Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (135)

sud 

všechny recenze uživatele

Brilantní spojení thrilleru s dějovým minimalismem a dramatu o agresi a předsudcích. Jižanská atmosféra je dokonale hustá, postavy dokonale prokreslené, napětí astronomickou čarou stoupá a děj s každou narůstající minutou neodvratně míří k tragickému vyvrcholení takřka antických rozměrů. Závěrečná apokalypsa na vrakovišti a davová psychóza mi trochu připomněla Den kobylek. Stále (bohužel) aktuální téma, na tehdejší dobu novátorská a svižná režie Arthura Penna, herecký minimalismus Marlona Branda v jedné ze svých nejlepších rolí, krása a přesvědčivost Jane Fondové a modré oči Roberta Redforda nedopustí, aby tento film zestárnul. 100%. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Překvapivě temný a zajímavý drama z texaskýho městečka se slušně all-star hereckou sestavou, který v sobě nese Kennedyho smrt, předzvěst Vietnamu i odkaz Peyton Place (x). Film je plný ožralých, nenávistných, zamindrákovaných a ustrašených postaviček, atmosféra zlověstná, v závěru pak skvěle vybublá. Brandův kladný šerif jedna z jeho skvělých rolí. Vzhledem ke všemu a všem bych bral ještě o hodinu delší prostor. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zdalo by sa, že hlavnou postavou bude väzeň na úteku, čiže Redford, ale plagát neklame, hlavné slovo má Brando. Teda v tomto posratom mestečku má hlavné slovo niekto iný, pretože najdôležitejšie sú peniaze a moc. Arthur Penn látku, ktorá by v rukách niekoho menej autorského vyzerala klasicky hollywoodsky, aj v tom dobrom zmysel slova, dokáže spracovať po svojom. Film má v sebe viac tém, ako by sa na prvý pohľad zdalo a samozrejme okrem obsadenia je to jeho ďalšie významné plus. Rogers má okolo seba takých nesympatických poskokov, až ich máte pri scéne v šerifovom kancli chuť sami postrieľať. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Najprv som to sledoval ako novinku, ale scéna na vrakovisku mi pripomenula, že som to niekedy veľmi, veľmi dávno ešte v detstve videl v Československej televízii. Najviac na mňa zapôsobil M. Brando. Opäť toho veľa nenarozpráva, hraje s kľudom a predsa je neprehliadnuteľný. Scéna kde ho zmlátia na vlastnej policajnej stanici je neskutočná a nečakane realistická. V tých rokoch boli pästné súboje dosť biedne natočené, krv tiekla len výnimočne. Arthur Penn to zobral veľmi vážne za to ho fakt chválim a presne takto vyzerá váš ksicht, keď sa do vás pustí niekoľko chlapov, aj keď občas stačí i jeden...A. Penn myslel na detaily a to je dôležité. Príbeh je celistvý, každá linka i postava tu má svoje miesto, jednoducho film obstojí i v dnešných časoch a stojí za váš čas. 100%. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Varování s nejvyšším stupněm výstrahy! Vyhněte se brněnskému dabingu tohoto snímku jako čert kříži, nebo spíš jako čert Brnu! Příšerné přehrávání, ženské hystericky upištěné, Brando namluvený jako retard – je to jedna velká hrůza. ____ Snímek sám popisuje dusné maloměsto, kde se všichni vaří ve svých nepočestných vztazích, závislostech a tajemstvích. Stísňující atmosféru pak rozštípne jako kulka vnější element – schovávající se trestanec. Zajímavá Redfordova role, zajímavá jeho motivace i nenápadný prvotní impuls, který ho nasměřoval na dráhu zločinu. Už od začátku je jasné, jak to dopadne, což nevadí. Překáželo mi spíš, že hodně ze vztahů a spojenectvích nejsou vysvětlené, přestože hrají důležitou roli. Jak se zrovna tihle lidé mohli spřátelit, proč? Šerif a místní boháč, který se chová spíš jakoby šerif byl jeho vlastní syn. Černoch a uprchlý trestanec – co si za něj odpykal? Finále v pekelné výhni šrotiště se ale rozhodně povedlo. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama