Reklama

Reklama

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

(seriál)
  • Slovensko Arabela sa vracia
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Česko, 1993, 12 h 8 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková.

Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale většina "porevolučních" filmů na mě působí tak nějak ponurně, nostalgicky. Arabela II. do tohoto řazení určitě patří. Je to dáno nejen nepřítomnosti některých herců (především absence Vladimíra Menšíka byla znát), ale i přemodernizovaným/předimenzovaným dějem. Moc efektů přineslo malý účinek. I přes plejádu skvělých herců a "stálého toku děje" se pokračování moc nepovedlo. Člověk se totiž neubrání srovnání s tou naší, tradiční a nepřekonatelnou Arabelou. A v tomto srovnání se jeví tato "nová Arabela" tak nějak šedivě, bez šťávy... ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

No to snad není možné. Mě muselo zmiznout hodnocení. Přece není možné, aby jsem to hodnotil až téměř po dvaceti měsích, co jsem zde registrován. První série byla neskutečně pohádková. Tato už postrádala tu výjimečnou atmosféru. Prvních pár dílů celkem ještě šlo, ale ty další už postrádaly ten původní glanc. Hodnotím slabšími čtyřmi hvězdami. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Kvalit původního seriálu ani v žádném případě nedosahuje. Zato se v něm objevuje tuna diskotrisko emeriken startrek efektů, pošahaný ostrov Pultanela (i když občas vykouzlí vtipné hlášky), senilní dvojčata a dementní pan kterého hrál Marian Labuda (tuhle postavu jsem opravdu neměl rád), zato klasicky skvělá Jarka Kretschmerová, která si zahrála Roxanu.Výkony pánů Sováka, Brodského nebo Zázvorkové či Brejchové seriál zachranují před pádem do naprostých hlubin.Ale na druhou stranu- jako mladej kluk jsem na to rád koukal a zase tak moc špatný to neni ()

Thanoris 

všechny recenze uživatele

Nesrovnatelně slabší než stará dobrá Arabela. A to nejen dějově, ale i herecky. Romantická Jana Nagyová vyměněná za unavenou a slabou Šafránkovou, Brodský se Sovákem hrají jako na smrtelné posteli a nepřekonatelný vtip Menšíkův nemohou dohonit ani ucházející výkony Zedníčka a Nárožného. Úderný a krátký příběh první série s jasnou pointou je nahrazen rozvleklou snůškou keců. Ani dětské výkony se s Jeníčkem a Mařenkou nedají srovnávat a výměna Týblové za Ševčíkovou opět potvrzuje, že každá změna je jen ke zlému. Snad jen za těch pár podařených chvil se Zedníčkem a Nárožným a za trochu té dětské nostalgie dvě hvězdy vytrousím... ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Když se nad tím zamyslím, tak druhá série je skutečně slabší, než ta první. Strhávám proto 1*.. kdysi jsem vzpomínala jenom na radostné dětské chvíle před obrazovkou, ale když se zamyslím nad tím příběhem (nebo spíše nápadem), tak Lábus pořád exceluje, Menšík mě pořád baví, Brodský je pořád dokonalý král, Sovák jako čaroděj.. ale ostatní mi jaksi splývají v jakési nějaké nic. Ano, bylo jich tam ještě spousta, ale Arabela samotná mě nikdy nezaujala tolik, jako Rumburak nebo její tatínek... opravdu zvláštní. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (47)

  • Zvuk prstenu a pláště se oproti předcházející sérii změnil. (fiLLthe3DD)
  • V první epizodě Pomoc, za kopcem je obr (1993) je název dílu vyobrazen bílým písmem na fialovém pozadí, ve všech zbývajících částech pak tvůrci využili podklad zelený. (fiLLthe3DD)
  • Natáčelo se na hradě Bouzov a v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama