Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (233)

Pa.ja 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál plný fantazie, výborných hereckých výkonů a kouzel, a to nejen pro děti, ale i pro dospělé. Herce Lukáše Becha jsem nikdy příliš nemusela, ale jakmile se seriál rozjel, tento svůj pocit z něj jsem tak nějak ztratila. Zde není jen jedna hlavní postava, okolo které by se to všechno motalo, a která by se vyskytovala v každém snímku. Tento seriál tvoří těch postav několik a všechny jsou výborné, žádná není zbytečná. Iva Janžurová a Petr Nárožný jsou skvělá dvojice snad pokaždé. Za zmínku stojí i opět geniální Vladimír Menšík, který si zde střihl i dvojroli, zvládl jak dospělého, rozumného a občas (ne vlastní vinou pomateného) otce rodiny, tak malého kluka s fantazií a vyřídilkou, klobouk dolů! A taková květina dobra z planety květin by se dnes náramně hodila, hned by se tu žilo lépe! ()

hribisko 

všechny recenze uživatele

"Večeře! Večeře! Kde máš to jídlo?! A kde je to jídlo?! Už je to tady, večeře! Dyť je to prázdný, tys nám to sněd! Já mám hlad, dejte mi něco k jídlu! Já chci večeřet, dejte mi něco k jídlu, honem! Já mám hlad, já chci večeři!" Jó, Oskárek, ten už "jako školák neinklinoval k ničemu. Byl to široko daleko největší ignorant a lempl." ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Planeta květin? Zázračná semínka? Co takhle pro děti obzvláště nebezpečná propagace psychotropních látek? Vždyť takové objemné těleso jako je Čestmír by mohlo "plachtit" leda po inhalaci toluenu.. Klasický případ vděčnosti za cokoliv, co se v dětství hýbalo na TV obrazovce (v tomto případě lítalo), což ovšem neznamená, že by se z podobného seriálového soudku točilo v současnosti něco srovnatelného, či snad dokonce lepšího. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Další mistrovské dílo z hlav pánů Macourka a Vorlíčka. Miloš Macourek dokázal implementovat kouzla do jím napsaných příběhů naprosto elegantně, takže vám nějaké létání vůbec nepřijde divné a nepřirozené. Skvělé vtípky, např. zaměstnání paní Janžurové s jejím supersluchem v místních novinách. Vladimír Menšík si tradičně střihnul hlavu rodiny, je vlastně zajímavé, že ač tento herec nikdy nehrál v podobně laděných seriálech hlavní roli, stal se u každého z těchto seriálů takřka jejich zosobněním. Ovšem doslova mistrovská role tady byla určena Petrovi Nárožnému, který si střihl jednu z životních rolí. Stejně jako Křeček v noční košili, i Čestmír je seriál napínavý, u kterého se nemůžete dočkat dalšího dílu, ale zároveň pohodový a vtipný. ()

outsider 

všechny recenze uživatele

V dětství mně nezaujal, v podstatě jediné co se mi na něm líbilo,byla úvodní píseň - tu jsem poslouchala na desce. Dnes už se na to dívám jinýmy očima a doceňuji kvality seriálu a to hlavně podání "padouchů". Nárožný s Janžurovou prostě nezklamou. Když k tomu připočítám pana Menšíka-mám záruku kvalitních hereckých výkonu. A humor scénáristů Vorlíčka a Macourka je zase zárukou zábavy. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Filmovou riekou Doubravkou bola v skutočnosti rieka Labe. (Raccoon.city)
  • Lietanie hercov bolo vytvorené pomocou oceľových drôtov uchytených v strope, na ktoré boli následne herci prichytení a museli tam zostať aj počas porúch techniky, nakoľko uchycovanie lán bolo časovo zdĺhavé. (Raccoon.city)
  • V dobe natáčania stálo naozajstné holičstvo takmer v susedstve toho, ktoré si vybrali a upravili filmári. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama