Reklama

Reklama

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

(seriál)
  • Slovensko Arabela sa vracia
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Česko, 1993, 12 h 8 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková.

Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (285)

Cival 

všechny recenze uživatele

...aneb jak se stal český televizní seriál typickou ukázkou amerického pojetí sequelů. Více triků, více postav, o mnoho méně děje. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Velmi smutné pokračování skvělé série a bezkonkurenčně nejslabší věc, kterou géniové seriálové zábavy Macourek-Vorlíček vyprodukovali. Kladu si otázku, čím to, že po revoluci už česká seriálová tvorba stojí za starou bačkoru. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

No, myslím, že Arabela už nikdy nemohla být taková, jako předtím. Zvlášť, když hlavní představitelka byla jiná. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jasný problém v tentokrát už nezvládnutě rozplizlém scénáři, který původním dílům nesahá ani po kotníky, ale o žádnou hrůzu se každopádně nejedná a bez svého předchůdce by nová Arabela možná i splňovala většinu požadavků průměrné zábavy. Nejvíce mě štve, že tu byl dán až příliš velký prostor "hysterickým" hercům typu Jiřího Lábuse, Mariána Labudy a jako zosobnění všeho kravství působící Jaroslavě Kretschmerové. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ustaraná Arabela, mrzutý Petr, věčně hlaholící Roxana a otravně protahovaná zápletka s Pultanelou a jablky založená na jediném novém nápadu. Na dětmi milované věci se zkrátka nesahá. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Arabela byla seriálem mého dětství a i když jsem už pohádkám trošku odrostl, přivítal jsem pokračování seriálu ne snad s velkým očekáváním, nicméně s určitým zájmem.Znovu se potvrdilo, že do jedné vody v řece dvakrát nevstoupíš. Po třech dílech jsem jasně poznal, kolik uhodilo, nicméně jsem vydržel až do sedmého dílu. Zatímco původní Arabela byla především osobním projektem autorů, je pokračování jen komerční zakázkou a obchodním kalkulem. Je to natahované, uspěchané, studené, schází osobní zaujetí a určitá poetika.Největší problém je v samotném scénáři... Celkový dojem 25%. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Trochu se to odklonilo od té Arabely, kterou znám z dětství... Vyměnilo se herecké obsazení a dost nešikovně, řekl bych, a jelo se trochu na úplně jiný humor apod. Uplně zmizela původní myšlenka. A to vše seriálu uškodilo natolik, že to po chvíli bylo prakticky nekoukatelné. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Rád spomínam na časy keď som toto pozeral. Mal som asi 10 rokov a tento seriál som fakt žral. Vždy ukončený v tom najlepšom, plný kúzelných postáv, aj Arabelu som miloval aj keď bola iná. Mne to proste nevadilo. Nedokázal som vnímať nelogičnosti, či klišé. Len som sa jednoducho tešil na ďalši týždeň. A to je dôležité, že si má získal. A ziskal si ma tak ako pôvodná Arabela. Aj keď teraz s osdtupom času vidno zmenu štýlu a že to je líznuté 90-tymi rokmi, vždy je to naplnenie fantázie jedného násťročného. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

PROČ??? Naprosto odporná záležitost, ve které z původního kouzla nezůstalo vůbec nic. Jedna z prvních předzvěstí, že po převratu se s českými pohádkami stalo něco vážného. Tohle pokračování ve mě vyvolalo podobný dojem jako pokračování "Nekonečného příběhu". Pro takovéhle zhůvěřilosti nenacházím ani špetku tolerance. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pokračování, které nemělo vzniknout. Tvůrci do něj vnořili všechny neduhy své doby (produkt placement, počínající pseudokapitalismus prostřednictvím postavy pana Papa) na úkor scénáře (zápletka s lidožravým obrem je zcela zbytečná, stejně tak možná polovina nových postav). Některé legendy bohužel končí takhle :-(. Jinak jedinými plusy je pro mne duo Nárožný - Zedníček a postava strýčka Pompa. Tak za ně těch 20%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když jediné, co umíte, je řeč zvířat, staňte se zvířecím psychologem. Už od dob Sněhurky (či Evy?) by každý měl vědět, že jablka jsou nebezpečná, proč se vždycky najde někdo, kdo jablko zbaští? Obr vegetarinán (ještě že nejedl hnusnotné fňokurky, to by byl už skutečně výsměch). Maruška sufražetka, služebná posedlá touhou po výhodném sňatku (syndrom Popelky). Těch divností, které mají být vtipné a nejsou je prostě moc a kouzla tu taky nefungují. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Mě se pokračování líbilo více, než původní pohádka. Také to patří mezi mé nejoblíbenější pohádkové seriály. Jak já bych si přál vlastnit kouzelný prsten. Ale kdo ne, že :-) ()

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama