Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (233)

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Mám rád Létajícího Čestmíra. Petr Nárožný a Iva Janžurová vytvořili úžasný a navzájem se doplňující manželský pár. Vyzdvihl bych i komediální výkon Vladimíra Menšíka. Jeho dvojrole v tomto seriálu byla velice zábavná, ty přeměny Čestmíra ve svého otce alias Menšíka jsou k popukání. Václav Vorlíček zkrátka uměl natočit napínavý seriál pro děti ( i dospělé ), kde se kříží realita s pohádkovými motivy. Vzpomínám na to rád. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Z dětství si tenhle seriál nepamatuju, možná, že jsem ho ani nikdy pořádně neviděl, zato jsem viděl dva díly před nedávnem a je to strašné. Pitvořící se herci mi způsobili celkovou slabost, celkově mi to připadalo jako další dětskou inteligencí pohrdající legranda. Když k tomu připočtu ten vlezlý titulní šlágr, chce se mi dát odpad. Naštěstí však tento seriál není určen mně. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Supr seriál o dětech, který najdou kytky na lítání a pár dalších speciálních schopností. Třeba kytku inteligence, která udělá z místního blbečka malého génia. Nebýt hudby Michala Davida a obezity hlavního hrdiny, bylo by to za 5*. "A ode dneška mě všichni ve výzkumném ústavu budou oslovovat.... éééhm.... VELKOVEZÍRE!" :-))) ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

type_B: Není. O zázračné květiny nepřipravil lidstvo holič Blecha, nýbrž tři malí idioti, kteří spolu s učitelem Jandou během šesti dílů překonali rekord v počtu nejdebilnějších řešení čehokoli, ale chytří jsou všichni jak rádio. To může být fajn ve formátu, který koresponduje s Macourkovým autorským stylem vyprávění, ale v tomto formátu ne. A když se na závěr zpívá, že Čestmír zná "svět zázračných možností dětských řas", jdu normálně blejt. První díl vypadal docela slibně, Andrlové bradavky, Menšík a jeho halucinace, Nárožný i s Velkým Vezírem nebo nepřekonatelná učitelka Klepáčová Jiřiny Bohdalové, Effova trafika s Mladým světem, Zeitungem a Le Monde etc. etc., to vše zachraňovalo kult z dětství, takže bych snesl i ten falešný kult dětství a celkovou infantilnost (proč by se ostatně univerzální světové etické problémy nemohly řešit hlasováním ve sborovně ZŠ v Motýlkovicích?), ale bohužel prostě Macourek s Vorlíčkem. Po vydařené Arabele velký propad, Návštěvníkům ani po kotníky. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Kdo to je ??" - "Neškodný blázen !! Bydlí tady na stromě.." ;) Famózně bizarní scifi, která svou absurditou značně asociuje zejména jiné animované logicky téměř bezhraniční tvůrcovsky bezuzdné projekty dua Vorlíček, Macourek.. Série si také vysloužila opravdu skvostné herecké obsazení na čele s výborně kontrastní dvojicí v podobě překvapivě civilního Vladimíra Menšíka a naopak na hraně přepjatosti balancujícího cholerika Petra Nárožného.. Neskutečně originální záležitost, u níž snad něco čichali právě tvůrci..;) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Park a v něm strom, na němž bydlí dočasně seriálová rodina, se nacházejí u zámku Štiřín. Filmování probíhalo také na Mělníku. (rakovnik)
  • Filmovou riekou Doubravkou bola v skutočnosti rieka Labe. (Raccoon.city)
  • Antonín Kala (Oskar Blecha) prišiel na konkurz vďaka hercovi Ottovi Šimánkovi, ktorý naňho upozornil aj režiséra Vorlíčka. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama