Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)
Helena Třeštíková sesbírala starší záběry a rozhovory s Milošem Formanem a vytvořila tak velmi svižnou poctu sledující celé jeho životní dílo. Jako pocta to naprosto stačí. Avšak pro někoho, kdo by chtěl nějaký detailnější vhled je to bohužel nedostačující. Ambice jsou příliš velké a všechny životní etapy a díla Miloše Formana nejde úplně vtlačit do 78 minut. Jako ukázka toho, nakolik byl Miloš Forman inspirativní osobnost, je to ale dostačující. ()
Výborný dokumentární obšírný přehled o kinematografii a názorech zesnulého Miloše Formana. Byla opravdu slast to vidět, a to i přes to, že řada zajímavostí nebyla zmíněna a vše spíše než o kvalitativní stránku jednotlivých projektů, se jede o kvantitativní souhrn všeho podstatného. Což samozřejmě není špatně. Jako úvod k tvůrci jménem Forman je to pro neznalé ideální. Pro ty ostatní by se musel z tohoto počinu stát seriál v němž by každý díl obsahoval jedno konkrétní dílo. Každé totiž má svůj specifický osobitý příběh, jak ohledně realizace, tak ohledně životní etapy Miloše Formana. 80% ()
Pro mě ve filmu nezaznělo nic nového, Formanův život znám. Ale chápu, že pro nezasvěceného diváka budou informace velmi zajímavé. Dokument je citlivým a uceleným pohledem na Formanův osobní i profesní život. Vše komentuje sám Forman sestříhaným materiálem z archivu. Autorka jeho vyprávění doplňuje záběry z filmů, předávání oskarů a Formanova soukromého archivu. Z natočených filmů jsou zmiňovány opravdu pouze ty nejstěžejnější, takže divák není zahlcen. Dokument je půl na půl v angličtině a češtině. Na konci zazní něco jako poselství. Povedené. ()
Smyslu tohoto podivného počinu nerozumím. Drtivá většina materiálu je vybrakovaná z dokumentů jiných a mnohem lepších, z dílka čiší osamělost, smutek, deprese a přestože je (byl) Forman osobností okouzlující, sršící energií, prvně v životě cosi s ním označuji za unylé. A nového jsme se nedozvěděli lautr nic. Na nádherný čtyřdílný dokument "Co tě nezbije" toto nemá ani náhodou. Věty vytržené z kontextu, úryvky, které nádherně vyzněly v původním celku... Toto je prachmizerný referát, který může zaujmout pouze pole neorané, které jen matně tuší, že nějaký Miloš Forman existoval. Mám sto chutí tomuto, nevímcotoměloznamenat, napálit odpad!, ale z úcty k Formanovi si to nedovolím. ..prý "nový dokument"... ()
Asi že jinak o Formanovi vím velký kulový, tak jsem byl s dokumentem více než spokojený. O rodičích, o dětech, o prvních krůčcích v Americe a nebo o získání režisérského křesla u Hnízda a Amadea. Hodně moc také potěšily záběry s Havlem a hlavně jeho uvedení v USA. Dva velikáni, kteří pro český stát udělali strašně moc. Do toho záběry a trocha povídání ke slavným filmům (nebo i takový Taking off, který rozhodně není nezajímavý) a ve výsledku příjemně strávený večer. Při závěrečných titulkách mě jen zamrzelo, že dokument nevzal ještě i Muže na Měsíci. ()