dílka čiší osamělost, smutek, deprese a přestože je (byl) Forman osobností okouzlující, sršící energií, prvně v životě cosi s ním označuji za unylé. A nového jsme se nedozvěděli lautr nic. Na nádherný čtyřdílný dokument "Co tě nezbije" toto nemá ani náhodou. Věty vytržené z kontextu, úryvky, které nádherně vyzněly v původním celku... Toto je prachmizerný referát, který může zaujmout pouze pole neorané, které jen matně tuší, že nějaký Miloš Forman existoval. Mám sto chutí tomuto, nevímcotoměloznamenat, napálit odpad!, ale z úcty k Formanovi si to nedovolím. ..prý "nový dokument"... ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman hledající svobodu, Miloš Forman hledající domov. Dokumentární snímek Forman vs. Forman funguje jako 75minutový úvod do osobnosti a díla původem českého filmaře. Obzvlášť oceňuji to, jak snadno se k tomu půjde časem vracet. (KVIFF) ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Každých pár let se objeví nový dokument o Formanovi a co si pamatuju, tak všechny mají stejnou struktury, postupná rekapitulace díla. Stejnak je tomu i v tomto dokumentu, ale nijak mě to nepohoršuje. Je pravda, že snad téměř vše jsem již někde slyšel a ani strukturou není dílo nijak inovativní, nicméně postava Formana je tak výjimečná, že film nenudí. Co se týče záběrů, tak ty mi naopak přišly nové, které jsem zatím nikde neviděl, nejzajímavější je část než se Forman dostal do USA (rozhovory z Cannes, New Yorku, atd.). ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že část již jsem viděla v dokumentu Chytilová versus Forman, nicméně stejně si stojím za tím, že velmi vydařené. Moc pěkný průřez jeho filmovou tvorbou i soukromým životem od velmi těžkého dětství, přes začátky v USA až po 2 Oscary a druhý pár kluků dvojčat. 😉 S Mistrem se celkem ztotožňuji, jediné z filmu v čem se rozcházíme je, že já si naopak myslím, že film by měl určitým nenásilným způsobem vzdělávat, vést k zamyšlení, předhazovat důležitá témata a tím posouvat společnost dál k větší vyzrálosti i vést a ukazovat světlo na konci tunelu. "Já vím na papíře je tam demokracie (svoboda). Ale bude trvat než se lidé osvobodí vnitřně!" ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Je pravdou že dokument nepřináší nic moc nového, název výsledku moc neodpovídá a o takovém Muži na měsíci nepadne ani zmínka. Ale neva, vůbec neva. Já už vím že Třestíková má takové pasivnější dokumenty. A tohle bylo náhodou pěkné shrnutí Formanovy kariéry, doplněné fajnovými ukázkami a vyprávěním samotného Formana z různých rozhovorů. Nějak přelomové ale velmi příjemné. A o Formanovi je vážně potřeba pořád psát, mluvit a natáčet. Takže děkuji. Dost jsem si to užil. Můžu říct, že jsem strávil sobotu s Formanem a to se počítá (:D.)  Pak běželo Lásky jedné plavovlásky, ale televizní troják Stardance-dokument-Lásky jsem už nějak nedal. Ještě se ze mě nestal z té velké lásky chuligán. Šlo se spát (nebo psát?) do prodloužené noci. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Mega osobnost Miloše Formana bych mohl poslouchat celé hodiny, celé dny. Neskutečně silné osudy a srdce na pravém místě. Dokument je výborně sestříhaný, doplněný záběry z natáčení jeho filmů jak u nás, tak v Americe, spoustou archivních záběrů z Formanových soukromých videí a obsahově nabitý informacemi, které leckrát už zazněly jinde, ale o to tady nejde. Jako ukázka charakteru Miloše Formana je to skvěle odvedená práce. Pár jeho vzpomínek v dokumentu namluvil Milošův syn Petr. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Třeštíková neprichádza s ničím novým a iba zostriháva už natočené materiály, robí to ale veľmi šikovne, ucelene a emočne súdržne a dokument má vďaka tomu vysoký potenciál znovupozerateľnosti. Pre laikov ideálny súhrn a malý pomníček veľkého tvorcu. 3,5* ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama