Reklama

Reklama

Forman vs. Forman

Trailer
Česko / Francie, 2019, 78 min (Televizní verze: 55 min)

Obsahy(1)

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

baribal 

všechny recenze uživatele

Každých pár let se objeví nový dokument o Formanovi a co si pamatuju, tak všechny mají stejnou struktury, postupná rekapitulace díla. Stejnak je tomu i v tomto dokumentu, ale nijak mě to nepohoršuje. Je pravda, že snad téměř vše jsem již někde slyšel a ani strukturou není dílo nijak inovativní, nicméně postava Formana je tak výjimečná, že film nenudí. Co se týče záběrů, tak ty mi naopak přišly nové, které jsem zatím nikde neviděl, nejzajímavější je část než se Forman dostal do USA (rozhovory z Cannes, New Yorku, atd.). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že na téma Miloš Forman už bylo řečeno vše, ale tento střihový dokument mne vyvedl z omylu. A protože Miloš Forman vždy byl výborným vypravěčem, je i tento dokument strhující, ať už posloucháme mistra samotného nebo zprostředkovaně přes komentář čtený jeho synem Petrem. Navíc je tu relativně dost záběrů, které jsem ještě neviděl, což už musela být vyloženě detektivní práce. Vynikající! ()

Reklama

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

O uceleném portrétu nemůže být příliš řeč – třeba filmy Muž na Měsíci či Goyovy přízraky jsou zmíněny až v závěrečném shrnutí Formanovy filmografie a řadě jiných se snímek věnuje jen v míře sdělení jejich základní myšlenky a shrnutí kontextu jejich vzniku. Pro laiky je nicméně poutavý a věcný dokument, realizovaný napůl v češtině a napůl v angličtině, skvělým úvodním náhledem do Formanovy tvorby (a plně srozumitelným i pro zahraniční, potažmo americké publikum, což je výtečné), znalci zas ocení pasáže věnované Formanovu dětství a osobnímu životu, jež doprovází fantastické archivní materiály i unikátní video záznamy ze soukromého vlastnictví Formanovy rodiny. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Helena Třeštíková sesbírala starší záběry a rozhovory s Milošem Formanem a vytvořila tak velmi svižnou poctu sledující celé jeho životní dílo. Jako pocta to naprosto stačí. Avšak pro někoho, kdo by chtěl nějaký detailnější vhled je to bohužel nedostačující. Ambice jsou příliš velké a všechny životní etapy a díla Miloše Formana nejde úplně vtlačit do 78 minut. Jako ukázka toho, nakolik byl Miloš Forman inspirativní osobnost, je to ale dostačující. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2019] Dokument asi nejde udělat špatně. A nebo taky ne. Ale když se toho ujme královna českého dokumentu a její nejlepší tým, ta to jde. A když se vypráví o největším Čechovi českého filmu, je to pohádka. Nicméně je to i výzva. Ale taková, který když se splní, tak funguje skvěle. A tak to i dopadlo. Film bez dechu sledovali všichni a čekali, co se pěkného dozvíme ze zákoutí života génia. A zjistíme jak těžké to bylo, a jak se nad tím dokázal udržet i skvělý nadhled. Zde asi není moc co dodat okolo. Dokument jak má být. Slzy jsou na místě. Děkujeme, Heleno. Děkujeme, Miloši. ()

Galerie (9)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama