Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

Armin82 

všechny recenze uživatele

Asi moje nejoblíbenější pohádka na ,,čétéčku´´.Co herec,to ikona tehdejší doby a na rok 1979,musim i vyzdvihnout velice slušné zvláštní efekty--->100% ()

Doski 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ukázka toho, jak socialistické serály a filmy ztrácely herecům potenciál. Už od děství tohle nemám rád. Jediné dobré na tom celém je ten malý prcek, jak zalévá komín a roste mu domek. 42% ()

kratina 

všechny recenze uživatele

Když se stavím v poledne nečekaně doma, otevře mi vyplašená manželka v negližé a v předsíni se povaluje brašna opraváře televizorů, zkušeně hned naběhnu do ložnice a prudce otevřu skříň... Když přicházím jindy domů a z otevřeného okna právě odlétá havran, vběhnu dovnitř, opět do ložnice, prudce otevřu skříň... a ujistím se, jestli nezmizel můj cestovní plášť! A z koupelny můj kouzelný prsten, zapomenutý ráno na umyvadle. Rumburak, čaroděj II. kategorie – zábava I. kategorie! Pro celou rodinu, pro děti, dospělé i kočičky a pejsky (včetně těch hrabavých). Že jsem zapomněl vychválit krásu obou princezen? No a? Takových už v pohádkách bylo. Ale druhořadý čaroděj a prvotřídní škodič Rumburak, ten je jen jeden! ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama. Nemá cenu chválit něco konkrétního, to by byl pak dvoustránkový příspěvek a nikdo by to pak nečetl. No, takhle to pravda taky nikdo nečte, ale nevadí..:) Nicméně Arabela..jen začala ta úžasná seriálová znělka, tak potom paráda až do konce. Komedie? Rodinná podívaná? Nebo snad pohádka? Vše v jednom a opravdu to funguje. Jako dítě jsem měl samozřejmě nejraději Fantomase, jako starší pak jsem ocenil výrazněji i Arabelu, ale stejně zůstávám fanda Fantomase..:) Seriálový koprodukční (WDR) klenot, nad kterým u mě vedou pouze přeci jen o něco dospělejší Návštěvníci. ()

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od pokračování je původní Arabela vytvořena "tradičnějším" pojetím. Jsou zde vyobrazeny ryze české/německé pohádky a tamní pohádky jsou vymezeny pro ty dospělé a děti. V tomto případě se jednoznačně bylo zaměřeno na děti a bylo to i vidět. Herecké obsazení na tehdejší dobu, to byla prakticky klasika a prakticky to nejlepší co bylo v tehdejší dobou k dispozici. Sám Vorlíček si pochvaloval, že se mu podařilo sehnat na 125 herců, což nebylo vzhledem k vytížení v divadle či na jiných projektech zcela snadné. Na tehdejší dobu to taky mělo specifické úvody a závěry, zvláště Cliffhangery patří v Arabele mezi ty nejlepší co v českých seriálech existuje, však Vorlíček si na tomto hodně trval. Ohledně děje, musím znovu připomenout že se jednalo hodně o dětský seriál, funny/crazy situace kdy si děti dělali srandu z dospělých (zvláště z kantorů), nebo dospělí z vedoucích kapacit (režiséři, policajti atd), nebylo málo a do jisté míry to mohlo pro dospělého zdát se být trapné. Nicméně tvůrci uměli pracovat s charaktery postav (viz Rumburak vs. zbytek), 13 dílů mělo souvislý děj, hlavu a patu, diváka prostě nechával neustále ve střehu a na závěr ho vždy dokázal překvapit s tím, že po konci dílu člověk skutčně řval že je konce. Díl měl stopáž okolo 30 minut, což nebylo obvyklé pro tak nákladnou seriálovou produkci a ještě více tak nechával člověka natěšeného na další díl a zároveň zklamaného že díl končí. Tohleto napětí možná člověku chybělo u pokračování, ale o tom si můžete přečíst v mém komentáři u Arabela se vrací. Takže pokuď odmyslíte jistou infantilitu pro děti, na tehdejší dobu se jedná o solidní fantasy příběh, který nakonec funguje i pro dospělé jako takovou nevázanou odychovou zábavu. Jednoznačně doporučuju - 4*. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Tento pohádkový seriál nelze hodnotit jinak, než „plnou palbou“. Fascinoval mě kdysi jako dítě, a fascinuje mě i teď, kdy už je dětství ztraceno v pravěku pohádkových říší. Nedokážu být konkrétní, která část, která scéna, nebo která postava je tím nejlepším, co lze při zhlédnutí ocenit. A kdybych začal být konkrétní, musel bych zde napsat prakticky celý scénář. Prostě celá Arabela jako komplet je klenotem českého (a vlastně i, a to hlavně - československého) filmu. Zajímavý je i dokument o filmu, který mnohé vysvětluje a mnohé odhaluje. Nicméně je tu jedna věc, která mě na Arabele vždycky „žrala“, a to její dělení na třináct dvacetiminutových dílů, což ovšem požadovalo její televizní uvedení. Tu problematiku jsem ale soukromě (pro ukojení své filmové úchylky) změnil, a film jsem sestříhal na tři celovečerní filmy. Tak je ten zážitek daleko kvalitnější. Ale neříkejte to panu Vorlíčkovi... :-) Za mně jednoznačných 5 hvězdiček - 100%... a zazvonil zvonec a komentáře je konec... :-) ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Viděno po hodně dlouhé době a jednoznačně musím říct, že ten Rumburak byl naprosto v právu. Král idiot a jeho žena stará bréca mu zbytečně tvrdě dali vyžrat, že nějaký pitoma z říše lidí odpráskne mluvícího vlka, který navíc začne mluvit, až když mu to Majer našije do břicha z brokovnice. Při takovém bezpráví by se zradikalizoval kdekdo... Navíc oba dětští hrdinové jsou děsní parchanti a zasloužili by si, aby s nima někdo pořadně zatočil. ()

cdome.82 

všechny recenze uživatele

Seriál o dvou hlavních dějových rovinách - ta dětská Rumburakově pomstě a ta dospělácká o budování nového pokrokového světa pod taktovkou Xenie. Zatímco svět lidí je podán v podstatě neutrálně a nejde říct, kde se odehrává (jezdí tu spolu východní i západní zanačky aut, policie má vymyšlené uniformy a slavný herec bydlí ve velké staré vile), Xéniin nový svět má charakter socialistického sídliště, kam jsou násilím přesídleni původní obyvatelé, jejichž stará obydlí musí ustoupit nové zástavbě. Na tomto sídlišti nic nefunguje, staré zvyky a kouzla a pověry jsou vymycovány pod záminkou vědecko-technického pokroku pohádkového lidstva (k čemu hrneček vař, když máme plynový sporák, nač sedmimílové boty, když máme rychlíky). Funguje tu systém umístěnek (jezinky ocházejí pracovat do samoobsluhy, lupiči do autoservisů). Oko citlivého diváka si jistě povšimne demolice starého zámku coby kulturní památky, na jehož místě vyroste nový betonový vládní palác. Zatímco životní úroveň vykořeněného obyvatelstva prudce poklesla, životní úroveň Xenie (v pozici diktátora) utěšeně roste. Nově zevedená průmyslová výroba produkuje doslova jen odpad, o který nikdo nestojí a jen zamořuje přírodu. To vše vede k emigraci vodníka, zatímco rebeluící lid je v podstatě umlčen. Za zmínku stojí i postřeh z komenáře uživatele Adama Bernau, který zdůrazňuje kolaborující roli Petrovu. Nicméně, Arabela je stále pohádka a tudíž vše dobře dopadne, aniž by došlo k nějakým hrůzám - původní vládnoucí šlechta se navrátí na své místo (jen na základě své autority) a svět vrací do původních kolejí. Revolucionářka Xenie je vzata na milost, vodník se vrací z emigrace, během které i on přispěl k návratu starých pořádků. Skutečně potrestanými jsou tak jen Rumburak a ježibaba, ovšem ti kvůli prvotnímu spiknutí, neboť zásluhu na rozvratu pohádkové společnosti mají jen nepřímou. ()

Monggol 

všechny recenze uživatele

Keď to tak človek s odstupom času v dospelom veku pozerá, a nezaujate posudzuje, tak príde na to, že Rumburak vlastne konal oprávnene, pretože jeho trest od zbytočne panovačnej kráľovnej bol príliš prísny (navyše prebrala právomoci kráľovi v tomto prípade). A tak človek musí chtiac nechtiac fandiť Rumburakovi, a zasa sa pristihne pri tom, že znovu nadŕža temnej strane, pretože negatívne postavy sú tak autenticky živé a uveriteľné, zatiaľ čo kladné postavy sú tak evidentne tupé a ploché až sú nesympatické. Tak :) ... No a inak Blekota je kult! ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Síla tohoto seriálu není jen v nostalgii dávno minulých dětských let, kterou se tu většina komentujících opájí. Síla tohoto seriálu je ve skvěle vystavěném příběhu, který při zachování své vnitřní logiky nabízí jeden dějový zvrat za druhým, aniž by působil zmateně a vypadal přeplácaně. Vzácný kontakt reálně a uvěřitelně formovaného fantasy světa. S efekty se tehdy muselo šetřit, což seriálu pomáhá překonat hlubinu času a nastavuje nemilosrdně zrcadlo počinům, které nic krom vizuální (a)efektivnosti nenabízí. A především. Nadšení dětských diváků neklesá ani po letech. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale celý scénář je strašně primitivní a jediná zápletka, která se táhne celým seriálem je o kradení prstenů a dalších kouzelných předmětů sem a tam. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

V tom seriálu je tolik nelogičností, že to uráží i děti. Ale přesto se na něj s chutí podívám i dnes. Originalita, kvalita a humor se mu totiž nedá upřít ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Ovšem toto je poklad mezi pohádkovými seriály. V určitém věku mém to byl fenomén a arabelu znal prostě každý. Seriál má dobře vymyšlený děj, udělané triky a myšlenka spojit svět pohádek ze světem lidí, provázat hlavní postavy láskou to je prostě geniální. Završila to plejáda skvělých českých herců na které je radost pohledět. ()

geron 

všechny recenze uživatele

Arabela je pro mně kultovní záležitost. Václav Vorlíček vytořil spojení pohádkového světa s realitou. A to je prostě pro mne jedinečné. ()

renegrido 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem každý týden napjatě čekala, až bude v televizi opět další díl a napjatě jsem sledovala osudy všech postav. Tento rodiný seriál má v sobě hodně prvků pohádek, ale je zde i mnoho prvků, které přilákají k obrazovkám i dospělé diváky. Díky tomuto spojení jsem sledovala Arabelu před deseti lety a budu ji sledovat i za deset let. ()

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama