Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Na neurochirurgickém oddělení prestižní dánské nemocnice jménem Království panuje všechno, jen ne pořádek. Hypochondrická spiritistka Singrid Drusse předstírá nejrůznější diagnózy, aby mohla s ostatními pacienty pořádat duchařské seance, švédský doktor Helmer, který nenávidí Dány, se po nepovedené operaci s fatálními následky snaží zakrýt všechny stopy vedoucí k jeho pochybení a patolog Bondo je zase ochoten udělat cokoliv, aby získal vzácný jaterní nádor pro svůj výzkum. Do toho všeho po temných nemocničních chodbách bloudí neklidné duše dávných pacientů. Vyřeší situaci nová iniciativa s názvem „Ranní vánek“ dr. Moesgaarda nebo bude muset nastoupit paní Drusse se svou spiritistickou armádou? (KVIFF.TV)

(více)

Recenze (12)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Když máš nepřítele, kouzelník z něj udělá zombie...“ Tož vstoupil jsem do bizarního panoptika jménem Království z dílny Larse von Triera a k mému překvapení se mi v něm s každým dalším dílem začíná líbit stále víc. Přestože mi už první dvě epizody zvláště ke konci připadaly hutně napínavé a silně atmosférické, záhy se mi potvrdilo, že tvořily zatím pouze takový odrazovací můstek k tomu, co přišlo v druhé polovině série. Vedle mysteriózních a horrorových událostí v podivné nemocnici se tu navíc začla objevovat spousta vtipných momentů, překvapivě v onom bizarním pojetí spolu s horrorovým dějem často ladily a já tak poprvé můžu říct, že von Trier mi výjimečně sedl i v komediálním a také horrorovém žánru. Ne sice úplně stoprocentně, přeci jen se občas najde pár slabších míst nebo prvků, které mě nesedly, zvláště dvojice postižených pseudofilozofů (kteří celý čas nevyjdou ze své laboratorní místnosti a pouze se zamýšlí nad děním a postavy seriálu) mě tu otravovala a připadala spíše trapná. Nad von Trierovými autorskými komentářemi během závěrečných titulků, naplněnými čím dál monstróznějším egem pana režiséra, se tu raději jen směju. Dostaly mě nicméně surrealisticky tajemné půlnoční sešlosti lékařů v cylindrech, primář se zálibou v záhadách haitského kultu (která vzrůstá do čím dál nečekanějších humorných vyústění) či závěrečná inspekce. Hned několik výrazně otevřených událostí, vzbuzující teprve další očekávání a napětí, mě určitě naladily, abych pokračoval i druhou sérií... Zatím Království vidím tak na 75%. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mistrovské Trierovo panoptikum! Tohle prostředí nemocnice je tak bizarní, že Ordinace v růžové zahradě působí ve srovnání jako souboj panenky Barbie kontra Action Man! Do toho u každého dílu počítejte s pečlivě budovanou depkoidní atmosférou a rafinovanou gradací, kde na každém konci budete chtít další dávku Trierova morfia! Celek je navíc obrazově podporován poněkud živější kamerou a vtažení do tohoto maniackého labyrintu je o to silnější. Království má i pro mě poměrně sympatickou stopáž, neboť tahle první čítá pouze 4 epizody. A druhá je na tom stejně, takže se jedná o ideální volbu pro večerní maratón (po kterém tedy doufám, že vůbec pak usnete). Jestli je teda první řada jen takový "rozjezd", tak si vůbec nedovedu představit, co mě čeká v té druhé, protože tohle byla sakra poutavá projížďka lunaparkovým domem hrůzy. Ovšem nezapomenu na poslední díl a scénu s návštěvou inspekce, která zavítala do nemocnice - z toho jsem šel fakt smíchy do kolen! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bizarní mix mysteriózního hororu a komedie, který mnohdy celkem slušně funguje a umí i vyvolat dost podmanivou atmosféru, ale Trier si ve své domnělé velikosti jaksi neohlídal, dokdy je vhodné s těmi žánry takhle "experimentovat"... Kvůli tomu pak poslední epizoda nevynikne tak, jak měla. Ale na druhou sérii mě to navnadilo určitě. Podrobněji u komentářů k jednotlivým epizodám. Slabé 4* ()

ad 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pouštím si všechny díly za sebou na jeden zátah a vždy zafungují přesně. Ještě se mi nestalo, a bych se během sledování 279min. filmu začal nudit. A Udo Kier je démonický až hanba :-)) ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Riget má tu moc, že dokáže diváka svoji nemocniční, znepokojivou atmosférou vtáhnout do děje hned prvním dílem a on už pak jednoduše hltá díl po díle. První řadu jsem měla zhlédnutou asi za tři dny, napříč tomu, že jsem od ní čekala v podstatě něco úplně jiného, protože jsem do ní šla po hlavě, aniž bych si něco zjišťovala. Řídila jsem se jen podle zdejšího hodnocení a už několikrát jsem narazila, kdy nějakou bizarnost ve filmu odkazovali lidé právě na tento seriál. Uvidíme, jak vyústí druhá řada, zatím to vypadá moc zajímavě. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se Trier může vrátit ke svému 30 let starému seriálu, tak bych proč bych nemohl já? Království jsem nikdy neviděl a na novou serii se těším už jen proto, že to je Trier, ale samozřejmě je blbost koukat na novou sérii bez znalosti starých. Optikou 2023 je původní Království už trochu mimo, ale dokáži si představit, že v době vydání to musela být opravdu pecka. Tak ještě druhou sérii a pak jsem ready na novou. Že bych si doplnil povinné znalosti i ohledně Twin Peaks? ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

3,5   Výborná séria (výrazne lepšia než druhá), s výbornou mrazivou a tajuplnou atmosférou, s výborne načrtnutými charaktermi postav a vzťahmi medzi nimi. Viac v komentároch k jednotlivým epizódam a k celému seriálu. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

(1001) Cynická veda sa stretáva s temnými silami duchovného sveta, keď nás Lars von Trier zavedie do fascinujúceho a jedinečného  Kráľovstva, najväčšej nemocnice v Dánsku. Mimochodom, toto je skutočné miesto. Ale môžeme to vidieť v roztrasenom, ručnom - ale pozoruhodne pozerateľnom podaní s nadprirodzeným podtextom - zahŕňajúcom duchov, démonov a samotného Satana. Riget (Kráľovstvo) je určite jednou z najlepších show, aké kedy v Dánsku vyšli. Je napísaná a zrežírovaná perfektne, s perfektným hereckým obsadením ale nie vždy s dokonalým vkusom. Odporúčam to každému, kto rád sleduje hororové komédie zvláštnej povahy. Pravdepodobne sa to viac podobá lynchovskému vesmíru ako konvenčným hororovým žánrom. Je tu veľa irónie a symboliky, takže buďte trpezliví a dovoľte nejaké hlúpe správanie. Všetko je to zábava. Vizuálne efekty síce veľmi zostarli a niektoré zápletky boli jednoducho hlúpe no väčšina však obstála v čase. Som rád že sa Trier po 30 rokov vrátil k pokračovaniu, ale prvá séria kľudne mohla zostať aj tou jedinou. ()

koblenzer53 

všechny recenze uživatele

První dva díly měly pomalejší tempo a já si říkala, tak třeba tohle nebude můj šálek kávy, ale jelikož je to Lars, tak opět nezklamal ! Protože to mělo postupný nájezd a do teď mám příjemnou husí kůži, když si vzpomenu na sanitku.Říkala jsem si, komedie ? A kde...ale nakonec to přišlo, závěrečná inspekce ..takže ano, zasmála jsem se.Do tohoto království se vyplatí vstoupit a jsem zvědavá na druhou sérii.Lars je prostě pán.A ano i druhá serie byla pro mě perfektní. Takže musím hodnotit plným počtem a musím říct, že bych se klidně znova do Království vrátila a dívala se na další díly ! ()

slamic5 

všechny recenze uživatele

Kdybych si to coby 12lety půjčil ve videopůjčovně, tak by mě to nejspíš asi taky odvařilo. No ale v roce 2023, po letech hororových, mysteriózních, přemotaných a zamotaných seriálů už to na mě tak nemůže působit. Neříkám, že je to blbost, má to svůj styl a párkrát jsme se i zasmál, ale celkově je to spíš hmmmm. Na druhou řadu se budu dlouho přemlouvat. ()

Reklama

Reklama