Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 2
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Recenze (243)

Tosim 

všechny recenze uživatele

No nevím, k nepochopení toho v seriálu moc není. Spíš vás fascinuje, jak umně dokáže Lars von Trier spojit všechny ty žánry. Nerozpadly se mu pod rukama, divák vnímá tajemno, doktořinu i humor a nic nepřečnívá (zásluhu na tom má i rozumná stopáž). (Chtěný?) otevřený konec nenaštve a ten, komu by to bylo málo, má u závěrečných titulků možnost nechat si panem režisérem vše vysvětlit. 90%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Těžká psychárna, která se opravdu co do náročnosti pochopení blíží kultovnímu seriálu Městečko Twin Peaks. Už samotný způsob natočení může občas uvést diváka ve zmatek, natožpak složité dějové kličky. Musím se přiznat, že jsem z Království nebyl odvázaný tolik, jako právě z Twin Peaksu, ale určitou stopu ve mně zanechalo. Lars Von Trier opět potvrdil svou třídu a předvedl své schopnosti v plné parádě. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten chlap je ALE POŠUK!!! Království je velice podivný projekt, který ve svém bažinatém nitru syntetizuje parodii na seriály z lékařského porstředí, horror a naprosto bestiální psychologický terror, který panu Trierovi zjevně dělá dobře. Tradiční atributy jako civilní herectví, dokumentaristický dojem, třaslavá kamera a takřka Lynchovsky absurdní scény vytvářejí dusivou a elektrizující atmosféru místa, které je sice na povrchu hrdým mementem civilizace, jejímuž ostrozraku žádná mystika neunikne, ale které je ve svém nitru natolik přesycená tajemnem a iracionálnem (ať už je to genius loci nebo vztahy postav), že to prostě na diváka nemůže působit jinak než depresivním dojmem. Kabinet kuriozit a bizarnosti. A jen tak mimochodem jeden z nejlepších seriálů všech dob. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.....POTOM TAM POSTAVILI NEMOCNICI A BĚLIČI UVOLNILI MÍSTO LÉKAŘŮM A VĚDCŮM, NEJLEPŠÍM MOZKŮM NÁRODA A NEJNOVĚJŠÍ TECHNOLOGII. DÍLO BYLO DOVRŠENO TÍM, ŽE MÍSTO POJMENOVALI "KRÁLOVSTVÍ"..... /// Seriál se rozjíždí pozvolně. Dánská nemocnice na ,,kraji města“ - ve které buďte připraveni na vše ,,v dobrém i ve zlém“ - nenabízí nic z romantiky nemocničního prostředí primáře Sovy nebo toho s G. Clooneym. Primář Stig Helmer je (pro mě) jedna z nejzajímavějších seriálových rolí vůbec a vlastně všichni ti lidi jsou zvláštní. Nejdůležitější ovšem je, že všude kolem VE SKRYTU EXCENTRISMU, ŠARMU ČI DOKONCE ŠÍLENSTVÍ ČÍHÁ DĚS. Lidské zlo, bába hledající strašidla, doktor toužící po nádoru a ještě k tomu někdo uctívá Ďábla - Z PRACHU JSI VZEŠLA A V PRACH SE OBRÁTÍŠ. A Z PRACHU ZASE POVSTANEŠ..... Brána KRÁLOVSTVÍ se pomalu začíná otevírat..... POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem student psychologie. 2.) Chtěl bych přinést oběť lékařský vědě a nevím jak na to. 3.) Chystám se vyvolávat duchy. 4.) Dlouho jsem neviděl porodit ženskou chlapa. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto neskutecne atmosfericka zalezitost. Prolinaj se tady tri linie, vyzkum jater, reseni obvineni primare a babka hledajici duchy a do toho samozrejme ruzny vztahy mezi doktorama. Takze az na ty duchy to vypada jak normalni nemocnici serial. Jenze uz uvodni atmosfericky titulky (ackoliv jejich vyznam pozdejc v serialu je nulovej) a uvodni husta pisnicka davaj tusit, ze tady je neco jinak. Jednak je celej serial hozenej do hneda (ne hovna, ale filtr), pak tu je skoro az dokumentarni kamera a pro me, az na Uda, neznamy herci. To vse dohromady vytvari tak neskutecne hustou, mrazivou, mysteriozni, napinavou, syrovou a misty skoro az zlou atmosferu, o ktery se rade hororu muze jen zdat. A to tenhle serial pritom ciste horor neni. No a misty, skutecne jen minimalne, tu je nakej cernohumornej vtipek. Jakmile jsem si behem prvniho dilu zvyk na postavy, danskou rec, styl natoceni a zacal se trochu orientovat v pribehu, tak od ty doby me serial neskutecne zaujal a nemoh sem od nej odtrhnout oci. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lars von Trier drží diváka pevně ve svých ďábelských rukách a doprovází ho svým světem. Nahlédněte do jeho světa. Divák se dokáže během sledování KRÁLOVSTVÍ dotknou všech Trierovských vizí ve všech obrazech, bude v kontaktu děsivých zvuků (pláč dítěte), napětí, šílenství, zlu, strachu a v panice. V obsahovém záměru a démonických postav. KRÁLOVSTVÍ má perfektně vybudovanou atmosféru! Lars von Trier vyzařuje démony, které má v sobě děsivou formou na filmové plátno. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem plně kompatibilní s Twin Peaksem, takže logicky nejsem ani s jeho pozdějším napodobitelem, tudíž můj komentář neberte příliš vážně! Království na mě prostě nezabírá - není to horor, protože vývoj atmosféry pravidelně přerušuje absurdní počínání si postav, nebo nějaký sebeparodický dialog, o horror se možná pokouší posledních pár sekund každého dílu, jenže strach z možné dohry v naší mysli je spolehlivě zabit klišé dovětkem samotného režiséra... Že by komedie? Možná tak nechtěná díky tomu, jak Království nefunguje - nedává smysl, není tam rozumný děj, ale přitom nevybízí k zamyšlení, ani nepohlcuje svou "nesmyslností", jak to umí David Lynch. Celý ten rádoby duchovní přesah nemůžu zkousnout, to je tak stupidní ("promiň, ale mám důvod se domnívat, že jsi strašidlo") a nepodložené... Trier má pravdu v tom, že hodně záleží na divácké představivosti, dokážu si představit, že lidé, co se snaží, tomu podlehnou, bohužel já dokázal oceňit akorát slušnou řemeslnou stránku a relativně propracované charaktery... 4/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, že kdyby von Trier místo pětihodinového seriálu natočil tříhodinový film, bylo by to ještě o něco lepší. Jinak ale skvělá podívaná. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Brilantní a neskutečně ujetý a originální seriál o jedné "hodně zvláštní" nemocnici, kde není vše, jak se zdá, a jejích zajímavých obyvatelích. Ve svém pomyslném žebříčku oblíbených hraných seriálů z dob, kdy jsem ještě koukal na TV, bych ho řadil na první místo před Twin Peaks a první dvě řady Akt-X. Každý díl jsem vyloženě hltal a výborně se u něho bavil. Dvojku mentálně postižených, v kuchyni vtipně glosujících události v nemocnici, jsem si hned zamiloval. Bohužel mi nebylo přáno zhlédnout poslední dvě části, takže doteď nevím, jak to dopadlo s Bratříčkem a tou ráznou babkou, která do všeho strkala prsty. Časem to musím napravit. I bez toho je pro mě tento Trierův TV projekt absolutním kultem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Království patřilo v polovině 90. let ke zjevením na televizní obrazovce a spolu s Lynchovým Městečkem Twin Peaks bylo důkazem, že seriály se dají dělat úplně jinak než dřív - rafinovaněji, provokativněji, s důsledným porušováním seriálových konvencí, vysmívání se klišé, parodování postav a prostředí i tradičních témat - a ze všeho nejvíc pak míšením žánrů. Lars von Trier zasadil hororový duchařský námět do seriózního prostředí královské nemocnice a racionálně uvažující lékaře zkonfrontoval s iracionálním světem záhrobí. Zároveň se Trier projevil jako věčný experimentátor, když hodně zkoušel možnosti ruční kamery nebo skoková přerušení jednotlivých záběrů (jump cuts). Osobně jsem víc než tohle hledání nového filmového jazyka (které mě v podobě divokých prostřihů a neklidné ruční kamery spíš otravovaly) oceňoval spíš tradiční Trierovu schopnost vytvářet ponuré obrazy a ve spojení s ruchy a hudbou vytvářet stísněnou a napínavou atmosféru. Už úvodní titulky, kdy kamera pomalu klesá pod zem a zpod praskajících prken se za doprovodu sborového zpěvu derou ven pramínky krve a za nimi je možné tušit něco obludného, považuji i s odstupem let za lahůdku. Bohužel Lars si se svými postavami nehrál zdaleka tak dlouho jako Lynch a následné pokračování považuji po všech stránkách za prohru. S odstupem času působí první série Království jako torzo něčeho, co mohlo být velkolepé a mohlo patřit k zaslouženým seriálovým kultům. Každopádně i v tomhle stavu jde o torzo zajímavé svým zpracováním, jenže nikam nevedoucí a nedotažené. Zájemcům o tento styl tvorby bych doporučil přece jen Městečko Twin Peaks. Celkový dojem: 80 %. ()

brit84 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Namíchat takovej guláš filmových stylů zvládnou jen největší machři. Spojit horor s komedií, aby to fungovalo, to jsem snad ještě neviděl. Nejvíc mě dostal švéd Stig. Už kvůli jeho hláškám se na to stojí dívat. A to ani nemluvím o druhé řadě, kde sleduje v míse svoje hovna. Napnutej jsem byl od začátku do konce a je pro mě naprosto nepochopitelné, proč Trier nenatočil finální třetí řadu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I Lars Von Triers tv-serie Riget vender vores videnskabelige hovmod sig pludselig imod os, og naturen - det åndelige - tager revanche. Den manglende spirituelle tilknytning til livet i vores moderne samfund får til sidst konsekvenser, og det gamle Rigshospital knirker og slår revner. Midt i alt dette trisser Fru Drusse (Kirsten Rolffes) rundt og fornemmer at noget mystisk er under opsejling. Hun hører barnegråd i elevatoren, og hiver hendes dorske søn Bulder (Jens Okking), der arbejder som portør på hospitalet, med ud på en regulær spøgelsesjagt. Alt imens arbejder den svenske overlæge Helmer (Ernst-Hugo Järegård) hårdt på at skjule sandheden omkring en operation han foretog på den lille pige Mona (Laura Christensen), som nu er blevet permanent hjerneskadet. Disse to og yderligere handlingsforløb krydser ind og ud imellem hinanden i hvad man sagtens kunne kalde en okkult sæbeopera. ... Nejlepší seriál co jsem kdy viděl, absolutní blesk z čistého nebe a navíc mé první setkání s mistrem Larsem von Trierem v jeho nejlepší formě. Šok na druhém kanále české televize, od které jsem nevěděl co čekat. Úžasná úvodní znělka a ještě lepší epizoda uzavřena brilantním monologem Pana Režiséra. Přefiltrovaný obraz, téměř až dokumentární režie se zajímavými prostřehy, civilní herecké výkony, a neustálé napětí. Nemáte jedinou šanci předvídat co se teď asi stane. Riget se svou strukrutou spíše než ostatním seriálům přibližuje filmům jako je třeba Magnolia nebo Crash. Postavy se navzájem míjejí, ovlivňují se, ale narozdíl nejsou na sobě nijak závislé. Budete se smát, budete se bát a nebudete věřit vlastním očím. Geniálně promyšlený seriál si pohrává se všemi možnými filmovými žánry. Strach a hluboké zamyšlení je zaručeno. Napětí je samozřejmostí. A návštěva lékaře? Ta se přece dá odložit na jindy... Grunden under Rigshospitalet er gammel mose. Her lå Blegedammene engang. Her gik blegemændende og fugtede deres store lærreder for at lægge til blegning i det lave vand. Fordampningen indhyllede stedet i en permanent tåge. Senere byggedes Rigshospitalet her, og blegemændene blev skiftet ud med l æ g er og landets bedste hjerner, og som kronen på værket kaldte man stedet for Riget. Nu skulle Livet defineres, og uvidenhed og overtro aldrig mere kunne ryste videnskaben. Måske er det blevet for meget med hovmodet og den konsekvente fornægtlse af det åndelige, for det er som om kulden og fugten er vendt tilbage. Små tegn på træthed er begyndt at vise sig i de ellers så solide og moderne bygninger. Ingen levende ved det endnu, men porten til riget er begyndt at abne sig pany.... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Riget je nejlepší psycho seriál, co jsem kdy viděl! Od naprosto dokonalých úvodních titulků a monumentální znělky, přes zvláštně znějící dánštinu/švédštinu, herecké výkony a vtipy po zápletku. Herci jsou naprosto skvělí, především pak postavy jako šílený Švéd doktor Helmer, který nesnáší Dány a Dánsko (Dansk jevlar!), sympatický podivín Krogshøj a studentík Mogge, a ačkoliv je tento seriál občas nepříjemný na pohled (detailní záběry na vrtání lebky) tak obsahuje i vysoké množství vtipů, takže se budete bát a smát zároveň. Naprosto dokonalá kombinace. První serie dokonce přináší i poměrně uspokojivý konec, na rozdíl od druhé:( Naprosto jednoznačně doporučuji, tohle si zamilujete. PS: nemůžu pochopit, jakýho KRETÉNA napadlo, že si Američani natočej remake Kingdom Hospital..fakt šílenství.. ()

*CARNIFEX*

všechny recenze uživatele

V špecializovanej, súkromnej nemocnici zvanej "Kráľovstvo" dochádza k zmene primára. Na uvedený post je dosadený svojský, arogantný muž s dlhoročnými skúsenosťami, Stig Helmer. Ten nepozná zľutovanie nie len s personálom, ale ani pacientmi. Jednou z pravidelne hospitalizovaných je pani Singrid Drusse, ktorá neustále simuluje bolesť pravej ruky. Jej dôvody sú však omnoho bizarnejšie. Verziám o hlasoch či plače malých detí, ktoré pri prevoze výťahom neustále počuje, nikto neverí. Čo je vlastne nemocnica, zvaná "Kráľovstvo" za miestom? Tento seriál mi bol odporúčaný zo všetkých strán. S Triérom mám dve veľmi slušné, a jednu slabú skúsenosť. Dnes mám za sebou prvú časť prvej série. Keď dopozerám, zhodnotím a ohodnotím. Ale úprimne. Som skeptický a moje prvotné nadšenie skombinované s veľkým očakávaním utrpelo úder lakťom do tváre. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě dostalo!! Sice pozdě, ale přece. Přitom si Království užívám o to víc, že u sledování nejsem sama. Slovy Dr. Stiga Helmera (toho můžu u kafe i bez) .. ta "Dánská pakáž" mě prostě baví. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Smím-li říct můj prožitek a nějak vám ho příblížit, tak asi takhle: když posloucháte vyprávění lidí, kteří říkají, že některé věci dokáží v člověku vyvolat takový pocit děsu, že zanedlouho zešediví, divíte se tomu. Pochybovat o lidský příčetnosti to jo, ale abychom se dostali do fáze, kdy za pochodu šedivíme, dost diskutabilní. Lars von Trier mi zatnul tipec. A to dost razantně. Nepamatuji si horor (a že jsem jich viděl), kdy bych se vyloženě bál. Jakože fakt jdu v noci po chodbě s rukama napřaženýma, hledám ten zatracenej vypínač a snad se i krčím. Bojím se, že je tam ta malá holka, která mě celý seriál děsila svou mlčenlivostí a tím odporně opředeným tajemnem kolem ní. Bojím se, že ta atmosféra Království mě nějak psychicky zbičovala, vyflusla a nechala napospas normálnímu životu s poučením: "Tak si vyděl, jak můžeš dopadnout, zvažuj svoje činy". Z počátku netušíte, jak moc to s váma zamává, protože na první pohled se jeví tenhle klenot jako něco nepodstatnýho a ve vašem životě nijak omračujícího. Lars ale tahá trumfy každou minutou, stupňuje divákovu horečku, aby ho následně uzemnil rozuzlením tak šokujícím, že to nezvládnete absorbovat. Prostě a jednoduše emotivně vybouchnete. Neříkám, že ten seriál je dokonalej, někdy na vás padne stín nudy, ale lidi, když máte problém dojít zamknout v noci barák, aniž byste si na to posvítili, značí to unikátnost tohoto seriálu v tý největší možný míře. Vivat Trier!!!! ()

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama