Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Kdo ví, jak se stalo, že si Kája Berka na návštěvu k dědečkovi a babičce do Ružbachu zapomněl vzít s sebou pyžamo. Prababička mu ochotně půjčila noční košili po pradědečkovi, o němž se v rodině tradovalo, že byl směšný snílek a vynálezce nesmyslných předmětů. Jedině prababička pokládala svého zesnulého manžela, profesora na místním gymnáziu, za zneuznaného génia. Kája, poté, co prosnil noc v pradědečkově noční košili, dal babičce plně za pravdu. Nejenom, že zažil v pradědečkově vyučovací hodině výlet do pravěku, ale dozvěděl se tady důležitou informaci. Jeho starší bratr Radim, konstruktér velké automobilky, se už dávno trápí se svým vynálezem převratného významu. Pradědeček prozradí Kájovi, že na podobném vynálezu auta, které bude jezdit zadarmo a bez škodlivých zplodin, sám kdysi pracoval a důležitou dokumentaci zakopal na zahradě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (177)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Bizarní blbinka pro děti, která měla své momenty, ovšem do svěžesti a roztomilosti Čestmíra jí dost chybělo, jelikož ten poskytoval prostor absurdnosti dětské rozvernosti soustředěné v dospělých postavách (Menšík, Nárožný, Bohdalová), kdežto v Křečkovi i ti lepší z osazenstva (Satinský, Sloup, Kopřiva s Vladykou) neměli dost silné momenty, aby vynahradili zbytek druhotřídního hereckého obsazení, kde dětské role byly vcelku o ničem, postavy rodičů nevýrazné (Zahajský, Turzonovová) no a Brodský to je totální průser, něco tak ňoumovitého, zženštilého a necharizmatického se skutečně nevídá. Upřímně, i triková část byla ve srovnání s takovými Návštěvníky místy až trapná, hudba pak tuctová. 40% ()

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

bolo by to za 5* nebyt par nezmyselnych rozhodnuti kladnych hrdinov (napr nechat v zavesenom plasti pristroj na zmensovanie, v sufliku vykres na perpetum alebo dat fotrovi Kreckovi precitat pred celou rodinou "Kluci vydrzte, pomuzeme Vam") a ubohej animacie amatersky vypchateho pomackaneho skrecka na bickli.....vyzeral akoby po nom presiel kombajn....achjo...no a Marek Brodsky ma po tatkovi len ten velky kukuc...herecky talent rozhodne zial nezdedil :( ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Byly to spíš křeče v noční košili, ale co, ono tehdy nebylo z čeho vybírat. Pro děti to měla být jakási pozvánka do světa dospělých, která měla ukázat, že lidi jsou svině a kdo nekrade, okrádá rodinu a že bez ostrých loktů se může kdejaký neználek zahrabat. Milé děti, vezměte si příklad ze starého pana Křečka, takhle se dělá kariéra. Zapomeňte na naivitu mladého Brodského. Když opominu tento kontex, jednalo se o legrační a dobrodružné fantasy, kde si tvůrci udělali perfektní kličku ohledně cestování časem, prostě si oblékli pradědečkovu noční košili. ()

YugoBoss 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastický československý sci-fi seriál pro děti a mládež, který si však své publikum najde i mezi staršími diváky. Hlavní zápletka s odcizením patentu není kdovíjak originální, přesto udržuje po celou dobu sledování diváka v tenzi. To vše podtrhuje famózní herecký výkon Júlia Satinského v roli hlavní záporné postavy - chamtivého inženýra Křečka. Dále bych mohl jmenovat Miroslava Vladyku coby enigmatického vynálezce Radima Berku, jenž je pradědečkem hlavní postavy Káji a silně mi připomíná Nikola Teslu. Efekty jsou na tuto dobu celkem ucházející, ale šlo by to i lépe. Možná i o to víc vtipně působil křeček šlapající na bicyklu. Původně jsem zamýšlel srážku jedné hvězdy především kvůli babičce, která chce vehementně věnovat všechny pradědečkovy noční košile muzeu - a tím hatí plány hlavním postavám. S takovou babičkou byste rozhodně nechtěli sdílet dvojdomek. Tuto neskutečně otravnou linku jsem se však rozhodl ignorovat, a tak dávám plný počet ***** ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Wow, neviděl jsem to jako dítě, a viděl jsem to až v 25, když jsem na to koukal s malým bratrem a byl jsem hodně mile překvapen, že něco takhle kvalitního vzniklo v ČSR. Škoda, že porevoluční doba se sci-fi/fantasy vyhýbá a točí se pitomé někonečné seriály. Výborný scénář, skvělé nápady a vynálezy. Maximálně spokojen. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (9)

  • Hromada lokalit byla postavena v ateliéru. Například interiér školy z minulosti. (JT19)
  • Hrdinovia v tejto epizóde sú nespokojní s cestovaním v čase, pretože sa odohralo len vo sne, a tak ho nemôžu využiť v realite. Už v predošlom dieli však Kája (Ondřej Regazzo) zakopal s pradedkom (Miroslav Vladyka) plán na stroj času, a teda by ho mohli postaviť a využiť aj v skutočnosti. (ČSFD)

Reklama

Reklama