Reklama

Reklama

Recenze (10)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Drsný ale ve svém jádru sentimentální ganster Bull Weed kterého ztvárnil vynikajícím způsobem americký herec George Bancroft zastřelí ze žárlivosti svého kolegu,je zatčen a odsouzen k trestu smrti.Jeho milenka ,,Feathers" a komplic,,Profesor" se jej marně pokusí osvobodit.Bullovi se však podaří uprchnout a ukryje se ve svém doupěti(underworld).Shodou neštastných náhod je úkryt prozrazen a policie ho obklíčí.Na poslední chvíli však Bullovi přichází na pomoc komplic tajným vchodem a vyzývá ho k útěku.Když Bull vidí,že se Feathers objímá s Profesorem,kterého celou dobu tajně milovala,vzdává se ganster dobrovolně policii.Tolik trochu z děje této jinak velice úspěšné gansterky která především skvěle vylíčila nevšední život chicagského podsvětí,struhujicími a gradujícími příběhy a pronikavým způsobem,též skvěle vylíčila vyhrocené mezilidské konflikty jednotlivých osob.A stala se tak následujicímm a příkladným vzorem všem úspěšným gansterkám třicátých let viz např.(Little Caesar, Scarface, I Am a Fugitive from a Chain Gang).3,5/5*.Myslím že si toto mé hodnocení tento snímek v skutku zaslouží opravdu to bylo průkopnické dílo v této oblasti a v tomto ještě v té době docela neznámém žánru. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Tato nevšední gangsterka Josefa von Sternberg mě strhla svou vizuální a vypravěčskou bezprostředností: dějiště vyjevuje hmatatelně a ostře a bohatě psychologicky prokreslení (a skvěle zahraní) hrdinové jej obývají "skutečně", tělesně, účastně. Žádná divadelnost, inscenovanost, žádná distance. Každý záběr se vyslovuje jasně, věcně a přitom nebanálně – emotivně a vnímavě prohlubuje a rozšiřuje příběh, který sám, smysluplně vyprávěn a komponován, se odehrává v jednom víru: již první vznícení roztočí spirálu, která smotá všechna očekávání v nepředvídatelnou polyfonii proměn, v nekonečné míšení, které nezastaví ani závěrečné „THE END“. Skvělý příklad toho, jakou dechberoucí mluvou se dokázal vyslovit film ve svých němých "počátcích". ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Zápletkou mi tento Podsvětí zpětně připomnělo o patnáct let mladší The Glass Key. Čím ho ale Sternbergův film s přehledem překonává jsou výborně vedení a hlavně využití herci. U málokterého němého filmu se mi stalo, že bych si ho užíval skoro stejně jako libovolnou novinku podobného ražení. Zde se podařilo a svůj podíl na tom mají jak charismatičtí herci, tak i dobová atmosféra podpořená krásně kýčovitou hrou světla a stínu. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Byl jsem docela handicapován - nekvalitní obraz, španělský mezititulky, žádná hudba - třeba je to právě tím, ale prostě film mě vůbec nevtáhl do děje, postavy mi byly naprosto lhostejný, příběh v podstatě strašně banální a o ničem. Poměrně zdařilých bylo asi posledních 10-15 minut, ale jinak utrpení. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No, tak zas vladne komentatorska bieda, kvalitni komentatori tu na databaze ako POMO, mchnk, Snorlax atd atd ... tieto starinky nepozeraju, zas tu vidim ako najvyraznejsi komentar znameho to konspiracneho picusa Karla Chrochta, ktory sa odborne nazyva Karlos80. Karel tu vpodstate napisal aj dejovu liniu, nemusim teda opakovat. Pokial vacsina mainstreamovych divakov pozna "Underworld" ten film s Katkou Beckinsale, jestvuje aj tento stary Underworld od rezisera von Sternberga. je to vyborne zahrane, herecke vykony na urovni, tempo, dialogy namakane... a na rok 1927 som bol spokojny aj s kulisami : 80 % ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Za napsání scénáře získal v roce 1929 scenárista Ben Hecht historicky první Cenu Akademie za scénář. (Zdroj: Hollywood bez masky: Humphrey Bogart) (Pavlínka9)
  • Na začátku filmu můžeme vidět záběr na reklamní panel s nápisem "The city is yours". Podobný citát se objevil ve filmu Zjizvená tvář (1932), kde jeho podoba byla "The world is yours". (Rondon)

Reklama

Reklama