Reklama

Reklama

Forman vs. Forman

Trailer
Česko / Francie, 2019, 78 min (Televizní verze: 55 min)

Obsahy(1)

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

eileen 

všechny recenze uživatele

Tento dokument si nezaslouží nízké hodnocení, pravdou je, že spoustu informací již známe z obsáhlého dokumentu Co tě nezabije..., ale i zde je mnoho věcí nových a hlavně, poslouchat Miloše Formana je vždy zajímavé a poučné a sledovat jeho cestu životem je vždy pro mě ohromující a jsem ráda, že zde jsem to viděla zase z trochu jiného pohledu. Jsem dojatá a opět jsem si uvědomila, jak moc filmu Miloš Forman bude chybět, zanechal tu nesmrtelné dílo. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Asi že jinak o Formanovi vím velký kulový, tak jsem byl s dokumentem více než spokojený. O rodičích, o dětech, o prvních krůčcích v Americe a nebo o získání režisérského křesla u Hnízda a Amadea. Hodně moc také potěšily záběry s Havlem a hlavně jeho uvedení v USA. Dva velikáni, kteří pro český stát udělali strašně moc. Do toho záběry a trocha povídání ke slavným filmům (nebo i takový Taking off, který rozhodně není nezajímavý) a ve výsledku příjemně strávený večer. Při závěrečných titulkách mě jen zamrzelo, že dokument nevzal ještě i Muže na Měsíci. ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

S dokumentom o Milošovi Formanovi som bol veľmi spokojný. Nie je nudný, ale tiež neobsahuje nič bombastické. Plynie si takým príjemným tempom a dokumentuje život a tvorbu tohto najväčšieho českého filmového režiséra. Páčila sa mi snaha tvorcov nájsť leitmotív, ktorý Formana hnal dopredu. Rovnako zaujímavé bolo aj odhaľovanie momentov, kedy sa zo zdanlivého konca dovtedajšieho života a tvorby dokázal vymaniť. Dokument ani zďaleka nie je komplexný a úplný, ale vôbec mi to neprekážalo, aby som si ho užil. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Své časosběrné dokumenty označuje Helena Třeštíková za sázky na nejistotu. Forman vs. Forman je oproti tomu sázkou na jistotu. Formana je radost poslouchat, ať mluví česky, anglicky nebo francouzsky. Vypráví ale známe příběhy, které jsou například v jeho životopise zaznamenány obšírněji a které zde nedoplňují hlasy nikoho dalšího. Ozvláštnění představují zejména některé méně známé záběry z různých zahraničních zdrojů. Obdivuji práci nutnou k jejich dohledání, k zajištění práv a k sestříhání do poměrně uceleného, byť tematicky rozbíhavého tvaru (podle Třeštíkové je ústředním tématem hledání svobody, ale nepřišlo mi, že by jej film rozvíjel soustavněji než jiné motivy). Nemohl jsem se ale zbavit pocitu, že kdyby bylo k dispozici víc peněz, lidí a času, mohlo to být i při stávajícím mramorizačním pojetí mnohem vyladěnější a reprezentativnější. Celý dokument působí dost uspěchaně a náhlý konec budí dojem, že tvůrcům došly prostředky. Některé Formanovy filmy jsou opomenuty zcela (Kdyby ty muziky nebyly, Muž na Měsíci, Goyovy přízraky), o jiných padne sotva pár vět. Chápu, že je možná brzo na revizionistický pohled, ale ocenil bych alespoň více vtahující dramaturgii, zohledňující ono „versus“ z názvu. Ve stávající podobě ve filmu žádný konflikt mezi různými Formany (Čech a Američan, rodina a kariéra, kolektiv a jedinec) přítomný není, vyznívá jako poměrně přímočarý a smířlivý příběh o sirotkovi z Čáslavi, který překonal několik (vnějších) překážek a dosáhl amerického snu. Uvození dokumentu Formanovou poznámkou o tom, že se nerad soustředí na sebe a analyzuje, mi přijde jako alibistická omluva toho, že film nejde víc pod povrch. Pro srovnání doporučuji třeba Diega Maradonu od Asifa Kapadii, jehož vyprávění je dynamizováno právě střetáváním se dvou protichůdných sil v jednom člověku. 65% ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že část již jsem viděla v dokumentu Chytilová versus Forman, nicméně stejně si stojím za tím, že velmi vydařené. Moc pěkný průřez jeho filmovou tvorbou i soukromým životem od velmi těžkého dětství, přes začátky v USA až po 2 Oscary a druhý pár kluků dvojčat. 😉 S Mistrem se celkem ztotožňuji, jediné z filmu v čem se rozcházíme je, že já si naopak myslím, že film by měl určitým nenásilným způsobem vzdělávat, vést k zamyšlení, předhazovat důležitá témata a tím posouvat společnost dál k větší vyzrálosti i vést a ukazovat světlo na konci tunelu. "Já vím na papíře je tam demokracie (svoboda). Ale bude trvat než se lidé osvobodí vnitřně!" ()

Galerie (9)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama