Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento seriál musel vidieť každý, kto má dnes nad tridsať. Vorlíček tu dokázal, že je majstrom českej rozprávkovej tvorby aj na poli seriálovom. Pozerať na to dnes sa už nedá ani z nostalgického hľadiska, predsa len, ak chcete niečím zabiť toľko času, tak si to rozmyslíte. Ale mojim hypotetickým deťom to v budúcnosti kľudne pustím. A všetci sme boli zaľúbení do Jany Nagyovej. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Klasická česká seriálová pohádka. Perfektní výkony herců. Rumburak to neměl jednoduché. Pokračování už je slabší. Kdo by tento český kouzelný a pohádkový seriál neznal. Na svou dobu to bylo hodně promakané. "Zastřelil jste vlka." :D ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Arabela mne i tehdy, jako malého caparta velice iritovala. Tohle zkrátka nebyl můj šálek kávy. | Průměr všech zhlédnutých epizod: 35% (1*) | ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Seriál mého dětství, který jsem doslova hltala. Bohužel se pokračování stalo smutnou fraškou a parodií sama na sebe. V původní sérii byly skvělé nápady a úžasné herecké obsazení. Prostě to bylo skvělé. Postupem času se začaly nápady vytrácet a dostavovala se trapnost a překombinovanost. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Asi každý by chtěl mít kouzelný zvoneček nebo prsten, kterým by otočil a mohl si přát co chce. Cestovní kanceláře by zajisté neuvítali cestovní kufr se kterým se můžete dostat,kam chcete. To samé kouzelný plášť, který vás v mžiku teleportuje na jiné místo. tak tohle jsme si všechno přáli mít, když jsme byli děti a dívali se na seriál plný pohádkových postaviček, zvláštních efektů a hlavně originálního scénáře a ještě lepší režie Václava Vorlíčka. Myslím si, že některé nápady a postavy si vypůjčila J.K.Rowlingová při psaní svého Harryho Pottera... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelné duo Macourek – Vorlíček má na svědomí i zřejmě úplně první televizní seriál, který jsem kdy sledoval. Na černobílé televizi. Samozřejmě, v barvě je ještě lepší. ;-) Jinak je základem opět výborně vystavěný scénář, snad celá tehdejší herecká špička zhusta i v drobných rolích a triky, které tehdy působily nevídaně, a ani dnes nevypadají k smíchu. Jejich spojení reálného a pohádkového světa také značně předběhlo dobu a filmařské trendy. Prostě nadčasová klasika. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

... a ten díl, v němž Menšík "spolknul" Hrzána a říkali spolu dětem pohádku na dobrou noc... :-))))))))))))))))))))))))))))) Arabela (první série) nemá chybu. Směju se u ní 30 let a počítám, že dalších 30 se smát budu. Jo a taky chci ten prsten! :-) ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný seriál už jen proto, že je skutečně určený pro celou rodinu. Děti se při jeho sledování doslova nemohou odtrhnout od obrazovek a dospělí se také nenudí. Mnohé fóry ostatně mohou se vším všudy vychutnat právě a pouze oni. Podobně kvalitně řemeslně zvládnutých počinů je v našich luzích a hájích žel opravdu poskrovnu. Samozřejmě to lze chápat i obráceně, neboť seriál nabízel role (a tudíž i herecké zkušenosti) v českém filmu a televizi jinak nevídané. Celkový dojem: 75% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vánoce na začátku 80. let a televizní dárky v podobě premiérových dílů seriálů typu Arabela, Návštěvnící. Létající Čestmír... Aspoň je po čtvrtstoletí co reprízovat. Dokonalé. Počínaje Jeníčkem a Mařenkou, Pajdou a Karlem Majerovými a konče Petrem a Arabelou. Omlouvám se Rumburakovi, Xenii, manželům Blekotovým, Fantomasovi, Vigovi či královským manželům, že jsem je opomenul, ale to bych musel vypsat všechny postavy. No řekněte, kdo by si nechtěl vyzkoušet, jak funguje kouzelný prsten, nebo se zahalit do kouzelného pláště? ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých velmi oblíbených dětských seriálů. Spousta výborných herců, nakouknutí do světa pohádek. No prostě svět Arabely je svět Arabely a ten bude vždy kouzelný. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Všeobecné nadšení určitě nesdílím, ale za ten kouzelný prsten bych dal cokoli, i kdyby při každém otočení udělal ten blbý zvuk, jako je ten hudební motiv. A nikdy jsem si v dětství nevšiml, ale zaregistrovali jste Xeniiny sexy oblečky? :-) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nádherná kombinácia rozprávkového sveta so súčasnosťou, Macourek - Vorlíček rozdávali plným priehrštím skvelé nápady. Arabela sa právom stala kultovou záležitosťou. Len škoda zbytočných pokračovaní... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba. Děti v říši pohádek (pro děti), čaroděj druhé kategorie Rumburak omylem v říši lidí, do toho Fantomas, Mekota+Blekota+Jekota a tuny dalších postaviček. A hlavně, hromady výborných fórků. Třeba když princezna Xenie myje dočasně nádobí v Intercontinentalu. Macourkova fantazie nezná hranic. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Vynikající český pohádkový seriál. Fantastické propojení světa lidí se světem pohádek. Skvělě napsaný příběh, postavy a i herecké výkony jsou ode všech herců parádní. Asi nejlepší český seriál. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Klasika našich dětství. Navíc snad jediná role, kde Lábus hraje záporáka. Rumburak rules. Jen škoda, že ty pohádky musí skončit vždycky tak, že záporák nepochodí. A jak já Džejárovi... ehm... teda Rumburakovi fandil. 80% ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik od pana Vorlíčka. Při opětovném zhlédnutí jsem si uvědomil, že jsem jako dítě vlastně vždy hltal až pokračování Arabely, což by dávalo smysl vzhledem k tomu, že v roce 1980, kdy Arabely vyšla, jsem ještě nebyl ani naživu. Přesto je první Arabela skvěle natočená pohádka pro děti, která určitě řekne mnoho i dnešní generaci. ()

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama