Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý klenot (tak zapomenutý, že jsem ho i já zapomněl ohodnotit). Scénáristická hříčka, která se nebojí ohnout jakoukoliv zavedenou formuli a ještě dokáže vytvořit vlastní funkční světy, navzájem se mísící a doplňující, že se jen těžko něco vytýká. Geniální a nestárnoucí klasika. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Macourek a Vorlíček skutočne výnimočná dvojica na rozprávkové príbehy. Arabela je skutočne nadštandardný seriál pre násť-ročných ale i pre dospelých, ktorý má myšlienky, posolstvo, rozprávkovosť a genialitu v detailoch. Hovorím o prvých 13 - tich častiach. Ich genialita a skutočné nadšenie pre takúto prácu majú aj po 40-tich rokoch výpovednú hodnotu. Pre Janu Nagyovú a Dagmar Patrasovú vlastne jediný poči, ktorý ich zapísal do dejín čs kinematografie. I keď Patrasová sa predstavila o pár rokov neskôr aj v Návštevníkoch, kde ešte stále mala čo ukázať. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podlý zlosyn Rumburak si robí zálusk na spanilú princeznú a rozprávkovládu, vzdorujú mu hrdinovia rozprávok pre deti aj dospelých plus obyvatelia sveta ľudského, hodne sa cestuje medzi dimenziami, kradnú prstene, plášte, kufre a mení podoba, z čoho vznikajú dramatické aj humorné situácie. Páni Vorlíček a Macourek v tomto seriáli zúročili dlhoročné scénaristické a trikové skúsenosti s filmami (nielen) o strete rozprávky a bežnej reality, zahrali im v tom ich obľúbení osvedčení herci a Germáni na to celé dodali dostatok obeživa. Výsledok je skvostné dielo. O tom aký fenomén to bol svedčí aj následné sfilmovanie osudov Rumburaka (dobré) a druhá séria (menej dobré). Prípadným bohatým producentom by som ešte doporučil spin-off sériu o detstve a dospievaní princeznej Xénie, sitcom o manželoch Blekotovcoch alebo existencionálnu drámu o živote rozprávkových hrdinov v panelákovom sídlisku. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Arabela je jasným lídrem v kategorii fantasy. Tento seriál bych totiž vskutku zařadil do této kategorie, která v roce 1980 u nás prakticky nebyla známá a tudíž bych řekl, že seriál bude tak trochu i průkopníkem, nutno vztahovat na naše poměry, samozřejmě. Jenže právě pánové Václav Vorlíček a Miloš Macourek už na téhle bázi dávno podobná témata otevřeli a to ve filmech Dívka na koštěti či Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách anebo snad trochu i Hop - a je tu lidoop. Jenže právě Arabela byla jak pro děti, tak působila i jako vynikající komedie, která se blýskla hereckými esy od Menšíka přes Zázvorkovou, Sováka a tak dále. K tomu skvělá znělka, která se zapsala do paměti. Je to legendární seriál, ve kterém se tvůrcům podařilo vše nádherně a hlavně zábavně zamotat a pak to pomalu, ale v souladu s dějem zase rozmotávat. A to co si Vorlíček a Macourek vyzkoušeli zde pak následně dál rozvíjeli v podobně laděných dílech jako Létající Čestmír či Křeček v noční košili. Škoda, že další podobný seriál už vznikl snad jen jako pokračování Arabely a po revoluci podobný žánr pomalu zanikal. I když v posledních letech se nějaký ten seriál objevil, kvalitativně se tvůrci stále hledají. ()

Dass 

všechny recenze uživatele

Pohadkovy serial, jenz se vyrovnava se cti se serialovymi problemy a je i velmi zabavny. Dospely clovek se ale dle meho nazoru nepobavi. ()

(fjw) 

všechny recenze uživatele

Velmi krásný pohádkový seriál. Taky jsem chtěl jako malý kouzelný prsten:) Také pěkná hudba a skvěle zahrané postavy:) ()

rafix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přenádherná seriálová pohádka s vynikající plejádou českých herců. Například exelující herci jako jsou Vl. Menšík, J. Sovák, S. Zázvorková a jiní. Filmové triky a efekty byly na tu dobu vynikající. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejlepších českých pohádek, dlouhá stopáž (seriálová délka) není vůbec na škodu. Rád jsem se na to díval v dětství, rád se na to podívám i teď. Herecké výkony jsou dobré, je tu klasická role Brodského, Menšíka, Dlouhého a dalších. Lábuse třeba. Úvodní znělka je nezapomenutelná a celková pohoda je další bod k dobru. ()

Pavlin 

všechny recenze uživatele

Vynikající český seriál,kterému čas vůbec neublížil.Ve stoce dnešních českých bezduchých seriálů svítí jako jasná hvězda. ()

smrtubohem 

všechny recenze uživatele

Místní hodnocení je přetvářka, vždyť to je hrozná blbost, ani jako dětem se nám to moc nezdálo, a to je co říct. Nedám za odpad jen proto, že bych tím urazil několik dobrých herců, kteří se zde objevili. Dobrý Lábus v dobré roli, to je tp jediné, co mi utkvělo. Jo, a ještě velmi špatně udělanej Fantomas. VELMI ŠPATNĚ. ()

atrapa 

všechny recenze uživatele

Návrat do dětských let, kdy jsme se sestrou přikované seděly u televizní obrazovky půl hodiny před začátkem a napjatě čekaly co krásná Araberala, pyšná Xenie a Rumburak vyvedou tentokrát. Krásný pohádkový svět a pro mě rozhodně pět hvězdiček, protože i teď po čase, když jsem náhodou narazila na reprízu na čt1 jsem dokoukala díl až do konce a s nostalgickým úsměvem na tváři. Vynikajcí. ()

Seuata 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle seriál jsem měla jako dítě perfektně zmapován týden dopředu, kdy poběží v televizi. Ikdyž tu jsou určitě nedokonalosti a nějaké chyby, tak jsme se na to dívali s nadšením úplně všichni. Skvělý dětský seriál! ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hraných pohádkových seriálů, který kdy Československo mělo. Tehdy se ještě uměli dělat ty správné triky, kdy při létání čarodějů byl použit jeřáb apod., a tak bylo vše velmi reálné. Dnes už je to samá umělotina v podobě trapných počítačových animací, které v žádném případě nemohou nahradit poctivě ručně udělanou práci, jako tomu bylo právě v první sérii Arabely. ()

Anu.a 

všechny recenze uživatele

Arabela vždycky byl, je a bude můj nejoblíbenější český seriál. Těžko říct, kdo je lepší. Jestli Rumburak, nebo Arabela, král Hyacint a jeho Říše pohádek, nebo rodina Majerových s kouzelným zvonečkem. Seriál všech seriálů. ()

keyzar 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování všech pohádek a pohádkových postav, které existují. Spousta zápletek, spousta kouzelných předmětů a spousta zábavy. ()

vaska 

všechny recenze uživatele

Pan Majer,zjistivše zkamenění své ženy,obraceje se na Rumburaka:"Chlape,já vás budu žalovat!"...královsky jsem se bavil....:-) ()

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama