Reklama

Reklama

Černý Mercedes

  • Polsko Czarny Mercedes
Trailer
Polsko, 2019, 117 min

Režie:

Janusz Majewski

Předloha:

Janusz Majewski (kniha)

Scénář:

Janusz Majewski

Hrají:

Maria Dębska, Aleksandar Milićević, Artur Żmijewski, Andrzej Zieliński, Łukasz Sikora, Sonia Bohosiewicz, Andrzej Mastalerz, Izabela Dąbrowska (více)
(další profese)

Vlivný varšavský právník se ujme své bývalé studentky, židovky Anety, a poskytne jí identitu své uprchlé manželky. Pracuje v ilegalitě, ale ve snaze zakrýt svou skutečnou činnost se spřátelí s důstojníkem SS. Když je Aneta zavražděna, vyšetřování se ujímá kriminální rada a pomalu rozplétá řetězec nešťastných událostí, které stály život několika lidí... (TV Prima)

(více)

Recenze (36)

verbal 

všechny recenze uživatele

Veskrze originální, svižná, napínavá a parádně natočená i zahraná pšontkovská krimiválka s přehledem ukočírovaná téměř stoletým frajerem, která má kromě negrů snad úplně všechno – židy, nežidy, heteronacisty, homonacisty, tranzistory, odbojáře, kolaboranty, masouna, úchyla, horkožaludového romantického milovníka i Lindu. Parádní počin, kterému někteří zdejší mongololidé, co mají zjevný problém najít vlastní prdel, aby si z ní mohli vytáhnout hlavu, tudíž nezvládají více než jednu časovou rovinu či dialogy nevydávající svvvvist a vžžžžžum, hystericky a naprosto nespravedlivě dokurvili rejtynk. Čili plnotučnou čtyřku zvyšuji na polotučnou pětku v rámci projektu na záchranu soudného hodnocení filmů s názvem „Vyvaž toho blahoslaveného rozumbradáče na protilehlé petriho misce“. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na začátku projekce moderátor prohlásil, že je to 6 ročník 3kina, njedná se ani o první, ani o desátý, ale běžný další ročník. S tím si tedy dovolím nesouhlasit, protože si pamatuji prvni ročník v kině Atlas s pár lidmi a "pár" filmy a za těch šest let tenhle festival jen roste v návštěvnosti, v dramaturgii, v počtu hostů a roste tak, že Atlas mu začal být malý a tak se otvírák odehrál v mnohem větším a téměř vyprodaném kině Světozor s trojčlenou delegací k filmu, takže za mě se jedná docela o převratný ročník. Otvíráky se trojkináku až na jednu vyjímku u mě vždy vedlo dobře a nejinak je tomu v případě Černýho mercedesu. Jedná se o dobře napsanou kriminálku ve který se postupně rozuzlují vztahy hlavních postav, které mají fatální vliv na celý příběh. Janusz zvládl velmi kvalitně atmosféru i dobu filmu a Paweł Lucewicz mě svou hudbou hodně směřoval do temnějšího vyznění celého příběhu. Opět se ukázalo, že Poláci si stále dokážou s přhledem udržet filmařskou kvalitu a pohlídat dobrou dějovou strukturu, tak aby divák nebyl v kině jen jako doplněk na sedačkách. Svým hodnocením se v podstatě shoduji s polským diváctvem, které považuji za filmově mimořádně vyspělé. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka se tu potkala s kriminální zápletkou uprostřed Varšavy a musím říct, že to nebylo vůbec špatné. Poláci ostatně málokdy zklamou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní politika vůči ženám a homosexuálům Kriminální linka je patetická a postavy chudě prokreslené. Pobavilo mě, že ženy jsou ve vlastnictví mužů, kteří mluví vulgárně. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Čierny mercedes je trochu drahší. Drahší nielen ako tento film, ale aj ako samotná Maria dubová, v origináli Dębska, ktorá ukazuje posteľné pózy a bobra skutočne veľmi lacno. Na kvalite filmu tiež nepridal fakt, že niektoré postavy povedia určité repliky v poľštine, a potom prechádzajú plynule do okupačnej nemčiny, lenže majú dabing a úplne iný hlas. Inak ako retro krimi thriller obstojné. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

To je tak, když si nepřečtu obsah, a pak jsem překvapený, na co se to vlastně dívám. Čekal jsem, že Poláci natočili film o protinacistickém odporu plný konspirace, doplněný sem tam o nějaké to zabití a k mému překvapení jsem dostal jakousi noir kriminálku plnou konspirace, doplněnou o občasnou vraždu. Pravda, ocenil bych, kdyby se tvůrci rozhodli samotné vyšetřování více prokreslit a kdyby si dali více práce s postavami, protože zatímco takový šmírácký hrabě neměl chybu, jiné figury zůstaly jaksi bez hloubky a nezajímavé. Tím chci říct, že snímek rozhodně nebyl bez chyby, ale i přesto jsem se po celou téměř dvouhodinovou stopáž dobře bavil. Poučení: Opět jsem se přesvědčil o tom, že pod svícnem bývá největší tma. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Majewski částečně vsadil na osvědčenou kartu holocaustu, ale s tím se nechtěl spokojit a tak do kriminální linky zapletl homosexuály, transvestity a já nevim co všechno. Vznikl z toho poněkud nepřehledný mišmaš, ve kterém se sice dá s trochu snahy zorientovat, ale to by se k tomu člověk musel donutit. Moc tomu nepřidává ani nepovedená válečná atmosféra, kterou dokreslují uměle naaranžované scény, aby divák náhodou nezapomněl, kdy a kde se film odehrává. Jediné, co se povedlo, je casting. Ale i tady mám pocit, že roli vyšetřovatele měl hrát Boguslaw Linda a ne na můj vkus příliš prkenný Andzej Zieliński.  Alespoň že Maria Debska byla krásná a nebála se to ukázat. Tentokrát mě Poláci nepotěšili. 40% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Nevidel som veľa detektívnych filmov v spojitosti s druhou svetovou vojnou. Tento je toho príkladom. Je situovaný do Varšavy a jeho geta v roku 1942. Išlo o najväčšie zo všetkých židovských get v nacistami okupovanej Európe. Vplyvný varšavský právnik začne chrániť svoju bývalú žiačku, Židovku a poskytne jej identitu svojej manželky, ktorá utiekla z Poľska. Keďže pracuje v ilegalite, aby mohol kryť svoje vystupovanie, spriatelí sa s dôstojníkom SS. A práve okolo neho sa začnú objavovať mŕtvoly, prvou je práve táto chránená Židovka Aneta. Film nám predkladá zaujímavý príbeh zakázaných citov a vzťahov a nebojí sa poukázať aj na prehrešky dôstojníka SS voči Hitlerovej idey čistej rasy. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Poláky považuji za filmové mistry, jakých je ve světě málo. Tato válečná kriminálka byla ale, podle mého názoru, trochu příliš překombinovaná. S každou novou scénou vycházely na povrch další skutečnosti, další osoby, další důkazy, až z toho byl docela zmatek. Takže za mně ne, už si tento film nikdy více nepustím. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh je natočen hloupě a bez osobitosti. 1) 88letý (!) Janusz Majewski je očividně v dobré životní formě, když napíše knihu, podle ní pak scénář a film si sám zrežíruje (o cameu starého muže ani nemluvím)._____ 2) Časové přeskoky zbytečně komplikovaly první půlhodinu._____ 3) Špatný je, že mi chvílemi děj připadal překombinovaně nepřehledný. A ještě horší je, že mi to bylo fuk._____ 4) Zaujali mě 29letý Alexandar Miličevič (důstojník SS hrabě Maximilian von Fleckenstein) a 24letý Łukasz Sikora (vrah Jędrek). ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Boguslav Linda by si měl dávat větší pozor, do čeho na stará kolena leze. I když jeho (hodně vedlejší) postava patřila ještě k těm sympatičtějším a uvěřitelnějším. Mnohem lepším pokusem o kriminálku zasazenou do doby 2. světové války je třeba Noc generálů. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlho mi trvalo, kým som sa v deji vôbec zorientoval a tak nejako si uvedomil, kto je kto. Možno to bolo spôsobené tým, že je to podľa knihy a "preklopiť" to komplexne do filmu býva často komplikovaná úloha, ale naozaj som v tom bol stratený. Potom som sa už zorientoval, ale aj tak ma to napokon nejako obzvlášť nenadchlo a prišlo mi to také celé prehustené. Ten nesympatický slizký eSeSák vo mne vyvolával po celý čas strašnú averziu. No nič, Poliaci majú kopu skvelých historických filmov, ale tento by som k ním určite nezaradil. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ještě tři hvězdičky za stylizaci do Druhé světové války, nicméně obsahově a zpracováním mě to teda nikterak neoslovilo, a to mám polskou kinematografii hodně rád. Nevím proč, ale přišlo mi to takové nemastné neslané a po skončení jsem jenom pokrčil rameny. 50% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Poláci sa rozhodli, že natočia vojnovku aj o niečom inom ako len o židoch v gete alebo nepodarenom povstaní, resp. koncentrákoch. Vybrali si na túto misiu detektívku. Dobre, skúsili. Na jednej strane som tomu možno nevenoval patričnú pozornosť, na strane druhej to podľa mňa bolo celé veľmi zmätené, nepriehľadné a čím ďalej to šlo, tým tam bolo viac barličiek a viac sa to sypalo. Ale ako pokus veľmi dobre, aj keď Angláni ma podobnými filmami potešia viac. Na kratšom rozsahu lepší príbeh. Neurazí, prejde, ako výplň času super. 3 z 5 ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejší bol úchylák v dome oproti. A tiež samozrejme nacista - gej. Ale to vlastne nie je zaujímavé, lebo všetci nacisti boli a sú gejovia. Inak sterilný, jednoducho natočený dej evokujúci televíznu tvorbu. ()

Reklama

Reklama